Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tour de Pologne 2013

175 odpowiedzi w tym temacie

#61 michal2

michal2
  • Użytkownik
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2013 - 13:49

A wracając do Huzarskiego, to, jak sam powiedział, "to był jeden z najtrudniejszych dni w moim życiu".
Huzarski też jest w tej ucieczce . . . :mrgreen:

Tylko na mecie będzie miał znowu z 15min do tyłu (jak dobrze pójdzie :mrgreen:) . To taka klasyczna jazda słabiutkich zawodników, którzy mogą się pokazać tylko w środku etapu, gdy tempo jeszcze jest umiarkowane, a sił dużo; niestety bardzo charakterystyczna dla wielu Polaków na TdP. Mocni zawodnicy w ten sposób nie jeżdżą, bo muszą rozłożyć siły tak by ich starczyło w najważniejszym momencie, a nie pchać się do ucieczki na super-górskim etapie na którym wiadomo, że liczyć mogą się tylko bardzo mocni górale. Gadanie Langa, że jest pod wrażeniem jazdy np. Marczyńskiego, że jedzie w tej ucieczce - jest trochę śmieszne, tak jadą typowe "naleśniki", których szczytem możliwości jest pokazanie się przez chwilę, premia lotna, czy górska (ale i prawda jest taka, że sam Lang w zawodowym peletonie był dokładnie takim słabiutkim naleśnikiem ;-)).

Na szczęście mamy też Majkę, ten jest naprawdę mocny i świadomy swojej siły ma odpowiednią taktykę, a nie jedzie żeby się na chwilę w relacji "pokazać", jak niemal zawsze w TdP jeżdżą Polacy.

A odnośnie komerchy dość prymitywnie wylewającej się z tego wyścigu - najlepiej ilustruje to premia górska na Pordoi - ulokowana ... 200m przed szczytem podjazdu (a tam nie ma właściwie wypłaszczeń); ulokowana tylko dlatego, że kto inny sponsoruje premie górskie, a kto inny te na mecie. Więc żeby wcisnąć osobny baner - Lang robi taką wiochę niespotykaną na żadnym poważnym wyścigu, umieszczając premię górską daleko od szczytu podjazdu.

#62 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2013 - 15:31

Znowu przyjemność oglądania niszczy fatalna realizacja (mam na myśli realizatora video).

I tvp i eurosport mają stream tej samej realizacji - oni tylko dorzucają reklamy i komentarz. Niestety...

Włączając etap mam wrażenie, że spotykam się twarzą w twarz z powiedzeniem 'w du*ie byłeś, g*wno widziałeś' - nie wiem kogo widzę, nie wiem gdzie są, ale znaczek langa musi być... odrobinę pomagają się odnaleźć Panowie na Eurosporcie, ale nawet oni wczoraj stwierdzili, że 'dzięku Bogu, że są tabliczki ile do mety to przynajmniej wiemy kogo widzimy i gdzie jesteśmy'...

Myślę, że dało by się jeszcze kilka balonów więcej wcisnąć...

Prawdę mówiąc dokładnie tak samo czułem się podczas Skandia Maraton - pompa, opowiadanie jak to zaje*iście nie jest, ale pod tym co na powierzchni głęboko w dali niesamowicie słabo. Masówka...

#63 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 28 lipiec 2013 - 16:07

Porażka straszna JAK MOŻNA na początku decydującego podjazdu gdzie jest około10km do mety puścić 5 minutowe reklamy ... w dodatku komentator sb mówi o tym jak to ze znajomym zimą szusował na nartach ... Zresztą już drugi dzień z rzędu o tym mówi ... zawodnicy pokazywani są w 1/4 gdyż 3/4 obrazu stanowią balony TVP , ONET'u i SKANDII . krótko po tym jak finiszował RIBLON przez ponad minute pokazywany jest samotnie jadący ROHREGGER który walczy sam z sobą o drugą pozycję ... Akcja peletonu została pokazana tylko na samej kresce .. W dodatku śmigłowiec który szuka zawodników wśród gęstwiny drzew , poza którymi nic więcej nie widać ... żenada

#64 michal2

michal2
  • Użytkownik
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2013 - 16:08

Znowu przyjemność oglądania niszczy fatalna realizacja (mam na myśli realizatora video).

I tvp i eurosport mają stream tej samej realizacji - oni tylko dorzucają reklamy i komentarz. Niestety...

Włączając etap mam wrażenie, że spotykam się twarzą w twarz z powiedzeniem 'w du*ie byłeś, g*wno widziałeś' - nie wiem kogo widzę, nie wiem gdzie są, ale znaczek langa musi być... odrobinę pomagają się odnaleźć Panowie na Eurosporcie, ale nawet oni wczoraj stwierdzili, że 'dzięku Bogu, że są tabliczki ile do mety to przynajmniej wiemy kogo widzimy i gdzie jesteśmy'...

To jest prawda, realizacja wideo (a tego chyba nie robią Polacy) jest żałosna, dużo gorsza niż komentarz, dużo bardziej przeszkadza, wygląda po prostu na to, że organizator przyciął kasę na liczbie kamer - w skrócie wygląda to tak jakby była jedna na motorze, druga na helikopterze (w zalesionym terenie, jak np. 3/4 podjazdu na Pordoi bezużyteczna) - i tyle. Widzimy właściwie tylko pierwszą grupę czy później już pojedynczego zawodnika - co się działo w czasie podjazdu w peletonie (a to sporo ciekawsze niż oglądanie bez końca prowadzącego zawodnika) nie zobaczyliśmy nic, pokazano ich dopiero, gdy wpadli na metę

Porażka straszna JAK MOŻNA na początku decydującego podjazdu gdzie jest około10km do mety puścić 5 minutowe reklamy

A płacisz abonament RTV? :lol:
Liczba reklam jest tylko pochodną olewania tego obowiązku przez 3/4 Polaków, nie można nic na TV nie płacić i wymagać cudów. Jak ktoś nie chce reklam - to powinien oglądać TVP Sport, tam nie ma przerw reklamowych w środku transmisji, bo to kanał o znacznie mniejszej oglądalności niż ogólnopolskie.

#65 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 28 lipiec 2013 - 16:10

Najgorsza realizacja etapu, jaki widziałem - przez cały czas pokazywano dwóch pierwszych zawodników plus z helikoptera z dużej odległości grupę liderów.
Nie pokazno ani razu peletonu, nie wiemy czy były próby ucieczek, kto i kiedy odpadł - brawo Panie Lang ! Pełna profeska.
O innych niedociągnięciach nie będę pisał, powyższe było poniżej wszystkiego.
Kibiców na taki pojeździe brak.
Balony nie przeszkadzają mi aż tak, jak aaaaż dwie kamery na wyscigu !
Oglądałem w Eurosporcie więc nie wiem co jeszcze tvp nawywijała, pewnie wywiad w studiu, wywiad poza studiem, wywiad z ekspertem, reklamy prawie na finiszu i migawka z wyścigu.

System love

#66 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 28 lipiec 2013 - 16:27

Oglądałem w Eurosporcie więc nie wiem co jeszcze tvp nawywijała, pewnie wywiad w studiu, wywiad poza studiem, wywiad z ekspertem, reklamy prawie na finiszu i migawka z wyścigu.

System love

Dzisiaj brakło im czasu, za to Kurzajewski zaprezentował szałowe wdzianko w kolorze orange.

PS. jak słyszę po raz kolejny Czesia, że TdBalon to kolarska liga mistrzów, mam odruch wymiotny.

#67 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 28 lipiec 2013 - 16:34

Czepianie się balonów to trochę przesada. Z jednej strony oczekujecie wybitnej realizacji itd. a z drugiej nie potraficie zrozumieć, że pieniądze biorą się od sponsorów, którzy z kolei mają jakieś tam wymagania. Balony zostawiłbym w spokoju...

Czepiałbym się jednak realizacji. Tutaj widać amatorszczyznę i nie przyciągnie to z pewnością ewentualnych przyszłych sponsorów. Wygląda to po prostu kiepsko.

#68 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 28 lipiec 2013 - 16:57

PS. jak słyszę po raz kolejny Czesia, że TdBalon to kolarska liga mistrzów, mam odruch wymiotny.

Dlatego lepiej poczekac na replay w eurosport, ja osobiscie juz nie mogłem, sluchac Czesława Langa i przechwalaniu tego wyscigu od wielu juz lat :mrgreen:

Co do samej realizacji mimo tylu lat... dalej kuleje swoja droga ładna wygrana Riblon, ale tak to jest jechac nie majac, dobrych rywali w gorach slaba postawa Szmyda ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#69 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 28 lipiec 2013 - 17:05

Czepianie się balonów to trochę przesada. Z jednej strony oczekujecie wybitnej realizacji itd. a z drugiej nie potraficie zrozumieć, że pieniądze biorą się od sponsorów, którzy z kolei mają jakieś tam wymagania. Balony zostawiłbym w spokoju...

Tylko, ze nie zawsze ilość idzie w jakość. Zbyt nachalna reklama z reguły daje przeciwny efekt - przestajemy na nią zwracać uwagę. Ja np. nie pamietam, co było na tych balonach, pamiętam za to, że było ich dużo za dużo. Tak samo z bramką mety - była tak tandetna, ze żal na nią patrzeć, tą z Giro czy TdF pamietam za to doskonale, jak również sponsorów, których przedstawiały.

#70 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 28 lipiec 2013 - 17:13

Jakby dyrektorzy od realizacji pomyśleli o ile lepiej by było, gdyby zamiast Szczęsnego na motor wsadzić kamerzystę. Zamiast samemu zobaczyć to słyszymy komentatora, który opowiada co się dzieje w peletonie. Oczywiście o małej ikonce z dystansem do mety i przewagami to nikt nie pomyślał, bo przecież logo Langteam-u najważniejsze.

Przynajmniej Rafał przyjedzie do polski w koszulce lidera, więc jest się chociaż z czego cieszyć.

#71 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 28 lipiec 2013 - 18:49

A może tak zająć się zawodnikami i opisem {wzdychaniem nad..} etapu niż wieczne narzekanie jak źle była poprowadzona relacja ?!

#72 michal2

michal2
  • Użytkownik
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2013 - 19:11

A może tak zająć się zawodnikami i opisem {wzdychaniem nad..} etapu niż wieczne narzekanie jak źle była poprowadzona relacja ?!

A co tu wiele gadać?
Widać, że na tym wyścigu mamy tylko jednego zawodnika, Niemiec ma za dużo w nogach na sukcesy (choć Riblon tez Tour przecież jechał), reszta jest za słaba - to też żadna nowość, widać tylko, że Szmyd chyba już kończy swoją karierę w ProTourze, z taką jazdą to nawet na pomocnika się nie nada. Ale ten jeden to za to wreszcie zawodnik większego formatu, lepiej mieć jednego takiej klasy zawodnika niż 10 klasy Szmyda; jednym słowem polskie kolarstwo Majkami stoi :lol:

Ale wygrać będzie ciężko, Majka nie jest tak dobry na czas jak Kwiatkowski, a w czołówce są sekundowe różnice

#73 goro

goro
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWWA

Napisano 28 lipiec 2013 - 19:29

wszelkie żale pod adresem tour de Pologne najlepiej kierować pod właściwy adres. To, że prawdziwi kibice kolarstwa narzekają między sobą już od lat na realizację TdP to rzecz wiadoma. Więc najlepiej słać listy pod te adresy, a nuż to coś zmieni [sam zamierzam coś skrobnąć]:

http://tourdepologne...ontakt,content/

http://www.tvp.pl/o-tvp/kontakt

#74 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 28 lipiec 2013 - 19:35

Gratulacje za realizację !
Dopiero z wiadomości tvp dowiedziałem się że Rafal jest liderem tdp !
Ogladam toury od 10 lat i pierwszy raz doświadczam taką sytuację.

Bravo Rafi !!!

System love

#75 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 28 lipiec 2013 - 20:32

Szmyd, jak go wcześniej broniłem, to dzisiaj już mnie załamał. Kończenie takiego etapu w grupetto z Markiem Renshawem to nie jest porażka, tylko klęska.

Riblon, biorąc pod uwagę to co wyczyniał na TdF, wielkie zwycięstwo. Widać wpływ 6-osobowych zespołów po dzisiejszym etapie.

Majka naprawdę fajnie, że wczoraj 3 miejsce, a dzisiaj jest liderem, ale wątpię żeby przed czasówką sobie odpowiednią przewagę wyrobił. Moim faworytem niestety jest Henao.

#76 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 28 lipiec 2013 - 20:59

hmm ... po co Wy oglądacie te relacje , skoro macie same do nich uwagi - nie szkoda własnego czasu i nerw ?
TdP ... to nie jest nic na miarę jakiejkolwiek wielkości
wielkość tego 'wyścigu' wzięła sie z tego że, .... w tv tak powiedzieli
tu przyjeżdżają ludzie potrenować przed czymś wielkim
i ... zdobyć punkty dla drużyny

TdP to tak naprawdę transmitowany przez tv , trening
tam sie nie dzieje nic ... a jak się już dzieje,
to z góry wiadomo co to będzie * jak to na treningu
:) :) :)

#77 michal2

michal2
  • Użytkownik
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2013 - 22:00

TdP to tak naprawdę transmitowany przez tv , trening
tam sie nie dzieje nic ... a jak się już dzieje,
to z góry wiadomo co to będzie * jak to na treningu
:) :) :)

Za przeproszeniem - zwyczajnie pierniczysz, etap 206km z prawie 5000m przewyższenia i średnią ponad 34km/h - to nie jest żaden trening, to jest ściganie na bardzo wysokim poziomie, może nie najwyższym, ale jednak bardzo wysokim, co widać najlepiej po tym jak tego tempa nie wytrzymują najlepsi polscy zawodnicy, którym na sukcesie tu zależy, dla których to główny cel w sezonie.

Nic się nie dzieje? Z góry wiadomo co będzie? Ciekaw jestem ile osób obstawiało, że ten bardzo ciężki etap (etap dorównujący skalą trudności najcięższym etapom Giro czy Touru) - wygra akurat Riblon, który niedawno zakończył (z niemałymi sukcesami) morderczy Tour de France i którego usilnie próbowali dogonić najmocniejsi górale w peletonie - ale jednak się przeliczyli z siłami i Riblon dojechał na metę z dużą przewagą, do tego jeszcze awansując na pudło w generalce.

Oczywiście, że ten wyścig nie jest celem sezonu dla wielu ekip, ale to jeszcze nie znaczy że można takie teksty wypisywać, to wyścig podobnej rangi jak kilka innych znaczących tygodniowych etapówek, a w tym roku ma naprawdę świetną obsadę, co widać choćby po nazwiskach w czołówce po 2 etapach. A o jego poziomie sportowym najlepiej świadczy fakt, że nawet Ivan Basso nie dał rady pokonać Majki i paru innych zawodników - pomimo, że wyraźnie jedzie tu by powalczyć o sukces, a nie potrenować (jak np. Nibali), a to jednak nazwisko znaczące w zawodowym peletonie. Parę innych nazwisk pewnie też się uaktywni (np. Hushovdt, czy Cancellara) bo tak wysokie góry to nie jest ich główna specjalizacja i tu jadą żeby przejechać.

#78 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 28 lipiec 2013 - 22:26

Gdybym nie czytal tego forum to bym nie wiedzial, ze jest tak "zle".
Na UK Eurosporcie jedyna rzecza, jaka z humorem podkreslaja i to nie za czesto, to "Tour de Pologne - clock loss".
A reszta, tak jak pozostale tury tej kategorii.

Pomijajac narodowa sklonnosc do narzekania na wszystko co sie da, to czego wy oczekujecie, ze TdP bedzie na tym samym poziomie co TdF, Giro lub Vuelta?

Jak w Polsce przywroca wskazania czasu, bedzie tak jak na innych wyscigach.

#79 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 28 lipiec 2013 - 22:57

No nie do końca, bo żartowali też z oznaczenia X kilometra "sponsorowanego prze z Cinema City", o braku kibiców też wspominali, no i oczywiście o tym, że nie wiadomo było ile km do końca. Myślę też że mogli mieć ochotę ponarzekać trochę bardziej, ale nie byłoby to zbyt korzystne dla stacji ;-)

#80 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 28 lipiec 2013 - 23:06

Gdybym nie czytal tego forum to bym nie wiedzial, ze jest tak "zle".
Na UK Eurosporcie jedyna rzecza, jaka z humorem podkreslaja i to nie za czesto, to "Tour de Pologne - clock loss".
A reszta, tak jak pozostale tury tej kategorii.

Bo oni nie muszą słuchać Szczęsnego nadającego prosto z motoru i naszych wybitnych komentatorów :lol:

Ciekawy artykuł o poziomie transmisji: http://naszosie.pl/2...our-de-pologne/

Dodaj odpowiedź