Skocz do zawartości

Baza Podjazdów

baza podjazdów altimetr

253 odpowiedzi w tym temacie

#61 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2014 - 02:03

A ja bym jeszcze dodał..
Profil obok mapki (albo bezpośrednio pod) i synchronizacja tegoż z mapą (czyli jakiś dodatkowy znacznik na mapie odpowiadający wskazywanemu punktowi na profilu i odwrotnie).

Próbowałem dać profil obok... i to się kompletnie nie udało. Za mało miejsca.

Zrobiłem za to taki ciekawy efekt, ze profil jest dokladnie takiej wielkości jak mapa. I teraz jak klikniesz w z boku na PROFIL PODJAZDU zobaczysz profil, klikając jeszcze raz w to samo miejsce zobaczysz mapę. Dzięki temu można klikając w jedno miejsce błyskawicznie przełączyć się z profilu na mapę i odwrotnie. Wydaje mi się ze to lepszy myk, niż umieszczenie profilu pod spodem. No i przede wszystkim profil jest teraz większy. 

Mała zmiana, ale chyba bardzo przydatna.

#62 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 styczeń 2014 - 08:23

Nie wiem czy da się to zrobić ale większość tych podjazdów ma utworzone KOMy na Stravie, gdzie można sobie porywalizować w czasach przejazdu.

Możnaby to jakoś skorelować albo po prostu dać linka do danego segmentu.

pzdr

#63 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2014 - 11:15

Nie wiem czy da się to zrobić ale większość tych podjazdów ma utworzone KOMy na Stravie, gdzie można sobie porywalizować w czasach przejazdu.

Możnaby to jakoś skorelować albo po prostu dać linka do danego segmentu.

pzdr

Na pewno da się to zrobić, ale... Przede wszystkim w bazie na tę chwilę jest już 270 podjazdów a znalezienie numeru segmentu Stravy do każdego podjazdu zajeło by mi baaaaardzo dużo czasu. Jeśli masz ochotę się w to bawić wyślij mi wiadomość w formacie link podjazd z Altimetr.pl - segment Strava.

Dane czasowe ze Stravy można skopiować, chociaż nie wiem jak to wygląda prawnie. Są to jednak dane Stravy, mimo że udostępniane wszystkim.

Pozdrawiam

PS. Piszesz świetnego bloga. Polecam wszystkim.

#64 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 styczeń 2014 - 11:50

Można dodać pole nieobowiązkowe w formularzu "segment ze Stravy" i żeby ludzie kopiowali chociaż linka. Jak to prawnie wygląda z kopiowaniem tabeli czasów niestety nie wiem, chociaż jeśli byłoby to z linkiem, to dla nich jest to zawsze jakaś dodatkowa reklama.

Te 270 które już są można stopniowo dodawać. Jakby się kilka osób z forum w to zaangażowało to możnaby nawet tutaj wpisywać w formacie:

link altimetr - link strava

Jak będę miał chwilę to podkleję Ci te z Wlkp.

PS. Fajnie, że blog się podoba - dzięki ! :)

pzdr

#65 Beymont

Beymont
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 28 styczeń 2014 - 13:31

Podoba mi się. Mogę podesłać segmenty z Pogórza Środkowobeskidzkiego, jeśli się zdecydujesz na wdrożenie tego pomysłu ;)

Dodałem dziś komentarz do jednego z podjazdów, żeby zobaczyć jak to wygląda.
http://www.altimetr....z-przyslup.html
Szczerze mówiąc to mi się nie podoba, Nie wiem jak innym. Fajniej byłoby, gdyby komentarz dodawał się na zasadzie nowego postu (jak na forum). Ewentualnie jak nie da się tak zrobić, to proponowałbym oddzielić informacje o dodaniu z faktycznym komentarzem (np. w oddzielnej linii, innym kolorem), ponieważ trochę się to zlewa ze sobą.

Pozdrawiam ;)

#66 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 28 styczeń 2014 - 14:31

Kopiowanie listy ze Stravy nie ma sensu, bo przecież dane zmieniają się tam dynamicznie. Dużo lepiej jest zagnieździć Leaderboard Stravy gdzieś na stronie.

Format:

http://app.strava.com/segments/numer_segmentu/embed

np.

<iframe height='405' width='590' frameborder='0' allowtransparency='true' 
scrolling='no' 
src='http://app.strava.com/segments/745999/embed'></iframe>

#67 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2035 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 28 styczeń 2014 - 14:52

Można dodać pole nieobowiązkowe w formularzu "segment ze Stravy" i żeby ludzie kopiowali chociaż linka. Jak to prawnie wygląda z kopiowaniem tabeli czasów niestety nie wiem, chociaż jeśli byłoby to z linkiem, to dla nich jest to zawsze jakaś dodatkowa reklama.

Te 270 które już są można stopniowo dodawać. Jakby się kilka osób z forum w to zaangażowało to możnaby nawet tutaj wpisywać w formacie:

PS. Fajnie, że blog się podoba - dzięki ! :)

pzdr

Bardzo fajny pomysł z tą stravą ;) Jestem za. 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#68 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2014 - 10:59

Kopiowanie listy ze Stravy nie ma sensu, bo przecież dane zmieniają się tam dynamicznie. Dużo lepiej jest zagnieździć Leaderboard Stravy gdzieś na stronie.

Format:

http://app.strava.com/segments/numer_segmentu/embed

np.

<iframe height='405' width='590' frameborder='0' allowtransparency='true' 
scrolling='no' 
src='http://app.strava.com/segments/745999/embed'></iframe>

Tak, zdaję sobie sprawę, że dane są zmieniane dynamicznie. Pisząc kopiowanie miałem na myśli umieszczanie dynamiczne ze stravy na mojej stronie podjazdu. Ale gdy widzę kod Leaderboard Stravy  o którym nie wiedziałem to chyba pójdę na łatwiznę. Dzięki.

#69 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2014 - 11:13

Podoba mi się. Mogę podesłać segmenty z Pogórza Środkowobeskidzkiego, jeśli się zdecydujesz na wdrożenie tego pomysłu ;)

W wielkim skrócie, pomysł został zaakceptowany. :-)  Jeszcze nie wiem jak dane bedą wyświetlane, ale będą...

#70 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2014 - 16:04

Podoba mi się. Mogę podesłać segmenty z Pogórza Środkowobeskidzkiego, jeśli się zdecydujesz na wdrożenie tego pomysłu

Można podsyłać mi dane ze Stravy. Bo dane ze Stravy są już wyświetlane. 

Wygląda to tak:   www.altimetr.pl/przelecz-tapadla2.html

i nawet pasuje kolorystycznie. :-)

Za chwilę też jeśli ktoś doda podjazd, będzie też opcja dodaj link segmentu ze Stravy. 

Pozdrawiam

#71 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2035 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 29 styczeń 2014 - 19:11

ekstra :)

Jak podawać Ci te dane ze stravą do istniejących podjazdów? mail z linkiem + nazwa podjazdu w bazie? Ograniczamy się do podjazdów czy segmenty ze zjazdami z danego podjazdu też?

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#72 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2014 - 23:08

Cieszę się, że się podoba :-)  To jedyna wersja tabelki wyników ze Stravy po polsku w Internecie.

Jeżeli chodzi o podawanie mi segmentów. Beymont wysłał mi mailem linki z segmentami Stravy z podjazdu plus linki z Altimetr.pl  i system się sprawdził. Wpisanie kilkunastu segmentów nie zabrało mi dużo czasu.

#73 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 02 luty 2014 - 22:26

Altimetr, z pogórza Strzyżowskiego, Dynowskiego, Rzeszowskiego widze nic nie masz.... Obiecuję Ci podesłać kilkanaście/kilkadziesiąt podjazdów z tych okolic jak dostanę od życia trochę wolnego czasu ;)

Na próbę wrzuciłem jeden, żeby zobaczyć "z czym to się je" 

pozdrawiam.

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#74 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 02 luty 2014 - 22:55

Altimetr, z pogórza Strzyżowskiego, Dynowskiego, Rzeszowskiego widze nic nie masz.... Obiecuję Ci podesłać kilkanaście/kilkadziesiąt podjazdów z tych okolic jak dostanę od życia trochę wolnego czasu ;)

Na próbę wrzuciłem jeden, żeby zobaczyć "z czym to się je" 

pozdrawiam.

Pogórza Strzyżowskie, Dynowskie i  Rzeszowskie należą do Pogórza Środkowobeskidzkiego. A tam całe mnóstwo podjazdów.

Zobacz tu: www.altimetr.pl/pogorze-srodkowobeskidzkie.html 

Pozdrawiam

#75 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 02 luty 2014 - 23:00

oops ;)

Ja zrobiłęm mapkę z już istniejącym podjazdem, ale dodałem segment stravy który lepiej odzwierciedla mój podjazd. No to już do Twojej interpretacji zostawiam. 

Podjazdów z tych okolic jest dużo więcej, co postaram się przedstawić w najbliższym czasie :)

Strava
Instagram

#76 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 02 luty 2014 - 23:11

Naturalnie zapraszam. :-) 

Bardzo ubogi jest region Beskid Niski. ( Beskid Niski - Altimetr.pl ) Jeśli znasz coś stamtąd to jeszcze bardziej zapraszam... ;-)

#77 aron

aron
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 03 luty 2014 - 12:48

Jeśli mogę coś zasugerować: wszystkie hiperłącza na stronie są domyślnie podkreślone, IMO zmniejsza to czytelność.

#78 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 03 luty 2014 - 13:23

Jeśli mogę coś zasugerować: wszystkie hiperłącza na stronie są domyślnie podkreślone, IMO zmniejsza to czytelność.

Zmieniłem, ale teraz mi się nie bardzo podoba. :-(

Pewnie się przyzwyczaiłem do poprzedniej wersji.

Dzięki za uwagę, wszystkie uwagi staram się uwzględnić.

#79 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 03 luty 2014 - 15:34

Altimetr, nie kazdy segment ze stravy będzie idealnie pasował do segmentu z Twojej stronki niestety. 

Z tego co zauwazyłem, wiele osób dodając podjazd wybiera jego najstromszy moment, a nie cały podjazd. Na stravie sprawa ma się nieco inaczej...

Strava
Instagram

#80 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 03 luty 2014 - 16:00

Altimetr, nie kazdy segment ze stravy będzie idealnie pasował do segmentu z Twojej stronki niestety. 

Z tego co zauwazyłem, wiele osób dodając podjazd wybiera jego najstromszy moment, a nie cały podjazd. Na stravie sprawa ma się nieco inaczej...

Nie o to mi chodzi, by segment stravy idealnie pasował do strony podjazdu. Dla mnie założeniem głównym Altimetr.pl jest zrobienie polskiej bazy podjazdów szosowych, jakby rozszerzenie projektu Michala Książkiewicza, jeśli wiesz o co chodzi. Segment Stravy na stronie podjazdu jest tylko dodatkiem do strony podjazdu, jeśli ktoś chce się ścigać. Dla mnie ważniejsze jest na przykład zrobienie  wydruku podjazdu, by można było sobie kartkę zabrać na trasę.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: baza podjazdów, altimetr