Jump to content

Photo

trzaski przy mocniejszym depnieciu

284 replies to this topic

#161 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 May 2011 - 12:21

zaciesnic mocno zacisk sztycy i zobacze czy przestanie (do tej przykrecalem go w miare lekko-optymalnie bo boje sie uszkodzic karbonowa rure podsiodlowa),

i słusznie! Akurat sztyca jest bardzo delikatna i łatwo można ją zmiażdżyć za mocno dokręcając obejmę. Także tu z umiarem - jeśli sztyca nie przekręca się, tudzież nie obniża, to znaczy że nie ma co mocniej zaciskać. Hałasować też raczej nie hałasuje. U mnie źródłem hałasu było miejsce styku prętów siodełka z zaciskiem trzymającym te pręty. A że pręty są metalowe, to i mocne zaciśniecie nie grozi ich zmiażdżeniem.

Na kraniec lewej korby jaki smar/paste trzeba dac?
Jakis smar na lozyska?

Ja daję biały Zefala. Na łożyska to samo (oczywiście na miejsce styku łożysk z korbą).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#162 Gosc_belg26_*

Gosc_belg26_*
  • Gość

Posted 24 May 2011 - 12:39

Mam w domu smar uniwersalny (do lozysk, mechanizmow itd- na pojemniku pisze) , kupiony kiedys w castoramie w miare gesty i zielony jest uzywalem go akurat do smarowania elementow ruchomych bramy uchylnej i bardzo pomogl.

Czy mozna cos takiego uzyc do tych miejsc w rowerze? Jezeli nie to moze mozna jakis inny? Bo chyba te typowo rowerowe to jakies zwykle smary, a jedynie okreslone jako przeznaczone do rowerow i oczywiscie odpowiednio drozsze? :)

#163 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 May 2011 - 13:00

Wątek o smarach.

#164 Gosc_belg26_*

Gosc_belg26_*
  • Gość

Posted 25 May 2011 - 08:18

I niestety na wczorajszej jezdzie pomimo porobienia rzeczy o ktorych mowilem nadal sobie cykalo co jakis czas. Zostaje tylko korba jak zdobede klucz i paste/smar ale z wierzchu widze, ze ona jest w zakamarkach czysta poza tym gdyby to byla korba cykalo by przy kazdym obrocie chyba? , a ja podczas wczorajszej 50km plaskiej jazdy naliczylem moze z 20cykniec (na podjazdach jest czesciej):/

Mi przedostatnio cykało wykończone łożysko w UT a ostatnio zatarte ogniwko łańcucha. W przypadku łańcucha ustaliłem które, wymyłem spirytusem, przesmarowałem i jest ok.

Gibber jak cykalo Ci to ogniwko to przy kazdym obrocie korba czy tylko czasami? Bo moze u mnie tez to lancuch jakies ogniwko, ktore jak juz pedaluje nie cyka ale przy zaczeciu sie odzywa, z tym ze jakies 200km temu byl czyszczony.

#165 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Posted 02 June 2011 - 21:49

Też miałem taki problem, również mam korby campa UT ale po odkręceniu korb i misek trochę się zmartwiłem bo wszędzie raczej czysto a dźwięk tykania wydawało się dochodził 100% z korb po prawej (rower jeździł głównie suche), jedynie na miskach nie było już tego smaru co oryginalnie na nich jest wiec uzupełniłem brak:) Ostatnim razem po zgłębieniu tematu wyeliminowałem kilka rzeczy na raz i od tego czasu cisza (oby tak zostało).

Oto co ja zrobiłem:
- czyszczenie sztycy i rury podsiodłowej
- przesmarowanie prętów siodełka
- przesmarowanie miejsc na styku zaciski kół-rama
- dokręcenie kasety
- demontaż korb i misek UT z czyszczeniem i ponownym smarowaniem
- dokręcenie wszystkich śrub tarcz korby oraz samej korby
- eliminacja pedałów jako przyczyny dźwięku poprzez ich wymianie, a później przed montażem ponownym smarowanie gwintów
- porządne czyszczenie łańcucha, który był trochę czarny:) + smarowanie
- dokręcenie śrub kokpitu

Przyczyn tykań i różnych dźwięków jest zdecydowanie więcej jak ktoś chce można
poczytać znalazłem fajny artykuł:

http://www.jimlangle...eepitquiet.html

#166 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 03 June 2011 - 06:04

Gibber jak cykalo Ci to ogniwko to przy kazdym obrocie korba czy tylko czasami? Bo moze u mnie tez to lancuch jakies ogniwko, ktore jak juz pedaluje nie cyka ale przy zaczeciu sie odzywa, z tym ze jakies 200km temu byl czyszczony.

Cykało od czasu do czasu (co kilka obrotów, czasem co obrót). To, że był czyszczony niedawno nie ma znaczenia. Najlepiej sprawdzić, czy każde ogniwo łańcucha swobodnie się obraca i masz odpowiedz.

UT może cykać, jak miski nie były zamontowane na Loctite 222, zwykły smar miedziowy, czy ceramiczny nie zdaje rezultatu.

#167 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Posted 03 June 2011 - 15:33

Pytanie tylko czy potem się odkręci te miski po zastosowaniu kleju czy też rama i miski stają się dożywotnim przyjacielem do końca żywota:) ?

#168 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 posts
  • SkądRacibórz

Posted 03 June 2011 - 16:30

http://www.loctite-k...tm&ramka=glowna

Da się rozkręcić przy użyciu trochę większej siły niż normalnie.

#169 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 03 June 2011 - 19:09

Cena w Polsce na L222 jest chora, zarówno za 10 jak i 50 ml. W DE 50tka kosztuje 12 Euro :mrgreen:

#170 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 03 June 2011 - 20:26

nikt nie broni Ci zakupić tam .

Mnie zaczęło cykać, trzeszczeć coś wczoraj, i dzisiaj w okolicy korby.

Dokręciłem śrube główną, śruby od blatów i dalej trzeszczy , no to sie pochyliłem i patrze a tam jeszcze jedna śruba od blatów za korbą i odwrotnie montowana, dokręciłem i cisza

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#171 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 05 June 2011 - 08:29

Dziękuję za radę. Kupiłem już kilka miesięcy temu podczas jednej z wizyt w okolicach Esslingen. Chciałem, żeby inni również otworzyli oczy na ebay.pl i sprzedawców z De.

#172 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKatowice

Posted 05 June 2011 - 14:53

też mi ostatnio (prawdopodobnie przyczyną jest jazda w deszczu) zaczęło cykać. Po kolei sztyca, siodło, pedały, stery, ramiona korby, czyszczenie napędu, szprychy luźne nie są. Już myślałem, że będzie okej, ale jednak nie, wciąż gdzieś cyka... Cykanie dziwne, bo raz rytmiczne, raz arytmiczne, potem chwila ciszy, ogólnie pojawia się przy pedałowaniu i w momencie jego zaprzestania. Na sucho korby się kręcą cichutko.

Opcje mam w sumie 3, no może 5:
- piasek się dostał pod kołnierz i gdzieś tam męczy łożyska
- piasek w którymś ogniwie łańcucha (albo ogólnie zużyta kaseta/łańcuch)
- bloki w butach
- rama pęka (choć jeszcze nic nie widać ;)) choć ponoć aluramy jakiś dźwięków ostrzegawczych nie wydają.
- poluzowane śrubki mocujące tarcze w korbie.

Może ktoś ma jeszcze jakieś inne opcje/doświadczenia. ewentualnie sugestie dotyczące rozwiązania problemu :)

#173 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 15 June 2011 - 07:48

Heh... Wczoraj wreszcie odnalazłem co u mnie powodowało trzaski. Redukcja w rurze podsiodłowej. Zaciśnięta powodowała trzaski przy mocniejszym depnięciu na siedząco. Co ja się nakombinowałem, niby sztyca bez offsetu pomogła, ale jak przesunąłem lekko siodełko w tył (dopasowanie), to znowu zaczęło trzaskać. Już myślałem, że poddupek Arione wydaje te dźwięki (no, to byłaby załamka), ale postanowiłem wyczyścić jeszcze na wszelki wypadek podsiodłówkę. Okazało się, że mogę wydłubać redukcję na 27.2. Redukcję wyciągnąłem, wyczyściłem, przekręciłem o 180* (szczelina znalazła się od frontu - zabezpiecza to również przed uszkodzeniem sztycę z kompozytu), zamontowałem, włożyłem sztycę, która wcześniej skrzypiała przy deptaniu i... spokój.

#174 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 19 June 2011 - 19:51

Dałem tylne koło do przesmarowania profilaktycznie (nic się z piastą nie działo), i po odebraniu okazało się że:
- słychać delikatne metaliczne cykanie na wyższych obrotach,
- poza tym po lewej stronie non stop wyłazi biały smar
- oraz raz na kilkadziesiąt kilometrów "przeskakuje bębenek" tzn po solidnym metalicznym trzaśnięciu korba przechodzi ćwierć obrotu na luzie

Przedobrzył z tym smarowaniem? Mogę się reklamować?

#175 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądEłk

Posted 27 June 2011 - 14:59

Witajcie!
Chcę kontynuować ten temat doszedłem do tego, że na przełożeniach kasety z zakresu (od ok. 3 do 6 lub 7) dochodzi do tego klikania, byłem u "naprawiaczy" i jeden nie wiedział skąd to się bierze, a drugi powiedział, że przyczyna leży w bębenku. Co wy myślicie o tym?

#176 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 27 June 2011 - 19:06

Może luźne blaty korby - dokręć śruby i sprawdź. U mnie też ostatnio trzaskało i przyczyna była taka jak opisał prozor, z tym, że nie mam redukcji, ale między ramę a sztycę dostał się piach i strzelało przy kręceniu na siedząco. Trzask był dość donośny i na pierwszy słuch dochodził ze sterów - rezonował. Po przeczyszczeniu cisza.

#177 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 27 June 2011 - 20:29

Ze swojej strony proponuję jeszcze sprawdzić spinkę. U mnie okazało się, że pin w spince zrobił się luźny i trzeszczał przy deptaniu.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#178 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 29 June 2011 - 18:53

Teraz mnie zaczeło cykać.
Mam teorię ,że to jest wirus i jak ktoś sobie z nim poradzi to ten atakuje kolejny rower. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A teraz całkiem serio. Ten suport, bo jestem pewien ,że to on cyka - głównie na podjazdach jak trzeba mocniej depnąć czy na sprincie - to Shimano UN26 czyli z tego co się dowiedziałem to kompakt , czyli nie rozbieralny. Zastanawiam się czy może wystarczy samo smarowanie czy jednak po 3 tysiącach taki suport należy już wymienić jak coś jest z nim nie tak ?

#179 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Posted 29 June 2011 - 21:15

Próbowałeś dokręcić korbę i sruby tarcz? Też kiedyś miałem M 880 i trzeba było to zrobić bo poluzowało się i cykało:) Sprawdź też pedały i rzeczy, o których pisałem ja i koledzy we wcześniejszych postach tego wątku.

Jeżeli chodzi o support to u mnie na gwintach nie było w ogóle smaru co było powodem cykań, posmarowałem czyms takim:

https://www.cyklotur...ZTA_1__PD_.html

i pomogło, spróbuj. Po 3000 wątpie żebyś miał support do wymiany pomimo, że to shimano:) Gdy miałem te meridę to nic nie robiłem z supportem do czasu jej sprzedaży (miała >10k najechane).

#180 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 30 June 2011 - 16:02

Pojechałem po klucz do ściągania korb.
Te zdjąłem , przesmarowałem tam coś, założyłem. Dopierdzieliłem je na maksa i te śruby w korbach też.
Nadal cyka ,a nawet skrzypi.

Załączam zdjęcie , bo nurtuje mnie jedna rzecz.Miska nie dolega idealnie do ścianki.
Brakuje jej chyba 1mm , pewnie to może być właśnie ten problem , ale jednak cykanie słychać po dwóch stronach.
Dołączona grafika

Sam nie wiem. Zobaczymy co będzie jak kupię teraz klucz do misek. :roll:

Reply to this topic