Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)
Napisano 21 grudzień 2018 - 22:17
P2M i Quarq są obustronne w sensie nie że mierzą lewa/prawa ale mierzą sumę lewej i prawej strony a nie mnożą lewa x 2 jak to jest w przypadku stages. Ma to znaczenie jeśli masz rozniece między stronami. Oba mierniki softwarowe potrafią też pokazać balans, ale nie jest to w 100% dokładne.
Napisano 21 grudzień 2018 - 22:17
Tylko quark z tego co widzę, to tak pod 3k podchodzi. No nie bardzo rozumiem w ich opisie długość korby 110 lub 130mm, a potem przy wyborze ramienia jest 172,5. Ja ogólnie potrzebuję 170mm.
Cos zle opisali, 110 i 130 to pcd, pod mniejsze lub wieksze blaty
Napisano 21 grudzień 2018 - 22:39
I taki pomiar w korbie p2m będzie lepszym rozwiązaniem, niż np. ramię Stages?
Dużo lepszym. Bo mierzy całość mocy zamiast zgadywać połowę.
Tylko quark z tego co widzę, to tak pod 3k podchodzi. No nie bardzo rozumiem w ich opisie długość korby 110 lub 130mm, a potem przy wyborze ramienia jest 172,5. Ja ogólnie potrzebuję 170mm.
Przez długi czas można było znaleźć wersję aluminiową Quarqa Dzero w okolicach 2400zł w niemieckich sklepach.
https://www.bike24.c...l?q=quarq dzero
P2m to także jednostronny pomiar.
Nie. Mierzy całość mocy. Pomiar jednostronny to domyślnie miernik mierzący tylko jedną nogę i zgadujący moc drugiej nogi. p2m mierzy moc obydwóch nóg i niczego nie zgaduje.
- Prozor lubi to
Napisano 21 grudzień 2018 - 22:44
Odnosnie ceny Quarqa
Na bike-discount jest za 712 EUR QUARQ Red DZero Compact GXP
To jest wersja z carbonową korbą red, nie wiem czy dostaniesz coś tej klasy w lepszej cenie.
Długości ramion od 162.5 do 177.5 co 2.5mm
Oczywiście jeśli nie masz suportu GXP to musisz doliczyć 100-150PLN.
https://www.bike-dis...er-crank-733178
P2M może ciutke tańsze, ale czy z korbą?
Napisano 21 grudzień 2018 - 22:54
W kwestii pomiaru jedno/dwustronnego, to jest jeden komentarz z lutego tego roku.
Step four really annoyed me - they firmware upgrade comes in four parts each requiring an additional €50 fee respectively for Bluetooth, L/R Power, Smoothness and Torque. Take them all and you've just spent another €200
Czyli rozumiem, że tam chodziło o rozdzieleniu pomiaru na lewą i prawą stronę, a bez tego była „wypadkowa”?
Napisano 21 grudzień 2018 - 23:07
Odnosnie ceny Quarqa
Na bike-discount jest za 712 EUR QUARQ Red DZero Compact GXP
To jest wersja z carbonową korbą red, nie wiem czy dostaniesz coś tej klasy w lepszej cenie.
Długości ramion od 162.5 do 177.5 co 2.5mm
Oczywiście jeśli nie masz suportu GXP to musisz doliczyć 100-150PLN.
https://www.bike-dis...er-crank-733178
P2M może ciutke tańsze, ale czy z korbą?
Przy ramieniu 170mm mamy 775 EUR, czyli trochę ponad 3300 PLN.
Tu jest FSA za 2190 PLN, tylko ciężkie cholerstwo.
https://www.sportosi...ocy-p-3759.html
Suport tak czy siak będę musiał wymienić pewnie, bo teraz mam korbę Oval 300.
Ramę mam PF30 46x68mm, ta korba ma oś BB386EVO, to ten suport będzie ok?
https://sklep.token-...f4630-p-68.html
Napisano 22 grudzień 2018 - 17:50
Co masz na myśli?
na przykładzie mojego ostatniego zakupu, quarq do xx1
1. zamawiam pająka do korby xx1
2. nie pasuje, okazuje się, że jest inny standard mocowania, a ja miałem standardowy(powiedzmy, wszechobecny). Okazuje się, że do pająka do korby xx1 potrzebujesz korby xx1 pod tego pająka
3. Jak już będziesz miał taką korbę, i padnie quarq to:
a ) nie wsadzisz tam żadnego innego pomiaru poza quarkiem bez wymiany korby
b ) nie dokupisz sobie blatu direct mount aby móc korzystać z roweru podczas gdy pomiar jest na gwarancji, podobno można dokupić specjalnego pająka pod to, ale ja nie widziałem
Po co więc sprzedają pająki pod xx1? Ano jak obejrzałem ich filmik promujący to zrozumiałem. Będą (a może już są) rowery na osprzęcie srama z korbami "power meter ready", wtedy tylko sobie pająka dokupujesz i masz pomiar mocy. Problem w tym, że pasować będzie tylko quarq ... forever
Taki p2m stosuje standard wszechobecny, lub stara się rozszerzyć ofertę pod różne opcje.
To co robi sram, śmierdzi moczem i starymi ludźmi, i w sumie nie wiem, czy nie jest to sprawa dla rzecznika praw konsumenta. No ale jak apple działa, to i pewnie sram może.
W szosie mam p2m, w mtb mam teraz quarq'a dzero. Zdecydowałem się na quarqa, bo sam pająk z blatem i przesyłką kosztował mnie mniej niż p2m bez blatu i przesyłki. A to, że później musiałem sprzedać swoją korbę xx1 na szybko po kosztach aby pokryć różnice quarqa w wersji z korbą to już inna sprawa. Pewno, żebym bez strat mógł się wycofać to bym olał srama i kupił p2m.
@Jurarunner - 48:52 to żaden dysbalans nie masz co sobie głowy zawracać
Napisano 22 grudzień 2018 - 18:02
Trochę lipa z ich strony, że pająk nie pasował do korby, ale z drugiej strony SRAM na swojej stronie przy pająkach podaje kompatybilność, czy sprawdziłeś to przed zakupem? Jak tego nie zrobisz to tam jako jak bys mial pretensje ze korba GXP nie pasuje do BB30 czy HT2.
Ja kupilem korbe z pajakiem wiec nie mialem tego ryzyka, zreszta to samo polecam innym.
Blatu direct mount nie wsadzisz chyba do żadnego pomiaru z pająkiem, to wynika z ich kostrukcji. Zawsze wchodzi zębatka BCD 104, 110, 130 czy jakaś inna opcja.
Na wiosnę będę jeszcze kupował miernik do MTB, może wtedy wezmę P2M tylko chciałbym żeby pomiar zgadzał się z moim quarqiem, zastanawiam się czy P2M i Quarq pokażą to samo.
Napisano 22 grudzień 2018 - 18:45
Zadzwoniłem do sklepu zapytać o kompatybilność. Na stronie quarqa w opisie produktu się nie doszukałem. Dopiero teraz jak napisałeś, wbiłem w support i tam rzeczywiście znalazłem informacje.
Blat Direct mount wsadzisz sobie w przypadku konieczności odesłania np p2m.
Standardowo miałem direct mount 32t, mogę go zdjąć i zainstalować p2m na którego wrzucę BCD 104. Jak padnie pomiar, to odsyłam i wsadzam spowrotem DM na jakiś czas. W quarqu już masz z tym problem.
Spoko, po prostu nie podoba mi się, że tak próbują uzależnić klienta oraz informacje na ten temat podają mikro czcionką.
Sam produkt, póki co jest ok.
Napisano 22 grudzień 2018 - 18:45
Standard z 8 śrubami zamiast 3 wprowadzili bo Quarq wiecznie miał problemy z pływającym offsetem. System na 8 śrub jest dużo lepszy dla stabilności i dokładności pomiaru.
Faktem natomiast jest, że dostępność korb pod ten standard jest żałosna. Nie ma ich po prostu wcale w sprzedaży... Tylko jako OEM dla producentów rowerów.
- mess lubi to
Napisano 22 grudzień 2018 - 18:46
Przecież Shimano robi od lat dokładnie to samo. A to zmieni bębenek, a to ciąg linki albo sposób montażu tarcz. Zwyczaj stary jak świat, zresztą popularny nie tylko w tej branży.
- mess lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 22 grudzień 2018 - 18:48
O widzisz Arked, dobre wyjaśnienie. O 8 śrubach wspomniane jest na stronie produktu. Co za czasy, że nie można zadzwonić do sklepu i zapytać o to, czy coś będzie pasowało do jego roweru tylko samemu trzeba studiować Internet. Teraz oczywiście będę wiedział ocb, ale nerwów mnie to sporo kosztowało.
mikros, to fakt, masz rację. Już tak wylazłem z shimano, że zupełnie o tym zapomniałem
Napisano 22 grudzień 2018 - 18:52
no tak, tylko teraz akcja była taka.
wysyłając kasę, straciłem 100zł na przewalutowaniu. Jakby mi odesłali kolejne 100zł bym stracił. Przesyłka jednorazowo 15EUR, odesłaniem kolejne 15EUR. Dalej zakup p2m kolejne straty.
Uprzedzając od razu piszę, że to była kolejna lekcja i teraz już bym wiedział jak zminimalizować koszty związane z przewalutowaniem.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Napisany przez dmxzor , 01 sty 2020 pomiar mocy, powerbox, stages i 3 więcej |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Napisany przez @ndrew , 07 sty 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryNapisany przez Lason , 03 gru 2016 Power2max, pomiar mocy i 3 więcej |
|