Skocz do zawartości

Kolarstwo torowe

404 odpowiedzi w tym temacie

#141 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 28 grudzień 2009 - 21:50

Wybiera się ktoś w środę na tor w Pruszkowie? Ja planuję być, znak rozpoznawczy: długie włosy i niebieskie buty, chętnie poznam ludzi obeznanych w kolarstwie torowym :)

#142 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 28 grudzień 2009 - 21:58

No - ze 4 osoby na pewno będą :)

#143 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudzień 2009 - 22:21

hejka, na ten tor w Pruszkowie to się jakoś regularnie ustawiacie?

#144 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 28 grudzień 2009 - 22:43

Tor co do zasady otwarty dla "mas" głównie w soboty i niedziele - od 10 do 14tej (co godzina grupa - wcześniej trzeba zadzwonić do organizatora - Jerzy Brodawka (kom: 602 394 385) - żeby sprawdzić czy będzie jakiś rower wolny (1) oraz czy nie za dużo chętnych na jedną sesje (2)) - dla narwańców jest też możliwość jazdy w tygodniu - poniedziałki i środy - od 18:45 - 20:15 oraz wtorki i czwartki - od 20:30 do 21:30. Zasady te same - czyli dzwonisz i się "zapowiadasz". 40 zł za godzinę. Trzeba mieć kask (buty, pedały - jak masz to weź - jak przyjdą dwie osoby ze zwykłymi butami może nie być wolnych platformowych).

#145 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 29 grudzień 2009 - 13:39

No, zapisany 8-) Nareszcie pojeżdżę sobie w krótkich spodenkach bez 15 ciuchów na sobie :)

#146 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:12

dzięki za info co do toru :)

#147 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 31 grudzień 2009 - 00:26

@ Dominik - podobało się? Mam wrażenie że tak :mrgreen:

#148 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2009 - 00:30

No ba, bardzo, zupełnie inne emocje niż szosa. Pozdro też dla TR, miło było was spotkać.

#149 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 31 grudzień 2009 - 00:31

:)

Jak mówiłem - jeszcze nie słyszałem by się komuś nie podobało.
Frajda na dwa fajerki...

#150 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2009 - 00:42

Na przyszłość wezmę okulary i poproszę o lekko cięższe przełożenie od 50/16, odpowiednik 52/16-17 byłby ok :)

Mógłbyś opisać co konkretnie trenowaliści dziś z Tr'em? Zauważyłem że jakieś interwały, ale chętnie poznam szczegóły.

#151 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2009 - 00:47

Kto będzie w sobote lub niedziele o 12?[poza MiSzą;)]

#152 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 31 grudzień 2009 - 00:52

Tak konkretnie to nic :)

Zasada prosta - po pewnym czasie tworzy się grupka - i są dwa wyjścia - jedziemy sobie spokojnie jednym tempem na zmiany, albo sukcesywnie co jakiś czas zwiększa się tempo - zazwyczaj przy każdej zmianie.

Jakoś się tak utarło, że prawie za każdym razem jadę wariację tego co napisałem wyżej - prowadząc, staram się jechać równym tempem x okrążeń i np. 2, 3 przed tym jak dam zmianę - na każdym lekko przyspieszam. Zwykle następny przejmuje rolę - i tak jedziemy aż zostanie ostatni - gdy tempo staje się za szybie - ludzie się odłączają. Dzisiaj nie umawialiśmy się na żaden konkretny schemat.

Najważniejsze by pamiętać, że podstawą jest płynna jazda - żadnego szarpania, żadnego zwalniania na prostych czy nagłego przyspieszania na wirażu - jak przyspieszasz - łagodnie, jak dajesz zmianę - sygnalizujesz. Dzięki temu grupa jedzie płynnie i bezpiecznie. Najlepiej się jedzie, gdy każdy na torze szanuje zasadę, że wyprzedza się prawą - więc jak jedzie się samemu - to powinno się jechać dołem - wtedy każdy wie jak się zachować. Najgorzej gdy prowadzisz grupę, a tu nagle jeden gość jedzie na czerwonej, a obok drugi pod niebieską - i trzeba wtedy krzyczeć i walić środkiem... No i przy każdej zmianie toru jazdy patrzeć się w prawo - bo jeżeli jedzie się dołem, to i tak nikt nigdy (za wyjątkiem syt. awaryjnej) nie będzie wyprzedzać lewą... Tyle mi wbijano do głowy - co prawda sam zielony bo staż mam mały - 3 tygodnie - ale podstawy trzeba opanować :)

#153 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 31 grudzień 2009 - 09:40

Niestety w moim wykonaniu te "interwały" wczoraj to najczęściej było gonienie grupy, w Wichrze mam bardzo miękko 53/20i z jednej strony uczę się mocy z wysoką kadencją, ale brakuje mi prędkości na dojście grupki dlatego jak grupa idzie szybko to musiałem zwalać się ze skarpy wbijając na tył. Wystarczyło też że kolarz przedostatni coś zagapił, a potem wciskał w pedały i dochodził do prowadzących - wtedy ja już zostawałem. Potem dostałem rower służbowy, ale zastępczy na którym jeździło mi się dość fatalnie, ze względu na pozycję ?(elswortth), o połowę za krótki mostek starego typu, (nie rezerwowałem roweru i dlatego wziąłem awaryjnie swojego Wichra, no i z braku Treków ten Elswort się przydał) Wczoraj jazda była dla mnie nie planownym wypruciem się, a korzystając z noworocznej życzliwości chyba 1,5 godziny spędziłem na siodle. Ogólnie walcząc o utrzymanie się w grupce. ;-)

#154 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2010 - 18:28

niedziele 3.01.2010 będzie ktoś w okolicach 12:00?

#155 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 02 styczeń 2010 - 18:39

Sugeruje pojawienie się trochę wcześniej - o 13tej będzie szlaban bo wchodzą kluby sportowe i mają treningi.

#156 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2010 - 18:41

Będę w środę 8-) Mam plan regularnie sobie zaglądać.

#157 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2010 - 18:56

Cytat

Sugeruje pojawienie się trochę wcześniej - o 13tej będzie szlaban bo wchodzą kluby sportowe i mają treningi.

łokej będe pewnie koło 10:50;), coś Pan Jerzy mowił że moze na 11 ale nie powiedziałdlaczego...

#158 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 02 styczeń 2010 - 19:26

Oj Oj pamiętaj że już jest taki ruch w interesie że trzeba liczyć się z brakiem miejsc. Dzień wcześniej to trochę już późno na rezerwację, dwa razy już się nadziałem na bycie pod kreską.

#159 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2010 - 19:30

Pan Jerzy mowił ze rower to nie problem, ale nie chciał powiedzieć z jakiego powodu woli abym był na 11, ja zamowiłem sobie 60 więc mało kto na tym śmiga, wiec luz;)

#160 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 02 styczeń 2010 - 19:50

Nie mówię teraz tylko ogólnie bo od tygodnia się zapowiadasz, a czekałeś z rezerwacją do końca. Na 60 śmiga co drugi. Bo to odpowiednik rozmiaru M (i 58 i 60 są w kategorii rozmiarów M) i w ostatnią środę wszystkie 60 58 i 54 były zajęte.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy