Jump to content

Photo

Jakie wybrać buty?

• This topic is locked This topic is locked
1220 replies to this topic

#721 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 posts
  • SkądOpole

Posted 12 February 2011 - 21:01

Ja również posiadam od roku takie buty z jednym pokrętłem BOA z 2009 i nic dodać nic ująć potwierdzam to co napisał Virenque: lekkie, sztywne, dobrze trzymają nogę, super system BOA - ja nie miałem jeszcze z nim problemu. Od razu jak je kupiłem to leżały jakby były szyte na mnie! :) Po roku użytkowania nie zamieniłbym je na inne.

#722 prazek

prazek
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądTychy

Posted 12 February 2011 - 21:01

Z bucików jestem bardzo zadowolony (wersja z 2 pokrętłami). Sztywne, lekkie, bardzo dobrze trzymają nogę. Po roku użytkowania 1 linka samoistnie nie opuszcza pokrętła, trzeba ją napiąć - nie jest to jakiś kłopot, dlatego jeszcze nie rozkręcałem (czyściłem) a pewnie należałoby. Gorąco polecam!

#723 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 13 February 2011 - 17:06

Od roku używam modelu z dwoma pokrętłami. Na razie wszystko bez problemów,również z systemem BOA.

#724 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Posted 14 February 2011 - 21:49

Ja mam trochę nietypowe pytanie ;) Czy buty szosowe "rozbiją" się podobnie jak zwykłe obuwie podczas chodzenia? Bo próbowałem dzisiaj rozmiar 47 (shimano do mtb), no i wydaje mi się że mogłyby być minimalnie większe. Niestety nie było 48 i zastanawiam się czy te z kolei nie będą za duże. No i żeby mi później nie spadały ;)
Drugie pytanie. Czy shimano szosowe i mtb o rozmiarze 47 rzeczywiście będą identyczne?

#725 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 14 February 2011 - 22:07

W życiu Mariana , nie rozejdą się .Musisz dobrze dopasować albo kuśtykać po każdej setce. Mało przyjemne

#726 mjdunker

mjdunker
  • Użytkownik
  • 123 posts
  • SkądPolska

Posted 15 February 2011 - 16:24

Dzieki za opinie.

#727 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 February 2011 - 09:34

Witam,

Co polecacie sh-r105, czy Specialized Sport Road 2009?

105 ma karbonową podeszwę, nie jestem pewien jak to wygląda w specach.
Spece, zdecydowanie na plus pod względem designu.

chodzi o te:
http://fcg.info.pl/g...78-thickbox.jpg

Dzięki za opinie.

#728 Moras

Moras
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądOtwock

Posted 18 February 2011 - 11:48

Zależy od tego jak szeroką masz stopę. Shimano robi wąskie buty, specialized szersze. Najlepiej gdybyś miał możliwość przymiarki. Natomiast z tych dwóch shimano ze względu na kompozytową podeszwę.

#729 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Posted 18 February 2011 - 18:23

kupiłem buty Shimano R086 :) Mam tylko jedno pytanie. Bardzo mocno trzeba przykręcić bloki? W instrukcji pisze 5-6Nm, ale nie a takich kluczy.

#730 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 18 February 2011 - 18:37

kupiłem buty Shimano R086 :) Mam tylko jedno pytanie. Bardzo mocno trzeba przykręcić bloki? W instrukcji pisze 5-6Nm, ale nie a takich kluczy.

Przykręcasz na czuja zwykłym kluczem.

#731 Moras

Moras
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądOtwock

Posted 18 February 2011 - 18:52

Przykręcasz na czuja zwykłym kluczem.

Otóż to, tylko nie zapomnij jakiegoś smaru dać na gwint bo się potrafi porządnie zapiec jak się dostanie wilgoć.

#732 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Posted 18 February 2011 - 18:54

na czuja? hmm, a dokładniej, tak żeby klucz już bardziej nie puścił? Nie chciałbym uszkodzić podeszwy (jeśli to możliwe ;) ) Próbowałem raz jednego wpiąć i wypiąć (ręką) to przesunęło mi blok, no ale pedało jest chyba max na minus skręcone, więc może przez to

#733 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 18 February 2011 - 18:57

Na czuja: musisz czuć delikatny opór, czyli da radę jeszcze teoretycznie dokręcić i nie trzeba imadła i innych ciężkich narzędzi aby odkręcić. Koniecznie jak pisał @Moras smar na gwint. Dokręcasz i jak poczujesz, że już jest ciężko (i jakbyś chciał to jeszcze pójdzie) to STOP.

#734 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 February 2011 - 19:58

Witam,

Co polecacie sh-r105, czy Specialized Sport Road 2009?

105 ma karbonową podeszwę, nie jestem pewien jak to wygląda w specach.
Spece, zdecydowanie na plus pod względem designu.

chodzi o te:
http://fcg.info.pl/g...78-thickbox.jpg

Dzięki za opinie.

Dzisiaj przymierzałem jeszcze Mavic Avenir i bardzo fajnie leżały.
Fakt, że 100zł droższe, ale cały czas mieszczę się w budżecie ;)

Co więc sądzicie o Mavicach? Opłaca się płacić 100PLN więcej niż za SH-R105?

Pozdrawiam

#735 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 21 February 2011 - 17:03

Dzisiaj przymierzałem buty Shimano SH-R086 rozmiar 42 i wydawało mi się ,że pasują ,stopa fajnie się czuła,duży palec czubkiem dotykał w środku buta i mogłem poruszać bez problemu palcami.Można powiedzieć ,że były idealnie dopasowane ale rzepów nie zapiąłem do końca i klamry też do końca nie ściągłem.Nie wiem więc czy tak ma być czy może jednak buty są za małe?
Gościu dał mi jeszcze do przymiarki rozmiar 43 ale do MTB , no i tam czułem ,że luz był trochę większy ale jednak bardziej komfortowo czułem się w tych szosowych 42.
Mówił też ,że buty trochę się rozbiją ale mnie bardziej interesuje opinia posiadaczy tych butów czy rzeczywiście one się rozbiją nieznacznie?

Wrażenia mam takie ,że rozmiar 42 jest dobry na moją stopę tylko ta klamra.
Wy też nie dociągacie jej do końca?

#736 gordon

gordon
  • Użytkownik
  • 56 posts
  • Skądtarnów

Posted 22 February 2011 - 08:34

Ja nigdy nie dociągam klamry do końca w tych butach. Nie można przesadzić z za mocnym dociśnięciem stopy. Wiadomo, stopa nie może też pływać w bucie. Jeśli chodzi o rozbicie to w moim przypadku jest ono minimalne w ciągu jednego sezonu.

Pozdrawiam

#737 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 22 February 2011 - 08:41

Co więc sądzicie o Mavicach?

Kiedyś podczas treningu spotkałem kolarza w Mavicach i nie wyrażał się o nich zbyt pochlebnie.

Wrażenia mam takie ,że rozmiar 42 jest dobry na moją stopę tylko ta klamra.

Weź poprawkę na to, że po paru godzinach jazdy stopa może trochę puchnąć.

#738 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1,060 posts
  • SkądPruszków

Posted 22 February 2011 - 08:47

willy ja mam Mavic Avenir i nie moge o nich złego słowa powiedzieć. Są bardzo wygodne i przewiewne. Pewnie, że nie ma ich co porówywać do butów za 1000 zł ale w tej cenie super i fajnie na nodze wyglądają.

#739 uszi91

uszi91
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądGliwice

Posted 24 February 2011 - 20:28

Ja używam SPECJALIZED i nie powiem ale bardzo wygodne i mam je rok i nic :) zyja do dzisiaj wiec moge ogolnie polecic ta firme :)

#740 daron_czad1

daron_czad1
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądPoddębice

Posted 27 February 2011 - 13:36

mógłby ktoś podrzucić jakieś propozycje butów do 200zł.. hmm wiem ,że jak na takie buty to pewnie mało ale więcej nie mam - tym bardziej ,że muszę też wydać kasę na nowe pedały ;< .Słabo znam się na butach bo to będą moje pierwsze. :P:P

co sądzicie o : http://allegro.pl/no...1478689448.html