Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#741 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 21:56

Witajcie!

Jestem zdecydowany na kupno szosówki . Obecnie sporo biegam , lecz teraz mam lekkie roztrenowanie i obecnie jeżdżę sporo na trekkingowym i chciałbym kupić coś szybszego . W przyszłości jakieś kroki w stronę duathlony ew. traithlonu . Dwa tysiące to dużo jak dla mnei na rower , aczkolwiek interesuję się kolarstwem i wiem ile kostzują rowery np. S-works , Cannondale czy innych producentów .Nie oczekuję takiego wykonania . Dziś oglądając Tribana 3 jakoś mnie nie przekonał , wyglądał tandetnie , tribana 5 nie było . Mam pytanie - czy T5 jest lepiej wykonany , nie chodzi mi o wygląd tylko o osprzęt i czy jest sens dokładania 500zł. Na stronie deacthlonu widziałem dwa tribany 500 w podobnej cenie czym się one różnią ?

Zamówiłem wstępnie Tribana 500 , ponoć będzie za 1tyg-2tyg.

Czeka mnie też zakup lemondki bo na samotne jazdy pod 60-100km czasem chciałbym zmienić pozycję , moglibyście cuś doardzić ?

#742 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 30 czerwiec 2014 - 22:08

No przecież wszystko jest napisane w specyfikacji czym się różnią tribany(jeden ma osprzęt microshift a drugi sora), a w tym temacie z pewnością znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie czy warto - tak warto(powtarzam za kolegami, że warto)

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#743 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 23:09

Daj znać jak rozwiązali te sprawę ;)

Dostałem rower w Swadzimie, osobiście to załatwiłem bo zamówiony rower nadal nie doszedł. Na szczęście okazało się, że do Swadzimia trafiło z 2/3 dostawy tribanów 500 na Polskę i dzięki temu dostałem rower ze sklepu.

Jeśli mogę coś doradzić to jeśli kupujecie w Decathlonie przez Internet to trzeba cały czas samemu monitorować dostawę, dzwonić codziennie jeśli dostawa się opóźni bo Decathlon sam z siebie nie poiformuje o faktycznej dacie dostawy.

#744 Stasiw

Stasiw
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 23:21

Witam,

w niedzielę zamówiłem Tribana 500 na stronie Decathlonu i przewidywany czas dostawy wedle sklepu to 07/07, ciekawe czy jest to realny czas dostawy czy będzie trzeba czekać dłużej. Nie mogę się już doczekać aż pierwszy raz przejadę się na rowerze szosowym :)

#745 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 01 lipiec 2014 - 10:04

Witam,

w niedzielę zamówiłem Tribana 500 na stronie Decathlonu i przewidywany czas dostawy wedle sklepu to 07/07, ciekawe czy jest to realny czas dostawy czy będzie trzeba czekać dłużej. Nie mogę się już doczekać aż pierwszy raz przejadę się na rowerze szosowym :)

ja pierwotnie też dostałem taką informację, że będzie za tydzień. IMO. oni chyba jeszcze nie mają tych rowerów na stanie albo je składają dopiero:)

btw. w Swadzimie mieli kilka 60 i 57. Chyba 54 też jakaś by się znalazła

#746 Stasiw

Stasiw
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 01 lipiec 2014 - 10:18

A ile kolego czekałeś? Może wystarczy ich cisnąć po tej dacie bo nie zamierzam czekać dwóch tygodni...

#747 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 01 lipiec 2014 - 10:50

Panowie generalnie czas oczekiwania podany przez Decathlon na stronie internetowej się sprawdza. W tym temacie już pisano, że terminy dostaw są z max 1 dniowym poślizgiem. Co innego jeśli termin jest podawany przez sklep stacjonarny bo w moim przypadku to minęli się z datą o jakieś 20 do 25 dni :D 

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#748 nicnasile

nicnasile
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lipiec 2014 - 19:51

Dostałem rower w Swadzimie, osobiście to załatwiłem bo zamówiony rower nadal nie doszedł. Na szczęście okazało się, że do Swadzimia trafiło z 2/3 dostawy tribanów 500 na Polskę i dzięki temu dostałem rower ze sklepu.

Jeśli mogę coś doradzić to jeśli kupujecie w Decathlonie przez Internet to trzeba cały czas samemu monitorować dostawę, dzwonić codziennie jeśli dostawa się opóźni bo Decathlon sam z siebie nie poiformuje o faktycznej dacie dostawy.

W Swadzimiu ;) 
Zgadzam się, dzwonić, dowiadywać się. Pracownicy też ludzie, nie zawsze mają możliwość oddzwaniania, ogarniania wszystkiego od początku do końca, ale jak wykaże się odrobinę zainteresowania- wszystko da się załatwić. 

#749 kamilzh

kamilzh
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 03 lipiec 2014 - 06:41

Witam.

Wczoraj stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Tribana 500 (rozmiar 57). Jako, że w Łodzi nie mieli go w ogóle nigdy na sklepie, sprowadzili mi rower z Poznania. Czekałem 6 dni. Dziś odbyłem pierwsza jazdę testową do pracy. Zbyt krótką niestety aby móc się coś więcej wypowiedzieć. Tym bardziej, że jest to moja pierwsza szosa. W porównaniu z mtb natomiast różnica jest duża:) Niestety przerzutki na dzień dobry muszę jechać wyregulować bo łańcuch trze jak głupi.

#750 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 03 lipiec 2014 - 09:43

Triban 5 różni się od Tribana 500 - zmienili delikatnie kolor, widelec ma inny kształt ogólnie design się różni.

#751 darekUFO

darekUFO
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 03 lipiec 2014 - 09:43

Już jestem zdecydowany na tribana 300 i mam pytanie, rozmiar 57 powinien być dobry na 185cm, prawda?

Jest coś co powinienem zrobić od razu po zakupie roweru, coś wyregulować, czy od razu kręcić kilometry? 

#752 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 03 lipiec 2014 - 10:44

Będzie dobry. Poproś żeby wyregulowali ci przerzutki. Czyli w praktyce będziesz i tak musiał je sam wyreguilować. Podokręcaj śrubki i wio w drogę.

#753 SitexTHC

SitexTHC
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 04 lipiec 2014 - 17:36

4966582_1_5.jpgJednak zdecydowałem nie dopłacać do Tribana 300 tych 130 euro i kupiłem ten za 270

Rozmiar: 56
Rama: aluminiowa
Widelec: Hi-tensile
Pedały: Wellgo SP-910A
Stery: FSA TH-888 Ahead 
Korba: Shimano FC-M171A
Przednia piasta Formula RB-31
Tylna Piasta: 
Shimano 2200
Klamkomanetki: Shimano ST-R225 3x8V

Przerzutka przednia: Shimano FD-M191
Przerzutka tylna: Shimano M280
Felgi:
 aluminiowe Rigida Nova z podwójną ścianką

Opony: Kenda K191 700x23
Hamulce: Tektro 510A
Siodło: 
Berg Comp Stripe

Proszę o ocenę tego czegoś czy było warto

#754 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 05 lipiec 2014 - 00:48

Nie.

Kupiłeś koszmarek na górskim napędzie z płaską kierownicą i tragicznie działającą kombinacją - przednia przerzutka-korba. Troszkę cierpliwości i byłaby prawdziwa szosówka.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#755 Stasiw

Stasiw
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 05 lipiec 2014 - 08:13

Wczoraj dostałem paczkę z Decathlonu, a w środku Triban 500 :) Jakby ktoś się zastanawiał to zamawiając przez sklep internetowy w niedzielę, rower dostałem już wczoraj. Jeszcze nie rozpakowałem kartonu ale jak to zrobię to podzielę się wrażeniami w temacie Nasze rowery. Nie mogę się doczekać :D

#756 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 05 lipiec 2014 - 08:33

Rozpakowuj, rozpakowuj :) Pogoda idealna na pierwsza przejażdżkę.

Jeżeli nie jeździłeś wcześniej na szosie to na pewno odczujesz różnicę w stosunku do innych rowerów :)

#757 chauazz

chauazz
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 05 lipiec 2014 - 08:46

Różnicę oczywiście w przyspieszeniu i średniej prędkości. :D

#758 Morcin6

Morcin6
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 05 lipiec 2014 - 09:33

Wczoraj również przestawiłem się na Tribana 500 . Miałem czekać dwa tygodni a dostałem telefon po 4 dniach , że rower do odbioru .

500 sprawia wrażenie lepiej wykonanej niż 300 . Pod 181cm wzrostu dobrze jeździ się an 57cm ramie .

Rower z przesiadki z dobrego trekkingowego roweru , lepiej radzi sobie z podjazdami i na mojej trasie 20km (wg zegarka Garmin z GPS)

, pobiłem rekord o 4min i 55s , więc jest różnica . Dziś lekko plecy i dupa pobolewają , jednak to ie jest wygodny rower trekkingowy i bez ćwiczeń core stability się nie obejdzie.

#759 Stasiw

Stasiw
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 05 lipiec 2014 - 10:32

Pierwsze marne 12 km za mną, nie chciałem kręcić więcej bo jeszcze muszę dokładnie go posprawdzać, nasmarować itp. Wrażenia z pierwszej w życiu jazdy szosą - niesamowite :) Pomimo dość dużego wiatru bez problemu trzymałem tempo jakie na starym MTB byłoby niemożliwe bez wiatru. Jak tylko wjechałem w teren gdzie była "cisza" to jechało się naprawdę szybko, od razu pomyślałem, że trzeba kupić kask  :-D Ogólnie jestem mega zadowolony i jako amator i laik szczęśliwy z posiadania własnej szosy. Jak tylko założę własny temat, to będę miał do bardziej doświadczonych kolegów kilka pytań :)

#760 xbor

xbor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 05 lipiec 2014 - 17:01

Triban 300
175 wzrostu, 82 noga. Kalkulkator na stronie deca mówi niby 57, przymierzałem się do 57 i niby było ok, ale boję się że na dłuższe trasy (+100km) będzie nie wygodnie. Lepsza będzie 54? 54 niestety nie mogłem przymierzyć bo nie mają w KAto

Dodaj odpowiedź