Powiedzcie mi Panowie i Panie czy po wymianie baterii w SRM trzeba kalibrować od nowa korbe?Jesli trzeba to moze mi ktoś powiedzić jak?
Wymiana baterii nie ma wplywu na tzw. slope ale dobrze jest je na nowo wyznaczyć. Każdy watomeirz powinien być raz w roku slopowany. tzn. wyznaczony współczynnik zależnosci siły od wskazań. W SRM jest to ilość Hz na 1Nm (Hz/Nm). Jeśli watomierz jest dobrze zaprojektowany i zrobiony to zależnosć jest liniowa, więc wyznaczenie dla jednego cieżaru będzie takie samo dla innych.
Wyznaczenie to prosta sprawa. Dokładnie zważony cieżarek najlepiej do 1gr/10gr, co najmneij 20kg.
Wieszamy go na osi pedału, korba poziomo i mamy wszytko. Wartość kalibracji stanu zero, wartość kalibracji z ciężarkiem, odejmujemy jedno do drugiego, potem mamy siłe z cieżarka, długości korby i mamy ile to jest Nm. Dzielimy jedno przez drugie i mamy Hz/Nm.
Jeśli zależność nie jest liniowa to trzeba wyznaczyć slope dla szerszego zakresu. Ja robię to od 6 kg do 80kg i mam wówczas cały obraz jakosci watomierza. Najlepsze SRMy mają liniowość w zakresie od 6kg do 80kg +/-0,2%. Przeważajaca większość miesci się w +/-2%. Nawert 20 letnei sRMy spokojnie mieszczą sie w +/-2%. ale trafiają sie takie +/-4%. Wówczas slope trzeba dobrać pośrednie, takie pomiedzy wartościami śednimi. Wówczas na jednym obrocie korby, gdzie są siły opdowiadajace 400 watów i 100 watom moc wskazana najlepiej pasuje do realnej.