Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tarcze w szosie ?

2153 odpowiedzi w tym temacie

#1861 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2922 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 maj 2021 - 16:13

to ten co mówi Fulsgang :D 

ale dziewczynę ma fajną :D

#1862 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 31 maj 2021 - 10:54

Tak swoją drogą, czy to nie przypadek że po zeszłorocznym TdF, kolejny wielki tour wygrywa zawodnik jeżdżący na hamulcach szczękowych? Biorąc pod uwagę ilość zespołów w peletonie używających tarcz, coraz trudniej uwierzyć w takie przypadki ale jakoś mało kto ten fakt podkreśla, bo za daleko chyba już to wszystko zaszło i nikomu nie opłaca się zawracać kijem Wisły.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1863 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 31 maj 2021 - 11:02

W zeszłym roku hamulców szczękowych było jeszcze sporo, dopiero w tym roku używa je jedynie Ineos. Czy w tym roku Ineos wygrywa wyraźnie więcej niż w zeszłym?

#1864 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 maj 2021 - 11:06

Wypadałoby zadać sobie pytanie, czy wyścig wygrywa rower, czy zawodnik? Może po prostu wyścig wygrał najlepszy?

#1865 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 maj 2021 - 11:08

Dziwne jest to że nadal nie przegrywa  :blink:

Ineos powiedział że jak im to Pina ogarnie wagowo to się przesiądą na tarcze, bez tego nie mają im tego proponować. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1866 JohnDoePL

JohnDoePL
  • Użytkownik
  • 139 postów
  • SkądChełmża

Napisano 31 maj 2021 - 11:22

...dopiero w tym roku używa je jedynie Ineos.

Nie tylko, chłopaki z UAE też często swoje Colnago mają na szczękach, choć fakt, głównie tarcze.

#1867 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 31 maj 2021 - 11:33

W zeszłym roku hamulców szczękowych było jeszcze sporo, dopiero w tym roku używa je jedynie Ineos. Czy w tym roku Ineos wygrywa wyraźnie więcej niż w zeszłym?

Ja nie napisałem ani słowa o Ineosie ale skoro o tym mowa to wygrali drugi co do wielkości wyścig w Europie, po uprzednim zwycięstwie największego wyścigu przez inny zespół jeżdżący w tym czasie również na szczękach. Ineos nie wygrywa klasyków bo to nie jest zespół ustawiający się pod klasyki, poza tym tarcze miały dawać przewagę głównie w górach i na mokrym, a prawdziwe góry są tylko na wielkich tourach, śmiało można więc powiedzieć że przynajmniej w dwóch ostatnich tarcze nikomu w zwycięstwie nie pomogły  :)

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1868 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 31 maj 2021 - 11:43

Tak, dlatego właśnie najlepsze podsumowanie pewnie będziemy mogli zrobić na jesień. Na początek będziemy musieli zzerować Ineos i resztę, aby to miało sens pewnie wystarczy uwzględnić kilka ostatnich lat i czasy poszczególnych zawodników oraz grup jako całości. Dopiero na to będzie można porównać 2021 vs kilka poprzednich lat i próbować w małym stopniu chociaż ograniczyć gdybanie. To da się zrobić, da się na podstawie takiego badania też wyciągnąć pewne dane, które nadal będą bardzo dalekie od laboratorium ale jednocześnie pod pracę nieco gdybaną jakieś wnioski da radę stworzyć. Niemniej aby zrobić to sensownie ja widzę kilka tygodni pracy, potencjalnie licencjat matematyka-humanisty (coś w rodzaju matematyka z AWF-u może.. nie wiem). Czy z tarczami nie było obawy, że będą przeszkadzać miast pomagać? Jak już to raczej można próbować sił z dowodzeniem, że tarcze nie są gorsze, bądź, że szczęki wcale nie wygrywają.

Ja się nie podejmuję, nie znajdę na to czasu.

No i widzę kolejny problem w robieniu tego badania:

Nie tylko, chłopaki z UAE też często swoje Colnago mają na szczękach, choć fakt, głównie tarcze.

Już samo zebranie tych danych trochę potrwa (zwlaszcza jak musimy jeszcze uwzględniać takie wybryki UAE jak "raz na czas spróbujemy to czy tamto").

#1869 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 31 maj 2021 - 11:49

Serio są jeszcze ludzie, którzy na poważnie piszą że zawodnik wygrał bo ma/nie ma tarcz?

🤦‍♂️
  • lupus lubi to

#1870 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1986 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 maj 2021 - 12:12

Serio są jeszcze ludzie, którzy na poważnie piszą że zawodnik wygrał bo ma/nie ma tarcz?

O tym samym pomyślałem czekać kiedy zacznie się dyskusja,
które bidony wygrywają wyścigi - dawajcie analizę w excelu!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1871 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 31 maj 2021 - 12:13

🤦‍♂️

Traktuj to raczej jako głos na "nie" w szerokiej dyskusji o zasadności zastosowania tarcz w rowerze szosowym. Sam jestem posiadaczem jednego roweru szosowego z tarczówkami i drugiego jeszcze na szczękach więc moja postawa w tym temacie jest zupełnie obiektywna, jeżdżąc sporo po górach jakoś nie dostrzegam dużej przewagi tarczówek, największą zaletą jest chyba oszczędność na karbonowych obręczach.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1872 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2922 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 maj 2021 - 12:49

pff a Sagan i Bennet byli najlepszymi sprinterami tych 2 wyścigów, to na pewno tarcze są szybsze

serio?

Jeśli to co @Rozmiar powiedział to fakt (czyli że Pinarello nie potrafi zrobić dość lekkiego roweru na tarczach i dopókie tego nie zrobi to niech ekipie nie zawracają dupy tarczami) to znaczy dokładnie tyle że Pinarello nie umi zrobić lekkiej disc szosy i nic więcej. A nie to, że szczęki pomogły wygrać tour. 

Bernal w jego formie i w drużynie spokojnie by wygrał na Emondzie/Tarmaku/Bianchi/czymkolwiek_disc. 

• artho lubi to

#1873 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1986 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 maj 2021 - 13:02

Dokładnie tak samo uważam. Bez względu na markę - topowe modele rowerów są już tak dopracowane, że Bernal wygrałby na czymkolwiek. Mógłby to być choćby polski Kross.

• artho lubi to

#1874 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 31 maj 2021 - 13:22

Ja przesiadłem się na tarcze z własnej woli.

Dużo lepiej mi się jeździ, czuję się bezpieczniej i obręcze mam czyste jak łza, bo nie wycierają mi się o klocki.

#1875 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 31 maj 2021 - 13:32

To teraz jeszcze 28c :D

#1876 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 31 maj 2021 - 13:47

A ja się przesiadłem na tarcze żeby szybciej rower opchnąć kiedy się coś ciekawego na szczękach trafi

#1877 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 31 maj 2021 - 13:56

Moje subiektywne zdanie jest takie, że mając porównanie jako amatora  ( dwa rowery szosowe posiadam , stary na szczękach, nowy na tarczach) , na płaskie, pagórkowate tereny nie ma różnicy, jak są strome zjazdy, mokro to jednak na tarczach hamowanie jest dużo lepsze, nie trzeba dusić z taką siłą na klamki, ten kto w deszczu zjechał na obręczówkach np. z  Przełęczy Karkonoskiej ten wie o czym mówię , śmierć w oczach i przepłoszone okoliczne zwierzęta od pisku przy heblowaniu, niby klocki dobre, dobrane do obręczy karbonowych Mavica, a jak mokro to nie chce to hamować.

#1878 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1986 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 maj 2021 - 14:18

Moje zdanie jest takie samo - na razie nie odczułem żadnej różnicy i zalety tarcz. Moje koła Evanlite nawet z klockami które za darmo dorzucają w komplecie hamowały rewelacyjnie i nie tylko na płaskim, ale na zjazdach też. W takich górach jak Sowie w zupełności nie czuję różnicy. Na wyścigu też nie czułem żadnej różnicy, a moi rywale jadący na obręczówkach hamowali tak samo efektywnie jak i ja, nie zyskałem tarczami absolutnie niczego. Na mokrym zgoda i to dla mnie jedyne uzasadnienie. 

A i moje tarcze piszczą w mokrym straszliwie. Ale hamują, to fakt - choć też gorzej, niż w suchych warunkach. Za to jak musiałem na przełęczy hamować w deszczu na karbonowych obręczówkach to płakałem prawie. 

#1879 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 31 maj 2021 - 14:49

Jak ktoś nie lubi jeździć w dolnym chwycie i trzyma się cały czas za klamki, to tarcze będą bez porównania lepsze

Na obręczówkach za to płakałem, jak zjeżdżałem z Olimpu na Cyprze 1500 m w kilkanaście minut. Trzeba brać wsuwki na zmianę ze sobą

#1880 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 31 maj 2021 - 14:55

Jak ktoś nie lubi jeździć w dolnym chwycie i trzyma się cały czas za klamki, to tarcze będą bez porównania lepsze

Na obręczówkach za to płakałem, jak zjeżdżałem z Olimpu na Cyprze 1500 m w kilkanaście minut. Trzeba brać wsuwki na zmianę ze sobą

Ale nie da się ze stromego zjazdu na wprost zjechać przy 5 st C na plusie , w deszczu inaczej jak w dolnym chwycie, trzymając inaczej już bym w lesie był.

Dodaj odpowiedź