MARATONY SZOSOWE PP
Napisano 20 marzec 2009 - 12:49
interesuje mnie jak podczas maratonów rozwiązujecie sprawę sprzętu typu, dętka, pompka,
żarcie, picie, czy wszystko upychacie po rowerze np w torbie pod siodłowej, torbie pod ramę,
kieszonkach, czy np mały plecaczek ?
śmigam również na MTB i normalnie na treningi lub zawody biorę mały plecak, od tygodnia
mam szosówkę i póki co też śmigam z plecakiem, ale się zastanawiam jak rozwiązać tą
sprawę jeśli chodzi o maraton
Napisano 20 marzec 2009 - 12:59
Z tego co widziałem u niektórych to w ogóle rezygnują z torb podsiodłowych i np. zapasową dętkę przyklejają taśmą do rury podsiodłowej. Z plecakiem jest wygodniej bo można więcej zabrać czy też schować zapasową kurtkę ale w plecy jest za gorąco i bardziej organizm się przegżewa.
Napisano 20 marzec 2009 - 19:33
Napisano 20 marzec 2009 - 23:10
pompkę dałem na ramę(muszę znaleźć mniejszą ale z manometrem)
Polecam tą --> http://www.allegro.p...ery_swiata.html
Ma manometr (pompuje do 10 atm, ale trzeba się namachać), lekka a co ważne maleńka - do kieszeni koszulki w sam raz
Gosc_tozik_*
Napisano 22 marzec 2009 - 22:14
Co do wyposażenia - ile ludzi tyle pomysłów - a jak mówi przysłowie: "lepiej nosić niż się prosić". Warto pamiętać o dwóch sprawach - mamy zawsze punkty żywieniowe na trasie - średnio co 20-60km (różnie na różnych maratonach) Przy takich odległościach mnie na przykład nawet w upały spokojnie wystarcza jeden bidon pomiędzy "wodopojami".
Sprawa druga - zgodnie z regulaminem uczestnik maratonu może korzystać z pomocy udzielanej tylko przez organizatorów lub innych uczestników - także korzystanie z pomocy "prywatnego wozu technicznego" zasadniczo powinno kończyć się dyskwalifikacją zawodnika. Piszę o tym ponieważ takie praktyki - czy to z niewiedzy czy to z "cwaniactwa" niektórych zawodników - robią się ostatnimi czasy niestety coraz powszechniejsze - a to z kolei zabija pierwotnego ducha pionierskiej rywalizacji na tych maratonach.
Dętka i pompka - jak dla mnie obowiązkowo - głupio by było nie ukończyć maratony bo akurat przypadkiem żaden z jadących za mną (a jeżdżę zazwyczaj w ogonie więc za mną nie ma wielu
Napisano 23 marzec 2009 - 11:55
Gosc_tozik_*
Napisano 23 marzec 2009 - 19:32
Gosc_@ndy_*
Napisano 08 kwiecień 2009 - 21:29
Ma ktoś jakieś rady jak przygotować się wytrzymałościowo do trasy 154km, dla mnie to będzie jakieś 5-6h jazdy (w tej chwili na treningach nie przekaraczam 4h)
Zauważyłem, że w górach inaczej się męczy, tak jak by można było więcej km przejechać (przez zjazdy).
Gosc_tozik_*
Napisano 09 kwiecień 2009 - 10:59
najpopularniejszy dystans mini omijał całkowicie trasy "zagrożone" remontami bądź objazdami.
Że w górach da się przejechać więcej - powiadasz... interesująca teoria :mrgreen:
Jakoś nie mogę tego potwierdzić a po górach jeżdżę sporo. Na zjazdach nigdy nie odzyskasz w 100% tego co straciłeś na podjeździe - za równo w sensie prędkości średniej jak i regeneracji sił.
A co do treningów - ja zrobiłem tak - ożeniłem się z góralką i przeprowadziłem pod Żywiec :-P A tak poważnie - jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć. Wytrzymałość to wytrzymałość.
Jeśli masz BMI w normie to 150km po górach to żadna filozofia. Mój brat w zeszłym roku na Klasyku pobił swój życiowy rekord dystansu 170km - i od razu w górach. A nie jeździ jakoś specjalnie dużo i nie trenował wybitnie dużo przed tym maratonem. Fakt faktem - że kilka ekstra postojów sobie zrobił po drodze :mrgreen:
Napisano 10 kwiecień 2009 - 18:40
P.s. Tomek , ne da rady z tą góralką , za póżno.
Napisano 11 kwiecień 2009 - 18:46
Ma ktoś jakieś rady jak przygotować się wytrzymałościowo do trasy 154km, dla mnie to będzie jakieś 5-6h jazdy (w tej chwili na treningach nie przekaraczam 4h)
Andy dasz rade , spokojnie przejedziesz 154 km Nikt na treningach nie jeździ takich dystansów jak na maratonach, moje treningi nie są nigdy dłuższe jak 4 godziny, a na maratonach jeżdżę zawsze najdłuższe dystanse - w Istebnej planuję oczywiście tez ponad 200 km
Tak samo żaden maratończyk nie biega na treningach 42 km