Skocz do zawartości

Zdjęcie

trzaski przy mocniejszym depnieciu

284 odpowiedzi w tym temacie

#181 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądEłk

Napisano 30 czerwiec 2011 - 16:59

Jeśli chodzi o suport to miałem problem z cykaniem rok temu (ale w góralu), wymieniłem suport na nowy i cykanie jak ręką odjął :mrgreen:
Ale teraz w nowym rowerze co u mnie cyka to mnie zbulwersowało, dalej nie mogę tego się pozbyć :evil:

#182 Dag

Dag
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądBielsko-Biala

Napisano 30 czerwiec 2011 - 20:12

moje trzaski zminimalizowalem stosujac kilka krokow
1. w serwisie usuneli z mufy nadmiar lakieru, lozoska wkrecone na smarze
2. lewe ramie korby (hollowtech II) dokrecone kluczem dynamometrycznym, ramie nasadzone na smarze
3. dokrecilem blaty i kasete, przesmarowalem sztyce
ale wszystko to i tak nie pomoglo
4. razu pewnego, podczas jazdy w deszczu zaowazylem ze korba nie wydaje juz symfonii dzwiekow, po wyschnieciu wszystko wrocilo do przykrej normy. obficie nasmarowalem sruby lewego ramienia korby i szczeline miedzy nimi smarem do lancucha (akurat mialem finishline). gdy smar spenetrowal wszystkie zakamarki trzaski znacznie zmalaly.

#183 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 01 lipiec 2011 - 08:47

Cytat

Dałem tylne koło do przesmarowania profilaktycznie (nic się z piastą nie działo), i po odebraniu okazało się że:
- słychać delikatne metaliczne cykanie na wyższych obrotach,
- poza tym po lewej stronie non stop wyłazi biały smar
- oraz raz na kilkadziesiąt kilometrów "przeskakuje bębenek" tzn po solidnym metalicznym trzaśnięciu korba przechodzi ćwierć obrotu na luzie

Przedobrzył z tym smarowaniem? Mogę się reklamować?

Co do wyłażenia smaru i przeskakiwaniu bębna, to podejrzewam zbyt rzadki smar, który wylewa się z piasty i paskudzi zapadki w samym mechanizmie. Trzeba raczej wszystko od nowa wyczyścić i nasmarować.
Jeśli chodzi o cykanie, to może być jedna lub kilka szprych luźnych. Nic mi na razie innego do głowy nie przychodzi.

#184 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 01 lipiec 2011 - 15:52

Moich perypetii z cykaniem ciąg dalszy.

Zdjąłem dzisiaj korbę , wyjąłem suport(było na nim troszeczkę piasku i trochę smaru).
Wewnątrz było też trochę smaru. Wszystko wyczyściłem , obficie nasmarowałem, skręciłem na maksa i dalej cyka.

Jednak po każdym przejechanym metrze cykanie ustępowało ,aż zatrzymało się na rzadszym i cichszym. Ale nadal występowało.

Myślę sobie; wezmę zacisnę mocniej tylne koło , bo tata mówi ,że to cykanie nie dochodzi z suportu. Reczywiście pomogło o wiele bardziej , bo na płaskim nie było już cykania. Jedynie po stawaniu na pedały wydobywa się cykanie.

Nie mam już pomysłu o co tutaj chodzi. Teraz bardziej prawdopodobny wydaje się problem z tylnym kołem.
Chyba oddam go do serwisu , bo jest na gwarancji i niech oni się martwią...

#185 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 lipiec 2011 - 16:40

Jak cyka przy stawaniu na pedały, a suport wyeliminowany, to może coś przy kokpicie?

#186 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 01 lipiec 2011 - 17:35

Pojechałem do serwisu, bo mi to spokoju nie daje.
Stanął na pedał i cykło.
Powiedział mi ,że musiałem za słabo dokręcić miski i korby skoro jeszcze cyka.
I ,że to jest na pewno to.
Mówił ,że skoro miski przed czyszczeniem łatwo się odkręcały to znaczy ,że to był główny powód tego nadmiernego cykania.

Używam tej nasadki i zwykłych kluczy.

Spróbuję jeszcze raz... :-?

#187 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 lipiec 2011 - 17:04

Proszę o połączenie moich postów.

A w temacie to jestem załamany.
Wymieniłem suport na nowy i dalej cyka.
:cry:

Po naciśnięciu nawet ręką na ramię korby w pozycji na godzinie 14 słychać charakterystyczne cyk.
Podczas mocnego deptania jadąc ,jedno ramię potrafi cyknąć , trzasnąć nawet trzy razy. :-(

Sztyca jest dokręcona , stery również, korby , suport też.

Czy jest możliwe ,że to coś z kasetą ?
A może to łańcuch...
Poradźcie coś panowie , bo w serwisach w moim mieście to pracują sami "specjaliści" co wiedzą jak kasę wyciągnąć , a nie jak pomóc...
Ja nie mogę jeździć jak mi coś cyka , bo dostaję szału.

#188 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 04 lipiec 2011 - 17:21

Rooney, pedały sprawdzałeś - dokręcenie, jak i flaki? (nie chce mi się czytać wątku dla przypomnienia) Śruby od blatów?

#189 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądEłk

Napisano 04 lipiec 2011 - 17:25

Jeśli masz możliwość zamień tylne koło( z kasetą, na moment z kimś posiadającym podobną konfiguracje)

U mnie cyki, kliki wydobywają się z okolic kasety (sprawdziłem, że to stamtąd) a "spec" powiedział, że trzeba kupić nowy bębenek. Chciałbym sprawdzić czy to na pewno bębenek, a nie żadne echo czy coś podobnego, ale nie mam z kim koła na próbę zamienić :evil:

Możecie mi dać link do takiego bębenka jaki siedzi w moim 2D? Bo przewertowałem Google, sklepy i nic nie mogę znaleźć, albo jakiś link do piasty podobnej do tej co mam :cry:

#190 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 lipiec 2011 - 17:46

Pedały są dokręcone na maksa.To jest też chyba niemożliwe żeby to były one skoro łapę za ramię korby bez dotykania pedałów i dociskam ,a cykanie się wydobywa.
Jeżeli się mylę to poprawcie mnie.
Mam możliwość sprawdzenia innych pedałów jak coś.

Śruby od blatów też sprawdzałem i są dowalone ma kasa.
Wszystkie ogniwka w łańcuchu są ok.

Flaki czyli ?

Może uda mi się podmienić koło , ale to trochę lipa , bo łańcuch i kaseta mogą być niedopasowane i strzelać przy mocniejszym depnięciu. :roll:

#191 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 04 lipiec 2011 - 19:17

Rooney, jak łapiesz za korbę, a nie pedały, to pedałów sprawdzać nie trzeba. Ciężka sprawa. Mi jak ostatnio zaczęło cykać, to rama pękała, ale wcześniej miałem dość poważny wypadek ;P

A inne korby masz jak przetestować?

#192 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 lipiec 2011 - 19:31

Innych korb nie mam.
Raczej plastikowe dzidostwo jedynie...

Taka rzecz mi się przypomniała.
Czasami mam tak ,że korba przeskoczy o jakiś procent jakby nie miała łańcucha i nie przekazuje tego na moment obrotowy.
Wskazywałoby to na bębenek więc czy to może mieć coś wspólnego z cykaniem ?

Odkręciłem nawet koszyki na bidony i dalej nic.
Bawiłem się z zaciskami na kołach. Też nic.

O i dzień przed rozpoczęciem się tego cykania , bawiłem się z regulacją tylnej przerzutki.

Kolega mi mówi ,że to raczej będzie naprężenie występujące gdzieś na ramie.
Wszystkie spawy są ok. Nie pękają. :-/
Myślę ,że to jest bardzo prawdopodobne , bo już nie ma pomysłu.

A jak oddam do serwisu to sprawę oleją , bo mądrzejsi w tym przypadku niż ja mogą nie być...

#193 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądEłk

Napisano 05 lipiec 2011 - 17:26

Zamieniłem się na chwilę na koła i cisza :roll:
Gdzie kupić piastę Campagnolo kompatybilną z 10s? :-| i od strony bębenka musi być
18 otworów, a z drugiej strony 9. Czy można ewentualnie kupić piastę Campy z innym rozkładem otworów i po prostu przełożyć sam bębenek? Bo wina leży w bębenku :cry:

#194 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 05 lipiec 2011 - 17:39

westacard, co to za piasta? Czasami jest możliwość dokupienia samego bębenka.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#195 Tandaradei

Tandaradei
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 05 lipiec 2011 - 18:03

Rooney, ja mam podobny problem, tyle że w swoim Mountain bike'u - jak podnoszę się z siodełka i mocniej pedałuję słyszę charakterystyczne "kliki". Też nie wiem co to jest :/

#196 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Napisano 06 lipiec 2011 - 08:58

Cytat

O i dzień przed rozpoczęciem się tego cykania , bawiłem się z regulacją tylnej przerzutki.

A jak oddam do serwisu to sprawę oleją , bo mądrzejsi w tym przypadku niż ja mogą nie być...

Czyli przed regulacja przerzutki tylnej nie cykalo Tobie w ogole?

Co do serwisu to powinienes ich naciskac, z tego co czytalem wymieniales support to pewnie z Twojej kieszeni wiec po co? Przeciez rower jest na gwarancji - mecz ich az nie bedzie cykalo, gadaj z kierownikiem z kim trzeba - maja to zrobic i koniec.

#197 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 06 lipiec 2011 - 10:02

OutsideR, rozbraja mnie takie podejście - "serwis ma naprawić, bo jest na gwarancji" - mój kumpel ma takie samo. Tutaj daje ciała, bo wymienia suport niepotrzebnie, ale jak coś zajeździmy, to to nie jest wada fabryczna, tylko zużycie. Jak się łańcuch wyciągnie, to też mają go wymienić? A z nim cały napęd, bo łańcuch przeskakuje?

Jak nie cykało przed regulacją, to sprawdź tę przerzutkę, kółeczka, jej ustawienie - zależnie od tego co tam robiłeś.

#198 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Napisano 06 lipiec 2011 - 10:44

Nie widze w tym nic rozbrajajacego dla mnie to raczej smutne, ze czlowiek kupil nowy rower i sam sie meczy z problemem w dodatku wymieniajac czesci (wymieniony support) w nowym rowerze na swoj koszt, a serwisant nacisnal na korbe cyknelo i tylko stwierdzil, ze za luzno skrecil kolega Rooney support zostawiajac czlowieka z problemem. No chyba , ze to nie byl serwis gdzie kolega zakupil rower a inny gdzie chcial sie tylko poradzic. Wyciagniecie lancucha czy zuzycie klockow wiadomo, ze nie podlega gwarancji ale takie rzeczy jak cykania kazdy normalny sprzedawca naprawia/usuwa "gwarancyjnie" bo w nowych rowerach czesto wystepuja po jakims tam czasie i sa wynikiem poluzowan itd. Sam do serwisu chodze w ostatecznosci bo akurat lubie grzebanie przy rowerze i rozwiazywanie problemow aczkolwiek przy ostanim cykaniu bylem bliski pojawienia sie w serwisie bo juz psychicznie nie dawalem rady z tym dziwiekiem;) ale na szczescie znalazlem przyczyne na koncu.

Pomimo, ze to shimano mysle, ze przy 3000 przebiegu nie ma opcji o zajezdzeniu czegokolwiek. Rower jest na gwarancji to trzeba z tego skorzystac, a nie samemu wydawac kase na nowy support itd.

#199 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 06 lipiec 2011 - 16:18

Wczoraj wsiadłem na rower żeby zrobić trening , ale nie wytrzymałem z tym cykaniem i oddałem go do serwisu. Jednak nie do tego , w którym kupiłem szosę , bo boję się czy mój rower wróciłby w stanie idealnym od tego "specjalisty".

I po wstępnej rozmowie wychodzi na to ,że albo jestem debilem albo sam nie wiem.
Skoro cyka zawsze w tym samym miejscu , to znaczy ,że to jednak suport.
Ale ja tam wszystko zrobiłem dobrze, a może jednak nie ?
Serwisant obiecał ,że się tym zajmie, a myślę ,że jest w dobrych rękach.
Zobaczymy jak go odbiorę z serwisu co było przyczyną.

A ten drugi suport powiedzieli ,że nie potrzebnie kupiłem...
Jestem dobrej myśli. ;-)

#200 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądEłk

Napisano 06 lipiec 2011 - 17:31

Jak już odbierzesz rower naprawiony to koniecznie napisz co było przyczyną ;-)

Dodaj odpowiedź