Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#1841 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 lipiec 2019 - 06:42

A ja mam takie pytanie. Robiłem sobie wczoraj profil mocy i mam czasówkę 5’ i 20’ i moce średnie odpowiednio 337W i 292W.
Znalazłem wzór na FTP z wartością CP i wygląda według nie to tak, że FTP = ((292x20)-(337x5)):20-5 = 277W, czyli dokładnie jak 292x0,95. Dobrze to rozkminiam?

Kalkulator Golden Cheetah tak samo wylicza (i 18kJ). Czy dokładnie to nie do końca, chociażby tylko dlatego, że 292*0,95=277,4  ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1842 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 09:00

Ale ja właśnie to napisałem. W ściganiu nie ma czego szukać bez mocnego beztlenu i VO2max. Wyścigów amatorskich dla typowych górali to w Polsce prawie nie ma (w zasadzie wcale nie ma).

Inaczej zrozumiałem tamte zdanie, z tym się zgadzam w 100%.

#1843 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 09:12

Greipel może mieć 420W na szosie ale na rowerze czasowym już np. 380W. Niektórzy bardzo dużo tracą w jakiejś w miarę sensownie agresywnej pozycji czasowej.

Druga rzecz to mógł mieć akurat walnięty albo niewyzerowany miernik :P

W zasadzie Froome to bardziej allrounder niż góral. Ma lepszy beztlen ale także moc absolutną bo to zawodnik 70kg, a nie 60kg przecinek. Dlatego może jest lepszy od pozostałych wymienionych, którzy bardziej pasują do profilu typowego górala.

Piotr Klin pisał, że średnio pozycja TT to - 5% w mocy, ale bywa i więcej. Ja siebie obliczam na ok. - 6%.

Jest w sieci porównanie Contadora i Frooma. Alberto z 2009r. byłby lepszy niż Froom z 2013. Wygrał by właśnie kJ, bo krytyczną mieli podobną.

Generalnie to samo zagadnienie CP vs W' jest znacznie ciekawsze i mówi o wiele więcej niż sama moc.

Bzyku, nie licz tego takimi wzorami, licz sobie albo w GC jak to zrobił Prozor, albo zastosuj inny kalkulator np.
http://heiko.ploinge...onod/Monod.html

I najlepszy:

https://docs.google....BdjI&authuser=0

To są kalkulatory dwuparametrowe, bardzo dokładne, mające potwierdzenie naukowe, którego nie mają modele Extended w GC i WKO4. Zaletą tych dwóch jest możliwość sprawdzenia poprawności testu za pomocą współczynnika SEE gdzie SEE W' nie powinno być większe niż 1500 i/lub SEE CP 5W. Jeśli tak się stanie, to któryś z testów do poprawy niestety. Jak uzyskamy wyniki poniżej tych wartości, to najlepiej wartość CP i W' uśrednić, to będą drobne korekty, dosłownie +/-1W czy +/- 300kJ.

Dwa, nie rób testów tak długich. VO2max ludzie potrafią wywołać w 2:30min, a 3min daje już 100% pewności. To samo z długim czasem, nie ma człowieka na tej planecie co wytrzyma w VO2max przez 20min. Dla tego długi test nie powinien przekraczać 15 minut, ale i nie być krótszy niż 12 minut. Ten przedział czasu daje tylko 1% błędu gdzie poniżej 12 minut może wpaść nawet 5%.
Ponadto +15min narażone jest bardzo na zmęczenie psychiczne i podświadomie będziemy puszczać.

I pamiętajcie, testy prowadzimy nie do uzyskania danego czasu, a do odmowy czyli tak długo, aż nie będziemy w stanie utrzymać średniej mocy przejazdu. Dla tego kalkulatory mają czas podany w sekundach. Żadnego stawania w korby na ostatnie 15s, żadnego rozpędzania na stojaka przy starcie, spokojnie i równo od startu, aż do odmowy. 

https://groups.googl...ers/LTBUzE6JAtU

https://tiny.pl/tfkfp

To własnie z tych badań wynika, że VO2max wywołamy gdy uzyskamy moc o 5% wyższą niż CP, CP a nie jakąś moc dla 60 minut czy 20-5%.

• Prozor i Bzyk lubią to

#1844 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 09:19

Albercik miał CP podobna chyba w/kg? bo Froome waży średnio 5 czy 6 kg więcej. To ile Froome może mieć kJ w formie startowej np zeszłorocznym Giro?

Jestem też ciekaw życiowej formy Armstronga. Już widze te 550 CP i 40 kJ 😳

#1845 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 09:34

Tak, tak, w w/kg. Tyle wystarcza na podjazdy. 

Masakra te dane. To tak jakby wycisnąć sztangę na ławie o wadze +400kg

#1846 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 09:36

No w w/kg na pewno a moze nawet ciut lepszy byl

#1847 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 10:29

Niektórzy kolarze jeżdżą bardzon dużo na stojaka, inni sie gibają na boki, inni jadą mlynkiem średnio 100 rpm, co to niby ma do testu każdy ma wyglądać jak by był zrelaksowany jak na kanapie? Test ma być możliwie równy mocą i tyle moim zdaniem.

Co do jazdy do odmowy to sie zgadzam musi być do odmowy ale trzeba znać swój organizm swoje możliwości i jednak ustalić jakiś czas i rozplanować siły tak żeby jadać możliwie równo umrzeć właśnie na końcu. Bo jak inaczej jechać na ślepo nie wiedząc czy jedzie pod 5 minut czy 20 minut absurd.

Testy 3 minuty sobie nie wyobrażam jadąc idealnie równo i siedząc 100% na siodełku nikt tak nie jeździ chyba Ci co tylko teorie czytają sorry albo miszczowie trenażerów może.

Pamiętam jeden z testów na 5 minut Przemca, sam pisał że to był test na 5 minut. Jechal na 10% podjezdzie zaczynajac mocniej niż srednia jadac nierówna moca nierowna kadencja itd. Dla Ciebie by to był zly test bo tylko z zamknietymi ustami po płaskim z mocą co do watta rowna jak na trenazerze sie by liczyło.

A co do tego wywolania vo2max to jakiej mocy trzeba użyć żeby wywołał to po 3 minutach? Bo 105 wywola pozniej niz np 130% CP.

Z danymi Armstronga to zartowalem pewnie mial jednak z 480 i 30kj jak byl tak nakokszony. Ciekawe jakie robił testy swoja drogą

#1848 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:00

Arni, dzięki. Później obczaje te linki jak wrócę z pracy.
Wrzucę jeszcze jako ciekawostkę jak przebiegała moc w czasie tych prób. Chyba raczej równo trzymałem. Mam jeszcze zrobione próby na 1’ (549W) i 5” (1300W).

EAADF50-F-84-EF-4477-9399-893-F7-AD6-C0-
F36200-C2-3-CDF-489-B-AD3-C-F60-AB701-F1

#1849 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:03

Sam sobie odpowiedziałeś, test ma być równy mocą i z równym wyczerpaniem beztlenu, a tej równości nie uzyskasz stając w korby co chwila. No i nie oszukujmy się, nikt nie wytrzyma 12 minut stojąc na rowerze, nawet Alberto TT jedzie z siodła. Testy wykonujemy na płaskim ewentualnie podjeździe o nachyleniu do 3%, a nie na 10 czy 15% stromiznach.

Po pierwszym razie już się poznasz i będziesz wiedział ile możesz +/-, takie są niestety realia testowania. Pomocna jest własnie ta niedokładność czasowa testu i myląc się o 5W na 13 minut nie spowoduje to, że próba zakończy się niepowodzeniem.

Rób jak uważasz, jak jesteś w stanie idealnie kręcić korbami, utrzymać liniowy wykres mocy i idealnie liniowy spadek W'bal, to jedź na stojąco, ja ci życzę powodzenia, a uwierz mi, padniesz po 90s i wszystko spierdolisz. 

Nie kłuć się ze mną, kłuć się z Monodem (nie wiem czy jeszcze żyje), z Cogganem, ze Skibą czy z Towsendem. Nie wiem co Przemek testował, ale jeśli zaczynał za mocno i kończył słabnąc, to nie był to idealny test na moc krytyczną i nie uzyskał optymalnego przejazdu. 

3 minuty to ok. 140% mocy CP, ale zależy to od od indywidualnych możliwości beztlenowych i jedni będą potrzebowali 150%, a drudzy 130%. To własnie dla tego powyżej mocy CP nie powinno stosować się tradycyjnych % stref Coggana, a indywidualne jak to Friel proponuje. 

Bzyku,

słabo widać. Zainstaluj GC, wpisz te dane co Prozor wyliczył (CP i W') i sprawdź testy na wykresie spadku W'bal. Musi być ładnie liniowy do samego zera w obydwu testach (no dobra, +/-0,5/1kJ). Jeśli gdzieś będzie nierówność np. gwałtowniejszy spadek lub nie daj boże wzrost, to niestety test będzie miał dużą szansę na błąd. Wyjdzie ci to w SEE także. Błąd będzie oznaczał także, ze zaczniesz nagle interwały kończyć z wyczerpaniem beztlenu poniżej zera co jest przecież fizycznie niemożliwe i zgłosisz się z pytaniem co robić, bo nagle stałeś się Terminatorem i robisz 300TSS w 2h ;)

• Prozor lubi to

#1850 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:40

Oczywiście że mozliwie równy szczególnie długi test. Ale nie można na siłę akupiac sie na tym zeby był jakis nienaturalnie równy ani nie wstawać w korby na 30s jadac nagle 100w wiecej. Nie popadajmy w skrajności po prostu. Bardziej miałem na myśli że każdy ma swoj styl jazdy i inny optymalny rytm itd Jazda 3 minuty na test to jazda o kosmicznej intensywności i tego nie da sie jechac patrząc grzecznie na garmina i trztmajac równo każdy watt. Oczywiście w takim teście też trzeba jechać dość równo.

W długim teście nie można mieć rezerw na końcu oznacza to zbyt niską intensywność pozostałej części testu. Nie można też za mocno zaczynać to oczywiste.

Ja nie jeżdże na stojąco długich tempowek chuba ze wstanę na chwile. 3 minuty też jechałem jakieś 80% albo więcej na siedząco ale są tacy co woleliby na stojaco inni na młynku. Najważniejsze żeby maksymalną możliwą moc średnia uzyskać

Mi wyszło 143-144 mocy CP na 3 minuty i pamietam dobrze ze zapamietalem to jako ekstremalny wysiłek gdzie myslalem ze rozerwie mi płuca a noga nie moglem ruszyc nawet na zjezdzie doslownie. W sumie zapmietalem to jako najwiekszy wysilek jaki kiedykolwiek robilem w życiu biorac pod uwage wszystkie jazdy ustawki cwiczenia gory dlugie dystanse itd

#1851 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:45

Ale ja sie z Tobą zgadzam ze nienaturalny wzrost i spadek DYSKALIFIKUJE test. Mowie tylko ze nie uważam ze musi być IDEALNIE równy bo to nie jest optymalne psychicznie i fizycznie moim zdaniem a nawet pod względem technicznym jest trudne. Jak sie troche jezdzi to sie intuicyjnie to wyczuwa wszystko. Poczatkujacy z miernikiem ma gorzej

#1852 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:50

Bzyku 550W na minutę i 1300W na 5 sekund?

Ja na minutę miałem najwięcej w maju 690W, a od 550 przez minutę to zaczynam długie tempówki, natomiast 1300w miałem tylko raz przez sekundę na kadencji 130, a na 5 sekund koło 1180-1200. Rażąca dysproporcja

#1853 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:55

Przyczepiles sie Arni do tej jazdy na stojaka.

Ja nigdzie nie pisalem ze trzeba jechac cały test a juz zwlaszcza 12 minut(absurd!) na stojaco. Napisałem tylko że trzeba się trzymać optimum organizmu swojej optymalnej pozycji kadencji itd bo inaczej pojedzie sie zle. To tak jak by ktoś jeżdżący mocno optymalnie na kadencji 100 nagle chciał jechać test na kadencji średniej 50. To będzie nieoptymalne. Jak ktoś chce na chwile wstać i nie mowie tu o robieniu sprintu w długim teście tylko nawet bez wzrostu mocy albo z lekkim wzrostem to powinien to zrobić. To tak jak by powiedzieć że Aru nagle ma siedzieć na rowerze w idealnym bezruchu. Niby to lepiej ale dla niego byloby to nieoptymalne i by mogl sobie tsk jechać co najwyżej w s3. Co nie znaczy ze mówię o sobie
Mowie ogolnie. Ja akurat wole przez większość czasu siedzieć chyba ze test poniżej 2 minut a minute to na stojaco. W przypadku dlugich testow tylko na siedzaco jedynie wstawac na maksymalnie 3 sekundy i to gora 2-3 razy

Ps Jak te 672 na 30s to czesc testu minutowego 550 to w teście też razaca dysproporcja

#1854 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:55

Dużą nogę mam, to mam czym depnąć %). Ale wytrzymałość kuleje. Zresztą mój pierwszy sezon.
Moc Max mi wyszła 1389W.

#1855 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 11:58

A ile wazysz?

#1856 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 12:02

78kg @ 170cm

#1857 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 12:04

Zrob ten test od nowa jak zaczalws od 670w przez 30s. Sprobuj od 580-600 przez 30s potwm w trupa a ostatnie 10s wyobraz sobie że sprintujesz. Wszystko na lekkim podjeździe pare % a nie gdzies z gorki z wiatrem.

A najlepiej test na 3 minuty zrób w trupa do CP

#1858 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 12:18

Tak mój na minutę wygladal https://www.strava.c...lysis/6004/6064

#1859 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 12:24

Ale nie można na siłę akupiac sie na tym zeby był jakis nienaturalnie równy ani nie wstawać w korby na 30s jadac nagle 100w wiecej.
Najważniejsze żeby maksymalną możliwą moc średnia uzyskać

Czy ty czytasz to, co napisałem i napisał Nathan w instrukcji? Ewidentnie nie. Tak duże skoki mocy spowodują, że wyczerpiesz przedwcześnie swój beztlen, a więc ciągnąc dalej nie uzyskasz już optymalnie wysokiej mocy średniej. Zrozum to w końcu. Nie masz Golden Cheetah zainstalowanego, to gdybasz. Zainstaluj, a wszystko wykapujesz patrząc na wykres W'bal. 

Zobacz jak jadą torowcy na 4 minuty, czy widzisz tam wstających kolarzy? Nie, nie bo oni trzymają idealną moc od startu do mety i uzyskują w ten sposób idealny spadek wyczerpania beztlenowego, a to daje w konsekwencji najlepszy wynik czasowy. Tak mają wyglądać testy.

Jazda na 3 minuty jest znacznie łatwiejsza od jazdy na 12/15 minut, bo w pierwszej męczysz się na poziomie VO2max raptem x sekund, a w drugiej minut. Najgorszy jest chyba test pośredni, to jest dopiero masakra. 

Ale ja sie z Tobą zgadzam ze nienaturalny wzrost i spadek DYSKALIFIKUJE test. Mowie tylko ze nie uważam ze musi być IDEALNIE równy bo to nie jest optymalne psychicznie i fizycznie moim zdaniem

Nie odmawiam ci prawa do własnego zdania, ale jest ono sprzeczne z naukowym podejściem do tematu. 

• Prozor lubi to

#1860 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 12:31

Zacytuj gdzie napisałem o SKOKACH mocy. Bardziej mialem na myśli technikę jazdy i lekkie skoki mocy NATURALNE a nie nagle zaplanowaneprzyspieszenie czy zwolnienie. Znowu przeinaczasz albo może ja nie mogę przekazać co mam na myśli.

Co do cierpienia w teście to już raczej indywidualna sprawa psychiczna. W teście 12 bardzo cierpisz na vo2max i sie dłuży niebywale, ale ta moc w teście 3 minuty jest potezniejsza bardzo szybko zakwasza. Inne odczucia generalnie. Nie chodzi tylko o vo2max moim zdaniem w tym cierpieniu

Dodaj odpowiedź