więc coś w Dakim jest... ;-)
Wasze najgorsze chwile
Napisano 06 sierpień 2009 - 17:34
więc coś w Dakim jest... ;-)
Napisano 07 sierpień 2009 - 18:39
W sobotę pojechałem w góry(Głuszyca/Walim) na parę dni sobie pojeździć no i wieczorem będąc na miejscu wsiadam na rower jadę zrobić parę km po 5 km przerzucam tylną przerzutkę i pękła linka,więc z buta do domu.W niedziele przerwa dopiero w poniedziałek po linkę do sklepu.Po powrocie raz dwa założyłem linkę i na rower.Po 30km mocny podjazd i zerwałem łańcuch 5km do domu.Wtorek przerwa wypad z rodzinką....Środa wsiadam na rower jadę od początku nie działa mi licznik wiec myślę że już coś dziś popsułem,jednak nie!! Znów mocny podjazd wrzucam lżejszy bieg a tu mi przerzutka miedzy szprychy i po niej!!!! :-( :-( :-( :-( 7km z buta
Wniosek jeden nigdy więcej nie jadę tam na rower mimo tego że mam tam chałupę :!: :!: :evil: :evil: :evil: :evil:
Gosc_Rzysko_*
Napisano 07 sierpień 2009 - 19:26
a tu mi przerzutka miedzy szprychy i po niej!!!!
Właśnie dlatego od trzech dni nie mam roweru :-( :-( :evil:
Ps.
Nie jesteś sam ;-)
Napisano 16 sierpień 2009 - 21:24
Chcę zaznaczyć, że opona Conti GP 4000s jest prawie nowa (użytkowana ok. 1,5 miesiąca), dętka Michelin również. Jaka mogła być przyczyna wybuch nie wiem, okaże się jutro.
Gosc_Dominik_*
Napisano 16 sierpień 2009 - 21:45
Napisano 16 sierpień 2009 - 21:56
Ja podejrzewam za wysokie ciśnienie, gdyż jaka kolwiek dziurka nie powoduje eksplozji tylko szyyybkie ujście powietrza. Kiedys w składaku ktoś mi tak napompował koło, że wioząc je w bagażniku, przed domem zwyczajnie wybuchła. Detka i opona do kosza - obręcz jak nowa (stalowa 8-))
Choc taka usterka jest wliczona w ten sport, to zastanawia mnie co zrobił owy kierowca, ze nie mógł wyhamować, ba - wpadł w poslizg.
Robo nie martw się - to całe zdarzenie to tylko potwierdzenie, że masz jeszcze żyć i jeszcze wiele tysięcy kilometrów przed Tobą 8-)
PS. jutro ide sprawdzić ciśnienie, bo mój max to 7,5 bara, a ja pakowałem 8...
Napisano 16 sierpień 2009 - 22:18
A co do wybuchu to wcale nie musi być zbyt wysokie ciśnienie, ja tak miałem z szytką pompowaną zwykłą podręczną pompką. Rypło okrutnie, huk był spory, w boku gumy wyrwa na dwa paluchy... Miałem o tyle więcej szczęścia, że szytka jest na klej przymocowana i było to na podjeździe, ale trochę się wtranżoliłem przed autobus i chciałem przycisnąć... Ja akurat ratowałem się ucieczką we wjazd na parking.
P.S. ja u Robo obstawiam zmęczenie gumy wysoką temperaturą.
Gosc_Jareq_*
Napisano 16 sierpień 2009 - 22:32
Ja do swojego mam zaufanie... bardzo rzadko mnie zawodzi... :-D
Napisano 16 sierpień 2009 - 22:39
Gosc_Jareq_*
Napisano 16 sierpień 2009 - 22:47
Napisano 16 sierpień 2009 - 22:55
Napisano 17 sierpień 2009 - 06:46
po prostu jechał za mną i się nie spodziewał, że będę hamował, bo nic na to nie wskazywało. Rower nie ma świateł stopu. Ten kierowca miał niezły refleks, że zdołał mnie ominąć, kiedy zrozumiał, że mu drogi na wyhamowanie zabraknie. Jemu też muszę podziękować.to zastanawia mnie co zrobił owy kierowca, ze nie mógł wyhamować, ba - wpadł w poslizg.
Napisano 17 sierpień 2009 - 20:18
http://images46.foto...120e49f7med.jpg
tak wygląda przednie koło
http://images49.foto...399ef51fmed.jpg
jeszcze jedno (odwrócone) - cholerny Benek (BenQ)
http://images45.foto...01c09a7emed.jpg
a tak wygląda DZIURA w dętce
Jak myślicie, jaka mogła być przyczyna. Za duże ciśnienie (pompuję 8,5 Bar, czyli max dla Conti GP 4000S), temperatura - jechałem w upale, czy może wada dętki ?
A może zwykły pech ?
Napisano 18 sierpień 2009 - 13:39
Napisano 18 sierpień 2009 - 16:29
Jak myślicie, jaka mogła być przyczyna. Za duże ciśnienie (pompuję 8,5 Bar, czyli max dla Conti GP 4000S), temperatura - jechałem w upale, czy może wada dętki ?
A może zwykły pech ?
Ja uzywam tych opon i , jak narazie jest wszystko ok ladnie sie tocza troche mni zaskoczyl twoj przypadek :-> . Ale swoja drgoa ja je pompuje miedzy 7,5 8 atm i wszystko gra moze masz wiecej wagi ale na moje jak napisales 8,5 bara to naprawde sporo jak na ta opone ja bym stawial na cisnienie masz na stronie producenta ile mozna nagibac przesadziles :mrgreen:
Napisano 18 sierpień 2009 - 20:31
Koło było wczoraj rozebrane i opona nie uległa uszkodzeniu, tylko dętka - pęknięcie ok.30 cm, na wewnętrznej stronie, na takim śladzie od odcisku formy, czy może na takim kancie biegnącym na całym obwodzie (przynajmniej tak to wygląda).
Co ciekawe hamowanie gołą obręczą po asfalcie nic jej nie zrobiło, żadnych zagnieceń rantu, tylko kilka niegroźnych rysek. Nawet się koło nie pokrzywiło. Bicie boczne w granicach 0,5 mm - ale i tak dałem do centrowania.
Obiecałem w serwisie, że przyniosę im eksponat w postaci tej dziurawej dętki, to może wymyślą co było przyczyną wybuchu.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 18 sierpień 2009 - 20:44
Moja waga to 82-85 kg. Pompowałem 8 -8,5 Bara.
parametry jw.
Takie same opony...
jazda takze w upały....
Ale coś takiego mi się nie zdarzyło, IMO błąd fabryczny dętki
Gosc_Dominik_*
Napisano 19 sierpień 2009 - 20:36
Napisano 19 sierpień 2009 - 21:27
jaki widelec - podaj markę i model (fill carbon, alu-carbon), czekamy na szczegóły.Pękl mi widelec tuz pod mostkiem
Co mogło być przyczyną ?
Chciałbym wiedzieć, czy coś mi grozi, bo właśnie jutro miałem zamówić nowy widelec.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Gosc_Dominik_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 06:46
Widelec stary, stalowy. Pękła mi konkretnie taka redukcja z mostka do widelca z gwintem na mostek A-head, jeśli wiecie co mam na myśli.

Temat jest zamknięty