Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#881 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 20:14

Pykanie zapewne od naprężeń. Wygląda, że faktycznie coś z tym suportem jest nie tak. Może np. nie skręcili go dobrze na miskach fabrycznie i coś się wyrobiło. 
... aby dalej diagnozować problem konieczny jest ściągacz do korby i specjalny klucz do misek suportu. Z tym, że można np. dość łatwo podczas chwili nieuwagi zrobić sobie kuku, np. krzywo wkręcić i wyciągnąć gwint z korby ściągaczem (tutaj zapewne jest szlachetny materiał zwany plastelinium) lub np. skancerować miskę suportu. Z gwarancją potem może być problem. Myślę, że nieopłacalne ryzyko. W takim przypadku podrzuciłbym rower do serwisu i niech się martwią ;-) Zwłaszcza, że nie jest wykluczona wymiana wadliwych części.

#882 Kamiel

Kamiel
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 20:17

W porządku, właśnie tak zrobię, przekonam się czy serwis deca jest rzeczywiście taki przyjazny jak mówią. Wielkie dzięki za pomoc :)
Sent from my RM-885_eu_france_266 using Tapatalk

#883 wtka

wtka
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądpoznan

Napisano 30 lipiec 2014 - 21:24

Juz moja szosóweczka stoi obok łóżka :) rozmiar 54. Na franowo rzucili akurat jedna 54 51 48 i kilka 57. Mega banan

#884 boincowiec

boincowiec
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • Skądhome

Napisano 31 lipiec 2014 - 09:16

wtka kiedy kupowałeś?

#885 wtka

wtka
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądpoznan

Napisano 31 lipiec 2014 - 10:13

Wczoraj ;)

#886 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 31 lipiec 2014 - 10:22

Pytanie mam koledzy i koleżanki :)

Mam (chyba) krzywy łańcuch?! 
Nie idzie ustawić przerzutki przedniej, ponieważ jak patrzę się na łańcuch (jak wisi rower na suficie) obracam korbami żeby wyregulować przerzutkę, to tak: idzie łańcuch ładnie, potem lekko w prawo i mocno lewo (tak dwa ogniwa). Powtarza się to rzadko więc chyba to łańcuch a nie korba (szczególnie że jest to na każdym blacie)

Jak myślicie?
Jeśli to łańcuch to na jaki (dobry) wymienić?
Nie szukam jakoś oszczędności ale myślałem żeby wymienić na zestaw hg50 z łańcuchem 
albo
http://allegro.pl/ze...4454405773.html

#887 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 11:00

Łańcuch podąża za blatem, nie ruszałbym go ;-) W moim T3 np. największy blat był krzywy a łańcuch tańcował na boki co obrót korby dobre kilka mm. 

Możesz zrobić test. Zrzuć łańcuch z przodu na najmniejszą zębatkę, przymocuj np. taśmą samoprzylepną ołówek do ramy tak aby jego koniec (prostopadle) był jak najbliżej zębów największego blatu ale ich nie dotykał. Kręć korbą i obserwuj szczelinę między blatem a ołówkiem. Obstawiam, że może się zmieniać dość drastycznie. W ten sposób możesz sprawdzić pozostałe zębatki. Jeżeli odchyłki będą występować w tych samych miejscach na każdym blacie to zapewne albo korba jakimś cudem krzywo przykręcona albo oś suportu krzywa. Jeżeli w różnych to masz pewnie pokrzywione blaty.

#888 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 31 lipiec 2014 - 11:28

Sprawdze tak jak mowisz ;)
Jesli jest krzywy to nie bede ganial z Rzeszowa do Krakowa specjalnie dla blatuu... Decathlon otwieraja dopiero za miesiac u mnie wiec zdany jestem albo na siebie albo ewentualnie na serwis.

Troszke lipa z ich strony, ze w nowym rowerze od razu cos nie gra :( wiem ze przyoszczedzili na czesciach... ale zeby az tak?

#889 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 lipiec 2014 - 12:04

Wszystko jest dokręcone, te śruby mogłem ruszyć dopiero z pomocą młotka. Niestety rusza sie cala korba wraz z supportem. Gdy sie za nią szarpie, to caly support rusza sie minimalnie góra dół. Podczas jazdy nie słychać trzasków, jedynie podczas przyśpieszania słychać pykanie podczas obrotu pedałów, takie raz dwa, raz dwa, pyk pyk.

Też tak mam w sinlgu, że mi cyka i nie mam pojęcia czemu. Korba dokręcona, tylko cyka. Myslałem, ze cykade mam może w środku..

#890 Kamiel

Kamiel
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 12:08

Samogona, wydaje mi sie, że to samo mam z tyłu, na kasecie. Zostawiłem to, bo w niczym mi nor przeszkadzało, ale tak, krzywe ząbki chyba niestety się zdarzają.

#891 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 12:08

Sprawdze tak jak mowisz ;)
Jesli jest krzywy to nie bede ganial z Rzeszowa do Krakowa specjalnie dla blatuu... Decathlon otwieraja dopiero za miesiac u mnie wiec zdany jestem albo na siebie albo ewentualnie na serwis.

Troszke lipa z ich strony, ze w nowym rowerze od razu cos nie gra :( wiem ze przyoszczedzili na czesciach... ale zeby az tak?

Właśnie dla mnie ta korba jest najsłabszym elementem tego roweru. I coś mi się wydaje, że problem z regulacją przedniej przerzutki, o czym wiele osób wspomina może być głównie jej zasługą. Możliwe, że ten typ tak ma ;-) 
Potem są nieposkręcane dobrze i wyginające się na zakrętach przy większych prędkościach koła.

W innych śrubkach też się zdarzają niedokręcenia (np. nierówno dociągnięte śruby blatów w nieszczęsnej korbie) ale to są już bzdurki i warto sobie samemu skontrolować po zakupie. Według mnie składanie tych rowerów to loteria.

Poza tym, naprawdę fajny rower :)

#892 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 12:16

Też tak mam w sinlgu, że mi cyka i nie mam pojęcia czemu. Korba dokręcona, tylko cyka. Myslałem, ze cykade mam może w środku..

Spróbuj zdjąć korbę, wyczyścić oraz przesmarować połączenie korby z osią suportu i skręcić. Lubi tam podchodzić rdza lub utleniać się inny stop metalu (w zależności od materiału co tam zastosowali). Niby wszystko poskręcane a tutaj cyka ;-)
Drugi częsty przypadek to skrzypienie wkładu suporu (lub jego łożysk) o miskę, też warto suport w miskach osadzać na warstewce smaru.

#893 boincowiec

boincowiec
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • Skądhome

Napisano 31 lipiec 2014 - 12:57

Byłem dzisiaj w decathlonie na franowie i kupiłem Tribana 500 rozmiar 57, podobno jeszcze 4 sztuki mają. Ale widzieliśmy z 2.

#894 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 14:58

Nie idzie ustawić przerzutki przedniej, ponieważ jak patrzę się na łańcuch (jak wisi rower na suficie) obracam korbami żeby wyregulować przerzutkę, to tak: idzie łańcuch ładnie, potem lekko w prawo i mocno lewo (tak dwa ogniwa). Powtarza się to rzadko więc chyba to łańcuch a nie korba (szczególnie że jest to na każdym blacie)

Jak myślicie?
Nie szukam jakoś oszczędności ale myślałem żeby wymienić na zestaw hg50 z łańcuchem 
albo

mój serwisant stwierdził, że ten łańcuch jest z gumy i należy go jak najszybciej wymienić bo zjedzie resztę napędu. Zresztą pokazał mi jak się rozciągnął po przejechaniu raptem 500 km i faktycznie niedługo go wymienię póki jest jeszcze czas:)

#895 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 14:58

Jak myślicie?
albo

mój serwisant stwierdził, że ten łańcuch jest z gumy i należy go jak najszybciej wymienić bo zjedzie resztę napędu. Zresztą pokazał mi jak się rozciągnął po przejechaniu raptem 500 km i faktycznie niedługo go wymienię póki jest jeszcze czas:)

#896 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 31 lipiec 2014 - 16:22

Ja na swoim mam zrobione ponad 3500 km. Przymiar ma jeszcze wyraźny luz. Zabieram się już od dłuższego czasu do wymiany ale ten skubaniec nie chce się zużyć. Albo bajki piszecie albo trenujecie jak zawodowcy tylko sprinty i podjazdy.

#897 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 31 lipiec 2014 - 16:49

Da radę Triban, jako zimówka ?

Dużo ma części podatnych na rudą ?

#898 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 31 lipiec 2014 - 20:26

Dzis się bawiłem z tą korbą i blatami

Noo na to wygląda że albo rzeczywiście z ŁAŃCUCHEM jest coś nie tak, albo z całą korbą... na kurde wszystkich blatach jest w tym samym miejscu lekki wychył o 1mm

#899 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 21:02

..widzisz, max. o tyle blat jest w stanie rzucić łańcuchem na bok. Biorąc pod uwagę, że jest zawsze jakiś luz poprzeczny ząb-łańcuch różnica w praktyce pewnie będzie mniejsza.
No to zgłupiałem, dziwactwo jakieś masz :-)

#900 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 31 lipiec 2014 - 22:25

a wszystko przez to ze nie ma w Rzeszy decathlonu :D
Muszę ganiać do serwisu specjalnie 

Jutro zdejmę korby i suport ;) założę jeszcze raz (przy okazji wyjmę pierwszy blat, jakoś go nie używam)

Dodaj odpowiedź