Tarcze w szosie ?
Napisano 17 lipiec 2021 - 22:41
Dlatego nie traktuje się ich wkrętakiem, tylko specjalnym przyrządem lub szerokimi, plastikowymi łyżkami do opon. Mam Ultegry i wiele razy rozpychałem tłoczki, z resztą nie tylko u siebie i nigdy nic się nie stało. Chodzi o to aby siłę przyłożyć na dużej powierzchni.
Napisano 18 lipiec 2021 - 12:08
Wedge-style piston tools, such as the PP-1.2, are not intended for use with ceramic pistons in Shimano® road disc brake calipers
Dlatego nawet dedykowane narzędzie a to od parka jest u wielu producentów , to samo, nie powinno być stosowane w tym przypadku. Klocki w zacisku, dopiero narzędzie. Ale jak kto chce.
Z nowym zaciskiem dostaje się w pakiecie klocki, trudno dostepny towar
Napisano 18 lipiec 2021 - 15:15
Pany klocki z radiatorem do tarczy Shimano SM-RT70-S oraz 105 BR-R7070. Mam je od początku zakupu nowego roweru. Nie chce wyciągać i sprawdzać jakie są bo jeśli będzie ich brak na rynku nie chciałbym aby podczas ponownego ich włożenia coś tam zaczęło szurać :-) bo trzeba kręcić. Czy te będą pasowały Shimano J03A ?
Napisano 18 lipiec 2021 - 20:04
Lepiej wyciągnąć i sprawdzić, bo "jeśli będzie ich brak", to lepiej nie jeździć, bo zniszczysz tarczę.
https://kieta.pl/pro...gRoC-QgQAvD_BwE
Te pasują. Tylko to są klocki metaliczne.
Napisano 19 lipiec 2021 - 06:36
Pany klocki z radiatorem do tarczy Shimano SM-RT70-S oraz 105 BR-R7070. Mam je od początku zakupu nowego roweru. Nie chce wyciągać i sprawdzać jakie są bo jeśli będzie ich brak na rynku nie chciałbym aby podczas ponownego ich włożenia coś tam zaczęło szurać :-) bo trzeba kręcić. Czy te będą pasowały Shimano J03A ?
Nie będą. Do szosy są krótsze, L04A LUB L04C. Żywica vs metal. Jak znajdziesz daj znać gdzie i ile za nie.
Napisano 19 lipiec 2021 - 06:38
Lepiej wyciągnąć i sprawdzić, bo "jeśli będzie ich brak", to lepiej nie jeździć, bo zniszczysz tarczę.
https://kieta.pl/pro...gRoC-QgQAvD_BwE
Te pasują. Tylko to są klocki metaliczne.
Gorzej że szosowe heble dość łatwo zapowietrzyć nawet jeśli klocki nie są zużyte.
Napisano 19 lipiec 2021 - 07:29
Nie będą. Do szosy są krótsze, L04A LUB L04C. Żywica vs metal. Jak znajdziesz daj znać gdzie i ile za nie.
Jednak przepraszam masz rację znalazłem tylko jeden sklep który je sprzedaje w cenie 128 zł za parę. Tak więc chyba kupię bo nie chcę jeździć bez hamulców :-).
Widzisz nie wiedziałem dzięki za informacje
Napisano 19 lipiec 2021 - 12:54
Ale też, bardzo łatwo je odpowietrzyć...
Bierzemy pod uwagę uśrednienie? To nie jest łatwiej. Do tego stopnia że od czasu szosowych hydro Shimano wiele jest zapowietrzonych fabrycznie co w czasach przedszosowych nie występowało.
Ostatnie dwie ultegry mimo czarów i kombinacji nie chciały chcieć. Dopiero umieszczenie zacisku wyżej niż klamka i popchnięcie strzykawką płynu do zacisku usunęło powietrze. W przypadku hebli mtb przez lata odpowietrzanie było banalne.
Napisano 19 lipiec 2021 - 12:56
Ale też, bardzo łatwo je odpowietrzyć...
Bierzemy pod uwagę uśrednienie? To nie jest łatwiej. Do tego stopnia że od czasu szosowych hydro Shimano wiele jest zapowietrzonych fabrycznie co w czasach przedszosowych nie występowało.
Ostatnie dwie ultegry mimo czarów i kombinacji nie chciały chcieć. Dopiero umieszczenie zacisku wyżej niż klamka i popchnięcie strzykawką płynu do zacisku usunęło powietrze. W przypadku hebli mtb przez lata odpowietrzanie było banalne.
Napisano 19 lipiec 2021 - 15:12
Jednak przepraszam masz rację znalazłem tylko jeden sklep który je sprzedaje w cenie 128 zł za parę. Tak więc chyba kupię bo nie chcę jeździć bez hamulców :-).
Widzisz nie wiedziałem dzięki za informacje
Ogólnie widzę, że jest dramat z okładzinami do szosowych hamulców. Nawet innych firm niż shimano cięzko szukać.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 19 lipiec 2021 - 15:26
U naszych sąsiadów są J03A, jak rozumiem to jest odpowiednik L03A (tylko met)?
https://www.cycology...torem-p1217836/
Napisano 24 lipiec 2021 - 11:49
Serio są jeszcze ludzie, którzy na poważnie piszą że zawodnik wygrał bo ma/nie ma tarcz?
🤦♂️
Jakby to powiedzieć, dwie duże imprezy i znowu wygrywają je kolarze na rowerach bez tarczówek. Wiem wiem, zaraz ktoś powie że Pogacar wygrałby TdF a Carapaz zdobył złoto na każdym rowerze, niemniej jednak, pomijając względy użytkowe to przewaga tarcz nad klasycznymi hamulcami nie znajduje jakoś potwierdzenia w zwycięstwach w peletonie.
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3