Witam.
To mój pierwszy post na forum, ale przeglądam je już parę dni. Obecny temat przeczytany w całości
Z góry przepraszam za długość posta, ale w moim przypadku to normalka 8-)
Do rzeczy... Swoją przygodę z szosą ledwo co zaczynam. Na razie siedzę w UK, więc pogoda bardziej przychylna o tej porze roku niż w Polsce (nie licząc, że w Manchesterze jak nie popada rano to do wieczora i tak zdąży :-P ) i można śmigać. Wczoraj wziąłem się na dłuższą trasę (ledwo 36km) i niestety okazuje się, że lekko mi obtarło pachwiny. Stąd pampers na następny weekend wskazany :mrgreen:. Czytałem, że spodenki bez szelek to pomyłka (zsuwają się). Co w przypadku
bokserek z wkładką? Link jest tylko przykładem, ale nie ukrywam, że zakupu dokonam raczej w Decathlonie. W przypadku spodenek z szelkami to te z
numerkiem 3 są najtańsze, ale jak już zdążyłem na tym forum wyczytać dopiero
7 jest sensownym wyborem (zamiast 15GBP trzeba dać 30GBP).
Niestety w tym momencie ciężko u mnie z finansami i każdy funt wydany na co inne niż jedzenie i rachunki za podstawowe media to o 10 funkcików za dużo :evil:. Na początek co byście polecali? Jeżeli warto kupić siódemkę dużo drożej niż trójkę to chyba się skuszę (co z
piątką ?). Zaznaczam, że raczej ciuchy rowerowe będą pod cywilnym strojem, no chyba że zrobi mi się za gorąco to wtedy pewnie zmienię zdanie. Na razie idzie zima i mam nadzieję, że śnieg tu będzie jak w PL na urlopie będę.
Kolejne pytanie. Po jakim czasie plecy przyzwyczajają się do pozycji na szosówce (o ile moje 2 kółka tak można nazwać :-P)? 1000km to już pewniak czy więcej, a może jest spora szansa na mniej? Wiem, że to sprawa indywidualna, ale mniej więcej jaka średnia to będzie? Wczoraj zawróciłem wcześniej przez plecy. Chciałem jechać ze 2h, ale w pracy muszę być sprawny na 100% to wcześniej zawróciłem.
Czy długość trasy pokazanej przez bikemap jest bliska prawdzie (obarczona znikomym błędem)? To się pytam z ciekawości, bo mój licznik pokazał 1.4km więcej. Jeżeli można zaufać bikemap to zaraz przeliczę jaką wartość obwodu koła wpisać do niego. Nie miałem możliwości zmierzyć samemu, więc użyłem tabelki. Miałem w planach zrobić to później, ale jak bikemap jest miarodajny to lepiej przeliczyć i dokładność będzie jeszcze lepsza niż mierzenie domowymi sposobami.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
PS. Może ktoś załatwić by poprzedni szef wrócił do pracy? Wtedy na rower miałbym więcej czasu, a tak tylko weekendy zostają :cry: