Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#861 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24 lipiec 2014 - 12:30

Taki maly OT:

24km w 50 min daje srednia 28,8 km/h

24km w 42 min daje srednia 34,3 km/h

Roznica wynosi niemal 20% wiec jest to gigantyczna roznica. Az nie chce sie wiezyc, ze to jedynie roznica wynikajaca z roweru. Moze w gre wchodzil jeszcze wiatr albo subiektywne odczucie podobnego wysilku bylo czysto subiektywne? O ile wiem roznica miedzy szosa a mtb to ok 10%.

Po pierwsze to są orientacyjne wartości z pamięci, przy sprawnym przemieszczaniu się - czyli ile sił w nogach ;-) . Weź pod uwagę, że akcentowałem też odcinek miejski, raz przejdziesz przez sygnalizatory świetlne innym razem nie, raz Ci pieszy przełazi przez drogę a na kolejnym skrzyżowaniu nie przelecisz bo np. jest stop i samochody jadą szeregiem, hamujesz do 0  i czekasz grzecznie itd. a to już robi różnicę w średniej na tak krótkim dystansie. Dziennika zdarzeń nie prowadzę. Jeżeli miałby być  rzetelny test, należałoby idealnie takie same warunki przyjąć, jednak nie to miałem na celu aby podawać wyliczenia laboratoryjne. 

Masz rację mógł dochodzić do tego wiatr, kufer miałem załadowany nie pytaj ile kg jeszcze do tych 16 bo nie wiem. Ot tak po prostu z codzienności przejazdów takie porównanie wyszło.
Kiedyś też dawałem przykład czasu MTB i kolarki na trasie z górkami i tam np. w zeszłym sezonie na góralu 30km robiłem o ok 3min szybciej. Teraz już się zaczyna zmieniać sytuacja na korzyść kolarki ale to też jest mały zysk. 

#862 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24 lipiec 2014 - 12:54

Na pierwszym blacie, gdy ustawie najniższą przerzutkę ociera
Na trzecim blacie, gdy ustawie najwyższą przerzutkę ociera.
Z pierwszego blatu wgl. nie będę korzystał, więc ustawię przerzutkę na dwa blaty tylko.
Zawsze miałem 2 blaty, jakos dla 3 nie widzę zastosowania  :-? 

Na pewno czeka mnie w przyszłości wymiana korby z blatami na >50

Jeszcze jedno pytaniee...
Mam w domu na półce, moją starą HG50-8 11-32 z łańcuchem. Przerzutka nie ma 2000km (na bank). 
Opłaca się przełożyć na używany czy kupić inną nową? Ten sunrace jakoś mnie nie przekonuje

Z blatu 50T jest problem z indeksacją całej kasety bez zgrzytów. Dodatkowo u mnie ten blat miał bicie na boki, był fabrycznie krzywy - korba rodowita chińszczyzna w końcu :D Po wyprostowaniu łańcuch chrobocze mi tylko o przerzutkę przednią będąc na 25T z tyłu. Powiedzmy, że nie jest to tragiczny dźwięk. Tak czy siak przy max przekosach raczej tego nie ustawisz tak aby nie wydawało dźwięków. A jak ustawisz to daj znać jak to zrobiłeś :-)

Co do kasety nie wypowiadam się, na razie nie mam co do swojej żadnych uwag.

#863 chauazz

chauazz
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 24 lipiec 2014 - 15:28

..a jak podniesiesz tylne koło do góry, zakręcisz mocno korbą tak aby nabrało obrotów, puścisz korbę, kaseta będzie tańczyć w miejscu tak samo jak podczas jazdy? ;-)
Tak, jak Ci napisał Senninho, minimalne fale często się zdarzają i tym bym się raczej nie przejmował. Przy dużych falach może coś być nie tak np. z łożyskowaniem bębenka więc raczej kierunek serwis.

Rzeczywiście, wszystko chodzi jak należy. widocznie tak ma być. Dzięki za odpowiedź

#864 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 24 lipiec 2014 - 20:45

Moderatora!!! Bo śmietnik się zrobił...

#865 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 24 lipiec 2014 - 21:35

Jak tak czytam, jakie niektórzy mają przyrosty prędkości na szosówce vs mtb, to stwierdzam, że moje mtb jest szybsze od mojej kolarzówki. ;p

#866 hofier

hofier
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 26 lipiec 2014 - 10:38

Mała zmiana tematu i ciekawostka, kilka zdjęć z dzisiejszego poznańskiego triathlonu. Ile w sumie tribanów startowało nie mam pojęcia bo niestety na całość zabrakło mi czasu, druga najpopularniejsza była chyba 880-tka Meridy  ;)

eneapoznanTRI.jpg

• darekUFO lubi to

#867 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 26 lipiec 2014 - 20:59

Triban
Dobra baza pod świetny rower za nie wielką kasę ;)

#868 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 28 lipiec 2014 - 11:44

Mała zmiana tematu i ciekawostka, kilka zdjęć z dzisiejszego poznańskiego triathlonu. Ile w sumie tribanów startowało nie mam pojęcia bo niestety na całość zabrakło mi czasu, druga najpopularniejsza była chyba 880-tka Meridy  ;)

eneapoznanTRI.jpg

mnie nie ma, a też wystartowałem;) w porównaniu z poprzednim rokiem kiedy pojechałem na góralu to niebo, a ziemia. Rok temu wszyscy mnie wyprzedzali, a w tym roku to ja mnóstwo ludzi wyprzedzałem:)

#869 wtka

wtka
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądpoznan

Napisano 28 lipiec 2014 - 18:54

Byłem w sobote na poznanskim franowie i przymierzylem sie do tribana 300 rozmiar 54. Chociaz wolalbym 500. Mój wzrost 168cm. Jechalo mi sie calkiem fajnie. Ale mam totalny metlik w glowie z ta rozmiarówka. Wedlug podanego powyzej kalkulatora powinienem celowac w 52. Chciałem sie do takiego przymierzyc tzw. 51 ale nie mieli go na stanie( byl ale nie zlozony i zamowiony dla klienta) Według rozmiarowki decathlonu łapie sie w dolna granicę rozmiaru 54. Pojechalem potem do rowerowego i tam mi koles wyliczył ze dla ramy autora aura 55 odpowiedni rozmiar będzie 50. Dopiero teraz z tego wątku sie dowiedzialem ze 51 jest na 26calowych kołach straszne to ;) Sklaniam sie ku 54 ale najchetniej dosiadłbym 51 dla pewności. Co myślicie?

#870 darekUFO

darekUFO
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 28 lipiec 2014 - 20:25

Ja miałem dylemat między triban`em 57 i 60 i wybrałem ten większy, bo dla mnie był dużo wygodniejszy niż 57. Najlepiej przejdź się jeszcze raz i jak jeździ ci się wygodnie to bierz i się nie zastanawiaj :D

#871 boincowiec

boincowiec
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • Skądhome

Napisano 29 lipiec 2014 - 15:42

DarekUFO ile masz wzrostu i jaką masz długość nogi?

#872 Kamiel

Kamiel
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 20:12

Hejo, po zrobieniu pierwszego 1k km na tribanie 300, zaczęła mi delikatnie "latać" korba, szczególnie gdy staję na pedałach, słychać jak bije prawo lewo podczas pedałowania. Coś cokolwiek z tym robić czy po prostu lecieć z gwarancją do deca?

#873 darekUFO

darekUFO
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 20:53

185cm wzrostu i około 86-87 w kroku

#874 hofier

hofier
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 22:04

darek, ja przy identycznych wymiarach mam 57 i dla mnie to max, w dodatku z mostkiem 110 :-D Kamiel, może to być tylko kwestia dokrecenia i regulacji lewego ramienia, jak masz blisko do deca to zrobią to od ręki :-) edit: nie doczytalem ze to 300tka, myslalem o korbie HT2..

#875 darekUFO

darekUFO
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 22:59

Wszystko zalezy od preferencji, teraz nie przesiadlbym sie na mniejszy, nawet aktualny sprawia wrazenie malego :D chyba mam dziwna budowe, czy cos xd

#876 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 30 lipiec 2014 - 09:04

Hejo, po zrobieniu pierwszego 1k km na tribanie 300, zaczęła mi delikatnie "latać" korba, szczególnie gdy staję na pedałach, słychać jak bije prawo lewo podczas pedałowania. Coś cokolwiek z tym robić czy po prostu lecieć z gwarancją do deca?

Luz w suporcie.

#877 Kamiel

Kamiel
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 09:33

Barthas, wystarczy dokręcić czy to uszlodzenie?
Sent from my RM-885_eu_france_266 using Tapatalk

#878 Kamiel

Kamiel
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 09:34

Barthas, wystarczy dokręcić czy to uszlodzenie?
Sent from my RM-885_eu_france_266 using Tapatalk

#879 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 11:48

Trochę niedokładnie opisałeś i można się tylko domyślać. Lata Ci z powodu luzu cała korba z osią suportu, czy tylko któraś ze stron? Trzeszczy jak stajesz na pedałach? 

Odnośnie suportu sprawa jest taka, że jest na maszynówkach, dość prostej budowy i tam za wiele nie ma się co luzować, jedynie koszyki łożysk ale nie wyobrażam sobie jak miałoby się to stać. Łożysko chyba musiałoby się zatrzeć aby koszyk obrócić i odkręcić. Suport raczej by trzeszczał.

Bardziej bym obstawiał, że poluzowała Ci się któraś ze śrub (lub obie) klinująca ramię korby na osi suportu. Najprostsza sprawa na minutę roboty jak nie chcesz jechać do serwisu, załatw imbus bodajże 8 i spróbuj dociągnąć śruby ramion korby, tylko z czuciem - nie ile siły jest w łapkach :)

#880 Kamiel

Kamiel
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 18:42

Wszystko jest dokręcone, te śruby mogłem ruszyć dopiero z pomocą młotka. Niestety rusza sie cala korba wraz z supportem. Gdy sie za nią szarpie, to caly support rusza sie minimalnie góra dół. Podczas jazdy nie słychać trzasków, jedynie podczas przyśpieszania słychać pykanie podczas obrotu pedałów, takie raz dwa, raz dwa, pyk pyk.

Dodaj odpowiedź