Piszę z perspektywy mierników powertapa - tam producent zaleca albo baterie srebrowe SR L44 (pastylki), albo litowe AA do pedałów. Alkaiczne działają znacznie krócej. Przy zawilgoceniu wiadomo i tak to nie rozwiąże problemu, ale wydłuży czas pracy powiedzmy z 10 h pracy na 15 h
Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)
Napisano 20 maj 2022 - 13:50
Heja mam pomiar w ramieniu korby ronde z wymienną bateria 2032 i nie wiem co jest grane ale wytrzymuje mi to Max 1miesiac i może z 20h jazdy.Czy to normalne?nie mam niestety dowodu zakupu
Powodem tego typu problemu często jest wilgoć w środku miernika. Spróbuj go porządnie wysuszyć (zdjęta klapka, suche pomieszczenie, ewentualnie jakieś wyciągacze wilgoci w hermetycznym pojemniku).
Napisano 30 maj 2022 - 09:41
Pomiar w ramieniu: Ronde czy InPeak, a może wszystko jedno?
O InPeak jest tu trochę pozytywnych opinii, ale nie mogłem się doszukać za wiele o Ronde (wyszukiwanie na forum nie działa). Ronde obecnie ma ten pomiar w 3. generacji, z wbudowaną baterią.
Cena chyba ta sama. Jak tam sama brałbym Inpeaka - gwarancja na miejscu (polski producent), dają częste aktualizację. Co do wbudowanej baterii, wolałbym pastylkę tak jak jest w Inpeaku (wiadomo, że z czasem ta wbudowana będzie trzymać coraz, krócej, na minus baterii zewnętrznej, to uszczelnienia (łatwiej zalać)).
Napisano 30 maj 2022 - 12:05
Zdefiniuj niechińszczyznę.. Akurat w ich produktach widać jakieś słuchanie użytkowników, szczególnie w prawej korbie, gdzie zmieniono fizyczną stronę budowy, by możliwe było wymienianie blatów bez odkręcania baterii. Lewa dostała całkowicie zamkniętą budowę. Układ można modyfikować funkcjonalnie jako osobne lewa, prawa lub suma. I nie mam jakichkolwiek uwag do pomiaru, szczególnie na korbie 105, która nie pęka i nie krzywi się asymetrycznie, jak Ultegry lub Duracze. IMVHO produkt taki, jak każdy inny.
Napisano 30 maj 2022 - 12:31
Warto grzebać na stronach Power2Max licząc na wyprzedaże. Teraz jest na wyprzedaży za 290 Euro dwustronny do starszych ale bardzo popularnych korb Rotora, 3D+ i 3D30.
Wiem po juniorach z którymi mam do czynienia że niektóre ich pomiary, szczególnie te jednostronne mają przekłamania do ok. 5%. A czy ktoś pojechał czasówkę na 350W czy na 335W to jest zajebista różnica.
Tu taki teścik pomiarów na pająku, może się komuś przyda:
https://cyclingcolle...f-power-meters/
Napisano 30 maj 2022 - 12:31
Warto grzebać na stronach Power2Max licząc na wyprzedaże. Teraz jest na wyprzedaży za 290 Euro dwustronny do starszych ale bardzo popularnych korb Rotora, 3D+ i 3D30.
Wiem po juniorach z którymi mam do czynienia że niektóre ich pomiary, szczególnie te jednostronne mają przekłamania do ok. 5%. A czy ktoś pojechał czasówkę na 350W czy na 335W to jest zajebista różnica.
Tu taki teścik pomiarów na pająku, może się komuś przyda:
https://cyclingcolle...f-power-meters/
Napisano 30 maj 2022 - 16:40
1) Czas pracy na ładowaniu 150h to bujda, realnie może połowa.
2) W listopadzie przy początkowym wskazaniu naładowania akumulatora 40%, straciłem pomiar w trakcie treningu. Wiem że zimno, no ale odczyt naładowania mógłby być bardziej realny/liniowy.
3) Względem Favero musiałem ustawić korektę na poziomie 112% żeby mieć zbliżone odczyty pomiędzy rowerami. I jakoś bardziej ufam Favero mimo że pomiar jednostronny. No ale dobrze że jest możliwość zmiany i dopasowania do innego urządzenia.
4) Czemu aplikacja to XCadey? Skoro sprzedają pomiar pod swoją nazwą to wypadałoby zmienić i nazwę aplikacji.
Napisano 30 maj 2022 - 17:32
A z czego wynika aż taka korekta ? Moze właśnie obustronny pokazuje poprawnie, a Ty masz dysbalans L/R. Ja mam różnice między nogami na poziomie 8 % ...
Ronde w pająku zazwyczaj podaje mi 50/50 lub 49/51, różnica nigdy nie jest większa niż 48/52.
Fizjo jak mnie oglądał to nie znalazł żadnych asymetrii, kontuzji też żadnych poważnych nie miałem.
Czyli nie mam pojęcia skąd różnica pomiędzy pomiarami, ale specjalnie się nie przejmuję. Raz skalibrowałem rejestrując jednocześnie oba pomiary i tyle. Jedynie czasem mam wrażenie że na MTB łatwiej mi utrzymać moce > 120%. Albo jakaś nieliniowość albo inny charakter wysiłku wynikający np. z bardziej wyprostowanej pozycji.
- bzx lubi to
Napisano 30 maj 2022 - 21:36
Jak bardzo według Was w skali od 1 do 10 przypałowe jest zamocowanie lewego ramienia z pomiarem mocy z serii 105 do korby Ultegra?
Czy brać kolarska będzie bardzo źle na mnie patrzyć?
Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
Jak się tylko długość zgadza - to czemu by nie Chociaż niektórzy uważają, że różne masy korb mogą powodować problemy ...
Napisano 31 maj 2022 - 06:40
Jak bardzo według Was w skali od 1 do 10 przypałowe jest zamocowanie lewego ramienia z pomiarem mocy z serii 105 do korby Ultegra?
Ta brać po lewej stronie Twojego roweru będzie patrzeć z pogardą, a ta z prawej z szacunkiem, obojętnie lub z wyższością
W przypadku pomiarów klejonych na lewe korby ich rodzaj nie ma wpływu na dokładność pomiaru, wszystkie obecnie po obsadzeniu i kalibracji dokładnie mierzą, co robi lewa noga.
Napisano 31 maj 2022 - 06:40
Ta brać po lewej stronie Twojego roweru będzie patrzeć z pogardą, a ta z prawej z szacunkiem, obojętnie lub z wyższością
W przypadku pomiarów klejonych na lewe korby ich rodzaj nie ma wpływu na dokładność pomiaru, wszystkie obecnie po obsadzeniu i kalibracji dokładnie mierzą, co robi lewa noga.
- mikroos, Senninho i kapa3991 lubią to
Napisano 31 maj 2022 - 07:47
Jeśli piszesz o R8000 vs R7000 to jest to dokładnie to samo ramię różniące się jedynie naniesionym napisem.
Oba są kute. Tylko prawa strona R8000 jest klejona. Oba mają taką samą wagę.
Jak będziesz miał w zestawie naklejkę z nazwą pomiaru to zwyczajnie walnij ją na miejscu napisu 105.
https://handsonbike....7000-4iiii.html
- Senninho i kapa3991 lubią to
Napisano 31 maj 2022 - 22:32
Cena chyba ta sama. Jak tam sama brałbym Inpeaka - gwarancja na miejscu (polski producent), dają częste aktualizację. Co do wbudowanej baterii, wolałbym pastylkę tak jak jest w Inpeaku (wiadomo, że z czasem ta wbudowana będzie trzymać coraz, krócej, na minus baterii zewnętrznej, to uszczelnienia (łatwiej zalać)).
Mam Ronde (wersja w pająku), jeżeli miałbym tylko techniczną możliwość to brałbym inpeak-a. Ronde na ten moment działa, ale chińszczyzna straszna. Możesz poczytać też o XCadey, to jest to samo.
Zdefiniuj niechińszczyznę.. Akurat w ich produktach widać jakieś słuchanie użytkowników, szczególnie w prawej korbie, gdzie zmieniono fizyczną stronę budowy, by możliwe było wymienianie blatów bez odkręcania baterii...
No to w końcu coś o Ronde można poczytać Dzięki!
Skłaniam się jednak do InPeak, ale przy obecnej cenie (1349) zaczynam rozważać dołożenie 500 zł do Assioma Uno...
Napisano 03 czerwiec 2022 - 22:17
No to w końcu coś o Ronde można poczytać Dzięki!
Skłaniam się jednak do InPeak, ale przy obecnej cenie (1349) zaczynam rozważać dołożenie 500 zł do Assioma Uno...
Właśnie od miesiąca przerabiam różne pomiary i jednostronne pedały, korby itp.również 2 stronne assioma shi. I dochodzę do wniosku że tylko obustronny jednak. Tylko teraz został mi już power 2 max z korbą rotora, albo garmin RS 200. Uparłem się na pozostanie przy blokach shimano. Nie miałem do czynienia nigdy z rotorem. Czy jest porównywany z ultegrą np.jeśli chodzi o sztywność itp?To że power 2 max będzie jako pomiar dobry, nie mam wątpliwości.
- lukaszzsch lubi to
Napisano 03 czerwiec 2022 - 22:34
W testach sztywności korb szosowych Shimano wypada blado. Testy tu:
https://blog.fairwhe...-crank-testing/
Nie wiem jaka jest sztywność korb Rotora. Ale nie przeszkada mojemu synowi wygrywać szosowe Puchary Polski czy walczyć w sprincie z zagranicznymi zawodnikami.
Mamy obecnie Rotora w szosie, torówce i rowerze czasowym z pomiarami Power2Max. Na torze na finiszu ostatnio ponad 72 km/h na tej korbie
Mieliśmy lub mamy też korby karbonowe i alu Campy, karbonowe S-Works, Shimano Ultegra i torowe DuraAce. Nie widzieliśmy żadnej różnicy. Ogólnie uważam tę dyskusję o sztywności korb za bzdurę w przypadku amatorów. Chyba że ktoś jest sprinterem torowym. Shimano oceniam jako najgorsze ze względu na niestandardowe koronki. Na kanałach Hambini i Peak Torque też mają fatalne oceny.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Napisany przez dmxzor , 01 sty 2020 pomiar mocy, powerbox, stages i 3 więcej |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Napisany przez @ndrew , 07 sty 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryNapisany przez Lason , 03 gru 2016 Power2max, pomiar mocy i 3 więcej |
|