Treningowe dylematy amatora i nie tylko
Posted 04 October 2011 - 18:22
Posted 04 October 2011 - 19:18
Posted 10 November 2011 - 23:23
Przecież to naiwnie proste.
Z rana jesteś wypoczęty i masz parę robisz trening aerobowy, po południu po całym dniu i lekkiej regeneracji poprawiasz bazę/tlen .
Na odwrót trening aerobowy nie będzie ''100%''
;-) :-D
Baza/tlen to są aeroby...
Co do pytania, zależy, jeśli chcesz np. zrzucić zbędne kg przed sezonem to dobrą opcją jest siłowania, a potem aero (rower,biegi itd..). Następuje wtedy skuteczniejsze spalanie tłuszczu. Żeby już było cudownie i pięknie, można zaaplikować białko (BCAA) po siłowni, żeby uniknąć katalizowania mięśni.
Jeśli nie chcesz tracić masy to wg. mnie aero rano i siłka wieczorem jest w porządku.
Pozdrawiam
Posted 19 November 2011 - 16:55
W jakich przedzialach robi sie baze ? Czytalem ze 65-75% Hr max. Czy to dobry przedzial i ile godzin tygodniowo itp. robicie ?
Baz między 65-75% jak najbardziej, ja tak mniej więcej jeżdżę. A jeśli chodzi o objętość to zależy od zawodnika, jakie ma cele, ambicje i ile ma czasu. Jeden może zrobić 10h, a kto inny 20h, także nie ma co na to patrzeć.
Posted 20 November 2011 - 15:43
hmm, to forum zawodowców czy amatorów ? :-) Jeżeli rzeczywiście tak trenują amatorzy jak piszesz to marny jest poziom amatorów u nas w kraju.Rano spalasz tłuszcze, koło południa robisz wytrzymałość, wieczorem siła. Tak działa organizm i w tych porach robić najlepiej te ćwiczenia.
Posted 16 January 2012 - 16:44
Obecnie od początku roku 3xtyg robię trening FBW i zaraz po nim ostatnio zdarzyło mi się pojeździć 30 min na stacjonarnym jako aeroby w celach redukcji tłuszczu. Do tego w łikend jeden dzień to rower 2-2,5 h leśnej jazdy w większości tlenowej.
I się zastanawiam czy tych aerobów po FBW nie zamienić na 1-1,5 jazdy w tlenie w dni miedzy treningami siłowymi? Chciałbym szybko zredukować tłuszcz i jeszcze przed sezonem lekko siłę poprawić i to nie tylko na rowerze.
Dylematem jest czy te sesje rowerowe w dni między treningiem siłowym traktować by można jako budowanie bazy tlenowej pod rower? Wtedy by wyszło 2-3 razy rower + 3 razy siłowo do kwietnia na tydzień.
Ewentualnie skupić się na redukcji szybkiej i robić HIIT w dni nietrenigowe ale czy to ma sens skoro i tak chciałbym robić bazę pod rower? :mrgreen:
Posted 19 January 2012 - 17:58
.
I się zastanawiam czy tych aerobów po FBW nie zamienić na 1-1,5 jazdy w tlenie w dni miedzy treningami siłowymi?
Jak najbardziej możesz wywalić aeroby z siłowni i dzień po treningu siłowy kręcić w tlenie. Jest to nawet wskazane, żeby rozkręcić nogi po ciężarach.
Co do redukcji tłuszczu to ważne żebyś trzymał dietę, samym treningiem szybko tłuszczu nie zgubisz.
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Posted 20 January 2012 - 19:46
Posted 26 January 2012 - 13:19
Nie ma sensu ! Gdybyś miał jechać na jakąś super trasę to można by się zastanawiać ale trenażer...Mam taki dylemat, od niedzieli meczy mnie katar, wtorek i sroda nie przespane, dzis juz jest naprawde zle, kaszel, zatkany nos. Nie mam chyba wysokiej temperatury, jest sens w ogole katowac trenazer w domu?
Posted 26 January 2012 - 14:45
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne