Treningowe dylematy amatora i nie tylko
#1862 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 30 lipiec 2019 - 12:51
Po parunastu minutach odpoczynku pare sprintow a caly trening 200 TSS
Dzień przed testem zrobilem bardzo nierowna jechama tempowke 13 minut 346W gdzie ostatnia minuta to 460W a pierwsze dwie 400. Typowa szarpanka. To wszystko dodalo pewności siebie
Napisano 30 lipiec 2019 - 13:34
Contador w szczycie formy miał FTP na poziomie znacznie cięższego Froome'a (ok 440W) co przekłądało się na około... 7W/kg. Pod koniec kariery był bliżej 410-420W.
contador CP20.png 233,2 KB 19 Ilość pobrań
#1871 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 30 lipiec 2019 - 15:07
A propos intensywności weźmy czysto teoretycznie 2 skrajne przypadki
1. Kolarz A jezdzi same dlugie treningi czesto kilkaset km. Ma absurdalne przebiegi miesieczne roczne itd. Zero wysokiej intensywności czy nawet jazdy na progu
2. Kolarz B jezdzi same krótkie treningi maksymalnie do 2 godzin nigdy dłużej. Zwykle 1-1.5. Ciagle beztlen i vo2max
Jak po kilku miesiacach tak skrajnych treningow mogloby wygladac zmiana w ich cp i kj zakladajac ze wczesniej trenowali w sposob zrownowazony?
Zalozmy teoretycznie ze to ten sam kolarz i hipotetyczne rozwania co by bylo gdyby ten kolarz jechal przez nastepne np pol roku tak albo tak.
#1873 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 30 lipiec 2019 - 15:28
Napisano 30 lipiec 2019 - 15:30
Na podstawie jazdy na czas powiedzmy na 15 minut mogę wyznaczyć FTP?
Testy z kalkulatora -> http://heiko.ploinge...onod/Monod.htmlwykonuje się na tym samym treningu?
Chciałbym przewidzieć moją moc dla jazdy na czas trwającej 25-28 min, ale nie mam możliwości przeprowadzenia takiego testu. Chodzi by mniej więcej przewidzieć granicę mocy jaką mogę utrzymywać by nie spalić się w pierwszych 20 minutach.
#1875 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 30 lipiec 2019 - 15:33
Arni pisał ze optymalnym testem pod CP jest 12-15 plus coś z beztlenu nie mniej niż 3 minuty
Napisano 30 lipiec 2019 - 18:34
Contador w szczycie formy miał FTP na poziomie znacznie cięższego Froome'a (ok 440W) co przekłądało się na około... 7W/kg. Pod koniec kariery był bliżej 410-420W.
Widziałem to, niewyobrażalne moce i do tego miał w tym 2009 lepszy beztlen od Froomiego.
Ale trening też pewnie nadludzki tym bardziej z tym wspomaganiem.
Niekoniecznie nadludzki, adekwatny do swoich możliwości i tego, na co mu te "małe" wspomaganie pozwoliło.
Jak po kilku miesiacach tak skrajnych treningow mogloby wygladac zmiana w ich cp i kj zakladajac ze wczesniej trenowali w sposob zrownowazony?
Pisałeś wcześniej, że rozumiesz zagadnienie, a teraz pytasz?
Odpowiedź jest prosta, przedstawiły ją moje rysuneczki. Ten pierwszy będzie podnosił moc krytyczną do wyższych wartości niż ten drugi, któremu nawet CP może opaść.
Bo ja zauwazylem w sumie taka prawdlowosc u siebie bardzo dziwna, że trenuje jakiś tam element np beztlen czy próg i on w ogóle nie rośnie nawet po odpoczynku itd. Jak zapominam o tym i np jadę cały miesiac zupelnie coś innego np same tleny to nagle sie okazuje ze po miesiacu czy dwóch bije rekordy w tym elemencie mimo ze go w ogole nie trenowalem przez ostatni czas.
To jest własnie potwierdzenie powyższego. CP to zależność tlenu do beztlenu, podnosiłeś beztlen bez podnoszenia wydoln. tlenowej, to obserwowałeś stagnację w CP lub nawet jej spadek. Potem miałeś odwrotność sytuacji.
To jest własnie powód dla którego wszelakie testy na czas z kompensacją iluś tam % nie dają poprawnego wyniku końcowego, bo nigdy w ten sposób się nie dowiemy jaki kto ma udział jakich zdolności. Nie czytasz tego co podsyłałem, czytaj, a zrozumiesz wszystko.
https://www.training...levels-in-wko4/
#1877 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 30 lipiec 2019 - 18:46
I czy kolarz B wykonujac trening vo2max spadły w krytycznej mimo treningu vo2max?
Temu od dystansow na pewno spadlyby bardzo kj
Napisano 30 lipiec 2019 - 18:53
A propos intensywności weźmy czysto teoretycznie 2 skrajne przypadki
1. Kolarz A jezdzi same dlugie treningi czesto kilkaset km. Ma absurdalne przebiegi miesieczne roczne itd. Zero wysokiej intensywności czy nawet jazdy na progu
2. Kolarz B jezdzi same krótkie treningi maksymalnie do 2 godzin nigdy dłużej. Zwykle 1-1.5. Ciagle beztlen i vo2max
Zalozmy teoretycznie ze to ten sam kolarz i hipotetyczne rozwania co by bylo gdyby ten kolarz jechal przez nastepne np pol roku tak albo tak.
- Przyzwyczai jeździć się wolno. Utwardzi tyłek, przyzwyczai do wielogodzinnych jazd, jednakże prędzej czy później wyjdzie mu to bokiem, bo codzienne wielogodzinne (całodniowe?) siedzenie w specyficznej pozycji na siodełku do zdrowych nie należy. Może poprawić metabolizm tłuszczowy. Organizm przyzwyczai się do takiej jazdy i szybko osiągnie stagnację.
- Nie ma takiej możliwości, żeby przez 1 - 1,5 do 2h jeździć tylko i wyłącznie w "beztlenie" i vo2max. Maksymalna granica to około 12 minut.
Jeśli ktoś tak robi na przemian, to jest kompletnym kretynem.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 30 lipiec 2019 - 18:55
Na podstawie jazdy na czas powiedzmy na 15 minut mogę wyznaczyć FTP?
Testy z kalkulatora -> http://heiko.ploinge...onod/Monod.htmlwykonuje się na tym samym treningu?
Chciałbym przewidzieć moją moc dla jazdy na czas trwającej 25-28 min, ale nie mam możliwości przeprowadzenia takiego testu. Chodzi by mniej więcej przewidzieć granicę mocy jaką mogę utrzymywać by nie spalić się w pierwszych 20 minutach.
Nie, pojedynczym testem nie da się tego zrobić, bo każda próba będzie zawierała większy lub mniejszy błąd. Oczywiście będą osoby o takiej krzywej mocy, które wstrzelą się np. we wzór 20min -5%, ale będą tacy co musieli by dokonać kompensacji na poziomie -1% (ultrasi) czy w innej skrajności -10% (sptinterzy). Razem daje to ok. 15W rozbieżności na + lub - w tych skrajnościach.
Testy można wykonać na tym samym treningu, ale ja osobiście nie daję rady i rozbijam na 2 dni. Sama rozgrzewka to 30 minut, potem test 3min, 30/40min luzu i kolejny test 7/8 minut + rozjazd/powrót do domu. Jak nic 2h wychodzi, a gdzie teraz wcisnąć kolejne 30 minut luzu i test 12 minut? 3h jak nic, psycha siada.
Jak zrobisz poprawne testy, dodatkowo zrobisz sobie Pmax i coś bardzo mocnego na 90min lub dłużej, to model Extended w Golden Cheetah wyliczy ci ten czas na krzywej bez problemu. W tym zakresie nie robi on praktycznie pomyłek, jest wręcz doskonały.
#1880 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 30 lipiec 2019 - 18:55
Że trenowalem tlen a efekt byl taki ze mi moc beztlenowa rosła po jakimś czasie mimo że jej nie trenowalem. Trenowalem malo tlenu i nie spadalo tylko odwrotnie co mnie wlasnie pare razy zaskakiwalo szczegolniw pierwszw sytuacja gdzie po niesiecu bez zadnych beztlenow prawie bije rekord zyciowy na minute na dwie minuty na 3 minuty doslownie w bardzi krotkim czasie a myslalem ze mi spadło bez treningu beztlenowego