Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tdf 2014

274 odpowiedzi w tym temacie

#241 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 23 lipiec 2014 - 18:00

Tak zapytam z ciekawości... czy są jakieś konsekwencje tego, że na podjazdach ludzie pomagają zawodnikom poprzez popychanie ich ? Nie widziałem takich przypadków na Tour de France (raczej wolę jeździć, niż oglądać jak ktoś jeździ, więc nie wiem czy są tam takie przypadki) tylko na Tour de Pologne.

#242 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 lipiec 2014 - 18:12

Jeżeli zawodnik nie nakłaniał do takiego zachowania, to nie ma powodu do obaw. Tak samo powszechnie przyjęte jest, że zawodnik nie dostaje kary, jeżeli kibice pomogą mu ruszyć z miejsca po postoju.

Natomiast zachowanie Majki jest już dość wątpliwe i tu może być różnie - choć szczerze mówiąc przewaga na mecie była na tyle duża, że moim zdaniem nawet bez odepchnięcia się od motocykla by wygrał, więc nie sądzę, aby to się skończyło jakimiś karnymi sekundami. Co najwyżej otrzyma kilkaset franków kary i na tym się skończy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#243 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 23 lipiec 2014 - 18:20

Nie miałem Eurosportu...tzn. nie znalazłem na liście kanałów (przedpotopowa kablówka). TDF 2014, kupiłem więc Eurosport Player na miesiąc. Na drugi dzień Eurosport się znalazł... Ale teraz dzięki temu, że wykupiłem to mogłem obejrzeć w pracy :). Dzisiaj jedynie ostatnie 1500 metrów (młyn w pracy), kiedy wygrał w Alpach ostatnie 4 km. Rafałek jesteś wielki !!!

Jutro powtórki już nie popuszczę...

#244 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 23 lipiec 2014 - 18:46

I już w zespole Rafiego myślą żeby go dać na lidera TDF !!

Bravo - dwa zwycięstwa w TDF i to w jakim stylu !!

Żadnego wożenia się na kole - tylko zrywanie z koła zawodników - to wielka sztuka.

#245 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 lipiec 2014 - 19:25

A ile można punktów zdobyć jutro na Tourmale za zwycięstwo i pozostałe miejsca? Chyba 25, ale nie jestem pewien. Jeśli Rafał by zdobył na tyle dużo, że miał by ponad 50 pkt. przewagi nad Nibalim to wygrał by klasyfikację górską. Obawiam się niestety, że jutro nie będzie już tak pięknie i harty nie pozwolą mu tak odjechać (głównie Nibali) na ostatnim podjeździe. Przewiduję, że warto by było rozstrzygnąć zwycięstwo w górskiej już na Tourmale, ale tu wiele zależy od drużyny Saxo, by ta nie pozwoliła na jakieś harce i większą ucieczkę już na tym podjeździe. Moim zdaniem warto Rafałowi zawalczyć o zwycięstwo na Tourmale, a potem niech się dzieje już co chce.

#246 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipiec 2014 - 20:15

Co do ewentualnej kary to w grę wchodzą zwykle kary finansowe, a jeśli już zdarzą się jakieś czysto sportowe to odejmowane są punkty z klasyfikacji punktowej, więc tu Rafałowi nic nie grozi ;) Nie ma zwyczaju dodawania sekund lub punktów do klasyfikacji górskiej.

Jeśli chodzi o jutro to opcje są dwie: 1. lub 2. miejsce na Tourmalet daje już Rafałowi pewną koszulkę górala (oczywiście pomijam te śmieszne premie 4. kat. na dwóch ostatnich sprinterskich etapach). Natomiast jeśli ani on ani Enzo nie zapunktują na wcześniejszych premiach to w przypadku zwycięstwa etapowego Włocha, Rafał potrzebuje co najmniej 10. miejsca na etapie. I myślę, że ta opcja jest lepsza - może wreszcie będzie bezpośredni pojedynek z Rekinem :) Raczej tylko jakiś defekt czy kraksa (odpukać) może przeszkodzić Majce.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#247 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 23 lipiec 2014 - 20:39

Majka ukarany 50 CHF, 10 sekund oraz 5 pkt klasyfikacji punktowej.

To ostatnie to lekka przesada. :roll:

Focus user! :-P

#248 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipiec 2014 - 20:41

hqvkamil, dnia 23 Lip 2014 - 19:39, napisał:

To ostatnie to lekka przesada. :roll:

Niby czemu, nic mu to nie robi :)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#249 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 23 lipiec 2014 - 20:57

Dla jaj odepchnął się od tego prawie stojącego motocykla i nic na tym nie zyskał poza wkurzeniem rywali (może miał taki zamiar). Rozumiem dać mu jakąś kare finansową, bo niezbyt elegancko to wyglądało, ale za coś takiego karać sekundami i punktami? Przecież jak się wożą z tyłu za autami, czy trzymają aut w czasie opatrywania, czy regulacji roweru to rzeczywiście oszczędzają energie i nikt się tego od razu nie czepia.
  • astronom lubi to

#250 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 23 lipiec 2014 - 21:03

Greek, dnia 23 Lip 2014 - 19:15, napisał:

Jeśli chodzi o jutro to opcje są dwie: 1. lub 2. miejsce na Tourmalet daje już Rafałowi pewną koszulkę górala . Natomiast jeśli ani on ani Enzo nie zapunktują na wcześniejszych premiach to - może wreszcie będzie bezpośredni pojedynek z Rekinem

Majka dziś na końcu nie zajechał się tak jak w Alpach ( wywiad też był dość szybko ) chyba nie jest bez szans z Nibalim ,Perraud czy Pinotem na Hautacam chociaż to bardzo perfidna góra ( Pantani tu poległ 2 razy).

#251 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lipiec 2014 - 06:24

czy może ktoś poratować linkiem do wczorajszego etapu? niestety nie mam możliwości oglądania na żywo oraz powtórek...

#252 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 24 lipiec 2014 - 07:52

Jest niesamowicie silny, wielki talent. Niestety, przez "mistrzów" sprzed kilku lat, zamiast cieszyć się w pełni tymi zwycięstwami.. gdzieś daleko i głęboko zapala mi się lampka ostrzegawcza.

#253 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 24 lipiec 2014 - 08:22

Nie rozumiem, ta lampka się zapala zamiast cieszyć? :P

#254 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 24 lipiec 2014 - 08:25

Nawet jeśli coś tam sobie bierze, w co wątpię, to na pewno inni też mają do tego dostęp. Tak więc Rafał mocny jest i basta.

#255 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 24 lipiec 2014 - 08:49

Kara nałożona dlatego, że zdarzenie miało miejsce podczas bezpośredniej walki. pozdr

#256 Gump

Gump
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądUstrzyki Górne

Napisano 24 lipiec 2014 - 08:53

Gówno nie lampka, cieszmy się, że mamy takiego górala, jeśli my Polacy nie wierzymy w czystość Rafała, to kto ma wierzyć ?

#257 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 24 lipiec 2014 - 10:23

Jedno jest pewne, że w kwestii czystości, nie jest brudniejszy od pozostałych.

Jeśli komuś do pełnego szczęścia, czytaj uwielbienia kolarza, jest potrzebna wiara w jego czystość, to niech sobie wierzy. Ma do tego prawo.

Ja szanuję, powiem więcej, podziwiam, każdego kolarza, mimo, że z wizją czystości (nie tylko w kolarstwie), pożegnałem się już dość dawno.

Hipokryzja jednak trwa i "trwa mać" , bo szerokie tłumy kibiców, nie są gotowe na zaakceptowanie rzeczy, jakimi są.

Co do odepchnięcia od pałąka motocykla, to szkoda, że Rafał to zrobił.

Nic mu to nie dało, a stracił sporo. I nie chodzi tu o sekundy, punkty czy kasę. Takie małe gesty, mają wpływ na wizerunek kolarza. Ten, szczególnie biorąc pod uwagę okoliczności (odjazd od Purito), potraktowany zostanie przez wielu kolegów z peletonu oraz kibiców, jako postawa nie fair.

Rozumiem, odruch obronny niektórych rodaków (swoją drogą, ciekawe czy mówiliby tak samo, gdyby tak zrobił Purito). Jednak forsowanie np. tezy o zajechaniu drogi przez motocykl, jest nie do obrony, gdyż motocykl był na skraju drogi i Rafał wyraźnie do niego podjechał.

Ogólnie mam wrażenie, że Rafał się trochę wyluzował i poczuł pewniej. Jeśli się przy tym nie pogubi, jest moim zdaniem na dobrej drodze do zwycięstwa w wielkim tourze.

• severall lubi to

#258 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 24 lipiec 2014 - 10:46

Ukarany został przykładnie, bo po ostatnich zwycięstwach zaczął trochę pajacować. To odepchnięcie nic w wyniku nie zmieniło, ale wyglądało na zachowanie kogoś, kto pomimo startu w TdF ciągle mentalnie jeździ wokół trzepaka z kolegami. Widać, że chłopak jeszcze nieopierzony, patrząc np. też na minięcie linii mety z rozpiętą koszulką. Sponsor pewnie zadowolony nie był, bo nie było widać logo. To są szczegóły, ale istotne, bo to sponsor daje pieniądze na te "zabawy" w drużynę ProTour. Riis to świetnie określił w wywiadzie. Ma talent, ale to jeszcze dzieciak.

Można się obrażać, że nie sprawiedliwie, ale zimny prysznic teraz pozwoli mu się nie pogubić w przyszłości.

• severall lubi to

#259 Gosc_chris1990accent_*

Gosc_chris1990accent_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2014 - 11:17

Jeszcze nawiązując do I-go zwycięstwa Rafała Majki:

#260 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipiec 2014 - 12:32