trzaski przy mocniejszym depnieciu
Napisano 30 czerwiec 2011 - 20:12
1. w serwisie usuneli z mufy nadmiar lakieru, lozoska wkrecone na smarze
2. lewe ramie korby (hollowtech II) dokrecone kluczem dynamometrycznym, ramie nasadzone na smarze
3. dokrecilem blaty i kasete, przesmarowalem sztyce
ale wszystko to i tak nie pomoglo
4. razu pewnego, podczas jazdy w deszczu zaowazylem ze korba nie wydaje juz symfonii dzwiekow, po wyschnieciu wszystko wrocilo do przykrej normy. obficie nasmarowalem sruby lewego ramienia korby i szczeline miedzy nimi smarem do lancucha (akurat mialem finishline). gdy smar spenetrowal wszystkie zakamarki trzaski znacznie zmalaly.
Napisano 01 lipiec 2011 - 08:47
Cytat
Dałem tylne koło do przesmarowania profilaktycznie (nic się z piastą nie działo), i po odebraniu okazało się że:
- słychać delikatne metaliczne cykanie na wyższych obrotach,
- poza tym po lewej stronie non stop wyłazi biały smar
- oraz raz na kilkadziesiąt kilometrów "przeskakuje bębenek" tzn po solidnym metalicznym trzaśnięciu korba przechodzi ćwierć obrotu na luzie
Przedobrzył z tym smarowaniem? Mogę się reklamować?
Co do wyłażenia smaru i przeskakiwaniu bębna, to podejrzewam zbyt rzadki smar, który wylewa się z piasty i paskudzi zapadki w samym mechanizmie. Trzeba raczej wszystko od nowa wyczyścić i nasmarować.
Jeśli chodzi o cykanie, to może być jedna lub kilka szprych luźnych. Nic mi na razie innego do głowy nie przychodzi.
Napisano 01 lipiec 2011 - 15:52
Zdjąłem dzisiaj korbę , wyjąłem suport(było na nim troszeczkę piasku i trochę smaru).
Wewnątrz było też trochę smaru. Wszystko wyczyściłem , obficie nasmarowałem, skręciłem na maksa i dalej cyka.
Jednak po każdym przejechanym metrze cykanie ustępowało ,aż zatrzymało się na rzadszym i cichszym. Ale nadal występowało.
Myślę sobie; wezmę zacisnę mocniej tylne koło , bo tata mówi ,że to cykanie nie dochodzi z suportu. Reczywiście pomogło o wiele bardziej , bo na płaskim nie było już cykania. Jedynie po stawaniu na pedały wydobywa się cykanie.
Nie mam już pomysłu o co tutaj chodzi. Teraz bardziej prawdopodobny wydaje się problem z tylnym kołem.
Chyba oddam go do serwisu , bo jest na gwarancji i niech oni się martwią...
Napisano 01 lipiec 2011 - 17:35
Stanął na pedał i cykło.
Powiedział mi ,że musiałem za słabo dokręcić miski i korby skoro jeszcze cyka.
I ,że to jest na pewno to.
Mówił ,że skoro miski przed czyszczeniem łatwo się odkręcały to znaczy ,że to był główny powód tego nadmiernego cykania.
Używam tej nasadki i zwykłych kluczy.
Spróbuję jeszcze raz... :-?
Napisano 04 lipiec 2011 - 17:04
A w temacie to jestem załamany.
Wymieniłem suport na nowy i dalej cyka.
:cry:
Po naciśnięciu nawet ręką na ramię korby w pozycji na godzinie 14 słychać charakterystyczne cyk.
Podczas mocnego deptania jadąc ,jedno ramię potrafi cyknąć , trzasnąć nawet trzy razy. :-(
Sztyca jest dokręcona , stery również, korby , suport też.
Czy jest możliwe ,że to coś z kasetą ?
A może to łańcuch...
Poradźcie coś panowie , bo w serwisach w moim mieście to pracują sami "specjaliści" co wiedzą jak kasę wyciągnąć , a nie jak pomóc...
Ja nie mogę jeździć jak mi coś cyka , bo dostaję szału.
Napisano 04 lipiec 2011 - 17:25
U mnie cyki, kliki wydobywają się z okolic kasety (sprawdziłem, że to stamtąd) a "spec" powiedział, że trzeba kupić nowy bębenek. Chciałbym sprawdzić czy to na pewno bębenek, a nie żadne echo czy coś podobnego, ale nie mam z kim koła na próbę zamienić :evil:
Możecie mi dać link do takiego bębenka jaki siedzi w moim 2D? Bo przewertowałem Google, sklepy i nic nie mogę znaleźć, albo jakiś link do piasty podobnej do tej co mam :cry:
Napisano 04 lipiec 2011 - 17:46
Jeżeli się mylę to poprawcie mnie.
Mam możliwość sprawdzenia innych pedałów jak coś.
Śruby od blatów też sprawdzałem i są dowalone ma kasa.
Wszystkie ogniwka w łańcuchu są ok.
Flaki czyli ?
Może uda mi się podmienić koło , ale to trochę lipa , bo łańcuch i kaseta mogą być niedopasowane i strzelać przy mocniejszym depnięciu. :roll:
Napisano 04 lipiec 2011 - 19:31
Raczej plastikowe dzidostwo jedynie...
Taka rzecz mi się przypomniała.
Czasami mam tak ,że korba przeskoczy o jakiś procent jakby nie miała łańcucha i nie przekazuje tego na moment obrotowy.
Wskazywałoby to na bębenek więc czy to może mieć coś wspólnego z cykaniem ?
Odkręciłem nawet koszyki na bidony i dalej nic.
Bawiłem się z zaciskami na kołach. Też nic.
O i dzień przed rozpoczęciem się tego cykania , bawiłem się z regulacją tylnej przerzutki.
Kolega mi mówi ,że to raczej będzie naprężenie występujące gdzieś na ramie.
Wszystkie spawy są ok. Nie pękają. :-/
Myślę ,że to jest bardzo prawdopodobne , bo już nie ma pomysłu.
A jak oddam do serwisu to sprawę oleją , bo mądrzejsi w tym przypadku niż ja mogą nie być...
Napisano 05 lipiec 2011 - 17:26
Gdzie kupić piastę Campagnolo kompatybilną z 10s? :-| i od strony bębenka musi być
18 otworów, a z drugiej strony 9. Czy można ewentualnie kupić piastę Campy z innym rozkładem otworów i po prostu przełożyć sam bębenek? Bo wina leży w bębenku :cry:
Napisano 05 lipiec 2011 - 17:39
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Gosc_OutsideR_*
Napisano 06 lipiec 2011 - 08:58
Cytat
O i dzień przed rozpoczęciem się tego cykania , bawiłem się z regulacją tylnej przerzutki.
A jak oddam do serwisu to sprawę oleją , bo mądrzejsi w tym przypadku niż ja mogą nie być...
Czyli przed regulacja przerzutki tylnej nie cykalo Tobie w ogole?
Co do serwisu to powinienes ich naciskac, z tego co czytalem wymieniales support to pewnie z Twojej kieszeni wiec po co? Przeciez rower jest na gwarancji - mecz ich az nie bedzie cykalo, gadaj z kierownikiem z kim trzeba - maja to zrobic i koniec.
Napisano 06 lipiec 2011 - 10:02
Jak nie cykało przed regulacją, to sprawdź tę przerzutkę, kółeczka, jej ustawienie - zależnie od tego co tam robiłeś.
Gosc_OutsideR_*
Napisano 06 lipiec 2011 - 10:44
Pomimo, ze to shimano mysle, ze przy 3000 przebiegu nie ma opcji o zajezdzeniu czegokolwiek. Rower jest na gwarancji to trzeba z tego skorzystac, a nie samemu wydawac kase na nowy support itd.
Napisano 06 lipiec 2011 - 16:18
I po wstępnej rozmowie wychodzi na to ,że albo jestem debilem albo sam nie wiem.
Skoro cyka zawsze w tym samym miejscu , to znaczy ,że to jednak suport.
Ale ja tam wszystko zrobiłem dobrze, a może jednak nie ?
Serwisant obiecał ,że się tym zajmie, a myślę ,że jest w dobrych rękach.
Zobaczymy jak go odbiorę z serwisu co było przyczyną.
A ten drugi suport powiedzieli ,że nie potrzebnie kupiłem...
Jestem dobrej myśli. ;-)
Dodaj odpowiedź