trzaski przy mocniejszym depnieciu
Napisano 14 grudzień 2011 - 09:17
korby i łożyska wyglądają OK i są dobrze osadzone:

miski są wsuwane, mają jakąś gumkę/ring i skrzypią z carbonem
osadzone wyglądają tak:

tuż po wyjęciu:

oraz same miski:

pytanie brzmi:
1. jak osadzić miski aby nie skrzypiały?
2. wkładając korbę muszę zwrócić uwagę na coś jak osadzam je w miskach?
3. zapomniałem jeszcze o czymś?
nie mam tej zawleczki metalowej, która występuje na filmie qqx
co to za białe mazidło co smarują miski?
dzięki chłopaki za to co już zrobiliście i liczę na dalszą pomoc
gwiazdor Wam to wynagrodzi :-D
Napisano 14 grudzień 2011 - 16:58
Cytat
Ta zawleczka w sumie tylko przytrzymuje jedną stronę korby i nic więcej.nie mam tej zawleczki metalowej, która występuje na filmie
Nie znam się na aż tak dobrze, ale na filmie te miski są wprasowywane i siedzą na sztywno, a u Ciebie mówisz, że wylazły bez oporu, w tym tkwić może problem luzu.
Napisano 14 grudzień 2011 - 17:47
Cytat
rozkręciłem i wiem co w "trawie" piszczy, wystarczy tylko imbus 10mm, reszta schodzi "sama"
korby i łożyska wyglądają OK i są dobrze osadzone:
Wez te lozyska dobrze pod lupe , moze cos tam w nich jednak juz strzela

Napisano 14 grudzień 2011 - 18:01
Tylko łożysko naprasowane na prawe ramie korby jest dodatkowo zabezpieczone pierścieniem osadzonym w nacięciu osi korby. Lewe ramię ma tylko naprasowane łożysko i nic więcej.
Cytat
pytanie brzmi:
1. jak osadzić miski aby nie skrzypiały?
2. wkładając korbę muszę zwrócić uwagę na coś jak osadzam je w miskach?
3. zapomniałem jeszcze o czymś?
1. Już pisałem - na smar stały, czyli pomazać smarem mufę suportową oraz miskę i teoretycznie po sprawie.
2. Tak, aby nie pchać łożysk do misek na sucho tylko aby dać torchę smaru do samej miski. Poza tym wszystko złożyć równo, skręcić nie za mocno i to tyle.
Napisano 14 grudzień 2011 - 22:10
Napisano 15 grudzień 2011 - 15:14

To to: http://www.wertykal....-Campagnolo/897
Swoją drogą zrwóćcie uwage na cenę tego.. smaru.
vuki, wątpię aby nie były na smar.. w momencie składania roweru producent mógł dać tak minimalnie smaru, że go prawie nie było widać (w końcu i tak liczy się warstwa kontaktowa między elementami która ma grubość kilku mikronów).
Ale mógł też i nie dać.. Shimano w serwisówkach pisze, że na dwa plastykowe elementy współpracujące jakoś ze sobą nie daje się smaru.. a potem skrzypi :mrgreen:
Ten smar o którym piszesz to ŁT-43 i do tego zadania powinien się nadać jak najbardziej. Smar o którym wspomina Marco_, również byłby b. dobry.
Podobnie jak ten (który ja polecam BTW):
http://www.wertykal....y-100g-tuba/660
Odnośnie mieszania.. absolutnie nie robić tego. Wymyć miskę jakimś odtłuszczaczem czy benzyną ekstrakcyjną i na czystą miskę dać smar, tak samo inne powierzchnie.
Do środka miski - więcej, na miejsce kontaktu z mufą wystarczy odrobina.
Napisano 15 grudzień 2011 - 17:12
Jeśli chcesz taki smar, to tu masz chyba najtaniej:
http://allegro.pl/no...1980797943.html
http://allegro.pl/no...1962227008.html
Obydwa są podobnej klasy. Na stronie Finish Line poczytasz więcej o nich. ;-)
Napisano 16 grudzień 2011 - 09:02
"W systemie OS, a szczególnie w rozwiązaniu campagnolo warto miski od razu posmarować klejem Loctite (641). Z własnego doświadczenia wiem iż sam smar nie wystarczy.
Miski campy są wykonane z aluminium i niestety podczas mocniejszego naciśnięcia na korby słychać trzaski, stuki itp. Po zastosowaniu Loctite'a trzaski przeszły do historii. "
niestety Loctite kosztuje ponad 130zł/50ml netto, a gdyby dać trochę np. silikonu?
chyba nie wytwarzają się tam aż takie duże temperatury?
no i dlaczego nie widzę działu Warsztat wchodząc normalnie na forum?
Napisano 16 grudzień 2011 - 10:00
Cytat
Kliknij w ten granatowy pasek 'Warsztat' na głównej stronie i Ci się rozwinie dział.no i dlaczego nie widzę działu Warsztat wchodząc normalnie na forum?
Napisano 20 grudzień 2011 - 20:29
Cytat
miski wklejam na Loctite a łożyska osadzić w miskach na smar czy wkleić na Loctite?
Jeśli łożyska osadzisz na loctite, to raz, że to nie będzie się kręcić, a dwa, że nigdy już tego nie naprawisz bez nakładu ogromnych pieniędzy. Myślę, że to zrozumaiała rada. WSZYSTKO już zostało opisane w poprzednich postach.
Napisano 20 grudzień 2011 - 23:33

czesci trzeba rozkrecac , skrecac , po co odrazu kleic na fest ? :mrgreen: ... co to za czesci ze stukaja pukaja i trzeba je na klej brac ? wymienic caly rower na inny , ale w zyciu cos tam kleic , skleic to sobie mozna jedynie dentke , haha

Ps; Ze co ? ze mi sie tam od czasu do czasu jakas srubeczka w rowerze poluzuje to mam ja odrazu na klej brac ? jak ja wole ja sobie dokrecic od czasu do czasu , bo lubie to robic , to moj rower , ja na nim jezdze , wiec kto mial by to za mnie zrobic ? ..klej ? (to tak odnosnie luzjacych sie srubek i kleju) :mrgreen: ... Vuki uwazaj tam zebys pozniej nie przeklinal tego kleju

Dodaj odpowiedź