Skocz do zawartości

Zdjęcie

trzaski przy mocniejszym depnieciu

284 odpowiedzi w tym temacie

#101 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 sierpień 2010 - 19:48

Jutro sprawdzę czy pomoże

#102 miszleu

miszleu
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWarszawa/Piaseczno

Napisano 03 sierpień 2010 - 19:50

Taka cecha shimano htII. Mi trzeszczy Tiagra, wiem że trzeszczą też Ultegry i Dura Ace. nie wiem jak 105, ale pewnie też. Oczywiście znam bądź słyszałem o jednostkowych przypadkach, więc generalizować pewnie nie można, ale... Objawy podobnie jak powyżej - na niskiej kadencji ale przy dużej sile nacisku, zwłaszcza lewą nogą - start z miejsca, czasem przy podjeżdżaniu pod wniesienia. Na wysokich kadencjach - cisza. U mnie nieco pomogło porządne przesmarowanie i wyczyszczenie z syfu (efekt słabego smarowania wcześniej). Dalej trzeszczy, ale da się wytrzymać.

#103 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 sierpień 2010 - 19:56

Miszleu, Ty piszesz o tej spince zabezpieczającej śruby mocujące lewe ramię. U mnie co innego powoduje stukanie. Niewykluczone, że są to pedały, ale żeby stukało od samego nieruchomego stania?

#104 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 sierpień 2010 - 21:06

Cytat

Taka cecha shimano htII. Mi trzeszczy Tiagra, wiem że trzeszczą też Ultegry i Dura Ace. nie wiem jak 105, ale pewnie też. Oczywiście znam bądź słyszałem o jednostkowych przypadkach, więc generalizować pewnie nie można, ale... Objawy podobnie jak powyżej - na niskiej kadencji ale przy dużej sile nacisku, zwłaszcza lewą nogą - start z miejsca, czasem przy podjeżdżaniu pod wniesienia. Na wysokich kadencjach - cisza. U mnie nieco pomogło porządne przesmarowanie i wyczyszczenie z syfu (efekt słabego smarowania wcześniej). Dalej trzeszczy, ale da się wytrzymać.

Nie siej defetyzmu, nic nie trzeszczy jesli sie prawidłowo zamontuje uwzględniajac odpowiedni smar gdzie trzeba.

zazwyczaj na warsztat przychodzą rowery z za słabo dokręconymi miskami , albo na sucho.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#105 miszleu

miszleu
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWarszawa/Piaseczno

Napisano 03 sierpień 2010 - 21:38

Cytat

Cytat

Nie siej defetyzmu, nic nie trzeszczy jesli sie prawidłowo zamontuje uwzględniajac odpowiedni smar gdzie trzeba.

zazwyczaj na warsztat przychodzą rowery z za słabo dokręconymi miskami , albo na sucho.

Jak będę w Krakowie to się u Was zamelduję z maszyną to zobaczymy :), u mnie smarowanie jedynie zmniejszyło kłopot.

#106 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 sierpień 2010 - 06:26

to sprawdź jeszcze dokręcenie śrub w blatach i pedały.

Do likwidowania trzasków polecam smar biały w płynie firmy BOLL, duża pucha, smar jest wodnisty jak sie psika a po jakiejś tam chwili zastyga.

czasem też trzeszczy sztyca w ramie

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#107 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 04 sierpień 2010 - 10:03

Używam takowego w biurze, ale nie wiem czy takiej firmy, więc go dziś podwędze po pracy i zobaczę czy pomoże :mrgreen:

Dodam tylko, że nadsłuchując i szukając przyczyny gdy stałem na owym pedale to ciało moje miało jak najmniejszy kontakt z rowerem by generować jak najmniejszy nacisk na poszczególne części ramy/roweru. I tak jak stałem na owym pedale to tyłek był w powietrzu by wyeliminować siodło/szycę

#108 Gosc_KAZ_*

Gosc_KAZ_*
  • Gość

Napisano 04 sierpień 2010 - 15:17

Z mojego doświadczenia wnioskuję, że trzaski, które pojawiają się w różnych trudnych do określenia momentach albo nagle, po mocniejszym dźwięku odpuszczają pochodzą z suportu. Spotkałem się z tym przy dwóch modelach Meridy.

W jednym przypadku oznaczało to koniec żywota wkładu suportowego - mimo, że pracował bez najmniejszego luzu na osiach - po zdjęciu łańcucha wyczuwalny był wyraźny opór, który był tym silniejszy im rowerek ... dłużej stał! Łożyska po prostu się zużyły i pracowały ciężej. Dogorywanie rozpoczęło się właśnie od sporadycznych mocnych stuków aż do trzasków i "tykania" w czasie ostrego pompowania stojąc na pedałach.

#109 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 04 sierpień 2010 - 19:34

Przesmarowanie osi pedału chyba nie pomogło, nadal słychać owe cykanie. Póki co postanowiłem sie z tym zaprzyjaźnić :-D

#110 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:02

Deadhorse, prawda jest taka że kiedyś jak pamiętam miałem w MTB takie samo cykanie jak opisujesz i było to padnięte lewe łożysko w suporcie ISIS. Po wymianie zapomniałem o problemie.. Pedały również proponowałbym zdjąć i założyć na moment inne.

Do tego ustalić czy wszystko było złożone tak jak być powinno tj. czy został dany smar na wypust osi kwardatu/isisu/innego wielowypustu oraz czy miski nie siedzą na sucho w ramie. Mogą być też niedokręcone zębatki korby. Może być pękająca rama.

Co do tych plastików w korbach ze zintegrowaną osią to fakt że strzelają, ale warto dać tam smaru i pilnować aby go nie zabrakło i nie ma strzelania. Albo można te ustrojstwo zdjąć. W końcu jeśli ramie korby ma się odkręcić i odpaść i tak odpadnie. Nie wierzę aby taka blaszka temu zapobiegła skoro 2 śruby i kontra zawiodła.

#111 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 08 sierpień 2010 - 19:19

Cytat

pedały se dokręć.

wygląda na to, że posmarowanie gwintu pomogło, albo po prostu byłem przejęty wyścigiem i nie słyszałem :)

#112 Gosc_przemo01-93_*

Gosc_przemo01-93_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2010 - 10:11

odpowiedz jest prosta pon. też tak mam czasem z kołem musisz dokręcić przednia i tylną ośkę od piast pon na 10000% jest tam malutki luz i to łożyska strzelają ;] myślę ze pomogłem pozdro

#113 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2010 - 10:15

U mnie pomogło dociagniecie srub mocujących koronki do korby.
W drygim rowerze winnym okazał się zapiaszczonywałek suportu- na szczeście piasek nie dostał się do kulek i trzszeczał pomiedzy deklem miski, a wałkiem. W starych miskach suportu campy był na to fajny patent ze slimakowym frezem wywalającym wszelkie wieksze syfy na zewnatrz.

#114 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 08 wrzesień 2010 - 14:10

Nie ukrywam, że też zaliczam się do ludzi których niezwykle denerwują różne przypadłości wywołujące trzaski, piski i inne dziwne dźwięki. Z przykrością odkrywam, że paradoksalnie te dziwne dźwięki pojawiają się wprost proporcjonalnie do jakości roweru :-). Moje stare rowery o ramach cr-mo i korbach na kwadrat nie wydawały, żadnych przykrych dźwięków. Teraz lekka ramka Fondriesta trzeszczy niemiło przy stawaniu na pedałka, a korba shimano H2 wydaje taką symfonię dźwięków, że trudno nawet zdiagnozować skąd się wydobywają. Oczywiście korba była rozkręcana i składana powtórnie. Poddałem się całkowicie, tęsknię jednak nadal do cichych rowerków, które wydają tylko szum opon. Na szczęście mam kilka rowerów i gdy jeden z nich mnie zmęczy dziwnymi dźwiękami przesiadam się na jakiś czas na kolejny.

Stas

#115 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 08 wrzesień 2010 - 18:22

Cytat

odpowiedz jest prosta pon. też tak mam czasem z kołem musisz dokręcić przednia i tylną ośkę od piast pon na 10000% jest tam malutki luz i to łożyska strzelają ;] myślę ze pomogłem pozdro

Nieprawda. Nie wprowadzaj nikogo w błąd. Jeździłem parę razy na jakimś turystyku, który miał gigantyczny kilkumilimetrowy luz i nic nie strzelało. Obecnie mam minimalny przy łapaniu zdjętego koła za ośkę, ale brak po zapięciu koła i łapaniu za obręcz - moim zdaniem tak musi być.

Cytat

Moje stare rowery o ramach cr-mo i korbach na kwadrat nie wydawały, żadnych przykrych dźwięków.

Coś w tym jest. Mnie bardzo dziwią opisywane tu problemy, gdyż po prostu prawie nie istnieją w obu wiekowych szosówkach, na których śmigam. Wszelakie trzaski, strzały usuwam na bieżąco zazwyczaj jedynie mocniej dokręcając.

#116 Bagno

Bagno
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 wrzesień 2010 - 18:41

Mi ostatnio w nowo kupionym rowerze zgrzytało przy mocniejszym naciskaniu, zwłaszcza lewego ramienia korby. Wmawiali mi, że to pedała w sklepie. Przeczyszczenie i nasmarowanie suportu załatwiło sprawę.

#117 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 09 wrzesień 2010 - 09:27

Tak z ciekawości zapytam - co to jest "pedała"?

#118 Bagno

Bagno
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 wrzesień 2010 - 17:13

Cytat

To samo co pedałka cztery posty wyżej.

#119 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 wrzesień 2010 - 17:18

MiSzA, za każdym razem razi mnie to po oczach ;)

Pedały - pedał, pedała - pedało(?!?! o_O) Pedała, to trzeba unikać jadąc tak wypiętym na rowerze ;P

#120 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 09 wrzesień 2010 - 18:50

Cytat

Cytat

To samo co pedałka cztery posty wyżej.

Aha! Czyli forma żeńska, dodatkowo w zdrobnieniu, od wyrażenia pedał. OK.
Wiesz - technika tak szybko się rozwija, że człowiek sam już nie wie czy to jakaś nowinka czy ktoś po prostu kaleczy język... ;)

Dodaj odpowiedź