Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#1521 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 25 listopad 2018 - 18:22

Trening całego ciała (FBW), jak sama nazwa wskazuje dotyczy  .... całego cała, wiec i górę robić trzeba.

Ja bym oddzielił ćwiczenia siłowe od ćwiczeń kardio (czyli m. innymi tego wioślarza) na osobne dni treningowe i nie dokładał absolutnie spiningu po treningu na siłowni. Na siłce robiłbym FBW złożone z zestawu ćwiczeń wielostawowych, funkcjonalnych, dał sobie spokój z izolacjami (no chyba że łydki, bo to ciężko z czymś połączyć), a spinning i kręcenie na rowerku (chyba że w ramach rozgrzewki) robiłbym w inne dni.

Ćwiczenia rozciągające DYNAMICZNE (nie statyczne !) warto robić PRZED ćwiczeniami oporowymi.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1522 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 listopad 2018 - 18:47

Zakładam, że wioślarz jest w ramach rozgrzewki. Fajnie się przy tym sprawdza. Dla mnie 10 minut to by było 5 minut za dużo, ale to zależy od potrzeb.

Jeśli chodzi o kolejność ćwiczeń dołu, to ja preferuję przysiad -> martwy -> ewentualnie brzuch. Po martwym plecy są mocno obciążone i nie chcę ich jeszcze dobijać przysiadem. Podobnie z brzuchem, wolę mieć nie zmęczony w przysiadzie i martwym gdzie pełni bardzo ważną rolę stabilizacji. To też w zależności od upodobań.

#1523 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 listopad 2018 - 19:41

Jeśli chodzi o kolejność ćwiczeń dołu, to ja preferuję przysiad -> martwy -> ewentualnie brzuch. Po martwym plecy są mocno obciążone i nie chcę ich jeszcze dobijać przysiadem. Podobnie z brzuchem, wolę mieć nie zmęczony w przysiadzie i martwym gdzie pełni bardzo ważną rolę stabilizacji. To też w zależności od upodobań.

Prawidłowo i poprawnie. Upodobania można mieć oczywiście różne, ale klasyka wygląda jak przedstawiłeś - nie meczymy mięśni współpracujących (w tym przypadku brzuch, prostowniki grzbietu), bo będziemy zmuszeni do zastosowania mniejszego ciężaru niż wymagał by to główny mięsień ćwiczony (czworogłowy uda), a co za tym idzie nie uzyskamy optymalnego jego rozwoju.

Jest jeszcze metoda tzw. wstępnego zmęczenia mięśni czyli przed przysiadami robi się 3/4 serie wyprostów nóg na maszynie w większej ilości powtórzeń (15/20x). Tu wstępnie podmęczamy główny mięsień, a przez to podczas przysiadu od razu go poczujemy, a i będziemy mogli mniejszy ciężar nałożyć przy tej samej ilości ruchów. 

#1524 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopad 2018 - 13:01

Dzięki za wskazówki:

- tak jak pisałem, rozciąganie tuż po treningu siłowym wyeliminowałem

- sprawdzę jak zadziała zamiana kolejności siadów i martwego

- górę ćwiczę jak pisałem

- ogólnie pojęty "brzuch" ćwiczę w domu w/g zasad z książki Danielson/Westfahl, ale siłownia z wolnymi ciężarami swoje dokłada

- kardio na siłowni nie robię, to o czym pisałem to tylko rozgrzewka (wioślarz) i "rozjazd" (spining) na bardzo niskich intensywnościach

- kardio robię zupełnie niezależnie, a raczej będę robił gdy przyjdzie na to pora (trenażer, MTB w plenerze, biegówki).

To jeszcze wrócę do ćwiczeń szybkościowych (wysoka kadencja) i technicznych (izolowana noga) - to są przecież ćwiczenia które bardzo mało obciążają organizm, trwają też kilka / kilkanaście minut - dlaczego nie zrobić ich po treningu siłowym?

#1525 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 27 listopad 2018 - 13:43

Ja robię ćwiczenia szybkościowe na następny dzień po siłowni. Wchodzi elegancko i nogi są mniej zamulone. W tym okresie w tygodniu tylko 45 minut na trenażerku dzień po. W weekend jedną dłuższa jazda i tyle styka. Siłownia 3 razy w tygodniu 4 serie po 20. 8 ćwiczeń i krótkie przerwy na lekkie rozciąganie. Trening zajmuje pod 2 godzinki. Jak by nie patrzeć siła+wytrzymałość siłowa idzie w górę. Razem z rowerem i bieganiem wychodzi 10-11 godzin. Po miesiącu zamiast 3 razy chodzę przerzucać ciężarki dwa razy. Obcinam liczbę powtórzeń a obciążenie w górę i siła maksymalna oraz więcej roweru/aktywności na powietrzu i tak do końca stycznia. W zeszłym sezonie sprawdziło się w 100%. Czasem mam wyrzuty sumienia czy nie za bardzo się opierdzielam ale na męczenie przyjdzie czas a skoro działało rok temu to po co to zmieniać.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

• mess i Marcin321 lubią to

#1526 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopad 2018 - 08:58

Ja w tym roku postanowiłem włączyć to, czego wcześniej nie było, tj siłownię(treningi ogólne). Tak wygląda plan na pierwsza połowa sezonu w skali makro:

f0882eecb4f6.jpg

na 2017/2018 siłowni nie dotykałem zupełnie, byłem bardzo słaby, postanowiłem to zmienić. Teraz nie startuję z wagi 104kg, więc mam miejsce na żelastwo. Ukierunkowane w powyższym to bieganie, specjalistyczne to rower.

• Marcin321 i 4gotten lubią to

#1527 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 30 listopad 2018 - 09:23

Podeslalbys arkusz w oryginale?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1528 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopad 2018 - 10:51

mam tam zdjęcia nagiej żony, więc nie za bardzo mogę :( Ale jak masz jakieś pytania to wal śmiało :)

#1529 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 30 listopad 2018 - 13:43

mam tam zdjęcia nagiej żony, więc nie za bardzo mogę :( Ale jak masz jakieś pytania to wal śmiało :)

Aha... tak jakby nikt tutaj nie widział jej nago 😜

Nie po Polsku ale w sumie to samo: https://github.com/T...ingSpreadsheets

Pozdrawiam,

Jarek

• mess lubi to

#1530 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 30 listopad 2018 - 14:24

Mess ambitnie. Podoba mi sie. Z racji szkoły i rodziny w styczniu trzeba będzie wyczarować 15 godzin w tygodniu od poniedziałku do piątku przed tygodnie przerwy ;-) Wychodzę z założenia, że jak to przeżyje to w sezonie musi być dobrze :-)

• mess lubi to

#1531 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopad 2018 - 21:50

@JHartman fajnie, cały Friel zebrany w pliki :) mój szablon to trochę co innego jednak, pod moje potrzeby zrobiony.

@Senninho największy tydzień 15h wychodzi? biorąc pod uwagę, że styczeń i przez 5 dni to naprawdę tłusto :)

#1532 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 11:02

15h w styczniu? Jak polecisz do ciepłych krajów klepać bazę to ma sens. Jeśli zamierzasz grzać trenażer to sensu nie widzę. Lepiej trenować mniej i bardziej jakościowo. W styczniu to czas na ostatnie szlify sweet spotów (chwila, moment do ćwiczeń na FTP), siły w s5, bourout'ów, tabaty, siły maksymalnej z ciężarami - a to wszystko nie wymaga aż 15h. Zimą łatwo zajechać głowę i ciało a później zabraknie motywacji na wiosnę i lato gdy 15-20h można przetrenować czerpiąc pełną przyjemność i satysfakcję z jazdy.

• Marcin321 lubi to

#1533 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 01 grudzień 2018 - 12:48

Zerkam w plan i wyjaśniam. Ostatni tydzień przed tygodniem regeneracyjnym okresu podstawowego. Zaczyna się w ostatnim tygodniu stycznia. Pn. 2 h siłowni. Wtorek 5 godzin w siodle tlenu. Środa 2 h w tym powtórzenia siły(trenażer), czwartek 2h w tym przyspieszenia na wysokiej kadencji moc niska(trenażer). Piątek 2 h siłowni plus dwa razy w tygodniu z żoną marszobieg czyli 2x1. Wydaje mi się, to do zrobienia ;-)

#1534 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 01 grudzień 2018 - 12:53

A słowo klucz to intensywność i regeneracja. W ostatnim tygodniu przed okresem regeneracji zwyczajowo wszystko mam w d. a większość ludzi z mojego otoczenia wie, że raczej śpię albo trenuje ;-) przy 5 h w zimę zazwyczaj biorę wolne i jadę z rana na wycieczkę albo przy kiepskiej pogodzie jadę z rana do oporu a potem dokręcam. Plan tygodniowy w okresach podstawowych dostosowuje do pogody ale objętość i ćwiczenia muszą się zgadzać. W rozbudowie już nie ma litości. Grafik i jazda.

#1535 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudzień 2018 - 13:43

15h w styczniu? Jak polecisz do ciepłych krajów klepać bazę to ma sens. Jeśli zamierzasz grzać trenażer to sensu nie widzę. Lepiej trenować mniej i bardziej jakościowo. W styczniu to czas na ostatnie szlify sweet spotów (chwila, moment do ćwiczeń na FTP), siły w s5, bourout'ów, tabaty, siły maksymalnej z ciężarami - a to wszystko nie wymaga aż 15h. Zimą łatwo zajechać głowę i ciało a później zabraknie motywacji na wiosnę i lato gdy 15-20h można przetrenować czerpiąc pełną przyjemność i satysfakcję z jazdy.

dywyn, za łatwo Ci idzie objawianie prawd absolutnych ;)

#1536 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 05 grudzień 2018 - 01:47

Kolega Dywyn akurat zapodał dobre argumenty, jedni wolą klasyczną metodę periodyzacji, inni odwróconą. W naszym klimacie klasyczna nie zawsze dobrze sie sprawdza, zwłaszcza u zapracowanych amatorów 😉.
Using Tapatalk

#1537 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudzień 2018 - 18:24

chodzi mi bardziej, ze przedstawił swój punkt widzenia niemal jako prawdę absolutną :)

• czarusblitz lubi to

#1538 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 06 grudzień 2018 - 15:43

A tam, prawda absolutna zaraz :) Zwyczajnie przestawiłem swoje zdanie z "lepiej" a nie "najlepiej" czy nawet "trzeba i "musisz".

#1539 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Napisano 06 grudzień 2018 - 18:18

Rok temu pierwsze 3 tygodnie treningu od początku listopada to 48 godzin na średniej intensywności 0.72 IF. Nie wytrzymałem do lata :)

#1540 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudzień 2018 - 14:39

duzo :D

Dodaj odpowiedź