Jump to content

Photo

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 replies to this topic

#1321 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 08 November 2014 - 10:24

Cześć Kresowiak.

Też mam ten dylemat, faktycznie 1000 to dużo, do tego "trzeba" byłoby dokupić podstawkę pod przednie koło, DVD z treningiem, potnik/ręcznik. Za 1300 mogę mieć rower z Holandii na treningi, więc też skłaniałbym się ku tańszemu modelowi, bo jak czytam opinie ludzi to chyba za wiele sam nie wytrzymam na trenażerze niż 2-3razy w tyg., bo bazę będzie trzeba robić biegając.

Ten fluid wychodzi na to, że jest cichy a Power Mag już trochę hałasu narobi w mieszkaniu, plusem Power Mag są dodatki do zestawu, ale jak je "wciskają za darmo" to znak, że trenażer musi zejść z magazynów. :)

#1322 MagdaK

MagdaK
  • Użytkownik
  • 4 posts

Posted 08 November 2014 - 11:22

voltek: dzięki wujek za radę biegówki posiadam i czaem smigne conieco -poza wytrzymałościa aerobową na trening rowerowy przekładają sie słabo.

pajak: no raczej baza 3xtydz po 2h, mam wszak jednak pytanie, modele podstawowe o których pisałeś to te za ok. 300zł czy te w granicach 500-600 zł?

#1323 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądDolnyśląsk

Posted 08 November 2014 - 13:33

Z tego co zauważyłem, to trenażery królują właśnie u amatorów, a z kolei zawodnicy, szczególnie Ci z czołówki raczej unikają tego ustrojstwa. Wiadomo mają oni swoje zgrupowania, ale nie zmienia to faktu, że trenażer wcale nie jest żadnym obowiązkiem i wymogiem, aby mieć formę na wiosnę i w lecie.

Tym bardziej na tym amatorskim poziomie. Niektórzy mówią, że do formy na rowerze, to muszą koniecznie na tym rowerze śmigać cały rok i dlatego katują się na trenażerze. Wg mnie i wielu innych osób nie odczuje się na tym poziomie różnicy, jeśli przez te kilka "najgorszych miesięcy" będziemy uprawiać także inne sporty, a powinno to wpłynąć pozytywnie. Rozwiniemy inne partie mięśniowe, wzmocnimy ciało i poprawimy to co na rowerze nie pracuje. No i głód do roweru będzie większy!

Trzeba pamiętać, że trening na trenażerze też dla niektórych jest mocno uciążliwy i nie daje żadnej radości, a to też wpływa na jego jakość.

Ostatnia zima była bardzo łagodna, więc nawet nie ma o czym mówić i można było śmigać na świeżym powietrzu ile tylko się chciało, ale ogólnie to można przecież:

biegać

pływać

ćwiczyć siłowo, co jest zresztą cholernie przydatne w kolarstwie, a szczególnie górskim - mocno wpływa na komfort jazdy i wyniki

biegówki - to jest w ogóle świetna sprawa jak ktoś ma warunki. Ja mieszkałem blisko Jakuszyc, to w ogóle bajka, mimo, że nie było porządnej zimy. Maja Włoszczowska i wielu innych znakomitych sportowców to poleca i jak czyta się ich wypowiedzi, to mnóstwo zawodników z czołówki uprawia właśnie narciarstwo biegowe

Marszobiegi itd. Jest dużo możliwości. No i przede wszystkim rower gdy pogoda pozwala... Nie ma nic lepszego niż wyjście na świeże powietrze i potem powrót do ciepłego domu. Jakie to jest fajne uczucie  ;)

#1324 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądKraków

Posted 08 November 2014 - 13:49

griff: posiadam jeden rower szosowy na osprzęcie Shimano 105. Obecnie nie stać mnie na drugi treningowy, który możnaby używać na posolonych drogach, poza tym nigdy nie ma się gwarancji że zima będzie słaba, tak jak w zeszłym roku. Owszem kondycję da się zrobić biegając, pływając, itp, ale to nie to samo co jazda, i noga się od tego nie zrobi, gwarantuję.

#1325 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądDolnyśląsk

Posted 08 November 2014 - 14:01

Ja tak piszę, bo osobiście nienawidzę trenażera i godzina na nim to dla mnie dużo. Jeśli tego nie lubię, to nie widzę najmniejszego sensu na nim jeździć, więc go sprzedałem. Sport to dla mnie przede wszystkim przyjemność, odstresowanie i miło patrzeć jak wyniki są coraz lepsze, ale wiem, że można je osiągać spokojnie uprawiając inne dyscypliny + rower od czasu do czasu i trenażer nie jest do tego konieczny. 

Nie jestem zawodowcem, żeby się do tego zmuszać, a zresztą patrząc na zawodowców, to oni też tego trenażera unikają. 

#1326 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Posted 08 November 2014 - 16:40

voltek: dzięki wujek za radę biegówki posiadam i czaem smigne conieco -poza wytrzymałościa aerobową na trening rowerowy przekładają sie słabo.

pajak: no raczej baza 3xtydz po 2h, mam wszak jednak pytanie, modele podstawowe o których pisałeś to te za ok. 300zł czy te w granicach 500-600 zł?

A za jaką karę ty mnie do rodziny zapisałaś? Aż  tak podpadlem?

Narty to nie rower i o to właśnie chodzi. Trzeba ruszyć inne partie mięśni i nie zbrzydzić se dwukółki. @griff to ładnie opisał. Ja chętnie bym się śmignął, ale w Belgii to śniegu jak na lekarstwo, tylko recepty nie trzeba :-?

Ja to raz w tygodniu na basenik, pletwy i pływam na bezdechu pod wodą. Pletwy długie, sztywne - giczały wyrabiają, a apnea obniża  cardio spoczynkowe - teraz mam 45 :-P

#1327 MagdaK

MagdaK
  • Użytkownik
  • 4 posts

Posted 08 November 2014 - 16:55

No... wujek dobra rada noo...(przepraszam jeśli uraziłam)

"przychodzę tu po radę z krainy górskiego ultra" więc myślę, że te i owe mięśnie mam nieco ruszone, nie chcę sobie nic obrzydzić tylko wsiąść na szoskę w marcu i pojechać ulubioną trasę podziwiając krajobraz bez rozważań "kiedy koniec" od 80 km.

Tętno spoczynkowe z rana przy sobocie bez zrywki 39.

#1328 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Posted 08 November 2014 - 17:30

Aaaaa, od 80 dylemat, a na ilu meta?

Moje 45 to zaraz po powrocie z pracy, rano mi się nie chce w elektronice gmerać. Wiesz, wujek starej daty, kawka, kupka, gazetka ...

#1329 MagdaK

MagdaK
  • Użytkownik
  • 4 posts

Posted 10 November 2014 - 08:36

Meta po 120 wariant krótki, w którym miałam rozważania w marcu 2014
160 wariant długi, który chciałabym przejechać bez rozważań ok marca 2015 i mniemam, że trenażer będzie pomocny.

#1330 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Posted 10 November 2014 - 08:52

No faktycznie, w marcu 160 km może się dłużyc. Jakikolwiek trenażer w zupełności by wystarczył. No chyba, że Mont Ventoux będziesz podchodzić tak na rozruch ;-) . Ja osobiście, jak już nie da się jeździć, to wlecę na salę popedałować na jakiejś maszynie. Trenażer kupię jeżeli spodoba mi się pedałowanie w miejscu, może na przyszłą zimę, ale wątpię. Ciocia ma kartę wstępu na fitness to kosztów nie mam ;-)

PS

Co to za woda tam za tobą?

#1331 smolar16

smolar16
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądRadom

Posted 11 November 2014 - 09:09

Mam pytanie.

Posiadam oponę z ubytkiem(wjechałem w gwóźdź) i zastanawiam się czy by się nadała na trenażer magnetyczny, wszak nie mam ochoty wydawać 100 zł na specjalną .

#1332 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądRawicz

Posted 11 November 2014 - 10:08

każda opona się nadaje, zwykłe jedynie są ciut głośniejsze i się zużywają

kupiłem specjalną ale uważam, że to zbyteczny wydatek i spokojnie można dojeżdżać te, które na szosę już są zużyte

#1333 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 November 2014 - 10:37

Zwłaszcza, jak jest już zdarta miękka warstwa gumy i opona dość płaska jest, bo inaczej miękka będzie się dość szybko zużywać (to w tym przypadku problemem pewno nie będzie) i niestety trochę pylić - jeśli treningi są w mieszkaniu, to to juz może być upierdliwe. Najlepiej użyć starych plaskaczy :)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1334 pitero

pitero
  • Użytkownik
  • 82 posts
  • SkądSzydłowiec

Posted 13 November 2014 - 21:28

Mam pytanie następujące. 

Jak to jest z pulsem ćwicząc na trenażerze. Czy można się niejako odnieść na przykładzie średnich prędkości, o których pisał Prozor. 

Chodzi mi o to, czy ćwicząc na trenażerze w domu, to czy puls jest niejako inny do realnego odczytu niżeli bym ćwiczył na dworzu ... ?

Czy dajmy na to puls ~ 130bpm trenażer w domu i ~130bpm rowerem na dworze odwzorowuje taki sam wysiłek/trening ... Czy jest to jednak jakieś inne przełożenie w liczbach. 

Jakie macie zdanie na ten temat lub doświadczenia z tym związane ... ?

#1335 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 November 2014 - 21:36

Korelacja oczywiście jest (im cięższy wysiłek, tym wyższe tętno), ale na pewno nie można mówić o bezpośrednim przełożeniu wyników z szosy na trenażer. Np. sama temperatura pomieszczenia sprawia, że w temperaturze np. +20 stopni organizm męczy się mniej niż przy +5 stopniach, bo nie musi zużywać energii na utrzymanie ciepłoty. Z kolei w razie przegrzania tętno znów podskakuje, bo to stres dla organizmu, a szybsze krążenie ma ułatwiać odprowadzanie ciepła przez skórę.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1336 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 13 November 2014 - 23:40

Posiadam oponę z ubytkiem(wjechałem w gwóźdź) i zastanawiam się czy by się nadała na trenażer magnetyczny, wszak nie mam ochoty wydawać 100 zł na specjalną .

Tę oponę możesz naprawić i założyć do szosy. Wyczyść dobrze ubytek i dopasuj łatkę z dętki. Posmaruj porządnie butaprenem i wklej łatkę. Na wierzchu nałóż dodatkowo klej, żeby wypełnił wszystkie szczeliny. Przed całą operacją, napompuj porządnie koło, żeby dziura rozszerzyła się maksymalnie.

Ja tak naprawiam swoje gumy i jest to skuteczne.

#1337 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 November 2014 - 16:48

Kwestia tętna: nalezy jeszcze dodać, że bez należytego chłodzenia wymuszonego (wiatrak o sporej wydajności) tętno będzie dość szybko wzrastać, serce bedzie przepompowywać krew w obszar "chłodnicy" czyli pod skórę, na szosie ten obszar jest dość efektywnie chłodzony, bez dobrego wentylatora mozna spływać potem, a chłodzenia i tak tak dobrego nie bedzie. Przy treningach ftp i mocniejszych bez mocnego chłodzenia dryf tętna jest duży. Należy pamiętać, że tylko do 1/3 energii generowanej pezez mieśnie to energia mechaniczna, reszta to ciepło, ktore trzeba odprowadzić, żeby się nie przegrzać. Czyli np. generując 200W mocy mechanicznej, dodatkowe 400W t ciepło. Przy 500W odprowadzic trzeba ponad 1kW ciepła! Serducho ma w tym przypadku naprawdę ciężką pracę do wykonania, zwłaszcza gdy ne ma wymuszonego odprowadzenia ciepla ze skory.
Czy 130bmp w domu i na dworze to to samo? Zależy od zawodnika :) bo dla mnie pewno i owszem, mój próg LTHR to jakieś 174 bmp, a 130 mam przy rekreacyjnym kreceniu korbą.

Z kolei sprawdzałem tętno na poziomie nieco poniżej FTP przez 20min przy słabym i mocnym chlodzeniu. W tym drugim przypadku tętno ustabilizowało się dość szybko, w pierwszym rosło cały czas.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1338 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 03 December 2014 - 00:26

W ostatnim czasie dość poważnie rozważam zakup trenażera rolkowego i wacham się pomiędzy podstawowymi modelami tacxa oraz elite,który z tych trzech według was jest warty zainteresowania?

Tacx:antares http://www.tacx.com/...rainers/antares 

Elite:arion http://www.elite-it....s/rollers/arion  

Elite:arion-maghttp://www.elite-it....llers/arion-mag

Ceny antaresa i ariona  ok 650zł a arion maga ok 1000zł-posiada 3 stopniową regulacje oporu,pytanie czy warto dopłacić? ;-)

#1339 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 03 December 2014 - 09:37

To już chyba lepszym rozwiązaniem będzie zwykły trenażer na tylne koło, będzie taniej, a też więcej możliwości dotyczących oporu. Chyba, że lubisz wydawać kasę tam, gdzie to nie jest potrzebne ;)

Używkę wyhaczysz w rozsądnej cenie, np.: http://allegro.pl/tr...4852523882.html

albo: http://allegro.pl/tr...4850221472.html

A najlepiej to w ogóle:

:D

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1340 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 03 December 2014 - 23:56

@greek dzięki za pomoc,chyba skuszę się na tego herkulesa 8-)  :mrgreen:

A tak na poważnie to podałem  trzy propozycje i na nich chciałbym się skupić,a w szczególności na tym czy warto dopłacić do tego elite z 3 stopniową regulacją oporu.

Ps.posiadam zwykły trenażer jednak chciałbym spróbować czegoś innego,wybór padł na rolke-wydaje mi się ciekawszą opcją.Na zwykłym trudno usiedzieć ;-)

Reply to this topic