Jump to content

Photo

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 replies to this topic

#321 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 August 2009 - 22:54

czyli nie ma opcji na żadne "kliki" czy dam radę przykręcić inne bloki?

Masz tam miejsce na 3 śrubki, więc Looki czy SPD-SL powinny wejść.

#322 midasss

midasss
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • Skądkielce

Posted 12 August 2009 - 23:17

dzięki za pomoc.

#323 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 13 August 2009 - 09:29

Masz na nich napisane Look Patent, więc będą pasowały bloki Looka, prawdopodobnie starsze, czyli modele Delta. Buty dowolne z mocowaniem na trzy śruby.

No i teraz głupie pytanie: Czym róźnią się W PRAKTYCE te bloki z luzem (czerwone) od tych bez luzu (czarne)?
http://www.allegro.p...utwardzane.html

#324 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 13 August 2009 - 09:53

daroq, szukamy, szukamy ...
http://www.forumszos...p?p=36177#36177

#325 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 13 August 2009 - 10:47

Z czystym sumieniem mogę zakomunikować, że po 1500 km miłość między mną, a blokami i pedałami się udała. Tworzymy zwarty trójkąt i żadne obce miasta nie są nam straszne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#326 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • Skądwarszawa

Posted 14 August 2009 - 09:08

Witam szanownych Panstwa :)

przeczytalem wiekszosc tego watku i szczerze mowiac nie jestem w stanie do konca sam zdecydowac.

Mam w planach zakup pedalek i butkow. Wybor zawezilem do:

-Shimano SPD-SL PD-R540
lub
-SPD PD-A520(ew. A530).

Mam mocno ograniczony budzet i zastanawiam sie, jakie buty do tego kupic. Dodam, ze rowerem czesto jezdze po miescie(dojazdy do pracy i w inne rozne miejsca;) )a raz/dwa razy w tygodniu - dluzsze trasy.

tak naprawdę wybór jest pomiedzy butem SPD-SL a Butem SPD z wgłębionym mocowaniem bloku umożliwiajacym jako takie chodzenie po zejściu z roweru.

Bede wdzieczny za Wasze sugestie w tym temacie

#327 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 14 August 2009 - 09:30

Może odpowiem na to pytanie w ten sposób. Buty szosowe nie nadają się do chodzenia.
W pedały szosowe ciężej jest się wpiąć co może być uciążliwe podczas jazdy w mieście.

#328 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 14 August 2009 - 09:37

ja obawiałem sie butów szosowych, ale teraz moge powiedziec ze nie ma sie czego obawiac, fakt, trza umiec schodzic ze schodów, bo mozna łatwo sie przejechać do tyłu :D ale jesli ktos schodzi z roweru by pojsc do żabki po wode to nie ma sensu kupowac butów nieszosowych

#329 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • Skądwarszawa

Posted 14 August 2009 - 09:43

ja obawiałem sie butów szosowych, ale teraz moge powiedziec ze nie ma sie czego obawiac, fakt, trza umiec schodzic ze schodów, bo mozna łatwo sie przejechać do tyłu :D ale jesli ktos schodzi z roweru by pojsc do żabki po wode to nie ma sensu kupowac butów nieszosowych

O, wlasnie o takie niuanse mi chodzi:) bo w pracy to nie problem na przyklad w trampki wskoczyc po zejsciu z roweru i smigac w nich caly dzien.

Generalnie wychodze z zalozenia zawsze, ze jak gdzies jade to po to, aby jechac a nie biegac z rowerem u boku;)
Poza tym nie mam dylematu typu: kupic "uniwersalne" buty czy nie bo jezdze tylko na kolarzowce.

Najbardziej sie obawiam jednak jazdy po miescie. Naczytalem sie tutaj roznych opowiesci i zastanawiam sie czy SPD-SL zda egzamin czy nie. A odkrecania i ciaglej zmiany pedalek wole uniknac...

#330 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 14 August 2009 - 09:48

to zalezy ile jeździsz - ja zawsze lubiłem jeździc po miescie i teraz nawet w SPD sl sobie nie odmawiam - rozgrzeweczka po miescie z widokiem na ratusz ;D

ale są jednak minusy: wolne wpinanie - w przypadku swiateł mozesz miec stresa jak beda trąbic na Ciebie gdy bedziesz ruszał spod zielonego nie mogąc sie szybko wpiąc ;)

#331 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • Skądwarszawa

Posted 14 August 2009 - 09:53

Z doswiadczenia wiem, ze jesli ktos jest na tyle baranem, zeby trabic to i tak znajdzie powod. Nauczylem sie takich olewac i niestresowac nimi dopoki nie dochodzi do rekoczynow;) A i tak na swiatlach staram sie ustawic zawsze tak, zeby nie blokowac ruchu jesli jest taka mozliwosc.

Spory minus jest taki, ze nawet jak jade w dalsza trase to przez cala Warszawe musze sie przebic(mieszkam w centrum) i ilosc wypiec/wpiec moze byc zabojcza dopoki nie wyjade z miasta.

#332 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 14 August 2009 - 11:12

Mam jeszcze jedno pytanie, co do butów.
Wiem, że Looki Delta pasują do butów SPDsl, ale czy do zwykłych SPD również?

#333 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 14 August 2009 - 11:17

Mam jeszcze jedno pytanie, co do butów.
Wiem, że Looki Delta pasują do butów SPDsl, ale czy do zwykłych SPD również?

To zależy od trepa. Jedne mają mocowanie tylko w systemie look/spdsl inne mają dodatkowe dziury pod zwykły system spd/time itp.

#334 karol

karol
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądJawor

Posted 14 August 2009 - 14:37

Nie chciałem tworzyć nowego tematu, dlatego piszę tutaj. Ostatnio rozebrałem swoje pedały Shimano PD-R540 i zdążyłem jeden przesmarować i złożyć, jako że brakło mi czasu drugiego
w częściach spakowałem do pudełka. Nazajutrz przychodzę do garażu i widzę mojego brata który szuka części do tego pedała (okazało się że strącił pudełko na ziemie i wszystko się rozsypało). Po długo trwałym przeczesywaniu garażu magnesem się wszystko oprócz 12 kuleczek, i właśnie z tym mam problem :/ byłem już w wszystkich sklepach rowerowych w okolicy i wszyscy mają najmniejsze kulki 3.15 czy jakoś tam a ja potrzebuje 2.40, może ma ktoś stare pedała shimano lub podobny model np. uszkodzony do odkupienia? chętnie bym kupił nowe pedały ale nie mam pieniędzy, a może jakiś sklep który ma takie malutkie kuleczki?

#335 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 14 August 2009 - 18:39

Póki co jeżdżę w noskach i w adidasach, na mieście ogólnie nie ma żadnego problemu z wkładaniem/wyjmowaniem kapcia z pedału. Jeśli jest mokro to już jest gorzej, ale domyślam się, że w blokach ten problem nie jest istotny. W każdym razie nie sądzę, żeby jazda po mieście w blokach była dużo bardziej upierdliwa niż w noskach. Co do chodzenia po schodach - po prostu trzeba dużo pić, a potem podczas tzw. "samolotu" chodzić, na jedno wychodzi :lol:

karol, daj znaksygnał na gadu gadu, chyba będę miał coś co Cię zainteresuje ;-)

#336 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • Skądwarszawa

Posted 14 August 2009 - 20:28

Ok, wiec wybor padl na system SPD-SL, ale... zjezdzilem pol Warszawy w poszukiwaniu pedalek i butow. Co sie okazuje, nie udalo mi sie znalezc nigdzie ani jednych ani drugich. O ile pedal to nie problem bo przez internet da sie zamowic spoza Warszawy, ale butki... To jest problem bo nawet nie ma jak przymierzyc, skoro prawie nigdzie nie ma butow Shimano. Sprawdzilem na stronie shimano-polska.com i okazuje sie, ze oficjalnie nie ma w Warszawie sklepu sprzedajacego te butki. Macie moze jakis pomysl na to? Moze ktos cos wie, gdzie mozna dostac w Warszawie buty Shimano?

#337 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBiałystok

Posted 14 August 2009 - 20:33

Airbike powinien mieć, adresy masz na ich stronie: http://www.airbike.p...a/1.Sklepy.html

#338 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • Skądwarszawa

Posted 14 August 2009 - 20:36

Dzieki, do nich jeszcze nie dotarlem, ale mam ich na liscie :)

#339 Cyklop

Cyklop
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 August 2009 - 20:56

W airbike'u na ursynowie mają troche R076, wiem bo mierzyłem tydzień temu :) i niestety są to jedyne buty w "ludzkiej" cenie jakie mają od ręki.

#340 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 15 August 2009 - 20:17

slav, jakoś w okolicach Politechniki Warszawskiej są trzy sklepy, jeden obok drugiego - tam ostatnio mierzyłem jakieś buty...

Reply to this topic