Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#1381 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 18 czerwiec 2021 - 20:41

W mojej opinii sztywność podeszwy ma drugorzędne znaczenie, kluczowe  jest dopasowanie stopy do buta.

W modelach o wyższym indeksie sztywności jest  zdecydowanie lepsze dopasowanie.

Porównuje tutaj obuwie Shimano RC701 -  RC902.

Producent mocno przemyślał konstrukcję butów - kapcie - obuwie wyścigowe.

#1382 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwiec 2021 - 00:23

Wcale nie jest lepsze, tylko co najwyzej Tobie bardziej pasuje.

I tak jest jakieś badanie "amerykanskich naukowców" ze buty muszą pasować i to również sztywnością. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1383 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 19 czerwiec 2021 - 05:56

W mojej opinii sztywność podeszwy ma drugorzędne znaczenie, kluczowe  jest dopasowanie stopy do buta.

W modelach o wyższym indeksie sztywności jest  zdecydowanie lepsze dopasowanie.

Porównuje tutaj obuwie Shimano RC701 -  RC902.

Producent mocno przemyślał konstrukcję butów - kapcie - obuwie wyścigowe.

A możesz mi doradzić jakie wybrać w kategorii mega szerokie śródstopie, wysokie podbicie a przede wszystkim kapcie na 7-9 godzin w siodle hejjaaa.

Facebuk i  YT  Strava

#1384 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 19 czerwiec 2021 - 06:03

A możesz mi doradzić jakie wybrać w kategorii mega szerokie śródstopie, wysokie podbicie a przede wszystkim kapcie na 7-9 godzin w siodle hejjaaa.

Sidi mega

#1385 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 19 czerwiec 2021 - 07:40

Raczek wersja EEE nigdzie w Polsce nie dostępna :-(

Facebuk i  YT  Strava

#1386 brachol

brachol
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 20 czerwiec 2021 - 15:29

Dzięki Wam za wszelkie podpowiedzi.

Udało mi się wybrać do Decathlona i przymierzyć kilka butów:

- Van Rysel ROADR 900 - dwa pokrętła zapewniają bardzo fajną regulację, ale mimo tego miałem nieco luzu w pięcie, tzn. but nie zapewniał mi pewnego trzymania pięty. Odpowiedni dla mnie był rozmiar 45. Oryginalna wkładka miała wysoko profilowane podpicie, więc mocno mnie uwierała, ale po jej wyjęciu był znacznie lepiej, także w razie w do wymiany. Słabe trzymanie pięty jednak je dyskwalifikuje. Bardzo sztywna podeszwa.

- Van Rysel ROADR 520 - rzep w przedniej części buta już nie zapewniał aż takiego dopasowania, jak wyższy model, pokrętło wyżej spoko. Znacznie lepsze trzymanie pięty w porównaniu do wyższego modelu (wspomagane dodatkowo jakimiś silikonowymi paskami na zapiętku). Buty były dla mnie wygodniejsze, wkładka nie miała takiego podbicia. Również rozmiar 45 był dla mnie odpowiedni. Podeszwa  faktycznie była mniej sztywna, ale w moim odczuciu wystarczająco sztywna (przynajmniej po zrobieniu kilku kroków) - było ok.

- Shimano RC1 - regulacja na trzech rzepach - słabo, bez porównania do pokręteł z linkami, ale to chyba oczywiste :) Odpowiedni dla mnie rozmiar to 45. Sztywność po zrobieniu kilku kroków podobnie jak w ROADR 520, czyli wydawała się dla mnie wystarczająca.

- Shimano RP3 - dwa rzepy i klamra, więc lepiej niż w RC1. Reszta aspektów porównywalna do RC1. Również rozmiar 45.

- Jakiś model MTB od Giro - tutaj właściwym rozmiarem dla mnie był 44.

Ogólnie potwierdziło mi się to, co wcześniej przypuszczałem po tabelach rozmiarów, tzn. w przypadku Shimano odpowiednim dla mnie rozmiarem powinno być 45, w przypadku Giro 44 (zakładając, że nie będzie jakichś znaczących różnić pomiędzy poszczególnymi modelami). Twardość podeszwy raczej nie będzie dla mnie kluczowa, ważniejsza dla mnie będzie wygoda z uwagi na płaską stopę, co np. w przypadku butów Van Rysel ROADR 900 dałoby się poprawić zmieniając oryginalne wkładki.

Prawdopodobnie skończy się na zamówieniu kilku par i zostawieniu najwygodniejszych...

#1387 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 20 czerwiec 2021 - 19:20

Mam VR 900 i 520. Różnic w sztywności nie zaobserwowałem, pięta lepiej trzyma w 520, ale 900 ma wkładkę z czasem układającą się. Jedno pokrętło w 520 to nie wada, nigdy rzepa nie odpiąłem zakładając lub zdejmując but, tak samo jak w obu posiadanych Sidi. Mrugając oczkiem polecam 520. 900 tylko te wiecej szmaciane, jesli chcesz oddychające bardziej, bo Zwiftujesz latem. Mi dodatkowo pasują otwory w podeszwie, bo wirowanie 1000rpm po kazdej jezdzie robie i w bucie nie ma wody.

#1388 brachol

brachol
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 21 czerwiec 2021 - 19:00

Gdyby nie to, że włączył mi się kaprys na białe buty lub z przeważającą ilością białego, to faktycznie zdecydowałbym się na VR 520 i miał temat z głowy :)

#1389 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 12 lipiec 2021 - 06:33

Po wczorajszej ulewie tknęło mnie, żeby zapytać:

Czy są jakieś buty wyglądające na szosowe, przystosowane do bloków SPD, z materiału który szybko schnie i do tego nie za miliony monet?

Nie chodzi mi o lekki deszczyk tylko ulewę, taką, że po chwili w butach jest tyle wody jakby się wlazło do rzeki. Wiem, że są ochraniacze przeciwdeszczowe ale to się zabiera jak człowiek nastawia się na długą jazdę w deszczu.

#1390 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 lipiec 2021 - 07:56

Jak dla mnie każdy typowy but szosowy, nie zrobiony ze skóry naturalnej czyli 99,9% rynku, spełnia to założenie, z wyjątkiem modeli zimowych.

Przykład podam, który nie spełnia warunku "nie za miliony monet" ale coś wnosi do sprawy:
shimano sphyre rc900 - podczas lokalnego ścigania dopadła nas burza jak malowana. Potoki wody rozpuszczały pot z włosów i piekły w oczy. By się napić wystarczyło otworzyć usta i łykać fontannę wody spod kół rowerów z przodu. W butach chlupało. Deszcz jak szybko przyszedł tak szybko się skończył i znów zrobiło się ciepło. Po powrocie do domu, 2h później, buty były już zasadniczo suche, a na pewno nie były wilgotne bardziej niż od potu.

Syntetyki szybko schną, a jeśli podeszwa ma jakieś otwory wentylacyjne to wystarczy.

Trzepak 

"MAMIL"

#1391 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lipiec 2021 - 11:55

Triathlonowe mają najwięcej wentylacji, pewnie dlatego że trzeba je założyć po wyjsciu z wody i to raczej na gołe mokre stopy. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1392 Mymlok

Mymlok
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądRybnik

Napisano 10 październik 2021 - 10:55

Jakie buty wybrać od 300 do 450 zeta ?

...ścigać się nie ścigam, wolę długie dystanse, ktoś coś ?

#1393 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 10 październik 2021 - 11:15

Zainteresowałbym się
Fizik Tempo Powerstrap R5

#1394 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 10 październik 2021 - 15:46

Jakie buty wybrać od 300 do 450 zeta ?

...ścigać się nie ścigam, wolę długie dystanse, ktoś coś ?

Zamów np na allegro kilka par. Umów sie ze sprzedawcą że wybierzesz jedną resztę odeślesz i tyle w temacie. 

Facebuk i  YT  Strava

#1395 Mymlok

Mymlok
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądRybnik

Napisano 11 październik 2021 - 12:39

...a co myślicie o tych butach - NORTHWAVE Core Plus 2 ?

https://www.centrumr...73/?v_Id=150848

Jeszcze biorę pod uwagę Shimano rc3, rc5, FIZIK R5B Uomo

Co z tego będzie najlepsze ?

#1396 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 11 październik 2021 - 15:52

Kup te, które się Tobie najbardziej podobają.

#1397 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 11 październik 2021 - 21:23

RC3 są tak miękkie, że aż dziwne, co jednak nie musi być wadą. Problemem jest jednak pojedyncze BOA, które nierownomiernie opina stopę, przez co krawędz górna cholewy potrafi niezle poobcierac lub uwierac.

#1398 pHarry

pHarry
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądPieniny

Napisano 25 sierpień 2022 - 21:32

I tak jest jakieś badanie "amerykanskich naukowców" ze buty muszą pasować i to również sztywnością. 

Sorry za odkop, ale bardzo ciekawą rzecz tu zacząłeś pisać. To może dokończ. Do czego ta sztywność ma pasować - do wagi, mocy, dystansu, stażu, pedałów, dyscypliny? A może do stóp samych w sobie???

#1399 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marzec 2023 - 16:17

Po 5 i 6 latach potrzebuję 2x nowe buty, tym razem chcę 2x pod SPD MTB:

- do szosy sztywne lekkie białe, zastąpią znakomite Catlike Whisper

- do wszystkiego innego - niezbyt sztywne tanie czarne, zastąpią stareńkie Shimano M077

Drugie już zamówiłem, Shimano XC100

Co do pierwszych wpadł mi w oko model sprzed 4 lat, MTB FIZIK Vento X3 Overcurve. Czy ktoś je ma, może polecić, nie polecić, ew. jakaś alternatywa?

#1400 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 lipiec 2023 - 09:43

Znalazłem ostatnio fajne butki, które super leżą, ale są wiązane. Pytanie jak to się sprawdza względem boa i innych systemów?

Dodaj odpowiedź