Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#1421 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 21 luty 2015 - 21:53

Nurtuje mnie od dawna ta rozmiarówka Decathlonu...

W T500 w rozmiarze 54 rozmiar rury podsiodłowej wynosi 490 mm, czyli wychodzi na to, że rozmiar tego roweru to powinno być 49. Mam 170 cm i mierzyłem niedawno ten rozmiar w sklepie i razem ze sprzedawcą doszliśmy do wniosku, że jest on odpowiedni dla mojego wzrostu. Troszkę potestowaliśmy i wysokość roweru wydaje mi się jak najbardziej ok dla mnie. Jedynie trochę w ramionach czuję zmęczenie przy jeździe, aczkolwiek myślę, że to może wynikać z tego iż te mięśnie nie są przyzwyczajone do takiej pozycji.

Proszę kogoś o skomentowanie co myślicie o mojej konkluzji.

#1422 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 21 luty 2015 - 22:00

@up
Mam to samo. 170cm i 54 tribana
Doszedlem do wniosku i kupuje krótszy mostek gdyz ten jest za dlugi, przez co moje ramiona równierz się męczą

#1423 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 luty 2015 - 23:19

Uważam, że na 170 cm rozmiar 54 tribana jest zdecydowanie za duży. Ja mam 175 cm i przymierzałem się do tego rozmiaru tribana i zdawał się pasować na styk, tzn. gdyby był choć troszkę dłuższy to już by nie pasował. Pod siebie na pewno mostek  bym skrócił.

Skoro piszesz, że już przy przymiarce czułeś mocno wyciągnięte ramiona, to znaczy że przy dłuższej jeździe będzie o wiele gorzej i nie wiem, czy dasz radę się do tego przyzwyczaić. Uważam, że nawet z mostkiem o 1 cm krótszym będzie źle, a bardziej już chyba nie warto skracać mostka, tylko poszukać mniejszego roweru. Triban 54 to taka eMka. Na 170 cm to raczej eSka, czyli rozmiar 52 lub w okolicy tego. Na rurę podsiodłową w tribanie nie patrz, bo triban ma spory sloping i to normalne, że nawet przy rozmiarze 54 rura podsiodłowa jest krótka.

#1424 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Rozmiar tribana poniżej 54 ma chyba mniejsze koła.

#1425 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 postów

Gdyby ktoś szukał to w Gdańsku na Przymorzu mają jednego T500 w rozmiarze 54'

#1426 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 21 luty 2015 - 23:31

Rozmiar tribana poniżej 54 ma chyba mniejsze koła.

No właśnie, to skutecznie mnie zniechęca do mniejszego rozmiaru.

#1427 rSaper

rSaper
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 luty 2015 - 09:06

Gdyby ktoś szukał to w Gdańsku na Przymorzu mają jednego T500 w rozmiarze 54'

A tam nie było dwóch? W ogóle mam wrażenie, że chyba był rzut tribanów bo przez chwilę na stronie dostępne były prawie wszystkie rozmiarówki.

#1428 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 22 luty 2015 - 11:59

Skoro piszesz, że już przy przymiarce czułeś mocno wyciągnięte ramiona, to znaczy że przy dłuższej jeździe będzie o wiele gorzej i nie wiem, czy dasz radę się do tego przyzwyczaić.

W normalnym chwycie,  gdy trzymam za kierownicę tak jak w rowerze MTB, to mam te wymagane 15 stopni skrzywienia ramion. Wtedy jest ok, dopiero gdy chwytam za hamulce (górny chwyt chyba) to wtedy czuję to wyciągnięcie, ale czytałem trochę opinii i dużo osób pisze, że po przesiadce z górala to uczucie zmęczenia jest normalne, bo nie jest się przyzwyczajonym. Bardzo mi zależy ze względu na te koła na rozmiarze 54. Niektórzy pewnie powiedzą - to rozglądaj się za innym modelem... Tak, tylko, że w tej cenie nie mam szans kupić szosy tym samym osprzęcie.

#1429 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 22 luty 2015 - 12:34

... dopiero gdy chwytam za hamulce (górny chwyt chyba) to wtedy czuję to wyciągnięcie...

Możesz jeszcze zerknąć jak poskręcali kierownicę i zmienić jej kąt, zadzierając do góry. Sprawdzisz szybko czy jest mniejsze uczucie wyciągnięcia. Podobnie można pokombinować z przykręceniem klamek z tym, że to już większa kombinatoryka.

Przykładowo, baranek bardziej opuszczony:

zoom_3bc13cf5594441ca9cf12df073901f29.jp

Podniesiony:

zoom_3dc2678407a8499085067876049e5407.jp

W pierwszym przypadku w górnym chwycie wpadasz rękami "głębiej". W drugim czegoś takiego nie ma a pozycje uzyskujesz  bardziej wyprostowaną, bardziej komfortową.

Kierownice z tego co widziałem w sklepie, skręcają jak im wyjdzie i na różnych rowerach może być zupełnie inne odczucie co do pozycji.

#1430 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 luty 2015 - 13:46

Możesz kupić tribana i kombinować z mostkiem i ustawieniem kierownicy ale moim zdaniem ten rozmiar jest po prostu za duży na 170 cm.lepiej dołożyć te 500 zł i mieć rower dopasowany, bo to jest najważniejsze. Co ci po tribanie skoro będzie za duży.

#1431 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 22 luty 2015 - 15:08

A tam nie było dwóch? W ogóle mam wrażenie, że chyba był rzut tribanów bo przez chwilę na stronie dostępne były prawie wszystkie rozmiarówki.

Na sklepie widziałem jednego, może drugi był akurat w serwisie na przykład.

#1432 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 23 luty 2015 - 18:11

W normalnym chwycie,  gdy trzymam za kierownicę tak jak w rowerze MTB, to mam te wymagane 15 stopni skrzywienia ramion. Wtedy jest ok, dopiero gdy chwytam za hamulce (górny chwyt chyba) to wtedy czuję to wyciągnięcie, ale czytałem trochę opinii i dużo osób pisze, że po przesiadce z górala to uczucie zmęczenia jest normalne, bo nie jest się przyzwyczajonym. Bardzo mi zależy ze względu na te koła na rozmiarze 54. Niektórzy pewnie powiedzą - to rozglądaj się za innym modelem... Tak, tylko, że w tej cenie nie mam szans kupić szosy tym samym osprzęcie.

Jaka jest długość mostka w Tribanie 500 rozmiar 54? 110mm? Jeśli tak to spokojnie możesz zejść nawet do 90mm bez ryzykowania problemów z kierowaniem rowerem. Dodatkowo można zmienić kierownicę na kompakt z mniejszym zasięgiem (np 72mm). Pole do popisu jest duże więc nie ma się co martwić na zapas. Wiadomo że lepszy dla ciebie były rozmiar 51 ale myślę, że 54 również możesz dobrze pod siebie dopasować. Oczywiście przyzwyczajenie do roweru też zrobi swoje jeśli dopasowanie do jest ok.

#1433 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 luty 2015 - 18:39

Jaka jest długość mostka w Tribanie 500 rozmiar 54? 110mm? Jeśli tak to spokojnie możesz zejść nawet do 90mm bez ryzykowania problemów z kierowaniem rowerem. Dodatkowo można zmienić kierownicę na kompakt z mniejszym zasięgiem (np 72mm). Pole do popisu jest duże więc nie ma się co martwić na zapas. Wiadomo że lepszy dla ciebie były rozmiar 51 ale myślę, że 54 również możesz dobrze pod siebie dopasować. Oczywiście przyzwyczajenie do roweru też zrobi swoje jeśli dopasowanie do jest ok.

Sory, ale moim zdaniem pisanie takich rzeczy komuś, kto jeszcze ma wybór i może kupić dopasowany rower, to totalne nieporozumienie. Rozumiem, gdyby już miał ten rower i nie miał wyboru, to co innego. Poza tym, wymiana mostka i kierownicy to kolejne koszty. Lepiej tę kasę dołożyć po prostu do dopasowanego roweru. Mostek w tribanie 54 to 100mm.

• Senninho lubi to

#1434 dav80

dav80
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 23 luty 2015 - 18:57

A czy są jakieś przecieki co do rozmiarówki nowych tribanów?

#1435 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 23 luty 2015 - 19:01

Ktoś wspominał, że w najmniejszych rozmiarach znowu mają być małe koła. Spodziewam się, że rozmiary będą bardzo podobne lub takie same ja obecne modele.

#1436 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 23 luty 2015 - 20:48

Sory, ale moim zdaniem pisanie takich rzeczy komuś, kto jeszcze ma wybór i może kupić dopasowany rower, to totalne nieporozumienie. Rozumiem, gdyby już miał ten rower i nie miał wyboru, to co innego. Poza tym, wymiana mostka i kierownicy to kolejne koszty. Lepiej tę kasę dołożyć po prostu do dopasowanego roweru. Mostek w tribanie 54 to 100mm.

Coś nie doczytałem bo myślałem, że już ma ten rower;) Oczywiście odpowiedni rozmiar jest najważniejszy. Rozumiem jednak rozterki autora bo dołoży 600/700 zł i ...  będzie mieć rower na Clarisie. Sora jednak kusi...

#1437 SebaBDG

SebaBDG
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 23 luty 2015 - 21:34

Pełna Sora - duży plus.

Widelec karbonowy - niech będzie, że też.

Do tego jest to rower za 2 tysiące złotych tylko? :->

Minusy to problem z dostępnością i resztą komponentów.

Co prawda kupując Tribana nie płacimy za logo, bo w pewnym sensie to żadna renoma - gdzie na przykład rower szosowy Specializeda za 3500 jest na Clarisie.

Kiedy pytałem ludzi ( różnych, sprzedawców, kolarzy, znajomych ) chwalą Tribana za cenę i za osprzęt ( Sora w końcu pełna ), jednak kupują inne modele, bo nie są przekonani co do wytrwałości ramy, kół i tak dalej..

Kross Grand Jocker > Unibike Crossfire GTS > Merida Speeder T1 > Scott Speedster 40

#1438 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 23 luty 2015 - 21:36

To proponuje poszukać używek rozmiar 48 i wsadzić mostek 120 i sztycę metrową. Małe rozmiary chodzą dużo taniej. A tak na serio lepszy rower na claris-ie ale dopasowany niż niewygodnay i zbyt duży na sora. Mam Trybika 57 i dla mnie jest szalenie wygodny a mieszczucha kupiłem na ramie 55 i jest jeszcze lepiej. Rozmiar mniejszy przy odpowiednim ustawieniu można przekuć na zaletę ale z większego to w przypadku nowego roweru gra nie warta świeczki.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#1439 Monza

Monza
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądPodlaskie

Napisano 24 luty 2015 - 19:26

M na 1,70cm wzrostu?! Sam mam rozmiar 54 przy 1,85cm i czuje się na nim świetnie.

#1440 cokolwiek

cokolwiek
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 25 luty 2015 - 01:06

Na stronie pojawiły się 500 w rozmiarze 57. Ostatnie chwile, żeby kupić je w starym kolorze i cenie.

Dodaj odpowiedź