xbor kalkulator na stronie Deca jest gie warty, polecam ten http://www.competiti...culatorBike.jsp Ja bym bardziej celował w 54, 57 będzie za duży.
Decathlon - Seria Triban
Napisano 06 lipiec 2014 - 09:53
Dokładnie, potwierdzam Kalkulator dobrał mi rozmiar 54(mam 171 cm wzrostu i 82 cm dł. nogi) a siadając na 53 czułem się taaki malutki Wybrałem więc rozmiar 52. Należy tutaj zaznaczyć, że pewnie nie jestem regułą - widocznie mam inną budowę ciała niż algorytmy kalkulatorów lub po prostu nie pasowała pode mnie geometria dosiadanego rozmiaru 53. Wniosek z tego taki, że najlepiej dosiąść maszynę przed zakupem.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 06 lipiec 2014 - 22:25
Dokładnie, potwierdzam Kalkulator dobrał mi rozmiar 54(mam 171 cm wzrostu i 82 cm dł. nogi) a siadając na 53 czułem się taaki malutki Wybrałem więc rozmiar 52. Należy tutaj zaznaczyć, że pewnie nie jestem regułą - widocznie mam inną budowę ciała niż algorytmy kalkulatorów lub po prostu nie pasowała pode mnie geometria dosiadanego rozmiaru 53. Wniosek z tego taki, że najlepiej dosiąść maszynę przed zakupem.
ja mam 193 cm i wziąłem tribana 500 i chyba będę musiał wymienić sztycę bo mam na maksa wysuniętą, a mam wrażenie, że z centymetr wyżej mógłbym mieć siodełko, nie wiem jak oni chcieli na tym dwumetrowego gościa posadzić
Napisano 07 lipiec 2014 - 15:36
witam to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym wszystkich przywitać. Mam pytanie jako że jestem prawie kompletnym laikiem jeśli chodzi o szosówki bo jak narazie całe życie na MTB a i to nie najwyższej klasy. mam około 175 cm wzrostu może trochę więcej i około 81 cm. Po przeczytaniu całego tematu wywnioskowałem że rozmiar 54 będzie dla mnie odpowiedni i chciałem się upewnić. więc pytam czy będzie odpowiedni czy mniejszy/większy mi potrzeba? Wiem że i tak muszę się przymierzyć do roweru i tak ale chciałbym wiedzieć w jaki rozmiar celować. Z góry dziękuję za odpowiedź