Jump to content

Photo

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 replies to this topic

#1041 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 25 March 2015 - 10:42

zadziwia mnie celowość ostrego dla kogoś komu zleży na kadencji 90 ... 

rozumiem rower jako roztrenowanie nóg po biegu bo sporo osób to stosuje ale ostre ... ?

po co ... ? żeby nogi dalej męczyć siłowym przepychaniem ?

• Prozor likes this

#1042 jass1978

jass1978
  • Użytkownik
  • 37 posts
  • SkądGrodzisk Wlkp.

Posted 25 March 2015 - 12:54

Zwróć uwagę na to jakie mam miękkie przełożenie. Gdybym miał takie jak torowcy to co innego.

#1043 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 25 March 2015 - 13:18

pisałeś ze musisz zwalniać i przyspieszać i uważasz ze jakiekolwiek przełożenie tu pomoże nie przepychać ?

#1044 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Posted 25 March 2015 - 15:18

Gienek nie ładnie jest drzeć łacha z niedoświadczonego w kolarskich tematach kolegi :)

A tak w ogóle to chociaż jeżdżę na ostrym to nie mam nic wspólnego z hipsterską hołotą. Nie mam brody, ubieram lajkry, kask i o zgrozo mam zamontowany licznik i czasami jeżdżę z pulsometrem :)  Zresztą jestem wieśniakiem i gdzie mi tam do wielkomiejskiego towarzystwa :)

Wybrałem ostre z kilku praktycznych pobudek. Przede wszystkim jestem biegaczem. Najbardziej efektywna kadencja przy bieganiu to 90 kroków/minutę/na jedną nogę. Zamontowałem przełożenie 46/18 co sprawia, że przy kadencji 90 obr/min mam prędkość niecałe 30 km/h. Słyszałem gdzieś, że 30 km/h dla szosowców to już całkiem przyzwoita prędkość treningowa. Dla mnie też jest to ok, w normalnych warunkach nie męczy mnie to za bardzo, w sam raz żeby odchamić się po bieganiu. Oczywiście kiedy mocno wieje to kadencja mi spada ale to już trudno.

no nie badz taki skromny... :-D widze-ze jestes zupelnie przyzwoicie obeznany w podstawach ideologicznych subkultur rowerowch,wiesz-do czego sluzy licznik,pulsometr,lycra,

Jestes biegly w naukach scislych,wyliczasz predkosci,wiesz jak dobrac najefektywniejsze  przelozenia

poza tym sporo slyszales o predkosciach srednich,Zapewne potrafisz tez niezle przewidywac pogode 

i pierwiastkowac w pamieci.Mysle-ze przy odrobinie dobrej woli sam bedziesz sobie w stanie odpowiedziec na frapujace Cie watpliwosci :-D

p.s.-takie przejazdzki

-to dobry wybor na odchamienie i poznanie kogos interesujacego(byc moze) :-D

#1045 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 May 2015 - 10:33

Czy to starość...?

Mam  lat 40plus i ostatnio po mocniejszym treningu (np. mocna godzinna jazda), bolą mnie mięśnie (co jest normalne), ale nawet na trzeci dzień czuję, że nie jestem zregenerowany -dalej mam "zakwaszone" mięśnie.

#1046 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 07 May 2015 - 12:40

Poczytaj o regeneracji

rozciąganie

nogi w górę na parę minut po treningu

polewanie miesni prysznicem ciepła/zimna woda

sen

odpowiednie odżywianie "okienko węglowodanowe" po treningu

itp.

• System likes this

#1047 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 May 2015 - 13:02

@jano_3

Czytałem.

Nie rozciągam się to fakt - chyba trzeba będzie zacząć - tylko, jak na to czas znaleźć, jak na trening mało czasu...

Nogi w górę - tak.

Zawsze robię prysznic zimno - ciepły. 

Sen - krótki - 4-6 h.

Po treningu zawsze białko.

Często robię mocny trening, np. dzisiaj ( też będzie mocna godzina), bo do poniedziałku nie będę trenował, a formę trzeba, jakoś utrzymać.

Może w ten sposób się przetrenowałem ?? :)

Nigdy tak nie miałem, ale chyba trzeba bardziej dbać o siebie.

#1048 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 07 May 2015 - 13:06

Białko to na aminokwasy i odbudowę mięśni. Glikogen trzeba sobie jeszcze uzupełnić w trakcie "okienka glikemicznego", wtedy jest to najskuteczniejsze i najszybsze.

• System likes this

Trzepak 

"MAMIL"

#1049 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 May 2015 - 13:36

Nigdy nie brałem suplementów, poza Asparaginianem Extra.

Co polecacie  ?

#1050 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 07 May 2015 - 13:49

Soki owocowe, ciastka, owoce, co podleci, byle cukry proste miało i wysoki współczynnik glikemiczny powyżej 70.

Za to przed treningiem warto się zainteresować produktami z niskim indeksem, a w trakcie jazdy średnim i wysokim. Nie trzeba się faszerować sztucznościami ze sklepu dla pakerów.

Tu jest przydatna lista produktów z ich indeksami http://dieta.mp.pl/z...w.html?id=68179

Okno glikemiczne trwa około godziny po zakończeniu wysiłku.

• System likes this

Trzepak 

"MAMIL"

#1051 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 07 May 2015 - 14:19

Sen - krótki - 4-6 h.

Po czymś takim to i bez kręcenia na rowerze byłbym wykończony juz po tygodniu ;)

• System likes this

#1052 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 07 May 2015 - 14:20

ciastka,

Nie żartuj.

#1053 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 07 May 2015 - 14:30

Wiem, że brzmi to pejoratywnie, zwłaszcza na forum pełnym wycieniowanych ścigantów w rozmiarze XS (żart), ale czym się różni pszenna buła z dżemem, tak popularna w kolarstwie od herbatnika albo soku owocowego, pełnego sacharozy (lepiej) i syropu glukozowo-fruktozowego? Nazwą i wyglądem. A dostarcza węgli tak samo szybko. Wrzucenie do bebecha trzech Łakotek czy lodów śmietankowych to jedna cholera, brzucha na kolana i tak nie wywali już w momencie skończenia zasłużonego obżarstwa. Na następny dzień również.

• severall likes this

Trzepak 

"MAMIL"

#1054 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 May 2015 - 15:03

@Kekacz  - Z tej listy wychodzi, że Isostar = Fanta Orange. :) 

#1055 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 07 May 2015 - 15:25

Najlepsze jest Weizenbier jako substytut bialka potreningowego. 2.8g bialka/100g - 14g na flaszke! ;)

Ale zeby nie bylo - Kekacz ma duzo racji jesli chodzi o pozywienie, komercyjne produkty sportowe sa bardzo drogie, a czesto pod wzgledem skladu nie roznia sie az tak bardzo od tanich produktow. 

Jak mi mix do isostara sie konczy, to czesto laduje w bidon jakis slodki sok owocowy + sol + sok z cytryny. Dziala. 

#1056 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 07 May 2015 - 15:42

@Kekacz  - Z tej listy wychodzi, że Isostar = Fanta Orange. :)

Niestety, tylko pod względem cukrów. Po wysiłku przydałoby się uzupełnić nadszarpnięte zapasy minerałów jak magnez, potas, sód, wapń i cały zastęp witamin.

Najlepsze jest Weizenbier jako substytut bialka potreningowego. 2.8g bialka/100g - 14g na flaszke! ;)

Gdzieś ostatnio czytałem tekst, że piwo jest niezłym izotonikiem :) tyle, że alkohol jeszcze odwadnia ograniczając działanie hormonu wazopresyny.

Trzepak 

"MAMIL"

#1057 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 May 2015 - 15:47

Piwo nie jest izotonikiem, niestety zawarty alkohol odwadnia.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1058 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 posts
  • Skądpomorskie

Posted 07 May 2015 - 17:12

Czy to starość...?

Mam  lat 40plus i ostatnio po mocniejszym treningu (np. mocna godzinna jazda), bolą mnie mięśnie (co jest normalne), ale nawet na trzeci dzień czuję, że nie jestem zregenerowany -dalej mam "zakwaszone" mięśnie.

Działa, w sensie wmasuj sobie olejek przed treningiem - rozgrzewa mięśnie, nie skórę i po krótkim, mocnym treningu nogi będą boleć mniej. Mówię to ja … 40+  :)

http://www.sport-sho...0ml-p-1707.html

Mają też olejki "po" , ale nie używałem. Stosuję tylko ten rozgrzewający, również latem, ale tylko jak mam zamiar dać se w kość. 

#1059 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 08 May 2015 - 11:13

mag a nie taniej to

http://www.doz.pl/ap...rzewajaca_350_g

efekt ten sam

#1060 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 08 May 2015 - 11:40

@System Nie wiem ile jeździsz - dużo czy mało i jak mocno. Co 3-4 tygodnie zrób sobie może kilka dni (do tygodnia) lekkich, niezbyt długich przejażdżek, żeby organizm odpoczął.

Reply to this topic