Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#701 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 22 czerwiec 2014 - 10:41

kaido2  kpisanski Przeczytać wątek od początku by się przydało koledzy. Nowa Sora ma tzw. półbiegi żeby przeżutka nie ocierała o łańcuch. Lekkie pchnięcie manetki przesunie lekko przeżutkę i potem żeby zrzucić trzeba zdecydowaniej i dłużej przytrzymać cyngiel. To wszystko jest do wyczucia a nie linka w pancerzu :-/  

#702 Gosc_kpisanski_*

Gosc_kpisanski_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2014 - 11:17

Teraz masz okazję kupić węższe, link podałem wyżej.

Nie.Zapewne linka ciężko chodzi w pancerzu

Serwisant luzował linkę, ale to nic nie dało. Wyrobi się to samo z siebie czy temat do reklamacji?

#703 Gosc_kpisanski_*

Gosc_kpisanski_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2014 - 14:31

kaido2  kpisanski Przeczytać wątek od początku by się przydało koledzy. Nowa Sora ma tzw. półbiegi żeby przeżutka nie ocierała o łańcuch. Lekkie pchnięcie manetki przesunie lekko przeżutkę i potem żeby zrzucić trzeba zdecydowaniej i dłużej przytrzymać cyngiel. To wszystko jest do wyczucia a nie linka w pancerzu :-/  

ok, w takim razie dzieki za informacje

#704 chauazz

chauazz
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 22 czerwiec 2014 - 16:08

Swoją drogą te linki od przerzutek są dość kiepskie, bo szybko sie rozciągają. Nie jest to jakiś poważny problem, tylko trzeba od czasu do czasu regulować przerzutki

#705 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 22 czerwiec 2014 - 20:36

kaido2 kpisanski Przeczytać wątek od początku by się przydało koledzy. Nowa Sora ma tzw. półbiegi żeby przeżutka nie ocierała o łańcuch. Lekkie pchnięcie manetki przesunie lekko przeżutkę i potem żeby zrzucić trzeba zdecydowaniej i dłużej przytrzymać cyngiel. To wszystko jest do wyczucia a nie linka w pancerzu :-/

O tym wcześniej wspominał kolega Dao, co też z tego co pamiętam porwierdziłem, ale nie ważne bo nie w tym leży problem. Przypadłość o której wspomniałem, po czym odesłano mnie do prześledzenia lektury, o której też wcześniej kilka osób tu wspomniało w wątku, zaczęła się u mnie objawiać po przejechaniu 12kkm rowerem na starszej Sorze z cynglem, mającej wspomniany półbieg,pochodzącym równie jak omawiane tu z Decathlonu noszacego dumną nazwę Triban 5. Aby było weselej to pancerze są tu jednym ze słabych elementów tego roweru, co też w wielu przypadkach poświadczają serwisanci tegoż marketu sportowego wspominajac, że takie przypadki występują w egzemplarzach które nie przejechały nawet kilometra. Efektem takiego stanu rzeczy pomimo ciężej chodzącej manetki i jej wbrew pozorom klikaniu jest nie zawsze przerzucanie przerzutki czy to przedniej, czy tylnej, któremu to często towarzyszy zwłoka czasowa. Przy zrzucaniu pomimo slyszalnego charakterystyczego dzwięku, nie zawsze przerzutka prawidłowo reaguje, badż reaguje ze zwłoką.Oczywiste jest, że jest to nie do wyregulowania. Wyjścia z sytuacji są 2:

-Można wymienić pancerze i linki gdy te są już drastycznie rozciągniete( w przypadku naderwanych nie ma nawet o czym gadać)
-Można zdemontować linki o ile ich stan nie wskazuje na wymianę, zoptymalizować instalacje(skrócić pancerze i linki, ułożyć tak by w razie możliwosci wyeliminować zagięcia,które to mogą powodować zacinanie linki), nasmarować je w miejscach gdzie przechodzą przez pancerze i ponownie założyć, z tymże należy pamiętać ze smarowanie jest to na krótką metę.

Na koniec skromnie dodam że nic nie muszę przytrzymywać dłużej w swoim egzemplarzu.Naciskam lekko manetkę, nastepuje klik lub ”brzdęk" :) i przełożenie przerzucone.

CykloOpole !!! :)

#706 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 24 czerwiec 2014 - 08:26

Masz Sorę z cynglem czyli pierwszy Triban. Masz inny rower na innej ramie z inną Sorą warto zauważyć ;-) nie rób zamieszania;-)

#707 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 24 czerwiec 2014 - 13:26

A czym różni się Sora 9S z cynglem, od tej Sory  z dłuższym cynglem? Podaj choć jeden istotny argument przemawiający za tym że jednak są odczuwalne różnice w użytkowaniu(pomijam zminanę dźwigni w klamkach), w sposobie działania, czy samej konstrukcji układu. Sama rama w starym Tribanie zaś różni się tylko jednym drobnym szczegółem który wpływa tylko  dodatkowo na komfort jazdy. Więc o jakie zamieszanie chodzi zwłaszcza że wypowiedziałem się w temacie pancerzy i linek które w tych rowerach są takie same?

#708 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 24 czerwiec 2014 - 17:35

Kolego po 12 tyś. w tanim rowerze linki i pancerze mają prawo prosić o wymianę. Pytanie dotyczyło działania nowych klamek od razu po zakupie. Mi sprzedawca w deca wyjaśnił o co chodzi z półindeksem i wszystko gra. Kolege chciałem uspokoić, że rower który kupił jest sprawny.  Na koniec skromnie dodam, że inna konstrukcja klamki powoduje troszke inne funkjonowanie jej. Polecam poklikać starszą i nowszą sorą. Dziś dla pewności poklikałem znów i biegi zmienia tak samo, raz w górę raz w dół, ale praca klamek jest wyczuwalnie inna.

#709 Gosc_vikem_*

Gosc_vikem_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2014 - 19:14

orentujecie sie chłopaki jak wygląda sytuacja z tribanami?

#710 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 24 czerwiec 2014 - 20:13

Akurat posiadam stare i nowe klamki Sory i różnica jest tylko w samej dźwigni, konstrukcyjnie są takie same. Po 12 tyś km ma prawo wszystko paść nie zależnie w jakim rowerze, swój przypadek przytoczyłem jako przykład nie jako iż pacerze siadły tylko linki jak i te pancerze są po prostu słabej jakości i o ile to jakos cieżko chodziło do tego przebiegu to potem juz było tylko gorzej. Jak wcześniej napisałem w tych rowerach tego typu felery wystepują fabrycznie i z takim defektem wyregulowanie przerzutki jest niemożliwoscią.

#711 wojciech11

wojciech11
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 24 czerwiec 2014 - 20:53

W Decathlonie Reduta powiedziano mi że nie ma ich nawet we Francji (Triban 500).

W odpowiedzi na maila z obsługi klienta napisano, że powinny pojawić się do 4 tyg.

PS: Warto dopłacić kilka złotych do Felt'a F95 z wiggle.co.uk ?

#712 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 25 czerwiec 2014 - 18:47

Masz wiadomość ode mnie.

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#713 del_piterro

del_piterro
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądKraków/Skarżysko

Napisano 26 czerwiec 2014 - 17:09

Polecam sprawdzić stronę Decathlonu. Dzisiaj pojawiło się kilka sztuk 500-tki w różnych sklepach, przynajmniej w rozmiarze 57, który mnie interesuje.

#714 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 17:15

Faktycznie, pojawiły się. Widzę np 57 w Krakowie na Zakopiance. Gdybym nie miał roweru to już bym po niego jechał :)

#715 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 20:00

W Lublinie byly dzisiaj 3 tribany 500

#716 nicnasile

nicnasile
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwiec 2014 - 21:14

tribany 500 dostępne prawodpodobnie w: 

48cm Piaseczno, Poznań Swadzim, 
51cm Bydgoszcz, Zakopianka, Piaseczno

54cm Bielsko- Biała, Zakopianka, Lublin, Okęcie, Opole

57cm Poznań Swadzim, Franowo, Poznań Komorniki, Gliwice, Legnica, Lublin, Opole, Sosnowiec, Szczecin Ustowo, 
60cm Białystok, Zakopianka, Plaza, Lublin, Okęcie, Opole, Swadzim

Panowie i Panie, dzwonić do sklepów, upewniać się, przymierzać kupować. 

Pozdrawiam :D 

#717 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 22:09

tribany 500 dostępne prawodpodobnie w: 

48cm Piaseczno, Poznań Swadzim, 
51cm Bydgoszcz, Zakopianka, Piaseczno

54cm Bielsko- Biała, Zakopianka, Lublin, Okęcie, Opole

57cm Poznań Swadzim, Franowo, Poznań Komorniki, Gliwice, Legnica, Lublin, Opole, Sosnowiec, Szczecin Ustowo, 
60cm Białystok, Zakopianka, Plaza, Lublin, Okęcie, Opole, Swadzim

Panowie i Panie, dzwonić do sklepów, upewniać się, przymierzać kupować. 

Pozdrawiam :D

ja zamówiłem z dostawą do Swadzimia Tribana 500 60cm 13 czerwca i do tej pory go nie mam więc nie wiem jak z tą dostępnością tak naprawdę jest

#718 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 22:10

W lublinie 60cm dzisiaj była, 57 także, ale już poszła (właśnie wtedy jak byłem w decathlonie).

#719 nicnasile

nicnasile
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwiec 2014 - 22:16

ja zamówiłem z dostawą do Swadzimia Tribana 500 60cm 13 czerwca i do tej pory go nie mam więc nie wiem jak z tą dostępnością tak naprawdę jest

Za Twoją przesyłkę odpowiada nie Decathlon Swadzim, a sklep internetowy i to z nimi bym się kontaktowała w Twoim przypadku. Powinna na dniach być, bo spływają te rowery już w dość dużych ilościach. Strona internetowa potwierdza, że jest możliwość zamówienia roweru w Twoim rozmiarze przez stronę oraz, że takowy rozmiar jest też w Swadzimiu. 

Proponuję dzwonić do sklepów, bo nieraz zanim rower przyjedzie to już dwóch chętnych na niego jest. Ale w Poznaniu np nie powinno być tego problemu, bo rowerów w rozmiarze 57cm jest naście... 

#720 oloking

oloking
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 23:12

Małopolanie w szczególności Krakusy 54 tribana 500 w tej naj wersji z carbonem i hamulcami sory jest dostepna w Krakow Plaza - to moj rower zamowiony na poczatku maja...

W miedzyczxasie zamowilem 10 dni temu gdy sie pojawil na stronce -polowalem codziennie i w koncu trafilem =(ostatecznie dostalem z opoznieniem kurier przyjechal dwa dni temu) a dzisiaj dzownili z Plazy...

Reasumujac mam swoj rower ze stronki w rozm 54 a drugi udentyczny czeka teraz na pierwszego szczesliwca w Plazie...jak tylko chlopaki wystawia go na sklep... a pewnie zrobili to jeszcze w czwartek. Najlepioej zadzwoncie sobie i zaklepcie bo naprawde warto cudo za te cene...

Pozdrawiam i powodzenia

Dodaj odpowiedź