Skocz do zawartości

Zdjęcie

Endomondo I Strava

590 odpowiedzi w tym temacie

#281 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 19 wrzesień 2014 - 00:21

Dzięki to działa! Super bo mój Galaxy mini 2 w lasach się gubi mimo dobrej pogody i później mi nie wlicza segmentów. Od razu poprawiłem jeszcze jednego KOMa i wyszło mi 31.5km/h średniej, a wcześniej było 31.3 i sekundę gorzej. Muszę kupić szybko nowy telefon :) Jak wyglądało, że jechałeś sam ze sobą bo nie rozumiem? :)

#282 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 wrzesień 2014 - 07:24

Tylko po jaką cholerę robic z tego rozszerzenie - Strava wystawia wszystko po API,nie można było zrobić tego właśnie tak jak Veloviewer czy RS?

Po to, żeby nie skakać po różnych witrynach internetowych, tylko mieć to w Stravie.

Przy okazji można ukryć funkcje Premium jak się ma konto Free, oraz pierdołki typu "wyzwania" itp.

Na dodatek, po ukryciu premium mam w tym miejscu linki (Remote Views) do Veloviewer, FlyBy, RaceShape (ale RS stał się częścią Stravy i będzie zamknięty od października 2014 - to już wiem, skąd nagle "dorobili" porównania jadących dany KOM, szkoda, bo zaawansowane porównania RS nie tylko dla zwycięzcy KOM'a są w RS, a w Stravie tylko w Premium ;-() - dobre, nie?

Może i fajne, ale z tego co widzę IF zawyża, podobnie NP, VI - no chyba, że nie bierze tego z zarejestrowanej mocy, a z wyliczenia mocy stravy - na to wygląda, wszędzie jest "Estimated" czyli szacunkowa.

O co chodzi z tymi prędkościami? Kliknij sobie na nie i będziesz miał stronę podpowiedzi (ang - jak nie znasz, to użyj tłumacza albo słownika ;-)). Ale w skrócie: coś dla maniaków średnich prędkości, np górny kwartyl na ogół odpowiada prędkości średniej po odrzuceniu wolnych przejazdów np. przez miasto, przerw wypoczynkowych itp. Gorzej, że nie uwzględnia jazdy pod górkę z niskimi prędkościami ;-). Teoretycznie jadąc po płaskim interwały szybkościowe powinieneś mieć średnie prędkości z tych interwałów w 75% QS, kręcenie odpoczynkowe w 25% QS, a prędkość średnią w 50%MS.

Standard Deviation Speed σ to z kolei odchylenie standardowe prędkości, upraszczając: wskaźnik zmienności prędkości, czyli jeśli SDS masz np. 7 km/h, a średnia prędkość 30km/h to możesz przyjąć, że średnio statystycznie jechałeś od 23 do 37 ;-).

Movie Ratio to współczynnik jazdy do stania (skrzyżowanie, siku, pad z wyczerpania ;-)), jak jest 1 to jechałeś cały czas, jak są przerwy to MR mniejsze od 1.

To co tyczy pedałowania to chyba jasne, nie?

A przy okazji zmiany z 18.09:

# Version 0.2.0

Add TRIMP (TRaining IMPulse) value to cycling activities. The old stress score has been removed, not relevant any more now.
Add Heart Rate Reserve (%HRR) value to cycling activities.
Add Octo zones distribution of Heart Rate Reserve (%HRR) in minutes to cycling activities.
"Motivation score" now become "Toughness Factor"
Standard deviation bug fix of possible square root of negative variance...

Bardzo pozytywne, zwłaszcza dla pulsometrowców ;-).

• haligówka i Koniunl lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#283 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 19 wrzesień 2014 - 09:31

Jak wyglądało, że jechałeś sam ze sobą bo nie rozumiem? :)

Wgrałem drugi raz swoją trasę (poprawioną) i automatycznie znalazło mi osoby, z którymi jechałem dystans, oczywiście znalazło moją niezmienioną jazdę. Stąd wyszło, że jechałem sam ze sobą :P

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#284 Pierzak

Pierzak
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 19 wrzesień 2014 - 13:51

Haligówka, co do gps'u to u mnie wygląda to tak, że czasami łapie od razu pod domem a czasem przez pół trasy nie potrafi załapać sygnału. Co do zapisywania trasy w wypadku padnięcia baterii - nie zapisuje, teraz choćby w sobotę padła bateria i ani kawałka z trasy nie mam zapisanego.

#285 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 19 wrzesień 2014 - 17:46

To prawda, ja wspomagam się (być może błędnie) tym, że na chwilę włączam transmisję danych i wtedy łapie zasięg od razu (dziwne), zaraz potem wyłączam i śmigam. 

Z padniętą baterią również bywa dziwnie, raz zapisze, innym razem nie.

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#286 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 19 wrzesień 2014 - 17:50

Mi sygnal lapie niemal od razu i nie gubi ale zauwazylem kiedys pewne niescislosci jesli chodzi o nachylenie jednego podjazdu. Otoz to jest taka krotka scianka, pewnie maks 300 metrow, ale jest caly czas sztywno, na moje oko z 15 procent. Tymczasem na stravie pokazuje tam bardzo rozne nachylenie, np na poczatku prawie plasko, potem stromiej, potem znow jakies zabki. W kazdym razie nijak sie to ma do rzeczywistosci.

#287 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 wrzesień 2014 - 20:17

Bo biorą dane z mapy, a wiadomo, że poziomice nie są tam wyznaczone idealnie.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#288 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 20 wrzesień 2014 - 09:36

Co zrobić jeśli ktoś pobił koma jadąc za ciężarówką? Można gdzieś zgłosić?

#289 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 wrzesień 2014 - 10:21

Tak. https://strava.zende...the-Leaderboard
  • Julkos lubi to

-- 

Marcin Trzaska

#290 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 postów
  • SkądFlorencja

Napisano 20 wrzesień 2014 - 12:26

Co zrobić jeśli ktoś pobił koma jadąc za ciężarówką? Można gdzieś zgłosić?

Ja tak raz miałem. Właśnie byłem na początku odcinka - na którym tym razem nie chciałem się ścigać - jak bus jakiejś drużyny kolarskiej mnie wyprzedził, i potem czekał na mnie, żebym jechał za nim. Strava czy nie Strava, nie można odmówić takiej przysłudze, i ten odcinek jechałem za busem.

Wracając do domu byłem już gotowy szukać w stronie Strava, jak usunąć ten odcinek, ale jednak swojego rekordu tam nie pobiłem, i zostawiłem sprawę. 

• Julkos lubi to

#291 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2033 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 20 wrzesień 2014 - 14:35

Przydała by się możliwość nie brania pod uwagę czasu na wybranym segmencie przez Stravę. Tak jak wyżej kolega pisał, różne się zdarzają sytuację. Czasem nie nastawiam się na segment, a akurat trafi się jakiś skuter, który prosi się o wyścig :P Przydało by się nacsinąć przycisk "odrzuć czas", i nie mieć problemu z oszukiwanym komem. Teraz jedyne co można zrobić to wyciąć część aktywności ale to odpada, gdy interesuje nas wycięcie segmentu, gdzieś na środku trasy.
  • Leopejo lubi to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#292 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 wrzesień 2014 - 15:54

Akurat tu bym się kłócił czy za ciężarówką to oszukiwanie. Jeśli tak, to równie dobrze można powiedzieć, że jazda w grupie to także oszustwo. Może nie daje tak wiele jak ciężarówka, ale jednak - np. można we dwójkę jechać po zmianach jakiś płaski odcinek i już zysk jest bardzo duży. Wtedy w przypadku łączenia aktywności z innymi użytkownikami ("xxx rode with xxx") KOM-y powinny być nieuznawane.
Zresztą co powiedzieć o niektórych segmentach, które prosi przejeżdżają w peletonie z kosmicznymi prędkościami? To też oszustwo?
W zasadzie na połowie segmentów po płaskim lub w falistym terenie KOM-y są ewidentnie rezultatami 'draftowanymi'.
Tak że nie ma co spinać i wiadomo - jak ktoś ewidentnie jechał w samochodzie, na skuterze itp. to flagować, ale flagowanie komuś aktywności bo fragment jechał za czymś jest moim zdaniem chamskie. No chyba że od razu widać, że to trening typu motorpace.

Ragazza Ravennesa

#293 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2033 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 20 wrzesień 2014 - 23:13

Różnie bywa, ja mam koma na jednym segmencie dobrze ponad 50km/h na drodze krajowej. Można by stwierdzić, że draftowanie na bank, a jednak wystarczyło się spiąć i wykorzystać mocny wiatr :P Z kolei na innej koma nie mam, ale wynik też ponad 50 i już zrobiony za zasłoną. Segment pojawił się tam później i widnieje z szalonym wynikiem mimo, że nie do końca mi to pasuje.

Każdy pewnie ma inne zdanie co powinno być ok, a co nie. Ja uważam, że jazda za tirem po koma nie jest zbyt sprawiedliwa. Ale jazda w grupie już jest ok. Znajomy na przykład twierdzi, że nie powinno się liczyć komów robionych z wiatrem w plecy, ale ja uważam, że jak najbardziej ok. W końcu to indywidualna i możliwa do podjęcia decyzja czy decyduje się siąść na tył tira czy nie. Z wiatrem nie mamy wyboru. Wieje, to wieje. Tak samo z jazdą w grupie. Przecież nie powiem: 'ej sorry chłopaki, zostawcie mnie teraz samego, bo jadę segment'
A prosi w peletonie to już zupełnie inna bajka. Mam kilka segmentów w okolicy zdominowanych przez kilka różnych etapów. i TdP i KWK, i Małopolski Wyścig Górski.
Daje to jednak fajną możliwość powalczenia z zawodowcami. Udało mi się na niektórych płaskich segmentach wykręcić czasy na poziomie Prosów. Fajnie siebie widzieć wśród nich w klasyfikacji :)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#294 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 wrzesień 2014 - 08:10

Ale mocny wiatr to niejednokrotnie równie duża pomoc jak drafting. Zresztą sam fakt zmiennych warunków pokazuje, że te wszystkie segmenty należy traktować z pewnym dystansem, bo zawsze (nieważne czy w grupie, czy za tirem, czy z wiatrem, czy w deszczu, czy w upale) dają zafałszowany obraz. A prawdziwą moc można sprawdzić dopiero podczas ścigania :)

Ragazza Ravennesa

#295 Silesia Skating

Silesia Skating
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 21 wrzesień 2014 - 10:27

różnice są również w samych odbiornikach gps np, wiozę całą trasę kumpla na kole, ja mam garmina, On Endo z tel. , po wrzuceniu do Stravy na niektórych segm. On jest czasem nawet 7s przede mną (jakieś 60m przy pr. 30km/h), a sytuacja taka nie ma miejsca w rzeczywistości. Z tego wniosek, że porównywanie czasów na segmentach jest nieprecyzyjne poprzez błędy pomiarowe samych odbiorników :)

#296 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 21 wrzesień 2014 - 10:53

Kolega z telefonem sprzątnął mi kiedyś sprzed nosa KOMa, pomimo tego że w rzeczywistości miałem nad nim kilkadziesiąt metrów przewagi. Jego średnia z segmentu była wyższa, niż prędkość maksymalna na tym odcinku :).

#297 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 postów
  • SkądFlorencja

Napisano 21 wrzesień 2014 - 11:53

W teorii Garmin Connect - tylko dla posiadaczy Garminów oczywiście - ma segmenty, które powinny wziąć pod uwagę kierunek i siłę wiatru. Ale tak naprawdę nie wiem, czy na razie dobrze działają.

Segmenty Strava są dobre do porównywania czasów na długich i stromych podjazdach. Szkoda tylko, że tych nie ma wszędzie w Polsce.

#298 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 wrzesień 2014 - 19:26

Wam też się dzisiaj zmienił tak beznadziejnie wygląd Stravy?

Ragazza Ravennesa

#299 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 30 wrzesień 2014 - 19:36

Tak... Znów coś kombinują, wszystkie te zmiany zawsze są na gorsze.

#300 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 30 wrzesień 2014 - 23:19

Profil zawodnika na Stravie faktycznie zdeptali.

Dodaj odpowiedź