Jump to content

Photo

Wybór obuwia rowerowego

1431 replies to this topic

#221 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 posts

Posted 21 October 2013 - 09:09

Czy to dobra oferta: http://allegro.pl/bu...3612224828.html ?
Na forum za dużo o tych butach nie jest napisane, Cena bardzo dobra, ale nie mają klamry. Brać je czy R088 z klamrą?
pozdro

Faktycznie znalezienie czegokolwiek o tych butach chyba graniczy z cudem, więc może ja dodam swoje wrażenia (wprawdzie są to pierwsze wrażenia, ale zawsze coś).
Buty kupiłem bez wcześniejszego mierzenia - zrobiłem jedynie test na R088, dobrałem rozmiar (44 był ciasny, 45 miał sporo luzu z przodu... ostatecznie padło na 45), sprawdziłem jak leżą, jak trzymają nogę. W razie gdyby nie pasowały zawsze mógłbym je odesłać, tracąc jedynie kilka zł za przesyłkę. No ale zamówiłem, następnego dnia były już u mnie i w weekend mogłem już w nie wskoczyć i zrobić spokojne 60.
Jak R160 wypadają w porównaniu? Zaskakująco dobrze. Są sztywniejsze, nie tylko jeżeli chodzi o podeszwę (karbon), ale też całą resztę buta (prawdopodobnie chodzi o wykorzystany materiał, który jednocześnie ma umożliwiać termoformowanie obuwia) - w tym przypadku 3 rzepy i sztywniejszy but wypadają lepiej niż 2 rzepy + klamra i "miękki" but. Dobrze trzymają piętę - nic się nie rusza, nie ociera. Wydają się też trochę węższe od R088 i mniejsze (ale delikatnie) - po dobrym naciągnięciu rzepów czubek buta nie marszczy się tak jak miało to miejsce w R088 (a mam dosyć szerokie stopy), a sam but leży lepiej (żadne termoformowanie nie było potrzebne).
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu.

#222 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 22 October 2013 - 12:34

Witam

Mam problem z doborem rozmiaru butów Fizik. Normalnie używam butów Diadora rozmiar 43, które są idealnie dopasowane. Natomiast buty Fizik 42 jest za ciasny, a 43 ma luz (najlepszym rozwiązaniem byłby chyba 42,5 ale nie jest już dostępny). Które wybrać? Czy w ogóle sobie odpuścić?

Pozdrawiam 

#223 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 October 2013 - 13:13

Stopa zwykle lekko puchnie w czasie wysiłku, więc 43 wydaje się bezpieczniejszym rozwiązaniem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#224 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 22 October 2013 - 13:19

Puchnie ale raczej na objętość, nie na długość. Dodam, że mam jeszcze buty Adidas Pro w rozmiarze 42 2/3 (długość wkładki jak w Fizik 43) i są za duże. Dodam, że stopy mam różnej długości (dłuższa to 27 cm).

Pozdrawiam

• klikier likes this

#225 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 October 2013 - 13:58

Tak, ale kiedy puchnie na objętość, przestaje też tak bardzo przesuwać się w przód i w tył.

Powiem jeszcze inaczej: jakikolwiek ucisk w spoczynku, także na długość, jest całkowicie niedopuszczalny. Dlatego lepiej mieć buty odrobinę za duże niż odrobinę za małe.

rowerplus-logo-2.png

#226 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 posts
  • Skądpomorskie

Posted 22 October 2013 - 21:36

A jeszcze lepiej jak są w sam raz :) nie podpalaj się i nie kupuj na siłę aby tylko kupić bo to bez sensu. Buty to nie mięso - nie jest na kartki żebyś kupywał co dają. Jak pasuje ci rozmiar 42,5 to szukaj aż znajdziesz właśnie 42,5 - jeśli już napalony jesteś na konkretny model. Bo jak sam zauważyłeś różne marki i modele będą pasowały w różnych rozmiarach. Jak kupisz za małe to nie pojeździsz, jak kupisz za duże to będziesz jeździł wku....y, a chyba nie o to ci chodzi. Nie myśl że jakoś to będzie ... bo nie będzie :).

#227 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 24 October 2013 - 19:01

Czy ktoś może mi pomóc z rozmiarówką butów Mavic ( model Pro).Chodzi mi o rozmiar buta i rzeczywistą długość wkładki ( żeby odnieść się do numeracji podanej przez producenta),

Pozdrawiam

#228 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 October 2013 - 19:07

Pod tym adresem znajdziesz oficjalną rozmiarówkę Mavika: http://www.mavic.com...zeChart_eng.pdf

UWAGA: Mavic odnosi rozmiary butów do długości stopy, NIE wkładki. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że tabela jest b. dokładna. W razie wątpliwości zaokrąglasz do najbliższej wartości (a nie np. zawsze do góry) i wtedy w 90% przypadków jest dobrze.

rowerplus-logo-2.png

#229 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 24 October 2013 - 19:33

Chodzi mi właśnie o długość wkładki. Jak wcześniej pisałem mam buty Adidasa i tam w rozmiarze 42 2/3 (Japan 27 cm) długość wkładki to 27,5 cm. A jak to się ma w butach Mavic?

Pozdrawiam

#230 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 October 2013 - 19:40

Nie powiem Ci, bo nie wiem. Ale Mavic to dawny Adidas, więc rozmiarówka na 99% jest ta sama.

Przy okazji: w moich Pro Road wkładka w rozmiarze 42 ma długość 269 mm. Mam nadzieję, że chociaż minimalnie to Tobie pomoże.

rowerplus-logo-2.png

#231 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 24 October 2013 - 19:43

Bardzo pomogło. Czyli 42 2/3 byłyby na mnie za duże. Muszę mieć 42 (długość stopy 26,8 cm)

Pozdrawiam

#232 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 30 October 2013 - 07:31

Witam ponownie

Ciąg dalszy doboru butów. Padło na Sidi. I tu pojawia się problem (rozmiarówka). W tabelach sprzedawcy podają jakieś kosmiczne wartości.  Wychodzi na to, że powinienem kupić rozmiar 44. Nie mam ochoty bawić się (i tracić kasę na odsyłanie jak z Fizik), a przymiarka też nie wchodzi w grę, bo mieszkam na totalnym zadupiu. Może odniesienie rozmiarówki nieszczęsnego Fizika. 

Pozdrawiam

#233 ronsko

ronsko
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 04 November 2013 - 13:40

szybkie pytanie,

do MTB mam buty SH-MT53 (rozmiar 44, normalnie mam 43 ale wiadomo SHIMANO)

no i teraz planuje kupić szosówki  SH-R170 

i czy w ciemno ( rozmiar  wkładki jest taki sam) mogę zamawiać 44 czy jednak szukać stacjonarki i mierzyć ?

może ktoś poradzić 

#234 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 November 2013 - 13:55

Proponowałbym przymierzyć. U mnie SH-R133 wychodziły w rozmiarze 43, w butach MTB to samo, a w turystycznych (2 modele: SH-MT23 i SH-MT60) wychodził rozmiar 42. Na co dzień także noszę 42 (w butach cywilnych, ale także w butach rowerowych Mavika)

rowerplus-logo-2.png

#235 ronsko

ronsko
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 06 November 2013 - 08:44

po wymierzeniu,

SH-MT53 są na styk rozmiar 44 (mogły by być ciut większe)

SH-R170  rozmiar 43 idealny, 44 są za duże 

echh SHIMANO

#236 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 06 November 2013 - 09:05

Być może dlatego że buty mt są trochę do innego użytkowania i (tak miały moje turystyczne mtb shimano) mają bardziej "wyściełaną" od środka konstrukcję. 

Ja z shimano zawsze mam buty o rozmiar większe niż cywilne.

Mierząc obecnie buty szosowe możesz mieć problem z dobraniem rozmiaru - w wyższych (letnich) temperaturach buty idealne mogą być za ciasne.

#237 ronsko

ronsko
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 06 November 2013 - 09:14

chmm co do MT to ok, są rzeczywiście bardziej wyściełane, skarpeta gruba bo zimno, też już parę msc rozjeżdżane

ale R170 były nowe mierzone na tej samej nodze/skarpecie i 44 były wyraźnie za duże, dodatkowo sprzedawca sugerował że po jakimś czasie się jeszcze rozejdę 

#238 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 16 November 2013 - 11:47

Cześć!

Tak apropos dyskusji nt. "lepszości" klamry nad rzepem/rzepami - cóż różnica jest spora, odczuwalne na podjazdach, Ci co pociskają raczej po płaskim, lub też niewielkich hopkach nie odczują takiej "potrzeby", innymi słowy przy 10% już czuć jak rzepy popuszczają …niefajna to sytuacja np. w połowie podjazdu.

Stąd moja decyzja o zmianie bucików, a mam w miarę przyjemne buty Specialized z karbonową podeszwą (jednak na rzepy zapięcie tylko) - myślę nad butami Mavic Avenge, ktoś je poleci lub też odradzi? (podobają mi się stylowo i cena w miarę przyzwoita)

#239 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 16 November 2013 - 14:35

Dobry rzep bedzie trzymal tak samo dobrze jak klamra. Nie powinien popuszczac, bez wzgledu na rodzaj jazdy i jak dlugo buty sa uzywane. 2 sezony na rzepowych butach i pod wzgledem, trzymania nie ma roznicy, w porownaniu do klamrowych.

A o wyzszosci tych drugich juz sie wypowiadalem, wiec nie bede sie powtarzal :)

• paulsen likes this

#240 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 16 November 2013 - 20:05

Używałem butów z rzepami, z klamrą i rzepami, sznurowane z rzepem. 

Dobry rzep = dobry but - czy tak można powiedzieć?

Miałem buty Shimano, Adidas, teraz znowu Siemano - jednak nie powiem że rzep po dłuższym czasie trzyma tak samo, w moich przypadkach butowych tak nie było. 

Trochę pomaga czyszczenie ostrej części rzepa z wszelakich "brudów" wczepionych w niego. 

Reply to this topic