Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nabiał - dobro, czy zło ?

136 odpowiedzi w tym temacie

#61 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 04 grudzień 2012 - 08:16

warto na koniec dodac ze mleko jest pryzczyna powstawania nadwagi, a na tym to chyba raczej nikomu tutaj nie powinno zalezec ;)

zrodlo - http://jejzdrowie.pl/mleko-a-zdrowie

" Tłuszcze znajdujące się w mleku to tłuszcze nasycone, cholesterol, ale też kwasy: linolowy, linolenowy, arachidowy (nienasycone kwasy tłuszczowe). Tłuszcze nasycone otłuszczają serce, przez co negatywnie wpływają na jego pracę. Poza tym przyczyniają się do powstania nadwagi...."

tu tez bardzo ciekawe artykuly ...

http://www.faceci.com.pl/r_mleko.html

http://info.wiadomos...akterie w mleku

#62 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 04 grudzień 2012 - 08:33

Rozwalają mnie takie artykuły...Dlaczego nie napiszą "mogą przyczyniać się do nadwagi" ???
Według mnie tak to powinno być napisane.
Płatki owsiane górskie na mleku z odrobiną miodu jem na śniadanie trzy, cztery razy w tygodniu. O mleku w kawie już nawet nie wspominam (niestety piję jej dużo, stanowczo za dużo i wszelkie próby ograniczania na chwilę obecną kończą się marnie). Zdarza mi się również jeść makaron z mlekiem.
Waga idealna i stoi w miejscu od 8 lat...Zdrowy jestem jak koń, serce mocne, cholesterol w normie...
Jeszcze dwa lata temu miałem okazję zobaczyć jak jadają kolarze z kadry WLKP (medaliści torowych MP, często także szosowych). Wcinają mleko na śniadanie. Nie wszyscy (ci co nie jedzą to za mlekiem nie przepadali i tyle) ale jedzą...

Także dla mnie każdy taki artykuł może nie jest brednią (w każdym jest ziarenko prawdy) ale jest źle napisany...wszystkim szkodzi i jest beee...bez przesady.

#63 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 04 grudzień 2012 - 10:21

Marco- daj mi namiary gdzie można kupić to mleko, co z 1 litra wychodzi pół kostki masła. Mniam, mniam :-P kupię z chęcią. pozdr

#64 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 04 grudzień 2012 - 11:43

w kazdym jednym pelnotlustym mleku, prosto od krowy masz do groma masla !pomijajac juz inny "syf" w nim zawarty ... koniec tematu z mojej strony, smacznego . :lol:

#65 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudzień 2012 - 15:19

Masło zawiera około 80% tłuszczu. Pełnotłuste mleko ma 3,2%. To oznacza, że w litrze mleka znajduje się dokładnie 32g tłuszczu, czyli 40 gramów masła, czyli 1/5 przeciętnej kostki. Nie dużo, ale trochę to jest.
Każdy ma swoje racje, ale jako świeżo upieczony dietetyk zapewniam, że zgodnie z współczesnym stanem wiedzy żywieniowej:

Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety
Mleko i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk. Z uwagi na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu.

Natomiast historie o tym, że mleko powoduje stwardnienie rozsiane, chłoniaka, alzheimera i nie wiem co jeszcze można włożyć między bajki. Oczywiście nie ma nic złego w wierzeniu w bajki :)
Można ułożyć zdrową dietę bez nabiału, ale wymaga to więcej zachodu i suplemetacji wapniem.

Edit: a przeprasza, nie doczytałem, ze chodzi o mleko prosto od krowy. Ono ma około 3,6-3,8 % tłuszczu, a więc zebrałoby się z 1/4 kostki masła.

#66 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 04 grudzień 2012 - 17:27

Można ułożyć zdrową dietę bez nabiału, ale wymaga to więcej zachodu i suplemetacji wapniem.

Nie tylko mozna ale trzeba , wapn zawarty w mleku jest zle przyswajalny, ze wzgledu na niewlasciwa proporcje fosforu do wapna.
Za dobre zrodlo wapnia mozna uwazac te produkty ktorych stosunek wapnia do fosforu wynosi 2:1, o wiele lepszym zrodlem wapna sa przykladowo migdaly , sardynki czy tez nasiona sezamu ...

#67 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 04 grudzień 2012 - 17:46

Kilka artykułów o "szkodliwości" krowiego mleka i zarazem zachwalające mleka kokosowe czy sojowe i ktoś na tym ładną kasę trzepie. Za litr płaci się 3 razy tyle co za zwykłe mleko, ale czego to się nie zrobi dla zdrowia ;-)

#68 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 04 grudzień 2012 - 18:58

tutaj jeszcze ciekawy wyklad w temacie picia mleka, troche z humorkiem przedstawiony ale bardzo pouczajacy ...

#69 waxmund

waxmund
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • SkądKraków/Starachowice

Napisano 04 grudzień 2012 - 19:11

w skrócie cały wykład sprowadza się do tego, że należy pić sojowe mleko. ot, czysta propaganda

#70 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 grudzień 2012 - 19:31

Wygląda na to, że mleko powoduje tak wiele ciężkich chorób, że jest świetnym sposobem na doprowadzenie się do zgonu! A przynajmniej do głupoty, bo dodatkowo obniża IQ.

I jest to zapewne tak dogłębnie udowodnione naukowo jak chociażby chemtrails.

#71 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 04 grudzień 2012 - 20:18

to byc mozlwie ze niektorzy przeczytali tylko dwa zdania z tego wykladu i wlasciwie nic z tego nie zrozumieli, bo caly wyklad przedstawial znacznie wiecje prawdy o mleku i nie tylko o mleku :]

#72 waxmund

waxmund
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 04 grudzień 2012 - 20:24

jak grochem o ścianę. powtórzę, to co napisałem na SB.

Naprawdę mogę zasypać Cię ogromem linków, które będą twierdzić że mleko jest zdrowe... I jestem pewien, że linków o pozytywnym jego wpływie znajdę więcej, niż Ty o negatywnym wpływie. Kto będzie miał wtedy rację?

Ilu naukowców, tyle opinii.

Wszystko jest dla ludzi, o ile zna się umiar. Jeśli nie będziesz przesadzał, to gwarantuję Ci, że nic z powodu picia mleka Ci nie będzie dolegać ;-)

#73 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 04 grudzień 2012 - 20:35

Tobie i koledze na SB podziekowalem juz za rozmowe, bo zmierza ona zupelnie do czegos innego, wyobraz sobie ze zdazylem sie tutaj szybko poznac na ludziach, , jesli tego nie zrozumielaes grzecznie i dalej lazisz tutaj za mna z prowokacjami , no to ....

Użytkownik waxmund został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij Tutaj żeby zobaczyć jego post.
Kliknij Tutaj żeby przejść do swojej listy ignorowanych

#74 waxmund

waxmund
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 04 grudzień 2012 - 20:42

dorosły chłop, a w bajki wierzy. cóż, nie przekonam ;-)

brakło argumentów, to ignor. spoko ;-)

#75 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 grudzień 2012 - 20:51

Mam nadzieję, że zakończycie dyskusję w miarę kulturalnie:) każdy został przy swojej prawdzie. Ja wcielę się w rolę królika doświadczalnego i odpuszczę mleko na jakiś czas, zobaczymy czy się coś zmieni.

#76 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 04 grudzień 2012 - 21:19

Ja wciąż pozostaję przy swoim - obejdzie się bez nabiału, ale małe jego ilości nie zaszkodzą, a mogą pomóc (w zależności od prowadzenia diety).
Tłuszcz mleczny i witaminy, minerały w tkwiące w nabiale są potrzebne i basta. Stosunek tłuszczy nasyconych i wielonienasyconych w zdrowej diecie sportowca powinien wynosić 1:1. Z tego powodu wybiera się produkty mleczne pełnotłuste (nieprzetworzone), które zachowują swoje prozdrowotne właściwości, a co najlepsze lepiej smakują.
Mleko sklepowe (napój mlekopodobny?), w szczególności UHT to mega syf, omijajcie z daleka. Ja kupuję z automatu niepasteryzowane, świeże tylko 3 dni - wygląda, pachnie i smakuje jak MLEKO.

Ale nie zapominajmy, że mleko składa się z wymienionych tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, dlatego spożywanie go w nadmiernych ilościach rzeczywiście prowadzi do otyłości. Szklanka dziennie prawdziwego krowiego mleka na pewno nie zrobi nic złego zdrowemu mężczyźnie, ba, jestem pewien, że nawet powinien ją wypić. 100g twarogu na noc też stanowi dobrą alternatywę dla tłustej ryby.

Mleko sojowe - ciężka sprawa, tysiące opinii na jego temat. Fakty są takie, że białko sojowe jest gorzej przyswajalne od zwierzęcego, stąd preferuję szklankę zwykłego mleka dziennie.

Swoją drogą to najlepsza owsianka na świecie by Spalacz wygląda w ten sposób:
- owsiane 100g
- banan 100g
- masło mleczne 10g
- mleko pełne świeże 3.8% 200g
- migdały łuskane 20g

Ofc mleko dolewamy przy końcu, gdy płatki owsiane są już ugotowane (na wodzie) - ważne, by go nie zagotować. To jest takie dobre, że od pół roku szykując się spać, myślę o śniadaniu :-D

#77 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 04 grudzień 2012 - 21:27

za niedługo nie będziesz spał tylko jadł tą owsiankę , albo zaczniesz ją jeśc juz na kolację[ takie przedwczesne śniadanie :mrgreen: ]

#78 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 04 grudzień 2012 - 21:29

No bez kitu, owsianka owns :mrgreen: tę owsiankę* trolololo

#79 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 04 grudzień 2012 - 23:31

w kazdym jednym pelnotlustym mleku, prosto od krowy masz do groma masla !pomijajac juz inny "syf" w nim zawarty ... koniec tematu z mojej strony, smacznego . :lol:

Jaki jeszcze "inny syf" oprócz "groma masła" jest w tym "jednym pełnotłustym.."??
Bardzo liczę, żę nam to "wyłożysz kawa na ławę". Bo jak nie, to sobie pomyślę, że zwyczajnie pieprzysz /ale z góry nie przesądzam ;-) .

#80 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 04 grudzień 2012 - 23:49

Użytkownik marekq58 został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij Tutaj żeby zobaczyć jego post.vKliknij Tutaj żeby przejść do swojej listy ignorowanych

Dodaj odpowiedź