ostatnio naszukalem sie pozycji dobre 2-3 mce i jeszcze to koncze i jak pomysle, ze z nowymi kapciami znow trzeba by szukac ustawien blokow to sie odechciewa
Ustawienie bloków kosztuje ze 30zł, więc po co się męczyć?
Napisano 16 styczeń 2014 - 17:40
Mam takie pytanko, czy są jakieś modele butów w których można zmieniać bloki z spd na spd-sl. Czekam na szosę, a do tej pory jeździłem na trekingu z spd+platforma w butach spd o profilu turystycznym. Na forum coś znalazłem, ale stare linki nie działają, a i może są jakieś nowości. Nie wiem czy się pakować w spd-sl, ponieważ jeżdżę amatorsko, lubię sobie zsiąść z roweru, zrobić zdjęcie, przespacerować się kawałek itp.
Napisano 16 styczeń 2014 - 18:10
Napisano 16 styczeń 2014 - 18:19
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 16 styczeń 2014 - 19:30
Jeżeli dobrze rozumiem to te bloki Xpedo to spd montowane na 3 śruby i do każdych butów szosowych z systemem spd-sl będą pasować? A jak jest ze zużyciem butów szosowych z takim systemem - jeżdżąc z blokami spd. Chodzi mi o to czy podeszwa nie dostaje w kość i szybko się nie niszczy jeżdżąc w butach z blokiem spd i sobie w nich czasami chodząc. Oczywiście nie na spacer, a kilka kroków w pole, czy do sklepu:)
Wydaje mi się, że mam dwie opcje:
dokupić buty typowo szosowe i bloki spd-sl, do trekingowego już mam komplet butów i pedałów sdp
czy kupić buty szosowe + bloki Xpedo i jeździć z tymi pedałami które mam w trekingu czyli spd.
Nie jest to kwestia środków pieniężnych, bo wysupłam coś na buty szosowe i pedały spd-sl. Kwestia jest taka, że nigdy nie jeździłem w takim obuwiu i nie wiem czy to się sprawdza dla kogoś takiego jak ja. Czasami jadę całą trasę nie zsiadając z roweru, a czasami na 100km przejażdżce zsiadam z roweru 5-10X , a to zejdę 5x w pole zdjęcie zrobić, a to wejdę do jakiegoś obiektu, typu wieża widokowa, a to uzupełnię zapasy glikogenu sklepie:) Boję się, że będzie to strasznie niewygodnie i ekspresowo zajadę buty i bloki.
Trochę zamieszałem, proszę wyrozumiałość.
Napisano 16 styczeń 2014 - 19:46
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 24 styczeń 2014 - 11:08
witam nie wiem czy w tym temcie była juz mowa o tych butach ale zapytam co sadzicie o butach shimano SH-R088 pytam bo to miałyby byc moje pierwsze buty szosowe??
Z linku jaki zamieściłem w swoim poprzednim poście w tym temacie możesz za 149 plus wysyłka nabyć Diadorę Aerospeed. Ja mam je już w domu i powiem, że bardzo dobre opinie jakie mają na zagranicznych forach są uzasadnione, a na pewno są to laczki lepsze od podstawowych modeli Shimano. Tyle tylko że jest to wyprzedaż i pewnie ciężko będzie Ci trafić z numerem bo mają już tylko trzy. Numeracja Diadory o dwa numery zawyżona bo normalne buty noszę 43, a tu dobry jest na mnie 45.
Napisano 24 styczeń 2014 - 13:43
Też myślałem o R088, ale jakoś nie chciały dobrze leżeć na stopie - długość była OK, ale przód stopy miał sporo luzu którego nie dało się zmniejszyć ściągając rzep do granic możliwości. Klamra pewnie sporo daje, ale nie w tym przypadku.witam nie wiem czy w tym temcie była juz mowa o tych butach ale zapytam co sadzicie o butach shimano SH-R088 pytam bo to miałyby byc moje pierwsze buty szosowe??
Napisano 24 styczeń 2014 - 18:12
Te Diadory to już nie moje rozmiary
palli w przyszłym tygodniu spróbuje przymierzyć r088 i zobacze bo mam w sumie duże stopy więc moze kaurat bo r 160 to już troche przekraczają mój budżet bo chcialem tak do 300 zl kupić a te shimano idzie w tym okresie szarpnąc za okolo 280
Napisano 02 luty 2014 - 16:21
Czy ktoś użytkuje Mavic Pro Road albo Galibier?
Znalazłem Mavici Galibier 2014 model za 540zł. uważacie że warto?
Z kolei Mavic Pro Road model 2011 za 520zł.
Jedyna różnica pomiędzy nimi to podeszwa. w Galibier jest włókno szklane z domieszką karbonu, w Pro Road Full Carbon.
Czy będzie to zauważalna różnica?
Napisano 17 luty 2014 - 15:50
No i przymierzyłem i jak wczesniej ktos pisał w shr088 dziwny luz na palcach i przymierzyłem sobie diadore aerospeed 2 i cąłkiem inaczej but leży i biorąc pod uwage że na necie ciężko znalesc didore na polskich stronach a w sklepie po przecenie taka sama cena co shimano wiec chyba padnie wybór na diadore i z ta moje pytanie co sadzicie o tych diadorach czy ktoś uzywa spotkał sie z nimi ??
http://www.bikeateli...2-bialo-srebrne
a i jeszcze jedno pytanie jak bardzo rożni sie shimano shr088 a shr107 czy tez jest podobny luz w palcach ??
http://www.centrumro...mano,89076.html
Napisano 19 luty 2014 - 19:51
Cześć!
Planuję kupić moje pierwsze buty rowerowe oraz pedały. Niestety jest problem, ponieważ nigdy nie miałem na nodze takiego obuwia, a do takiego sklepu mam 90 km (tyle do Warszafki). Czy jest sens ponosić ryzyko i brać w ciemno buty przez internet? Dodam, że przez co najmniej 2 miesiące stolicy nie odwiedzę. Co zrobilibyście na moim miejscu? Budżet wynosi 300-350 zł
Napisano 19 luty 2014 - 20:18
Taniej Ci jednak wyjdzie wybrać się do Warszwy i przymierzyć buty na nodze. Przynajmniej obczaisz rozmiar, jaki ci pasuje, z poszczególnuch firm. Rozmiarówka nie jest ujednolicona i ciężko zgadnąć, jaki numer buta będzie dla Ciebie odpowiedni. Dla przykładu: mam rozmiar 45 i takie buty kupuję. Kiedy przymierzałem szosówki, to okazało się, że Shimano, rozm. 47 był za mały i potrzebowałbym 48. Diadora - 46 za małe, podobnie Sidi. W końcu dobrałem, Sidi rozm. 47. Jeśli miałbyś zamawiać buty przez kuriera, potem zwracać, bo nie pasują i ściągać następne, więcej wydasz na przesyłki, niż na same buty. Wybierz się do sklepu, przymierz lacie różnych firm i jak będziesz wiedział, jaki rozmiar będzie odpowiedni, możesz zamawiać przez Internet, gdyby nie mieli w sklepie.
Napisano 19 luty 2014 - 21:20
Cześć!
Planuję kupić moje pierwsze buty rowerowe oraz pedały. Niestety jest problem, ponieważ nigdy nie miałem na nodze takiego obuwia, a do takiego sklepu mam 90 km (tyle do Warszafki). Czy jest sens ponosić ryzyko i brać w ciemno buty przez internet? Dodam, że przez co najmniej 2 miesiące stolicy nie odwiedzę. Co zrobilibyście na moim miejscu? Budżet wynosi 300-350 zł
a ja Ci z kolei powiem, zamawiaj przez internet i siedź u siebie na wiosce skoro "Warszafka" tak daleko...
Napisano 21 luty 2014 - 01:52
Hejka
Przywitałem się, więc czas na post nr 2. Szukam swoich pierwszych butów do szosy. Mam dosyć szeroką stopę i raczej wysokie podpicie. Rozmiar jaki nosze na codzień to 44-44.5 długość stopy 27 cm, wkładka zazwyczaj 28 cm. W mojej szosie BMC SLC 01 PRO Machine mam pedałka LOOK Carbon Keo Blade. Nie mam bloków jeszcze. Ten rower to również moja pierwsza szosa, wcześniej tylko MTB. Jestem amatorem i jeźdżić będę rekreacyjnie. Znalazłem takie buty czy będą pasować?:
http://allegro.pl/bu...3915128375.html Shimano sh-r088
http://allegro.pl/pe...3928818094.html Pearl Izumi Race Road RD II te mi się podobają (wygląd)
http://allegro.pl/sh...3936907748.html shimano sh-r107
http://allegro.pl/pe...3994308095.html Pearl Izumi Race Road III nowy model (warto dopłacać?)
http://allegro.pl/no...3991877939.html (ponoć zawyżają rozmiarówkę.. nie wiem czy będą ok)
Proszę o pomoc, bo już tyle się naczytałem u Was że sam nie wiem..