Jump to content

Photo

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 replies to this topic

#2021 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2020 - 12:54

na slowtwitch szukaj :D nie zapisałem linka :) Tam też sporo mówi o genezie powstania terminu FTP i testów.

#2022 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 06 February 2020 - 12:58

Pewnie czytałem i pisał tam też, że 60 minut to nie jest czas dla ftp i że da po uszach każdemu, kto jeszcze raz to napisze. Także wiesz, ten tego... :)

#2023 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2020 - 13:11

No wlasnie w tym rzecz, ze wlasnie to precyzowal dla jakiegos upierdliwca o to co napisalem wyzej. To jest dość złośliwy gość w wypowiedziach, a ja raczej patrzyłem na to co jest najbardziej świeże. Finalnie jednak został przy TT40KM + to, że jego strefy są właśnie pod kątem takiego testu skonstruowane. Tu nie chodzi o to co tam się dzieje magicznego, tylko o najłatwiejsze praktyczne zastosowanie. Test 20min idzie krok dalej, ale okupiony jest potencjalnym błędem, który przestaje mieć większe znaczenie jak masz trochę wiedzy i doświadczenia. 

#2024 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 06 February 2020 - 14:34

Ja pozwolisz będę trzumał się swojego i nabytej wiedzy. Utwierdzili mnie w tym inni, a on utwierdził innymi wpisami. Musiał bym to przeczytać by się ustosunkować. Dla mnie wszystko jest proste na tę chwilę, są dwa podstawowe progi wyznaczające strefy treningowe, a jak te progi wpiszemy w różne strefy, to już autora wola.
  • mess likes this

#2025 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 February 2020 - 22:25

Zastanawiam się, który test na ftp:

1. Ramp test - https://gplama.blogs...t-pb-hptek.html

Plusem dla mnie to, że nie muszę celować w żadną konkretną wartość, jadę po prostu do odcinki. Obawiam się jednak o dokładność.

2. Test z TP - https://www.training...ting-protocols/

Ktoś je tutaj polecał jako bardzo sensowną metodę. Problem jest z kolei z oszacowaniem "target ftp" i jak ma właściwie wyglądać "10-15 minutes gradual power increase until exhaustion" (Baseline Test)?

#2026 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 07 February 2020 - 07:44

Robiłem obydwa i różnica nie była wielka. Można powiedzieć, że okolice 2%.

Ja bym zrobił najpierw ramp test, który nie zajmie więcej niż jakieś 20 min - żeby mieć jakieś pojęcie ile ustawić w tym dłuższym teście.

Ustawiasz sobię rampę na ostanie 15 min, np. u mnie wyglądało to tak:
1. Rozgrzewka
2. Rampa 92-95% przez 10 min
3. 100% - 15 min
4. Rampa 102-110% - 15 min

#2027 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2020 - 08:34

alterego to wyglada jak baseline a nie rampa :)

• alterego likes this

#2028 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2020 - 08:41

Ja zostałem przy RAMP, przy moich chaotycznych treningach dokładność jest wystarczająca. Robię tylko porządną rozgrzewkę 15 minut z 30 sekundowymi wizytami pod i nad progiem.

#2029 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 February 2020 - 08:47

Robiłem obydwa i różnica nie była wielka. Można powiedzieć, że okolice 2%.

obstawiam- zaraz się dowiesz, że to OGROMNA różnica :P

#2030 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądWroclaw

Posted 07 February 2020 - 09:17

Jest jedna ogromna różnica :D

Odkąd robię tylko ramp test to go robię. Gdy robiłem te dłuższe to psycha siadała. Nie warto się tak poniewierać dla potencjalnie odrobinę innej cyferki.

Dokładność u mnie się sprawdza, treningi o różnej intensywności odczuwam tak jak odczuwałem wcześniej. Jak mam dobry dzień i tak przyłoję powyżej targetu, jak zły to i tak padnę na pysk i nie dojadę do końca więc to robi większą różnicę niż kilka watów tu czy tam z testu.

#2031 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2020 - 09:37

ramp test jest spoko ale... do wykonania poprawnie na trenażerze i to raczej z erg :) no i 2-3min cierpienia to fakt, ze to nie jest 20 czy wiecej. U mnie ludziki chwala sobie 3 parametrowy test, chociaz jest on na swoj sposob klopotliwy, chociaz w sezonie na zewnatrz mysle, że będzie najlepsza opcja.

#2032 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 07 February 2020 - 09:50

ramp test jest spoko ale... do wykonania poprawnie na trenażerze i to raczej z erg :) no i 2-3min cierpienia to fakt, ze to nie jest 20 czy wiecej. U mnie ludziki chwala sobie 3 parametrowy test, chociaz jest on na swoj sposob klopotliwy, chociaz w sezonie na zewnatrz mysle, że będzie najlepsza opcja.

A ja wszystkim znajomym polecam 20 minutowy test. Ostatnio robiłem protokół z 5 minut na maks przed 20 minutami i było baaaardzo ciężko ale czy nie o to chodzi? Test nie ma być też świetnym treningiem który uczy, że nie ważne jak idzie trzeba cisnąć do końca ? Meta to 20:00. Jak na wyścigu. Jak na czasówce. Jak piecze i boli to wracam do peletonu bo tak jest łatwiej dojechać do mety? Trzeba zmienić podejście i traktować test jak świetny tening i symulacja ucieczki na 20 minut do mety. U mnie działa. Dla nóg to bez różnicy. Ale głowa też musi się trenować!

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#2033 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2020 - 09:58

Ja osobiscie lubie test 20minutowy jak juz wiem na czym stoje ;D

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

#2034 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 07 February 2020 - 10:08

Ja osobiscie lubie test 20minutowy jak juz wiem na czym stoje ;D

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Cwaniaczku przy Twoim doświadczeniu treningowym sam jesteś w stanie określić sobie punkt wyjściowy. Test to nie jest rysunek techniczny i linia nie musi być idealnie prosta. Jak w środkowej części trochę przydołujesz albo będzie linia prosta ale skos w dół a nie w góre to świat się nie wali a wynik dalej może być dobry. O ile jest. Bo przecież i tak pewności 100% nawet laboratorium nie ma.

#2035 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2020 - 10:29

zgadza sie :D

btw zrobilem ramp test ostatnio i pomylilem sie o 1W vs szacunki :P a podobało mi się bo zamknąłem max hr, a to się zdaża normalnie 2-3x / rok :)

#2036 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 07 February 2020 - 10:35

Ktoś kto robi test 1, 2 raz może mieć problem z oszacowaniem jak zacząć ale wystarczy przed testem kilka dni pojechać sobie z 10 minut trzymając równe waty na jakiejś liczbie i posłuchać siebie. Po 10 minutach na podstawie relacji mocy do tętna i samopoczucia widać jak na dłoni miejsce startu.

#2037 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 February 2020 - 11:15

Jest jedna ogromna różnica :D

Odkąd robię tylko ramp test to go robię. Gdy robiłem te dłuższe to psycha siadała. Nie warto się tak poniewierać dla potencjalnie odrobinę innej cyferki.

Nie bluźnij, bo jeszcze kilka takich opinii i Arni dostanie palpitacji serca i migotania zastawek :D

#2038 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 07 February 2020 - 11:33

Ja zostałem przy RAMP, przy moich chaotycznych treningach dokładność jest wystarczająca. Robię tylko porządną rozgrzewkę 15 minut z 30 sekundowymi wizytami pod i nad progiem.

Bardzo dobry test, kolega nawet potwierdzał na studiach jego przydatność w sposób naukowy. 

Moja uwaga tylko jedna. Na rozgrzewce nie przechodź powyżej LT1 czyli powyżej progu tlenowego, bo niepotrzebnie się zakwaszasz przed samym testem. 10/20s jeszcze nie powoduje wzrostu laktatu, ale dłużej już tak. Potem musi ci on zejść itd. Startować od podniesionego jest bez sensu. Do 80-85% przewidywanego FTP jest dobrą wartością w trakcie rozgrzewki, 2-3x po 2-3 minuty i styka.

FTP to jest statystycznie 59min (+-13). Natomiast CP tak jak piszesz zamyka się w 30 min. 

Jedno mi się przypomniało. Jak dobrze wiemy, FTP reprezentuje także moc znormalizowana z 60 minut bardzo trudnych interwałów lub wyścigu typu kryterium. Jednocześnie wiemy także, że mocy NP z danej jednostki czasu nie jesteśmy w stanie utrzymać przez ten czas w jednostajnej jeździe. Jak zatem jest możliwe, by FTP wynosiło ok. 60 minut czyli tyle samo co NP60 z tak trudnych interwałów? :) Na logikę Mess, na logikę, nie da się. A zatem FTP nie wynosi 60 minut, jest mniejsze i to znacznie. Pokaż mi kozaka który na 95% mocy maksymalnej z 20 minut ujedzie aż 60???? Dawaj przykład. Żadna krzywa mocy ci tego nie wskaże, żadna. TTE z WKO4 (model rozszeżony CP) wskazuje na czasy w okolicy 30-40 minut, do 60 nadal jest daleko. 

Więcej, model rozszerzony mocy krytycznej nie ma potwierdzenia naukowego tak jak modele 2 parametrowe (model Monoda jest modelem 2 parametrowym własnie). Wiesz gdzie wskazuje mi wartość mojego CP? Na 38 minut!!!! Tak, 38 minut miał bym wytrzymać w swoim CP :D w którym wiem, ze jak ujadę to co najwyżej ~25/27. 

Ba, żadne NP60 nie ma potwierdzenia naukowego o bliskiej korelacji z progiem beztlenowym, a CP ma i na poziomie średnim 278w (CP) i 286w (AnT) ta różnica wynosi tylko 3%. Stąd się bierze ta wartość strefy 105%, bo ma objąć swym zakresem próg beztlenowy, by w konsekwencji każdy mógł wywołać u siebie VO2max. To jest warunek, tylko po przekroczeniu progu beztlenowego wywołamy u siebie VO2max po przekroczeniu tych 105%, nigdy poniżej, to jest warunek. 

#2039 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 07 February 2020 - 11:42

alterego to wyglada jak baseline a nie rampa :)

Kolega pytał o ostatni krok w Baseline teście to mu napisałem jak u mnie wygląda. ;)

Cały problem z z trzylitrowym skrótem 'FTP' polega na tym, że wszędzie w mniej fachowych artykułach uznaje się to za to, co można pojechać przez godzinę. Ja osobiście sobie tego nie wyobrażam. Skoro pod koniec testu jest blisko ciemności przed oczami, a każde 10sek trwa minutę. ;)

Osobiście spodobał mi się Baseline test, można potraktować to spokojnie jako trening.
Po RAMP teście muszę jeszcze coś dokręcić, bo nie lubię siedząc na rower na której niż godzinę.

#2040 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2020 - 11:46

przecież już ustaliliśmy, ze po pierwsze chodzi o TT40km a po drugie 20min nie musi byc dokladne. Co do vo2max nie bede zaczynal kolejnej dyskusji ktora bedzie prowadzić donikąd. Zgodzę się jedynie, że vo2max zaczyna sie od 105% mocy CP. Tylko co z tego, jak zbytnio nie widzę sensu robienia powtórzeń na 105%, albo inaczej, ja nie stosuję takich treningów, wiec czy to będzie 104, 105 czy 107% nie robi mi różnicy.

Reply to this topic