Jump to content

Photo

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 replies to this topic

#1801 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 November 2019 - 23:29

No co Ty powiesz, serio? Ależ wszystkich zaskoczył tym odkryciem...

A to wklejenie ramki to ni z gruszki ni z pietruszki, absolutnie nieudane...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1802 Kubowy

Kubowy
  • Użytkownik
  • 4 posts

Posted 04 November 2019 - 07:37

Widać nie wszyscy są tak bardzo do przodu. Czasem ktoś dopiero zaczyna drążyć temat, np.: ja.

#1803 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 November 2019 - 08:58

Uwaga moderacyjna: zgodnie z regulaminem (którego pewno nie czytałeś) masz obowiązek sprawdzić, czy pytanie nie zostało zadane przez kogoś innego, lub dyskusja na ten temat nie jest już prowadzona. Wpis w #1788 dotyczył dokładnie tego samego, choć aktualnie strona do którego prowadził odnośnik jest już niedostępna, to jakbyś poczytał wpisy poniżej, to mógłbyś się zorientować, że tyczy tego samego co wkleiłeś Ty.

Zwracam również uwagę, że odnośniki należy wklejać tak, żeby był dostęp do materiałów źródłowych, a nie byle jak byle było jak Twoje wklejenie ramki.

#1804 Kubowy

Kubowy
  • Użytkownik
  • 4 posts

Posted 04 November 2019 - 09:56

No przecież jeśli cytuję wcześniejsze wypowiedzi to jasne jest że dyskusja już była na ten temat - stąd moje cytaty i kontynuacja wątku.

Z ramkami przyznaję że nie wiem o co chodzi - spróbuję to ogarnąć

#1805 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 04 November 2019 - 22:37

Panowie pytanie - jak ważny jest temat gwarancji przy pomiarach mocy? Bo myślę nad roczyunym FSA Power Box do Meridy Reacto. Musialbym tez wymienic support.

Warto dokladac kilkaset zlotych do jednego roku wiecej gwarancji, czy sa to raczej urzadzenia bezawaryjne?

Czy moze w tej cenie inwestowac w inny pomiar?

#1806 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 November 2019 - 13:58

FSA PowerBox to mierniki Power2Max. Raczej bezawaryjne. Dopóki użytkownik nie zrobi coś głupiego typu pozbycie się uszczelnień itp. to możliwość uszkodzenia jest raczej marginalna.

• dmxzor likes this

#1807 jurarunner

jurarunner
  • Użytkownik
  • 25 posts

Posted 05 November 2019 - 22:13

Używam PowerBox od 2 lat. Sprzęt bezproblemowy, bezawaryjny. Zalewany deszczem, przypiekany słońcem - nic się nie dzieje. Jedyne działanie które podjąłem przy jego obsłudze to zrobiłem kilka razy update softu, wymieniłem 2 razy baterię i upgradowałem go o balans L/P. 

Myślę, że możesz atakować śmiało nawet uwzględniając krótszą gwarancję, ja swój kupowałem na PlanetX, kosztował mnie z przesyłką 1900 PLN, nie wiem jaką masz ofertę na używany.

• dmxzor likes this

#1808 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 10 November 2019 - 16:55

Najprościej rzecz ujmując planuję pomiar mocy.
Po wykonaniu "research'u" stwierdzam, że pomiar jednostronny mi wystarczy. Ma to być jedynie dla mnie do porównywania obciążenia. Jeśli zawsze będzie mylił się tak samo to jest to dla mnie wystarczająco dobrze.

W co iść na chwilę obecną?
Najbardziej kusi inpeak - możliwość wysłania swojego ramienia. Poradzili już sobie z problemami wieku dziecięcego?
Są jeszcze opcje 4iiii, Stages - ale tutaj cena taka, że już praktycznie można iść w p2m dwustronny.
Wiem, że pytanie jakich wiele i odpowiedzi wiele.
Najbardziej jestem ciekaw opinii kogoś, kto od dłuższego czasu użytkuje inpeak.

#1809 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 10 November 2019 - 16:58

Powiem tyle że mam Stagesa od 3 lat, i nigdy mnie nie zawiodł. Cały czas ten sam egzemplarz.

#1810 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 10 November 2019 - 17:00

Poczekaj na Black Friday. Wtedy może Ci się zmienić postrzeganie niektórych produktów ;). W zeszłym roku Stages można było kupić w bardzo dobrej cenie. 

Ale Inpeak jak najbardziej godzien zastanowienia. Chciałem pomiar dwustronny, dlatego poszedłem w Quarqa, ale jakbym miał brać jednostronny, to kupiłbym Inpeak. Szczególnie, że mam chłopaków lokalnie. 

#1811 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 10 November 2019 - 17:22

Po wykonaniu "research'u" stwierdzam, że pomiar jednostronny mi wystarczy. Ma to być jedynie dla mnie do porównywania obciążenia. Jeśli zawsze będzie mylił się tak samo to jest to dla mnie wystarczająco dobrze.

Pomiar jednostronny jest ok ale to nie prawda, że jeśli będzie się mylił to tak samo. Wręcz przeciwnie. Balans nóg i styl pedałowania, które mocno wpływają na dokładność tego typu pomiarów "pływają" z czasem. Piki mocy z dłuższych okresów czasu (w mniejszym stopniu także z dnia na dzień) mogą nie być do końca porównywalne między sobą.

W co iść na chwilę obecną?
Najbardziej kusi inpeak - możliwość wysłania swojego ramienia. Poradzili już sobie z problemami wieku dziecięcego?
Są jeszcze opcje 4iiii, Stages - ale tutaj cena taka, że już praktycznie można iść w p2m dwustronny.
Wiem, że pytanie jakich wiele i odpowiedzi wiele.
Najbardziej jestem ciekaw opinii kogoś, kto od dłuższego czasu użytkuje inpeak.

Śmiało idź w Inpeak. W niczym nie ustępuje pomiarom tego typu od innych firm. Mam i używam. Zastąpił Stagesa na moim drugim rowerze. Nie żeby Stages był zły ale po prostu dane z Inpeak były blizsze odczytom z Quarqa, który jest moim pomiarem referencyjnym.

#1812 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 10 November 2019 - 17:43

Co do bilansu między nogami, to u mnie przy lekkich treningach mam L-P zazwyczaj 52%-48%. Natomiast przy mocnych idzie praktycznie 50%-50%. 

#1813 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 10 November 2019 - 19:40

Nasz to samo co ja. Z tym że ja mam 55%-45% tak do 270W. Prawa noga odpoczywa i wchodzi do gry jak sytuacja wymaga :) Od 450W idą już po 50%.

Oczywiście dzieje się to mimowolnie i nie odczuwam tej dysproporcji

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1814 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 11 November 2019 - 08:50

Dzięki za odzew. Oczywiście czekam na Black Friday, nie chcę za dwa tygodnie pluć sobie w brodę, że mogłem poczekać. ;)

Nie wiem, co i kto z producentów/sklepów planuje na BF i na ile może to zmienić obraz sytuacji.

Obecnie zakładając, że Stages/4iiii/Inpeak to sama jakość, to nie widzę żeby Inpeak mógł przegrać cenowo. Chyba, że nie zrobią żadnej promocji, a konkurencja pójdzie grubo (chcę ramię r8000 - w Inpeak po prostu wyśle swoje).

Oczywiście bardzo kusi pomiar obustronny. Jeśli była by to kwestia 150% ceny jednostronnego to bym się skusił.
Jest to wykonalne w przypadku P2M FSA Gossamer - jednak mam Ultegre R8000, na której zrobiłem póki niespełna 4kkm i szkoda mi zmieniać na coś gorszego.

Stąd z rachunku wychodzi, że lepiej będzie pójść na kompromisi pozostać przy jednostronnym. Tym bardziej do moich zastosowań. ;)

#1815 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 11 November 2019 - 11:46

Najlepiej jakby jeszcze był ''ładowany'' a nie wymienna bateria bo szanse że  później będą problemy z wodą są spore. U mnie w 4iii wystarczyło 2 lata , kilka wymian baterii i jak dostała się woda to cyrki są. U kolegi w Stagesie było podobnie. Brat ma Stagesa kilka lat i tu dla odmiany 0 problemów.

To chyba nie jest mój wymysł z tą woda  bo  jest już wersja Rechergable pomiaru 4iii =Podiiiium, może jednak jest coś na rzeczy .

W zeszłym roku kupiłem jednostronny Assioma ( ładowany) i na razie jest ok, wskazania podobne do 4iii a przed wodą chyba lepiej to zabezpieczone, zobaczymy.

#1816 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 11 November 2019 - 12:09

Ja mam Stagesa i nie mogę powiedzieć żeby był kompletnie bezawaryjny. Jedna sprawa to woda - po zmoczeniu urządzenia na skutek deszczu czy po myjce mam do wymiany baterie na bank. Druga sprawa to gubienie połączenia - zdarza się to od czasu do czasu i nie mogę wykminić jaka jest przyczyna. Poza tym OK

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#1817 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 11 November 2019 - 12:17

Kal800 od kiedy zgubiłem gumkę przy gniazdku baterii również po mycou czy wiekszym deszczu mam te problemy.

Co do gubiebia sygnału - Cały miniony sezon gubij sygnał odkad garmina ustawiłem na uchwycie za mostkiem. Wczesniej byl na mostku. Wykresy mocy kompletnie nie do odczytania, w czasie samej jazdy też to było meczace jednak ostatecznie na Garmin Cinnect i dane okrazen i treningu na garminie były pełne i prawdziwe, przychodziły po prostu z dużym opóźnieniem. Na stravie za to na wykresach i danych mocy były calkowicie zaniżone a wykresy zniszczone. Jak dane przyszły z opoznieniem to dla stravy tak jak by ich nie było.

Potem ustawiłem garmina mocno w dół pod kątem. Było to niewygodne do patrzenia, ale problem prawie calkiem usyal3. Jedynie sporadyczne przerwy w wykresach nie dluzsze niż 1-2s choć na stravie moce srednie z treningów byly zaniżone o kilka w(na GC oczywiście prawidłowe) moce tempowem zależnie od tego czy mialem pecha i była dziura czy nie, ale to już roznice rzedu 3-5 W(na stravie, na GC na garminie wszystko było prawidłowe)jakaś przerwa na 2 sekundy i to rzadko, a nie jak wczesniej calkowicie zniszczone.

Wróciłem do garmina na mostku i problem całkowicie ustał

#1818 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 11 November 2019 - 12:18

Kal800 od kiedy zgubiłem gumkę przy gniazdku baterii również po mycou czy wiekszym deszczu mam te problemy.

Co do gubiebia sygnału - Cały miniony sezon gubił sygnał odkad garmina ustawiłem na uchwycie za mostkiem. Wczesniej byl na mostku. Wykresy mocy kompletnie nie do odczytania, w czasie samej jazdy też to było meczace jednak ostatecznie na Garmin Cinnect i dane okrazen i treningu na garminie były pełne i prawdziwe, przychodziły po prostu z dużym opóźnieniem. Na stravie za to na wykresach i danych mocy były calkowicie zaniżone a wykresy zniszczone. Jak dane przyszły z opoznieniem to dla stravy tak jak by ich nie było.

Potem ustawiłem garmina mocno w dół pod kątem. Było to niewygodne do patrzenia, ale problem prawie calkiem usyal3. Jedynie sporadyczne przerwy w wykresach nie dluzsze niż 1-2s choć na stravie moce srednie z treningów byly zaniżone o kilka w(na GC oczywiście prawidłowe) moce tempowem zależnie od tego czy mialem pecha i była dziura czy nie, ale to już roznice rzedu 3-5 W(na stravie, na GC na garminie wszystko było prawidłowe)jakaś przerwa na 2 sekundy i to rzadko, a nie jak wczesniej calkowicie zniszczone.

Wróciłem do garmina na mostku i problem całkowicie ustał

#1819 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 11 November 2019 - 13:44

Proponuje Wam nałożyć zwykłej wazeliny technicznej na oring w klapce baterii. Poprawi to szczelność.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1820 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 11 November 2019 - 16:33

Stages jest jak spodenki rowerowe. Po mokrej jeździe należy go suszyć i nie będzie problemu.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.