Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tarcze w szosie ?

2153 odpowiedzi w tym temacie

#1941 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 17 lipiec 2021 - 22:08

105tka ma tloczki ceramiczne. One pękają gdy potraktuje się je w sposób nieodpowiedni a takim jest próba resetu bez klocków. To bardzo popularny problem.

#1942 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lipiec 2021 - 22:41

Dlatego nie traktuje się ich wkrętakiem, tylko specjalnym przyrządem lub szerokimi, plastikowymi łyżkami do opon. Mam Ultegry i wiele razy rozpychałem tłoczki, z resztą nie tylko u siebie i nigdy nic się nie stało. Chodzi o to aby siłę przyłożyć na dużej powierzchni. 

#1943 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 18 lipiec 2021 - 12:08

Zacytuję stronę park toola, opis do ich narzędzia do resetu tłoczków więc dedykowanego

Wedge-style piston tools, such as the PP-1.2, are not intended for use with ceramic pistons in Shimano® road disc brake calipers

Dlatego nawet dedykowane narzędzie a to od parka jest u wielu producentów , to samo, nie powinno być stosowane w tym przypadku. Klocki w zacisku, dopiero narzędzie. Ale jak kto chce.
Z nowym zaciskiem dostaje się w pakiecie klocki, trudno dostepny towar :)

#1944 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 lipiec 2021 - 13:35

Zawsze robiłem reset tłoczków wykorzystując stare okładziny, albo przez płaskie plastikowe łyżki do opon (chyba continental). Dedykowanego narzędzia nigdy się nie dorobiłem.

#1945 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 18 lipiec 2021 - 15:15

Pany klocki z radiatorem do tarczy Shimano SM-RT70-S oraz 105 BR-R7070. Mam  je od początku zakupu nowego roweru. Nie chce wyciągać i sprawdzać jakie są bo jeśli będzie ich brak na rynku nie chciałbym aby podczas ponownego ich włożenia coś tam zaczęło szurać :-) bo trzeba kręcić. Czy te będą pasowały Shimano J03A ?

Facebuk i  YT  Strava

#1946 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 lipiec 2021 - 20:04

Lepiej wyciągnąć i sprawdzić, bo "jeśli będzie ich brak", to lepiej nie jeździć, bo zniszczysz tarczę. 

https://kieta.pl/pro...gRoC-QgQAvD_BwE

Te pasują. Tylko to są klocki metaliczne.

#1947 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 18 lipiec 2021 - 20:47

Może i lepsze na góry. W takim razie sprawdzę.

Facebuk i  YT  Strava

#1948 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 19 lipiec 2021 - 06:36

Pany klocki z radiatorem do tarczy Shimano SM-RT70-S oraz 105 BR-R7070. Mam je od początku zakupu nowego roweru. Nie chce wyciągać i sprawdzać jakie są bo jeśli będzie ich brak na rynku nie chciałbym aby podczas ponownego ich włożenia coś tam zaczęło szurać :-) bo trzeba kręcić. Czy te będą pasowały Shimano J03A ?

Nie będą. Do szosy są krótsze, L04A LUB L04C. Żywica vs metal. Jak znajdziesz daj znać gdzie i ile za nie.

#1949 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 19 lipiec 2021 - 06:38

Lepiej wyciągnąć i sprawdzić, bo "jeśli będzie ich brak", to lepiej nie jeździć, bo zniszczysz tarczę.

https://kieta.pl/pro...gRoC-QgQAvD_BwE

Te pasują. Tylko to są klocki metaliczne.

Gorzej że szosowe heble dość łatwo zapowietrzyć nawet jeśli klocki nie są zużyte.

#1950 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 lipiec 2021 - 06:41

Ale też, bardzo łatwo je odpowietrzyć...

#1951 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 19 lipiec 2021 - 07:29

Nie będą. Do szosy są krótsze, L04A LUB L04C. Żywica vs metal. Jak znajdziesz daj znać gdzie i ile za nie.

Jednak przepraszam masz rację znalazłem tylko jeden sklep który je sprzedaje w cenie 128 zł za parę. Tak więc chyba kupię bo nie chcę jeździć bez hamulców :-).

Widzisz nie wiedziałem dzięki za informacje

Facebuk i  YT  Strava

#1952 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 19 lipiec 2021 - 12:54

Bierzemy pod uwagę uśrednienie? To nie jest łatwiej. Do tego stopnia że od czasu szosowych hydro Shimano wiele jest zapowietrzonych fabrycznie co w czasach przedszosowych nie występowało.
Ostatnie dwie ultegry mimo czarów i kombinacji nie chciały chcieć. Dopiero umieszczenie zacisku wyżej niż klamka i popchnięcie strzykawką płynu do zacisku usunęło powietrze. W przypadku hebli mtb przez lata odpowietrzanie było banalne.

#1953 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 19 lipiec 2021 - 12:56

Bierzemy pod uwagę uśrednienie? To nie jest łatwiej. Do tego stopnia że od czasu szosowych hydro Shimano wiele jest zapowietrzonych fabrycznie co w czasach przedszosowych nie występowało.
Ostatnie dwie ultegry mimo czarów i kombinacji nie chciały chcieć. Dopiero umieszczenie zacisku wyżej niż klamka i popchnięcie strzykawką płynu do zacisku usunęło powietrze. W przypadku hebli mtb przez lata odpowietrzanie było banalne.

#1954 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 19 lipiec 2021 - 15:12

Jednak przepraszam masz rację znalazłem tylko jeden sklep który je sprzedaje w cenie 128 zł za parę. Tak więc chyba kupię bo nie chcę jeździć bez hamulców :-).

Widzisz nie wiedziałem dzięki za informacje

Ogólnie widzę, że jest dramat z okładzinami do szosowych hamulców. Nawet innych firm niż shimano cięzko szukać.

#1955 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 19 lipiec 2021 - 15:15

No trochę boli 256 zł za komplet okładzin :-) No cóż sie ma tarcze to trzeba bulić. Mam nadzieje że komplet na sezon lub w porywach na dwa starczy.

Facebuk i  YT  Strava

#1956 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 19 lipiec 2021 - 15:26

U naszych sąsiadów są J03A, jak rozumiem to jest odpowiednik L03A (tylko met)?

https://www.cycology...torem-p1217836/

#1957 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 lipiec 2021 - 15:36

J03A to inne klocki. Metaliczne to L04C.

• manfred lubi to

#1958 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 24 lipiec 2021 - 11:49

Serio są jeszcze ludzie, którzy na poważnie piszą że zawodnik wygrał bo ma/nie ma tarcz?

🤦‍♂️

Jakby to powiedzieć, dwie duże imprezy i znowu wygrywają je kolarze na rowerach bez tarczówek. Wiem wiem, zaraz ktoś powie że Pogacar wygrałby TdF a Carapaz zdobył złoto na każdym rowerze, niemniej jednak, pomijając względy użytkowe to przewaga tarcz nad klasycznymi hamulcami nie znajduje jakoś potwierdzenia w zwycięstwach w peletonie.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1959 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lipiec 2021 - 14:30

Tdf i większość klasykow wygrały tarcze. Nie mówiac o wyczynach Cava na TdF i zielonej koszulce. Szczeki wygraly Giro i olimpiadę. Tak że chyba oglądałeś mniej niż połowę wyścigów w tym roku
  • Born Ready i artho lubią to

#1960 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 24 lipiec 2021 - 14:32

Ojp, jak zobaczyłem, że są nowe wpisy, to wiedziałem że zaczął się shitstorm bo Richie wygrał bez tarcz XD

Dodaj odpowiedź