Na Suhore: najpierw z rowera (113 km i 1091m w pionie, 25.83/h) www.strava.com/activities/392079556, potem z buta (2.86 km, 348 m w pionie) www.strava.com/activities/392081012
Mój Dzisiejszy Trening
Napisano 14 wrzesień 2015 - 17:24
- piotrkol, impa i hqvkamil lubią to
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Napisano 14 wrzesień 2015 - 17:38
68km w 2h45min
Średnia 24,8km/h
No dobra żeby być szczerym trzeba by doliczyć ze 2 postoje koło 5 minut
Napisano 14 wrzesień 2015 - 18:18
Dziś dzień minął pod znakiem wiatru z południa. Dawno go nie było więc postanowiłem go wykorzystać i się zabawić segmencie. Przygotowałem rower pod jazdę na czas (lemondka i lekka zmiana ustawienia siodełka), kombinezon czasowy ciuchy Santini bo są super przyległe, owiewy i rękawki - bo jak się bawić w czasówkę to ma być zawodowo hehe
40 minut rozgrzewki z 3x2min interwałami tuż pod progeim + sprint 10 sekund i po chwili byłem na starcie 6,6km segmentu.
Było genialnie:
dst 6,6km
czas: 7m:59s
średnia: 49,9km/h
maks: 59km/h
hr avg: 187 (93%)
hr max: 199 (99%) - to w końcówce bo ostatni kilometr leci lekko pod górę. Sekundy leciały, a chciałem wyrobić przed 8 minutami
Potem już spokojniej ale jeszcze 3 odcinki udało się poprawić. Na płaskiej drodze jest nieprawdopodobna wręcz różnica pomiędzy chwytem dolnym, a jazdą z lemondką. Sprawdziłem to dwa razy dziś: chwyt dolny, puls 120 = prędkość 31km/h. Przechodzę do pozycji TT: puls ten sam, prędkość skacze do 37km/h...
Całość: 52km @31,5km/h i 343m w pionie.
https://www.strava.c...ities/392038613
- mess, Sufer, astronom i 4 innych osób lubią to
Napisano 14 wrzesień 2015 - 22:12
Piotr wariat jestes
a w temacie:
12.09.15 PB Nowiny
32 open / 16 kat (M3)
fajny maraton mogło być lepiej, ale na własne życzenie było jak było
45km / 22.3kmh @ 90% 83kad
https://www.strava.c...ities/390713853
kto mnie znajdzie?
+ dzisiaj forever alone superlight
31km / 26.3kmh @ 66% 92kad
https://www.strava.c...ities/392215334
- piotrkol i impa lubią to
Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:39
(Uwaga do zdjecia i generalnie MTB)
Jednej rzeczy nie rozumiem .
Rogi do kierownicy- Prawie nikt tego nie używa.
Przecież jazda pod górę z rogami jest o niebo wygodniejsza, a dodatkowe 100g to nie jest jakaś wielka różnica. ( Dla profi jeszcze można zrozumieć ale teraz nawet rzadko który amator to montuje w swoim rowerze.
To jakaś Siara jest ??, kierownice nie pasują czy jaki powód???)
Stare zdjęcie , Cadel Evans twtedy jeszcze MTB http://www.galeon.co.../cadelryder.jpg oczywiście z rogami .
Napisano 15 wrzesień 2015 - 09:23
@big75 Dzięki za pomoc w wyborze podjazdów, niestety brakło czasu na Pec pod Snezkou. Ale doszło też kilka innych przy okazji.
PS. udało się wyjechać te górki na przełożeniu 39x26, o którym wiele osób tutaj mówiło, że się nie da
Zapraszam na swoją stronkę, gdzie opisałem swoje wypady fotkami: https://www.facebook...zblatuposwiecie
PS2. Vrbatova Bouda na środkowym odcinku 3km jest remontowana, ściągnięty asfalt, a jazda odbywa się po mieszance błotnisto-betonowo-kamienistej
- astronom, Grzesiekkry, big75 i 2 innych osób lubią to
Napisano 15 wrzesień 2015 - 09:33
...Na płaskiej drodze jest nieprawdopodobna wręcz różnica pomiędzy chwytem dolnym, a jazdą z lemondką. Sprawdziłem to dwa razy dziś: chwyt dolny, puls 120 = prędkość 31km/h. Przechodzę do pozycji TT: puls ten sam, prędkość skacze do 37km/h...
...
Niesamowita różnica... to by wychodziło 17% szybciej tylko dzięki lemondce?
Ktoś jeszcze potwierdzi taką (a nawet 10% to dużo) różnicę?
Jeżeli tak w istocie jest - to chyba muszę dokupić lemondkę
Toczę się po mieście na 29" sztywniakiem o masie 11,00 kg (9,5kg na szosowych kołach). Napęd 1x9 (36 + 11-28), opony na miasto Schwalbe Super Moto 29x2.35 z ciśnieniem 1,7-1,9 bar, opony na wypady szosowe Maxxis Re-Fuse 700x28c 7 bar
Napisano 15 wrzesień 2015 - 10:44
48,5km płasko z kilkoma hopkami - totalna regeneracja dzisiaj po kilku tygodniach jazdy po górach. 1:49 , avs 26,5km. Aż do soboty leciutko będzie
BodyiCoach Cycling Team, Follow me on Strava
Napisano 15 wrzesień 2015 - 10:51
Przez weekend udało mi się zdobyć dwa najcięższe podjazdy w Polsce, a więc Przełęcz Karkonoską i Stóg Izerski, oba w najtrudniejszej wersji.
Nieźle , fizol jesteś. ( Karkonoską to tak myślałem, że da radę ale ta druga górka cięższa....)
A jak się ma (w sensie trudnośći wyjechania bez postoju )ten najstromszy 1,5 kilometrowy kawałek z Katorgi czyli podjazdu pod Stóg Izerski ( do zakrętu w lewo) do np Gliczarowa z TDP albo Laskowej z Altimetra???
Napisano 15 wrzesień 2015 - 10:58
A jak się ma (w sensie trudnośći wyjechania bez postoju )ten najstromszy 1,5 kilometrowy kawałek z Katorgi czyli podjazdu pod Stóg Izerski ( do zakrętu w lewo) do np Gliczarowa z TDP albo Laskowej z Altimetra???
Laskowej nie miałem okazji jeszcze podjeżdżać.
Ściana w Gliczarowie to jest zabawa w porównaniu z fragmentem tego 1.5km podjazdu pod Stóg.
Przede wszystkim na Gliczarowie ten fragment ma około 300m długości i asfalt jest w dużo lepszej kondycji. Na Stogu Izerskim ogromną trudnością są te fragmenty podjazdu, gdzie w poprzek rośnie pas trawy w takim zagłębieniu i trzeba to mijać jakoś poboczem, a później jeszcze wrócić z pobocza na asfalt. Mnie na takich fragmentach lekko gibało na boki i prawie, że miałem zero na liczniku gdy trzeba było pokonać uskok asfaltu, by wrócić znów na szosę.
Napisano 15 wrzesień 2015 - 11:13
Laskowej nie miałem okazji jeszcze podjeżdżać.
Ściana w Gliczarowie to jest zabawa w porównaniu z fragmentem tego 1.5km podjazdu pod Stóg.
Przede wszystkim na Gliczarowie ten fragment ma około 300m długości i asfalt jest w dużo lepszej kondycji.
No właśnie tak myślałem (Gliczarów=spacer) a patrzę na film z Tdp Amatorów--- a oni dużej częsci tam idą...trochę dziwne.
To myślałem, że może tam tak stromo jak na skocznie w Harrachovie - ale jak piszesz, że to........ zabawa w porównaniu z Katorgą - to już wiem o co chodzi
(Laskowej też nie jechałem ale z tego co czytam tam gładki asflat a to można liczyć ''kilka procent mniej'' )
Napisano 15 wrzesień 2015 - 11:19
No właśnie tak myślałem (Gliczarów=spacer) a patrzę na film z Tdp Amatorów--- a oni dużej częsci tam idą...trochę dziwne.
To myślałem, że może tam tak stromo jak na skocznie w Harrachovie - ale jak piszesz, że to........ zabawa w porównaniu z Katorgą - to już wiem o co chodzi
Wszystko zależy od tempa, w jakim się wjeżdża samą górę, a także tempa na dojeździe do góry. Na wyścigu wszyscy dają z siebie 100% od startu i niektórym po prostu brakuje, aby dokręcić w kluczowym momencie. Ja jeżdżąc amatorkę, byleby podjechać tę górę nie spinałem się w żadnym miejscu, dzięki czemu zaoszczędziłem dość sił aby to wyjechać.
Z obserwacji swojej zauważyłem, że Karkonoską było mi wjechać ciężej niż Stóg, ze względu na to, że trudności na Karkonoskiej znajdują się w drugiej części wspinaczki, a na Stogu jest to sam początek góry
Napisano 15 wrzesień 2015 - 11:22
Jednej rzeczy nie rozumiem .
Rogi do kierownicy- Prawie nikt tego nie używa.
Przecież jazda pod górę z rogami jest o niebo wygodniejsza, a dodatkowe 100g to nie jest jakaś wielka różnica. ( Dla profi jeszcze można zrozumieć ale teraz nawet rzadko który amator to montuje w swoim rowerze.
To jakaś Siara jest ??, kierownice nie pasują czy jaki powód???)
Stare zdjęcie , Cadel Evans twtedy jeszcze MTB http://www.galeon.co.../cadelryder.jpg oczywiście z rogami .
Ja np nie używam rogów ze względów bezpieczeństwa: jazda w ścisku + lubię mieć zawsze szybką możliwość reakcji jeżeli chodzi o hamowanie i zmianę przełożeń. Pożegnałem się z nimi z jakieś 6 lat temu i wcale mi ich nie brakuje
Napisano 15 wrzesień 2015 - 11:23
Przez weekend udało mi się zdobyć dwa najcięższe podjazdy w Polsce, a więc Przełęcz Karkonoską i Stóg Izerski, oba w najtrudniejszej wersji. Jestem pod mega wrażeniem tras w Karkonoszach zarówno polskich, jak i czeskich, mam nadzieję, za rok również się tam wybrać
@big75 Dzięki za pomoc w wyborze podjazdów, niestety brakło czasu na Pec pod Snezkou. Ale doszło też kilka innych przy okazji.
PS. udało się wyjechać te górki na przełożeniu 39x26, o którym wiele osób tutaj mówiło, że się nie da
Zapraszam na swoją stronkę, gdzie opisałem swoje wypady fotkami: https://www.facebook...zblatuposwiecie
PS2. Vrbatova Bouda na środkowym odcinku 3km jest remontowana, ściągnięty asfalt, a jazda odbywa się po mieszance błotnisto-betonowo-kamienistej
Jak Ty na takim przełożeniu kręcisz 7 km/h? Kadencja chyba poniżej 50?
Napisano 15 wrzesień 2015 - 11:27
Nie mam pomiaru kadencji, ale podejrzewam, że około 30. Te podjazdy podjechałem bardziej siłą woli niż siłą mięśniJak Ty na takim przełożeniu kręcisz 7 km/h? Kadencja chyba poniżej 50?
Napisano 15 wrzesień 2015 - 11:44
Ja np nie używam rogów ze względów bezpieczeństwa: jazda w ścisku + lubię mieć zawsze szybką możliwość reakcji jeżeli chodzi o hamowanie i zmianę przełożeń. Pożegnałem się z nimi z jakieś 6 lat temu i wcale mi ich nie brakuje
No dobra ale to wyścigi.
A jak na co dzień jedziemy sami albo max kilka osób- to bezpieczeństwo ze względu na rogi już nie jest problem.
( Kiedyś na góralu dość sporo jeździłem , obecnie raczej rzadko, najczęściej są to polsko -czeskie trasy z długimi często stromymi podjazdami gdzie szutrowo kamieniste przerywniki ale jakoś nie wyobrażam sobie pól godziny ciśnięcia 20% sztajfy na zwykłych łapkach bez rogów -pewnie kwestia przyzwyczajenia).
#6860 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 15 wrzesień 2015 - 18:22