Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tarcze w szosie ?

2153 odpowiedzi w tym temacie

#1901 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 lipiec 2021 - 20:03

A jakie to tarcze i jakie klocki? Metaliczne czy żywiczne?

#1902 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipiec 2021 - 21:04

Tarcze Sram Centerline, klocki żywiczne.

Kłopot bierze się z niektórych tutejszych zjazdów: agrafki o minimalnym promieniu skrętu gdzie trzeba hamować niemal do zera, sporo zakrętów bez widoczności (las), wąski asfalt o różnej jakości, często z naniesionym żwirem i igliwiem. Nachylenia po 15%, zjazdy po 500m różnicy wysokości bez chwili wypłaszczenia. Dobrze że kierowcy mają w zwyczaju trąbić przed zakrętami :)

Jak zjazd jest szeroką drogą z dobrą, czystą nawierzchnią i dobrze wyprofilowanymi patelniami to nie ma najmniejszego kłopotu. Na prostych nie musisz wtedy hamować, a przed patelnią wystarczy zwolnić do 30-40km/h.

Jeżdżę tu solo więc zostawiam sobie spory margines bezpieczeństwa.

#1903 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 lipiec 2021 - 21:18

A jak to wygląda w porównaniu z prehistorycznym rowerem na szczękach i kołach alu? Co jest łatwiej zagotować, tarcze czy obręcze?

Zjeżdżałem ostatnio z górki dokładnie jak z opisu Marcina na takim prehistorycznym sprzęcie i nic się nie stało, a trochę się obawiałem tych historii o strzelających dętkach itp. Średnia prędkość ze zjazdu 25km/h - były mokre miejsca na asfalcie, a na ostrzejszych zakrętach hamowałem prawie do zera.

#1904 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 15 lipiec 2021 - 21:26

Ja zjeżdżałem na carbonium z klockami SwissStop Black Prince z Olimpu na Cyprze 20 km o średnim nachyleniu niespełna 9% i nic nie strzeliło, jedynie tylko sporo pisku było. Niespecjalnie w sumie miałem na co narzekać, ale i tak wolę tarcze :D

• dmxzor lubi to

#1905 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 05:49

Ja miałem ostatnio nieszczęście zjeżdżania z https://veloviewer.com/segment/644316

Momentami nawierzchnia bardziej pod gravel niż szosę (mimo, że asfalt) + rowy odwadniające co jakiś czas.

Powiem tak - jeśli by było mokro/padało to na pewno bym pojechał w las (karbon + szczęki z klockami black prince). Skąd taki wniosek?

Jakoś niedawno jechałem w deszczu - a właściwie ulewie (czego zazwyczaj udaje mi się unikać) i na płaskiej prostej z prędkości ~40 kmh chcąc skręcić w zakręt 90* nie mogłem tego zrobić i musiałem pojechać prosto. ;) 

W moim przypadku nie mam żadnych zastrzeżeń do hamowania póki jest sucho, ale jak jest już bardzo mokro to zaczyna być niebezpiecznie.

• lupus lubi to

#1906 berski

berski
  • Użytkownik
  • 584 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 16 lipiec 2021 - 07:14

Jak ktoś jedzie pierwszy w deszczu na carbonium i próbuje hamować jak w suchych warunkach, to może się zdziwić (oby tylko na zdziwce się skończyło)

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#1907 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 lipiec 2021 - 07:58

Taki kolorek dzisiaj ;)

0f71fb2a53fb9d2297ddf7fba86a17ac.jpg

Tarcze pracują w wyższej temperaturze i mogą dostawać dowolnych kolorków. Primabaleriny świata rowerowego rozkładają ręce smucąc o "zagotowanych" tarczach, ale prawda jesty taka, że nie ma to żadnego wpływu na hamulec. Te kolorki to pozostałości po odparowaniu żywicy z okładzin. Zniknie z czasem.

#1908 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1985 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 lipiec 2021 - 08:17

A mnie tarcze irytują... muszę z nimi powalczyć:

- zjazdach, po kilku mocniejszych hamowaniach klocki i tarcza trą o siebie przez jakieś 20 sekund, jest to irytujące i na wyścigach pewnie zabiera kilka watów;

- na w deszczu moje tarcze drą się tak strasznie z gigantycznym vibrato, że aż wstyd hamować w mieście, bo ludzie myślą, że ktoś kogoś morduje. 

• lupus lubi to

#1909 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2883 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 08:23

- na w deszczu moje tarcze drą się tak strasznie z gigantycznym vibrato, że aż wstyd hamować w mieście, bo ludzie myślą, że ktoś kogoś morduje. 

Z tym drugim to może po prostu zanieczyszczone klocki? Bo zakładam, że nie masz metalicznych.

Łatwo dziady zanieczyścić podczas mycia roweru... <_< ale niby można potem próbować odratować papierem ściernym.

#1910 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 08:27

U mnie tak samo piszczą od nowości. Wychodzę z założenia, że ten typ tak ma. Teraz będę zmieniał klocki i zobaczymy czy coś się zmieni. 

#1911 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 08:29

Ma ktoś informacje o dostępności w sklepie internetowym klocków pasujących do Ultegry? Nie muszą być z radiatorami. Zależy mi na zrobieniu zapasu awaryjnego. Niczego nie mogłem znaleźć :(

#1912 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2883 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 08:45

U mnie tak samo piszczą od nowości. Wychodzę z założenia, że ten typ tak ma. Teraz będę zmieniał klocki i zobaczymy czy coś się zmieni. 

Zapewnie eksperci pisk od pisku odróżnią, natomiast Ultegry + standardowe żywiczne L03A u mnie po zakupie, tj. w listopadzie nie wyły wcale, a już zwłaszcza nie wyły podczas hamowania na płaskim (w tym w deszczu). Później zaczęły ale ewidentnie z mojej winy bo podczas mycia zapaskudziłem klocki przez tarczę. Po wymianie na nowe obecnie podczas zjazdów nad jeziorem Czorsztyńskim nie piszczały (acz to też na sucho). Jeżeli zaczynają piszczeć na sucho to mogą być zanieczyszczone już.

Ja poszedłem na łatwiznę, wymieniłem na nowe - "starych" (półrocznych) oczywiście nie wyrzuciłem, bo można się ponoć tak pobawić i od-kontaminować, polecam wideło:

Podsumowanie: mycie roweru szosowego na tarczach jest trudniejsze niż klasycznej szosy :P

• Bzyk lubi to

#1913 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 09:33

Dobra, to muszę znaleźć film jak się wymienia klocki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • manfred lubi to

#1914 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1985 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 lipiec 2021 - 09:36

Z tym drugim to może po prostu zanieczyszczone klocki? Bo zakładam, że nie masz metalicznych.

Łatwo dziady zanieczyścić podczas mycia roweru... <_< ale niby można potem próbować odratować papierem ściernym.

Nie mam metalicznych - standardowe od nowości Ultegry, żywiczne. Ale to co napisałeś o tym zanieczyszczeniu jest ciekawe - czy to oznacza, że nie powinienem myć roweru środkami typu różowy muc off? Tzn. one mogą mi zniszczyć klocki? Dodam, że na suchym nie piszczą nigdy. 

U mnie to nie jest pisk. U mnie to jest wycie jeszcze z taką wibracją dźwiękową jakby się apokalipsa zaczynała, ludzie w postrachu się obracają, kierowcy nerwowo reagują. Przy okazji skuteczność hamowania też drastycznie spada.

A wymiana samych klocków to 2 minuty :) No ale faktycznie dochodzą te wszystkie dodatkowe czary mary, czyszczenie tłoczka patyczkiem do uszu, itd. 

Oglądam ten film i zastanawiam się czy klasyczne odtłuszczacze w sprayu - takie jakie stosują mechanicy do odtłuszczania nowych, zabezpieczonych antykorozyjnie samochodowych tarcz hamulcowych - nie nadałyby się do czyszczenia tarczy. 

#1915 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2883 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 09:48

Bzyk, skrótowo w powyższym w 4:20 :P

A szczegółowo całkiem dobre filmy na YT robi ParkTool:

https://www.youtube....parktool/videos

lub najlepiej szukać od razu do Ultegry, wtedy mamy krok po kroczku konkretny system:

Nie mam metalicznych - standardowe od nowości Ultegry, żywiczne. Ale to co napisałeś o tym zanieczyszczeniu jest ciekawe - czy to oznacza, że nie powinienem myć roweru środkami typu różowy muc off? Tzn. one mogą mi zniszczyć klocki? Dodam, że na suchym nie piszczą nigdy.

Pewnie, że można, tylko trzeba uważać na okolicę zacisków jak i tarcz podobnie jak uważamy na łożyska. Dlatego do tarcz są często osobne środki do czyszczenia (chyba po prostu więcej alkoholu mają), ale jeżeli dobrze spłuczemy wodą to i Muc-Off na tarczach nie powinien być groźny, byle nie MucOff z masą błota. Jak ktoś jest panikant to gdzieś na YT widziałem już odkręcanie całego zacisku i wkładanie go w folijkę zaciśniętą gumką recepturką, ale to raczej mocna przesada - po prostu nie chcemy aby do wnętrza zacisku (i w efekcie na same klocki) polało się sporo spływającego Muc-Offa (bądź czegoś innego) z syfem z całego roweru, bądź po prostu to samo na tarczy hamulca - w końcu z tej przedostanie się brudu na zaciski to dosłownie jeden obrót kołem nawet bez zaciskania klamki.

Jak na suchym nie piszczą wcale to raczej klocki nie są zanieczyszczone, ale z drugiej strony:

Przy okazji skuteczność hamowania też drastycznie spada.

to już może być efekt zanieczyszczenia bądź po prostu kwestia stosowania w szosach klocków żywicznych.

Oglądam ten film i zastanawiam się czy klasyczne odtłuszczacze w sprayu - takie jakie stosują mechanicy do odtłuszczania nowych, zabezpieczonych antykorozyjnie samochodowych tarcz hamulcowych - nie nadałyby się do czyszczenia tarczy. 

Dowolny spirytus domowy, trochę rozcieńczony do tarczy powinien być miód malina.

EDIT: a idealnie izopropanol bądź denaturat (czysty, nie jakieś mieszanki, pewnie najlepiej bezbarwny), czyli baza etylowa mądź metylowa, na jedno wyjdzie co tam masz pod ręką w warsztacie/garażu/kuchni :D

• Bzyk lubi to

#1916 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1985 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 lipiec 2021 - 09:55

Dzięki!!

A co do alkoholi - ostatnio szukałem izopropanolu i czystego denaturatu i w castoramie takich rzeczy nie ma :( trzeba zamówić przez neta. Ja akurat szukałem na potrzebny czyszczenia łańcucha.

#1917 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2883 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 10:09

W OBI kupowałem denaturat bezbarwny bez problemu. Na farbach jak coś :D. Tak samo benzynę ekstrakcyjną. Wszystko do szejków "zerujących" łańcucha wg. metody:

Benzyna>MucOff_Drivetrain>N x Denaturat

(gdzie: jeżeli(w denaturacie widać bród to inkrementujemy N))

Natomiast z filmu RoJ-a metody na oczyszczanie zanieczyszczonych klocków jeszcze nie próbowałem, ale u niego to już przykład ekstremum: gdy na sucho tak piszczy to faktycznie już są zanieczyszczone. Co do Twoich pewności bym nie miał, może tak naprawdę tylko spirytus+szmatka i oczyszczenie tarczy rozwiążą problem w 100% - myślę, że jest szansa.

#1918 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 16 lipiec 2021 - 10:52

Dzięki!!

A co do alkoholi - ostatnio szukałem izopropanolu i czystego denaturatu i w castoramie takich rzeczy nie ma :( trzeba zamówić przez neta. Ja akurat szukałem na potrzebny czyszczenia łańcucha.

Idź do jakiegoś sklepu z częściami elektronicznymi. Tam na pewno izopropanol kupisz.

#1919 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 11:00

W Obi jest: https://www.obi.pl/r...wE&gclsrc=aw.ds

#1920 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 16 lipiec 2021 - 11:19

Zwykły zmywacz do hamulców się nie nadaje?

Dodaj odpowiedź