Witam,
Jestem laikiem, szukam pierwszej szosy i coraz poważniej rozważam zakup Tribana 300 (ew. nowej wersji tego roweru, która wejdzie w kwietniu br.). Dzisiaj byłem w Decathlonie i w końcu przymierzyłem się do roweru. Mam 178 cm. wzrostu przy długości nogi 85 cm. Próbowałem przejażdżki na rozmiarze 54 i 57. Moje odczucia są takie, że 54 jest dla mnie mniej komfortowa, czuję jakbym był zbyt pochylony (w chwycie na klamkach), mam wrażenie, że mostek jest za nisko. Z kolei na 57 jest już lepiej, jeździ się wygodniej, mostek wydaje się być na odpowiedniej wysokości, przy czym nie mam wrażenia, że muszę się jakoś specjalnie "wyciągać" żeby trzymać kierownicę w żadnym z trzech chwytów. Sprzedawca twierdzi, że jeśli preferuję sportowy styl jazdy (zawody itp.) to poleca 54, a jeśli chcę jeździć jedynie rekreacyjnie, to 57.
Trudno jest mi określić jaki styl jazdy będę preferował docelowo, pewne jest, że na tym rowerze nie zamierzam brać udziału w żadnych zawodach. Chciałbym po prostu spróbować jazdy szosówką robiąc wypady za miasto (powiedzmy do max. 50 km. na początek) a jeśli się ścigać, to z samym sobą
Moje pytanie brzmi: czy moje pierwsze wrażenia co do komfortu jazdy mogły być mylne np. poprzez ustawienia siodełka? Pytam, bo z opinii wyrażanych w tym temacie, jak również z komentarzy pod tym modelem na stronie decathlonu wynika, że zasadniczo zawyża on swoją rozmiarówkę, a co za tym idzie dla mojego wzrostu odpowiedni byłby bardziej rozmiar 54.
PS. Dodam jeszcze, że w chwycie na klamkach przy rozmiarze 54, gdy patrzę w dół, mostek delikatnie zasłania przednią piastę, natomiast przy 57 piasta jest już wyraźnie poniżej mostka.