Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#1861 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 12:43

Zacytowałem wyżej albo ty nie potrafisz się wyrazić.

#1862 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 12:51

Tyle że jakieś 2 tygodnie czy mniej przed testem 12 pojechałem tempowke gdzie jechalem 550W przez minutę odpoczalem 20 sekund i zaczalem jechać 300-302 W przez 5 minut a następnie 5 minut 366(dokladnie moc z testu przyszlego 12 minutowego!) co mnie utwierdzilo ze mam najlepszą formę życia.

Po parunastu minutach odpoczynku pare sprintow a caly trening 200 TSS

Dzień przed testem zrobilem bardzo nierowna jechama tempowke 13 minut 346W gdzie ostatnia minuta to 460W a pierwsze dwie 400. Typowa szarpanka. To wszystko dodalo pewności siebie

#1863 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 13:34

Contador w szczycie formy miał FTP na poziomie znacznie cięższego Froome'a (ok 440W) co przekłądało się na około... 7W/kg. Pod koniec kariery był bliżej 410-420W.

Załączony plik  contador CP20.png   233,2 KB   19 Ilość pobrań

#1864 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 13:36

Arni by go zdyskwalifikowal za ta kadencje bo poniżej 100 sie nie liczy i pewnie część jechał tańcząc na rowerze jak to on xD
A tak serio to jak? Mega doping mega talent mega trening czy jakim c.ujem....

#1865 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 13:38

Taki Nairo ma w CePeEnie jakieś 360... To niezłe różnice bezwzględne miedzy kolarzami są i nie dziwie sie ze niektorzy tak traca na kazdej czasowce

#1866 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 13:46

Mega talent i trochę wspomagania ;)

#1867 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 13:47

Ale trening też pewnie nadludzki tym bardziej z tym wspomaganiem.

Ciekawostka Contador ma strave i na części treningów(nie wszystkich) wrzuca moc. Jakoś wiosną pojechal chyba ponad 20 minut 400+ ponad rok po zakończeniu kariery

#1868 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 14:48

Jeździ dużo, nie odstawił roweru po zakończeniu kariery na dwa lata jak niektórzy ex-pro. Wielkiego spadku formy więc nie będzie. Tym bardziej, że pewnie zbliżył się do swojej naturalnej wagi, która wg mnie jest bardziej w okolicach 70kg niż 60kg.

#1869 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 14:56

Jak Przemiec

#1870 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 15:05

Trochę tak, ale Przemcowi jednak watów mocno ubyło ;) Za mało intensywności. A Berto lubi sobie walnąć 38km/h po górach do obiadu od czasu do czasu :D

#1871 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 15:07

Czy ja wiem ostatnio jechał 550W przez 2 minuty albo 4 minuty koło 460.

A propos intensywności weźmy czysto teoretycznie 2 skrajne przypadki

1. Kolarz A jezdzi same dlugie treningi czesto kilkaset km. Ma absurdalne przebiegi miesieczne roczne itd. Zero wysokiej intensywności czy nawet jazdy na progu
2. Kolarz B jezdzi same krótkie treningi maksymalnie do 2 godzin nigdy dłużej. Zwykle 1-1.5. Ciagle beztlen i vo2max

Jak po kilku miesiacach tak skrajnych treningow mogloby wygladac zmiana w ich cp i kj zakladajac ze wczesniej trenowali w sposob zrownowazony?

Zalozmy teoretycznie ze to ten sam kolarz i hipotetyczne rozwania co by bylo gdyby ten kolarz jechal przez nastepne np pol roku tak albo tak.

#1872 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 15:25

Nie mam pojęcia. Ludzie różnie reagują na różne rodzaje treningu. Dla jednych lepszym bodźcem będzie objętość dla innych intensywność. Tak więc wyniki pewnie będą różne dla różnych osób.

#1873 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 15:28

Bo ja zauwazylem w sumie taka prawdlowosc u siebie bardzo dziwna, że trenuje jakiś tam element np beztlen czy próg i on w ogóle nie rośnie nawet po odpoczynku itd. Jak zapominam o tym i np jadę cały miesiac zupelnie coś innego np same tleny to nagle sie okazuje ze po miesiacu czy dwóch bije rekordy w tym elemencie mimo ze go w ogole nie trenowalem przez ostatni czas. Jak bym odbieral efekty treningów nie po krotkim odpoczynku jak normalni ludzie a wrecz po wielu miesiacach czy tygodniach

#1874 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 15:30

Na podstawie jazdy na czas powiedzmy na 15 minut mogę wyznaczyć FTP?

Testy z kalkulatora -> http://heiko.ploinge...onod/Monod.htmlwykonuje się na tym samym treningu?

Chciałbym przewidzieć moją moc dla jazdy na czas trwającej 25-28 min, ale nie mam możliwości przeprowadzenia takiego testu. Chodzi by mniej więcej przewidzieć granicę mocy jaką mogę utrzymywać by nie spalić się w pierwszych 20 minutach.

#1875 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 15:33

Raczej nie na tym samym ale mozliwie blisko siebie bylebys byl pewny ze jesteś swiezy "wprowadzony" pobudzony itd ma być na maxa a nie na zadnym zmeczeniu po wczesniejszym tescie robionym pol godziny wczesniej chyba ze nie bedziesz zmeczony po nim w ogóle do nasteonego testu w trupa na tym samym treningu

Arni pisał ze optymalnym testem pod CP jest 12-15 plus coś z beztlenu nie mniej niż 3 minuty

#1876 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 18:34

Contador w szczycie formy miał FTP na poziomie znacznie cięższego Froome'a (ok 440W) co przekłądało się na około... 7W/kg. Pod koniec kariery był bliżej 410-420W.

attachicon.gif contador CP20.png

Widziałem to, niewyobrażalne moce i do tego miał w tym 2009 lepszy beztlen od Froomiego. 

Ale trening też pewnie nadludzki tym bardziej z tym wspomaganiem.

Niekoniecznie nadludzki, adekwatny do swoich możliwości i tego, na co mu te "małe" wspomaganie pozwoliło. 

Jak po kilku miesiacach tak skrajnych treningow mogloby wygladac zmiana w ich cp i kj zakladajac ze wczesniej trenowali w sposob zrownowazony?

Pisałeś wcześniej, że rozumiesz zagadnienie, a teraz pytasz?

Odpowiedź jest prosta, przedstawiły ją moje rysuneczki. Ten pierwszy będzie podnosił moc krytyczną do wyższych wartości niż ten drugi, któremu nawet CP może opaść. 

Bo ja zauwazylem w sumie taka prawdlowosc u siebie bardzo dziwna, że trenuje jakiś tam element np beztlen czy próg i on w ogóle nie rośnie nawet po odpoczynku itd. Jak zapominam o tym i np jadę cały miesiac zupelnie coś innego np same tleny to nagle sie okazuje ze po miesiacu czy dwóch bije rekordy w tym elemencie mimo ze go w ogole nie trenowalem przez ostatni czas.

To jest własnie potwierdzenie powyższego. CP to zależność tlenu do beztlenu, podnosiłeś beztlen bez podnoszenia wydoln. tlenowej, to obserwowałeś stagnację w CP lub nawet jej spadek. Potem miałeś odwrotność sytuacji. 

To jest własnie powód dla którego wszelakie testy na czas z kompensacją iluś tam % nie dają poprawnego wyniku końcowego, bo nigdy w ten sposób się nie dowiemy jaki kto ma udział jakich zdolności. Nie czytasz tego co podsyłałem, czytaj, a zrozumiesz wszystko. 

https://www.training...levels-in-wko4/

#1877 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 18:46

A jak kolarz A czyli ten od dystansow miał CP na przykład 400 i zacznie robić dlugie tlenu same dlugoe tleny zero mocnych treningów ale na ok 200W to niby podniesie do 410 na przykład? Wydaje aie to byc niemozliwe.

I czy kolarz B wykonujac trening vo2max spadły w krytycznej mimo treningu vo2max?

Temu od dystansow na pewno spadlyby bardzo kj

#1878 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 lipiec 2019 - 18:53

A propos intensywności weźmy czysto teoretycznie 2 skrajne przypadki

1. Kolarz A jezdzi same dlugie treningi czesto kilkaset km. Ma absurdalne przebiegi miesieczne roczne itd. Zero wysokiej intensywności czy nawet jazdy na progu
2. Kolarz B jezdzi same krótkie treningi maksymalnie do 2 godzin nigdy dłużej. Zwykle 1-1.5. Ciagle beztlen i vo2max

Zalozmy teoretycznie ze to ten sam kolarz i hipotetyczne rozwania co by bylo gdyby ten kolarz jechal przez nastepne np pol roku tak albo tak.

1. Przyzwyczai jeździć się wolno. Utwardzi tyłek, przyzwyczai do wielogodzinnych jazd, jednakże prędzej czy później wyjdzie mu to bokiem, bo codzienne wielogodzinne (całodniowe?) siedzenie w specyficznej pozycji na siodełku do zdrowych nie należy. Może poprawić metabolizm tłuszczowy. Organizm przyzwyczai się do takiej jazdy i szybko osiągnie stagnację.
  2. Nie ma takiej możliwości, żeby przez 1 - 1,5 do 2h jeździć tylko i wyłącznie w "beztlenie" i vo2max. Maksymalna granica to około 12 minut.

Jeśli ktoś tak robi na przemian, to jest kompletnym kretynem.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1879 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 lipiec 2019 - 18:55

Na podstawie jazdy na czas powiedzmy na 15 minut mogę wyznaczyć FTP?

Testy z kalkulatora -> http://heiko.ploinge...onod/Monod.htmlwykonuje się na tym samym treningu?

Chciałbym przewidzieć moją moc dla jazdy na czas trwającej 25-28 min, ale nie mam możliwości przeprowadzenia takiego testu. Chodzi by mniej więcej przewidzieć granicę mocy jaką mogę utrzymywać by nie spalić się w pierwszych 20 minutach.

Nie, pojedynczym testem nie da się tego zrobić, bo każda próba będzie zawierała większy lub mniejszy błąd. Oczywiście będą osoby o takiej krzywej mocy, które wstrzelą się np. we wzór 20min -5%, ale będą tacy co musieli by dokonać kompensacji na poziomie -1% (ultrasi) czy w innej skrajności -10% (sptinterzy). Razem daje to ok. 15W rozbieżności na + lub - w tych skrajnościach. 

Testy można wykonać na tym samym treningu, ale ja osobiście nie daję rady i rozbijam na 2 dni. Sama rozgrzewka to 30 minut, potem test 3min, 30/40min luzu i kolejny test 7/8 minut + rozjazd/powrót do domu. Jak nic 2h wychodzi, a gdzie teraz wcisnąć kolejne 30 minut luzu i test 12 minut? 3h jak nic, psycha siada. 

Jak zrobisz poprawne testy, dodatkowo zrobisz sobie Pmax i coś bardzo mocnego na 90min lub dłużej, to model Extended w Golden Cheetah wyliczy ci ten czas na krzywej bez problemu. W tym zakresie nie robi on praktycznie pomyłek, jest wręcz doskonały. 

#1880 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2019 - 18:55

Jaka stagnacje? Ja pisze o sytuacji ODWROTNEJ niż piszesz.

Że trenowalem tlen a efekt byl taki ze mi moc beztlenowa rosła po jakimś czasie mimo że jej nie trenowalem. Trenowalem malo tlenu i nie spadalo tylko odwrotnie co mnie wlasnie pare razy zaskakiwalo szczegolniw pierwszw sytuacja gdzie po niesiecu bez zadnych beztlenow prawie bije rekord zyciowy na minute na dwie minuty na 3 minuty doslownie w bardzi krotkim czasie a myslalem ze mi spadło bez treningu beztlenowego

Dodaj odpowiedź