Endomondo I Strava
Napisano 19 wrzesień 2014 - 00:21
Napisano 19 wrzesień 2014 - 07:24
Tylko po jaką cholerę robic z tego rozszerzenie - Strava wystawia wszystko po API,nie można było zrobić tego właśnie tak jak Veloviewer czy RS?
Po to, żeby nie skakać po różnych witrynach internetowych, tylko mieć to w Stravie.
Przy okazji można ukryć funkcje Premium jak się ma konto Free, oraz pierdołki typu "wyzwania" itp.
Na dodatek, po ukryciu premium mam w tym miejscu linki (Remote Views) do Veloviewer, FlyBy, RaceShape (ale RS stał się częścią Stravy i będzie zamknięty od października 2014 - to już wiem, skąd nagle "dorobili" porównania jadących dany KOM, szkoda, bo zaawansowane porównania RS nie tylko dla zwycięzcy KOM'a są w RS, a w Stravie tylko w Premium ;-() - dobre, nie?
Może i fajne, ale z tego co widzę IF zawyża, podobnie NP, VI - no chyba, że nie bierze tego z zarejestrowanej mocy, a z wyliczenia mocy stravy - na to wygląda, wszędzie jest "Estimated" czyli szacunkowa.
O co chodzi z tymi prędkościami? Kliknij sobie na nie i będziesz miał stronę podpowiedzi (ang - jak nie znasz, to użyj tłumacza albo słownika ;-)). Ale w skrócie: coś dla maniaków średnich prędkości, np górny kwartyl na ogół odpowiada prędkości średniej po odrzuceniu wolnych przejazdów np. przez miasto, przerw wypoczynkowych itp. Gorzej, że nie uwzględnia jazdy pod górkę z niskimi prędkościami ;-). Teoretycznie jadąc po płaskim interwały szybkościowe powinieneś mieć średnie prędkości z tych interwałów w 75% QS, kręcenie odpoczynkowe w 25% QS, a prędkość średnią w 50%MS.
Standard Deviation Speed σ to z kolei odchylenie standardowe prędkości, upraszczając: wskaźnik zmienności prędkości, czyli jeśli SDS masz np. 7 km/h, a średnia prędkość 30km/h to możesz przyjąć, że średnio statystycznie jechałeś od 23 do 37 ;-).
Movie Ratio to współczynnik jazdy do stania (skrzyżowanie, siku, pad z wyczerpania ;-)), jak jest 1 to jechałeś cały czas, jak są przerwy to MR mniejsze od 1.
To co tyczy pedałowania to chyba jasne, nie?
A przy okazji zmiany z 18.09:
# Version 0.2.0
Add TRIMP (TRaining IMPulse) value to cycling activities. The old stress score has been removed, not relevant any more now.
Add Heart Rate Reserve (%HRR) value to cycling activities.
Add Octo zones distribution of Heart Rate Reserve (%HRR) in minutes to cycling activities.
"Motivation score" now become "Toughness Factor"
Standard deviation bug fix of possible square root of negative variance...
Bardzo pozytywne, zwłaszcza dla pulsometrowców ;-).
- haligówka i Koniunl lubią to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 19 wrzesień 2014 - 09:31
Jak wyglądało, że jechałeś sam ze sobą bo nie rozumiem?
Wgrałem drugi raz swoją trasę (poprawioną) i automatycznie znalazło mi osoby, z którymi jechałem dystans, oczywiście znalazło moją niezmienioną jazdę. Stąd wyszło, że jechałem sam ze sobą ![]()
Napisano 19 wrzesień 2014 - 13:51
Haligówka, co do gps'u to u mnie wygląda to tak, że czasami łapie od razu pod domem a czasem przez pół trasy nie potrafi załapać sygnału. Co do zapisywania trasy w wypadku padnięcia baterii - nie zapisuje, teraz choćby w sobotę padła bateria i ani kawałka z trasy nie mam zapisanego.
Napisano 19 wrzesień 2014 - 17:46
To prawda, ja wspomagam się (być może błędnie) tym, że na chwilę włączam transmisję danych i wtedy łapie zasięg od razu (dziwne), zaraz potem wyłączam i śmigam.
Z padniętą baterią również bywa dziwnie, raz zapisze, innym razem nie.
Gosc_DivisionBell_*
Napisano 19 wrzesień 2014 - 17:50
Mi sygnal lapie niemal od razu i nie gubi ale zauwazylem kiedys pewne niescislosci jesli chodzi o nachylenie jednego podjazdu. Otoz to jest taka krotka scianka, pewnie maks 300 metrow, ale jest caly czas sztywno, na moje oko z 15 procent. Tymczasem na stravie pokazuje tam bardzo rozne nachylenie, np na poczatku prawie plasko, potem stromiej, potem znow jakies zabki. W kazdym razie nijak sie to ma do rzeczywistosci.
Napisano 19 wrzesień 2014 - 20:17
Napisano 20 wrzesień 2014 - 09:36
Napisano 20 wrzesień 2014 - 10:21
- Julkos lubi to
--
Marcin Trzaska
Napisano 20 wrzesień 2014 - 12:26
Co zrobić jeśli ktoś pobił koma jadąc za ciężarówką? Można gdzieś zgłosić?
Ja tak raz miałem. Właśnie byłem na początku odcinka - na którym tym razem nie chciałem się ścigać - jak bus jakiejś drużyny kolarskiej mnie wyprzedził, i potem czekał na mnie, żebym jechał za nim. Strava czy nie Strava, nie można odmówić takiej przysłudze, i ten odcinek jechałem za busem.
Wracając do domu byłem już gotowy szukać w stronie Strava, jak usunąć ten odcinek, ale jednak swojego rekordu tam nie pobiłem, i zostawiłem sprawę.
- Julkos lubi to
Napisano 20 wrzesień 2014 - 14:35
- Leopejo lubi to
Napisano 20 wrzesień 2014 - 15:54
Zresztą co powiedzieć o niektórych segmentach, które prosi przejeżdżają w peletonie z kosmicznymi prędkościami? To też oszustwo?
W zasadzie na połowie segmentów po płaskim lub w falistym terenie KOM-y są ewidentnie rezultatami 'draftowanymi'.
Tak że nie ma co spinać i wiadomo - jak ktoś ewidentnie jechał w samochodzie, na skuterze itp. to flagować, ale flagowanie komuś aktywności bo fragment jechał za czymś jest moim zdaniem chamskie. No chyba że od razu widać, że to trening typu motorpace.
Napisano 20 wrzesień 2014 - 23:13
Każdy pewnie ma inne zdanie co powinno być ok, a co nie. Ja uważam, że jazda za tirem po koma nie jest zbyt sprawiedliwa. Ale jazda w grupie już jest ok. Znajomy na przykład twierdzi, że nie powinno się liczyć komów robionych z wiatrem w plecy, ale ja uważam, że jak najbardziej ok. W końcu to indywidualna i możliwa do podjęcia decyzja czy decyduje się siąść na tył tira czy nie. Z wiatrem nie mamy wyboru. Wieje, to wieje. Tak samo z jazdą w grupie. Przecież nie powiem: 'ej sorry chłopaki, zostawcie mnie teraz samego, bo jadę segment'
A prosi w peletonie to już zupełnie inna bajka. Mam kilka segmentów w okolicy zdominowanych przez kilka różnych etapów. i TdP i KWK, i Małopolski Wyścig Górski.
Daje to jednak fajną możliwość powalczenia z zawodowcami. Udało mi się na niektórych płaskich segmentach wykręcić czasy na poziomie Prosów. Fajnie siebie widzieć wśród nich w klasyfikacji
Napisano 21 wrzesień 2014 - 08:10
Napisano 21 wrzesień 2014 - 10:27
różnice są również w samych odbiornikach gps np, wiozę całą trasę kumpla na kole, ja mam garmina, On Endo z tel. , po wrzuceniu do Stravy na niektórych segm. On jest czasem nawet 7s przede mną (jakieś 60m przy pr. 30km/h), a sytuacja taka nie ma miejsca w rzeczywistości. Z tego wniosek, że porównywanie czasów na segmentach jest nieprecyzyjne poprzez błędy pomiarowe samych odbiorników ![]()
Napisano 21 wrzesień 2014 - 11:53
W teorii Garmin Connect - tylko dla posiadaczy Garminów oczywiście - ma segmenty, które powinny wziąć pod uwagę kierunek i siłę wiatru. Ale tak naprawdę nie wiem, czy na razie dobrze działają.
Segmenty Strava są dobre do porównywania czasów na długich i stromych podjazdach. Szkoda tylko, że tych nie ma wszędzie w Polsce.
Napisano 30 wrzesień 2014 - 19:26