Skocz do zawartości

V max

434 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Twój V max mie¶ci siê w przedziale (606 użytkowników oddało głos)

Twój V max mie¶ci siê w przedziale

1. 51-60 km/h (123 głosów [20.23%])

Procent z głosów: 20.23%

2. 61-70 km/h (166 głosów [27.30%])

Procent z głosów: 27.30%

3. 71-80 km/h (178 głosów [29.28%])

Procent z głosów: 29.28%

4. 81-90 km/h (86 głosów [14.14%])

Procent z głosów: 14.14%

5. 91-100 km/h (35 głosów [5.76%])

Procent z głosów: 5.76%

6. 101-110 km/h (20 głosów [3.29%])

Procent z głosów: 3.29%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#421 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 23 styczeń 2013 - 10:25

zdajesz sobie sprawę z tego jakiego przełożenia taka prędkość wymaga??? nie pomyliły się cyferki? :shock:

#422 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 23 styczeń 2013 - 10:53

Najwięcej jechałem bodajże 73 za tirem. Ciągnął mnie skubany, ale bałem się dalej lecieć za nim przez miasto. Przyhamuje i po mnie. A z górki to 64km/h najwięcej. U nas nie ma górek :D

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#423 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 23 styczeń 2013 - 18:54

79 km/h zjazd z gruszowca w strone Limanowej
na drugi dzien pekla mi szprycha,
po tym incydencie wymienilem wszystkie i teraz jestem spokojniejszy

#424 smolar16

smolar16
  • Użytkownik
  • 94 postów
  • SkądRadom

Napisano 23 styczeń 2013 - 19:37

Nie pamiętam dokładnie, ale dwa razy miałem ponad 70 km/h. Oba razy w górach świętokrzyskich. O dziwo nie ze Świętego Krzyża zbyt dużo zakrętów i miałem zawsze wiatr boczny, tylko na zwykłych pagórkach. Na jednym miałem wiatr w plecy, zjazd około 700 m, drugi raz z Pawłowa, bardziej stromy i również całkowicie prosty, wtedy miałem dość wiatr w twarz i nie miałem okularów, co nie było zbyt mądre, gdyż podczas jazdy oczy mi się same zamykały :-)

#425 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 23 styczeń 2013 - 21:05

Ja też kiedyś 79 km/h, oczywiście z wiatrem w plecy i na stromym zjeździe, dokręcając na przełożeniu 52/11. Generalnie powyżej 70 km/h już ciężko (mówię o Lubelszczyźnie).

Przy okazji pytanie do tych, co mają kilka kompletów kół:
Jakie zaobserwowaliście różnice w tej kwestii między klasycznymi kołami na niskich obręczach a kołami aero na wysokich stożkach i płaskich szprychach?

#426 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 23 styczeń 2013 - 22:29

taka ze szprychy areo na amatorska jazde sa zbedne a nawet przeszkadzaja.
bo zjezdza sie wprawdzie fajne . rower jedzie prosto.
ale niedaj Bog jak masz boczny wiatr. myslalem ze kiedys mnie zdmuchnie na pobocze
ogolnie dla mnie poza wytrzymaloscia maja wiecej minusow niz plusow jesli chodzi o jazde amatorska

Proszę o używanie polskich znaków oraz wielkich liter. Dodam też, że przed znakami interpunkcyjnymi nie stawia się spacji.- maciej1986

#427 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 25 styczeń 2013 - 16:43

74 km/h z dość dużej górki :D

#428 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 styczeń 2013 - 22:22

szamanviking, chyba sobie zdaję, cyferek zazwyczaj nie mylę. Prędzej bym szukał problemów z metodą pomiarową.

Co do jazdy za osłoną.. Nie wiem na czym to polega, ale w pewnej odległości od osłony czuć coś, co wyraźnie popycha, naprawdę nie trzeba wielkiej mocy i wystarczą tylko "uderzenia" korbą. Nie wiem nawet ile w tym "prawdziwej prawdy", a ile zaślepienia adrenaliną i zwykłego ignorowania takich faktów.
Jak ja jechałem, to chyba nawet nie miałem najmniejszej koronki, tylko jechałem na 13 (kadencja wychodzi 183, ale tej wartości nie pamiętam)! I odpuściłem jak gostek zaczął zwalniać (nie wiem, jakim cudem się nie wyglebiłem, było coś w okolicy 80km/h!)

Aczkolwiek, wspomnianego człowieka naprawdę chętnie bym poznał.. Kadencja w okolicy 200 zdecydowanie budzi mój respekt (przy "standardowym" przełożeniu 53/11).. Pomijając głupotę którą wyczyniał, to człowiek musi mieć kondycję jak ze stali.. a też taką bym chciał mieć! :) Moja kondycja "z roku na rok" jest coraz gorsza, kiedyś potrafiłem pojechać z wysoką kadencją (mój zmierzony rekord to 191).. a teraz to już kończę się gdzieś za 150.

Zaczynam myśleć o korbach 155, ciekawe czy jeszcze da się znowu "przyspieszyć", chociaż w krótkich interwałach (bo pikawa to już nie chce pikać jak kiedyś, płuca mniejsze i kolana jakby sztywniejsze..).

EDIT. Policzcie sobie kadencję na najwolniejszym sprincie torowym (http://www.youtube.c...v=BkkTSVVrPYk#!)

#429 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 styczeń 2013 - 22:29

smolar16

Gdzie ty masz zakręty na św. Krzyżu i boczny wiatr ? Najszybszy zjazd ze św. Krzyża jest przez las gdzie nie ma bocznego wiatru i zakrętów, a asfalt jest perfekcyjny. Największą prędkość na sw. Krzyżu zrobiłem na odcinku lasu, bo niżej sie nie da, było to 76 km/h i mam to nagrane.

Mój V max to 81 km/h w Górach Świętokrzyskich na zjeździe.

#430 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądFrancja

Napisano 27 styczeń 2013 - 22:37

Ja to cienki bolek jestem bo mój V-max był na góralu z oponami Schwalbe Marathon 26x1.75 zjeżdżając z Croix Morard - 63.8 km/h

#431 smolar16

smolar16
  • Użytkownik
  • 94 postów
  • SkądRadom

Napisano 28 styczeń 2013 - 09:33

Cytat

smolar16

Gdzie ty masz zakręty na św. Krzyżu i boczny wiatr ? Najszybszy zjazd ze św. Krzyża jest przez las gdzie nie ma bocznego wiatru i zakrętów, a asfalt jest perfekcyjny. Największą prędkość na sw. Krzyżu zrobiłem na odcinku lasu, bo niżej sie nie da, było to 76 km/h i mam to nagrane.

Mój V max to 81 km/h w Górach Świętokrzyskich na zjeździe.

W lesie nie wieje, ale jest kilka małych zakrętów, ale najgorsi są ludzie i te ciuchcie. Wolę tam zbyt szybko nie jechać, bo naprawdę jest niebezpiecznie. Za lasem jest już lepiej, ale w świętokrzyskich byłem tylko jesienią, a wtedy potrafi zawiać ;-)

#432 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 28 styczeń 2013 - 18:37

Właściwie to nie powinienem tego pisać - głupie jazdy za tirem to szaleństwo i śmierć ale nieprawdopodobna adrenalina. Najważniejsze to zalapać się możliwie blisko , potem kilkanaście sekund szalonego młynka i smoczek cię ciągnie kilkadziesiąt sekund . Potem poprawiasz młynek . Między 90 a 100 bardziej nie wytrzymują nerwy niż kondycja . 60km/h za rozklekotaną ciężarówką można długo - byle nie odpuścić jej zbyt daleko .
Jeżeli uważacie poradę za zbyt głupią i niebezpieczną skasujcie posta
Parę razy miałem tzw. śmierć w oczach , raz wyj... się na suchym asfalcie przy 70 km/h . Bez połamań , ale szlify najpiękniejsze na świecie. Na mokrym nie ma nawet połowy takich skutków.

#433 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 28 styczeń 2013 - 18:50

Cytat

W lesie nie wieje, ale jest kilka małych zakrętów, ale najgorsi są ludzie i te ciuchcie. Wolę tam zbyt szybko nie jechać, bo naprawdę jest niebezpiecznie. Za lasem jest już lepiej, ale w świętokrzyskich byłem tylko jesienią, a wtedy potrafi zawiać ;-)

No ja całe lato tam spedzam bo mieszkam 42 km od św. Krzyża, więc często sie zdarza ze jest dosłownie kilka osób na drodze. Co do tych ciuchci to lubie sie z nimi ścigać pod góre, ludzie patrza z podziwem, a kierowca sie denerwuje jak go wyprzedzam :) Wozy z koniami to każdy łyka bez problemu, ale z ciuchcia jest troche zabawy i motywacja jest większa :) Nigdy chyba nie jechałęm przez las mniej niż 70 km/h ( no dobra raz, bo bylo wesele w klasztorze an górze i full samochodow jechalo ). Jak jak zjezdzasz i jest duzo ludzi to fajnie sie wszyscy odsuwaja, ale jak widze dzieci to juz hamuje, bo nie przewidze czy mi nie wybiegnie. Ogólnie polecam, i do podjazdow i do zjazdow :)

#434 Gosc_Hasan33_*

Gosc_Hasan33_*
  • Gość

Napisano 02 luty 2013 - 10:55

W górach kiedyś 97 km/h. Modliłem się żeby nic mi nie wyskoczyło.

#435 wili666

wili666
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 02 luty 2013 - 13:30

96km/h za tirem. Bardziej tetno w okolicach 200-210 ze wzgledu na wysoka kadencje i strach:)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy