Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#1481 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 27 luty 2015 - 22:03

W nowym Tribanie 300 (czyli 500) będzie "nowy, prosty widelec ze stali Hi ten, zapewnia większy komfort i precyzję" Czy faktycznie on będzie lepszy od aluminium? Ktoś wie o ile waga może pójść w górę?

W T3/2014 jest również stalowy widelec, więc wagowo zobacz sobie na ten rower. Co to znaczy lepszy od alu? Lepszy w sensie tłumienia drgań od alu? Technicznie rzecz ujmując, tak, stal ma lepsze tłumienie, a praktycznie są to często bardzo subiektywne odczucia.

#1482 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 27 luty 2015 - 22:09

W T3/2014 jest również stalowy widelec, więc wagowo zobacz sobie na ten rower. Co to znaczy lepszy od alu? Lepszy w sensie tłumienia drgań od alu? Technicznie rzecz ujmując, tak, stal ma lepsze tłumienie, a praktycznie są to często bardzo subiektywne odczucia.

O widzisz, myślałem, że w T300 był aluminiowy widelec, bo na stronie Deca nie ma żadnej informacji dot stali w tym modelu, dlatego zadałem pytanie.

#1483 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 27 luty 2015 - 22:16

@tomeeek07

Nie, nie był alu. Sprawdzone na posiadanym egzemplarzu, organoleptycznie, magnesem ;-)

#1484 Karolkrns

Karolkrns
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 28 luty 2015 - 12:29

Mój Triban 500, kupiony jakoś w październiku, ale problemy z kolanem uniemożliwiły mi jazdę.

W tym całym nieszczęściu, sam Triban jednak zaskakująco dobrze wyregulowany, nic nie zmieniałem a przerzutki wchodzą płynnie a sam rower chodzi cichutko.

Poza tym to malowanie jest piękne, minimalistyczny design naprawdę wygląda fajnie :)

bike_01.jpg

#1485 camels

camels
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 28 luty 2015 - 14:31

Witam,

Ostatnio zauważyłem że pojawiły się rowery Triban 500 w sklepie internetowym i sklepie stacjonarnym w Bydgoszczy. Mam zamiar kupić Tribana 500 jako pierwszy rower szosowy z przeznaczeniem do triathlonu. 

Jaki rozmiar wybrać przy 186cm wzrostu, 88cm długość nogi? W sklepie stacjonarnym posiadają 15szt w rozmiarze 57 i tylko 2szt w rozmiarze 60. Po zrobieniu dwóch kółek miedzy regałami w rozmiarze 57 miałem odczucie że rower "ginie" pode mną. Więcej ciężko coś napisać po tak krótkiej jeździe. Według producenta na mój wzrost pasuje rower w rozmiarze 60.

Macie jakieś sugestie na co zwrócić uwagę przy doborze ramy ?

#1486 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 28 luty 2015 - 17:40

Potwierdzam. Na żywo wygląda zdecydowanie lepiej niż na fotkach Decathlonu. 

#1487 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 28 luty 2015 - 23:53

Witam,

Ostatnio zauważyłem że pojawiły się rowery Triban 500 w sklepie internetowym i sklepie stacjonarnym w Bydgoszczy. Mam zamiar kupić Tribana 500 jako pierwszy rower szosowy z przeznaczeniem do triathlonu. 

Jaki rozmiar wybrać przy 186cm wzrostu, 88cm długość nogi? W sklepie stacjonarnym posiadają 15szt w rozmiarze 57 i tylko 2szt w rozmiarze 60. Po zrobieniu dwóch kółek miedzy regałami w rozmiarze 57 miałem odczucie że rower "ginie" pode mną. Więcej ciężko coś napisać po tak krótkiej jeździe. Według producenta na mój wzrost pasuje rower w rozmiarze 60.

Macie jakieś sugestie na co zwrócić uwagę przy doborze ramy ?

ja mam 193 cm i mam rozmiar 60, na długość jest ok. ale na wysokość mam sztycę na maksa wysuniętą i zamienię ją na dłuższą. Jeśli masz swobodę w ustawieniu sztycy to ja bym brał 57 bo do triathlonu lepiej mieć krótszy rower. Będziesz chciał lemondkę dorzucić i łatwiej ustawisz dobrą pozycję na rowerze.

btw. czy ktoś z was rozłożył Tribana 500 na części i sprawdził wagę?:) ciekawi mnie gdzie ewentualnie można go odchudzić. Podejrzewam, że głównie koła ale może coś jeszcze?:)

#1488 koval

koval
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądWawa

Napisano 04 marzec 2015 - 23:12

Zamówiłem T500  8-)

Mam nadzieję, że 57 na moje 186 cm będzie OK  :roll:

#1489 camels

camels
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 05 marzec 2015 - 10:18

Zamówiłem T500  8-)

Mam nadzieję, że 57 na moje 186 cm będzie OK  :roll:

Daj znać po pierwszej jeździe jak z dopasowaniem ramy, ja na 90% też zamawiam rozmiar 57. Chce kupić jak najszybciej rower bo nowa dostawa w kwietniu to już będzie z modelami Triban 520. 

#1490 cokolwiek

cokolwiek
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 06 marzec 2015 - 12:37

187 cm wrostu i od wczoraj jestem posiadaczem T500 w rozmiarze 57, którego kupiłem "na pałę" przymierzając się jedynie do T300 i sugerując się danymi z internetu. Wydaje mi się, że jest OK, z naciskiem na wydaje mi się. Po wyjęciu roweru z kartonu, skręceniu i pobieżnej kontroli zrobiłem nim wczoraj tylko 30 km kręcąc się wokoło domu (na wypadek, gdbym musiał wracać na piechotę) z multitoolem w kieszeni na bierząco dokonując korekt w ustawieniach. Poprawny rozmiar będę w stanie potwierdzić dopiero jak zrobię nim trasę przynajmniej 80-100 km, ale to raczej nie będzie dzisiaj, bo mam straszne opory, żeby wyciągnąć nowy rower na taką pogodę, szczególnie bez błotników. :roll:

Niestety, całą przyjemność z wczorajszej jazdy zepsuły mi noski, które były strasznie niewygodne, a nie miałem ich jak odkręcić na trasie i mało brakowało, a wyłamałbym je i wypierniczył. Tak to jest, jak człowiek napalony chce jak najszybciej wsiąść na nowy nabytek i szkoda mu czasu na zmianę pedałów. :-)

Z informacji, które mogą się przydać innym kupującym: rower przyjechał w stanie gotowym do użycia, tzn wyregulowany i poskręcany, a do roweru były już zamocowane dzwonek i bardzo podstawowy zestaw lampek przód/tył, które nie były wymienione w dokumentacji na www.

#1491 xbor

xbor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 06 marzec 2015 - 17:29

Chciałbym w swoim tribanie zamontować osprzęt shimano 105, czy koła bedą komaptybilne z kasetą 11 rzędową?

#1492 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 06 marzec 2015 - 17:35

Zbyt wąski bębenek. Nie wsadzisz tam 11 rz. Swoją drogą nie lepiej zainwestować w lepsze koła i gumy? No chyba, że brakuje Ci przełożeń.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#1493 Yoschi

Yoschi
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 marzec 2015 - 17:40

Można zdjąć 1.5mm materiału z pająka kasety 11 rz i wszystko działa w 100% na starym bębenku.

#1494 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 06 marzec 2015 - 17:43

Przy piastach kulkowych w tribanie oraz drogiej kasecie czy jest to gra warta świeczki? I nie ma większego ryzyka wciągnięcia konika w szprychy?

#1495 xbor

xbor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 06 marzec 2015 - 17:46

a 10rz?

Koła pewnie też wymienie, choć nie chce za dużo inwestować  bo w przyszłym sezonie jakąś czasówkę pod tri będę chciał kupić

To jak już jestesmy przy kołach, te mavicy są chyba całkiem ok?

http://www.bikestacj...pe-s-27090.html

#1496 Yoschi

Yoschi
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 marzec 2015 - 17:47

Można kupić bębenek(o ile jest dostępny) lub zmienić koła ;p

#1497 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 06 marzec 2015 - 17:49

To te koła i grupę 105 5800 chcesz kupić do Tribana? Nie lepiej od razu ramę zmienić?

#1498 xbor

xbor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 06 marzec 2015 - 18:14

No właśnie nie chce znowu tyle wydawać, bo za rok planuje czasówkę kupić, a triban będzie treningowy. A lepsza rama co mi da, będzie troche lżejsza i sztwyniejsza, ale ja tam na komfort jazdy na tej ramie nie narzekam.

#1499 MM91

MM91
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 06 marzec 2015 - 20:39

XBOR, czy ty się słyszysz?

Kupiłeś Tribana 500 po czym chcesz wymienić koła na Ksyriumy i cały osprzęt na 105 5800?

A jak użytkownik Senninho zaproponował Ci od razu wymianę ramy to powiedziałeś, że nie chcesz znowu tyle wydawać.

Wiesz ile te koła kosztują - 1200 zł., a wiesz po ile idzie osprzęt 105 5800? 1680 zł. co Nam daje w sumie 2880 zł. + koszt Tribana 2000 zł. = 4880 zł.

Jakbym miał tak kombinować to od razu kupiłbym:

https://www.canyon.c...ike.html?b=3577

i zaoszczędził 6 stów, które przeznaczyłbym na pedały i buty SPD do tego roweru lub dorzucił 260 zł. i miałbym prawie taki sam rower tylko że na najnowszej ULTEGRZE bez pedałów

https://www.canyon.c...ike.html?b=3576

Triban jest budżetowym rowerem i pakowanie w Niego od razu takich pieniędzy by go ulepszyć zdecydowanie się mija z celem i nie opłaca.

#1500 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 07 marzec 2015 - 00:45

Triban jest budżetowym rowerem i pakowanie w Niego od razu takich pieniędzy by go ulepszyć zdecydowanie się mija z celem i nie opłaca

Rzekłbym więcej - turystycznym i  pakowanie w tribana jakichkolwiek pieniędzy jest wbrew wszelkiej logice..

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

Dodaj odpowiedź