ponownie rozmiar ramy
#61 Gosc_zorg76_*
Napisano 22 październik 2008 - 16:08
The Competitive Fit The Eddy Fit The French Fit
Seat tube range c-c 59.9 - 60.4 61.1 - 61.6 62.8 - 63.3
Seat tube range c-t 61.8 - 62.3 63.0 - 63.5 64.7 - 65.2
Top tube length 56.2 - 56.6 56.2 - 56.6 57.4 - 57.8
Stem Length 11.6 - 12.2 10.5 - 11.1 10.7 - 11.3
BB-Saddle Position 89.3 - 91.3 88.5 - 90.5 86.8 - 88.8
Saddle-Handlebar 54.9 - 55.5 55.7 - 56.3 57.4 - 58.0
Saddle Setback 5.7 - 6.1 6.9 - 7.3 6.4 - 6.8
Mierzyłem się sam, więc mały błąd może być jakiś
Napisano 22 październik 2008 - 19:02
Już wiesz jakiej gługości ramę i jaki mostek musisz mieć.
Saddle Setback oznacza:
Cytuję siebie:
"Czubek siodełka powinien być w odpowiedniej odległości od osi suportu mierząc horyzontalnie. Czyli rzutując na linie poziomą przechodzącą przez siodełko linię pionową przechodzącą przez środek osi suportu, to odleglość między czubkiem siodełka a rzutowaną linią powinna mieścić się w przedziale 50 mm max."
Powinna wystarczyć styca bez set backu (Smica, KCNC, itp.), albo z lekkim set backiem jak Ritchey, Pro, itp.).
Napisano 23 październik 2008 - 13:22
Pozdrawiam.
#66 Gosc_Stas_*
Napisano 23 październik 2008 - 13:23
... I tutaj wychodzi, że wysokość ram to pic na wode bo liczy się tylko długość. Nie ma ram długich na 56 i wysokich na 60 ...
Zalezy jak sie mierzy. Wiele ram wloskich klasycznych, bez slopingu ma taką geometrię, że: jesli mierzy się rure podsiodlową od srodka suportu do konca tej rury wychodzi o okolo 4 cm wiecej niz dlugosc rury poziomej mierzonej c-c. Ta geometria, o ktorej pisze daje ladny widok ramy. Poza tym, w tej geometrii mamy dosc wysoki "wzrost" rury sterowej, a to pozwala uzyc poziomego lub prawie poziomego mostka co w ogóle daje ładny wyglad rowerka.
Stas
Napisano 23 październik 2008 - 14:05
W Lesznie : Obok Mc Donalds , oraz na Leszczyńskiej-razem chyba 3 rowery.Widzę, że żadne kalkulatory czy porady nie powiedzą jaki rozmiar ramy jest idealny. Jedynym sposobem jest pojść do sklepu i przymierzyć, pomacać :mrgreen: i dopiero wtedy wybrać. Sęk w tym, że moim mieście niznalazłem żadnej szosówki, którą można przymierzyć. Czy zna ktoś jakieś sklepy np. W Lesznie, Zielonej Górze, Legnicy ostatecznie we Wrocławiu, gdzie znajdę na sklepie szosówki???
Pozdrawiam.
Napisano 23 październik 2008 - 14:41
Mylisz się. Mnie kalkulatory pokazują rozmiary jakie miałem już od dawna samodzielne ustawione. I pokazują praktycznie co do milimetra.Widzę, że żadne kalkulatory czy porady nie powiedzą jaki rozmiar ramy jest idealny.
Jesli ma komin na sztyce to tak. Te stare, które miały zacisk podsiodłowy (śrubę nakrętka-komin) na wysokości rury poziomej to c-c podsiodłówki był aidentyczna jak c-c górnej - i takie ramy najbardziej mi sie podobają.Wiele ram wloskich klasycznych, bez slopingu ma taką geometrię, że: jesli mierzy się rure podsiodlową od srodka suportu do konca tej rury wychodzi o okolo 4 cm wiecej niz dlugosc rury poziomej mierzonej c-c.
Napisano 23 październik 2008 - 15:19
dluzszy o 2.5cm od zakldanego do ramy o prawidlowej dlugosci gornej rury!
Odgrzebałem włąsnie tego posta (to Twoja odpowiedź na moje pytanie nad cytowanym postem). W rowerowym jak kupowałem mostek powiedzieli że będe "leżał" na rowerze i kupiłem 100mm. Ja zakładałem taki na 120mm lub nawet 130mm ale mnie przekonali. Teraz wydaje się mi że moja rama jest nieco krótkawa i mostek dłuzszy być powinien.
#70 Gosc_Stas_*
Napisano 23 październik 2008 - 15:31
Jesli ma komin na sztyce to tak. Te stare, które miały zacisk podsiodłowy (śrubę nakrętka-komin) na wysokości rury poziomej to c-c podsiodłówki był aidentyczna jak c-c górnej - i takie ramy najbardziej mi sie podobają.[/quote]
Zgadzam się podwójnie ... z małym komentarzem, te z kominem jeszcze bardziej mi się podobają.
Zatem mozna tutaj postawic kolejne pytanie. Jak wyliczyc rozmiar takiej ramy z kominem ? Niby proste. Rama ma rozmiar okreslony przez jej dlugosc, a wiec komin jest tu nie wazny. Nie do konca. Jesli mierzymy rame podsiodlowa c suportu do konca rury i mamy na przyklad 58 cm. Mierzymy c-c rury poziomej i mamy 55 cm, to rama ma rozmiar 55 cm. Nie do konca, gdyz przy ramach wloskich klasycznych istnieja dosc dlugie rury sterowe z tymi wymiarami rur bywa, ze maja 18 cm .... i wtedy taka rama w niektorych przypadkach oznaczona jest jako "size 57".
Podkreslilem w poprzednich wątkach jako bardzo wazne dlugosc rury sterowej. To ten wymiar decyduje czesto o uzyciu prostego, opadajacego lub zadartego mostka.
Jesli rama jest za dluga i ma na dodatek krotka rure sterowa, to po wyciagnieciu sztycy siodla do prawidlowej wysokosci, praktycznie lezymy na rowerze.
Pzdr
Stas
Napisano 23 październik 2008 - 16:27
Masz na myśli takie ramy jak Pegoretti z bardzo wyciągniętą do góry sterówką, czy inne konstrukcje z długa sterówką i przy tym wysoko umieszczoną górną rurą?
Pegoretti zastosował taki patent - pięknie wyglądający jak na mój gust - aby łożyska sterowe były jak najbardziej rozstawione co daje dużą sztywność steru, a także nie stosuje sie podkładek dystansowych co bardzo znacząco podnosi sztywność. No i jak to wygląda fantastycznie jak w ręcznie malowanej ramie ze sterami King'a da się mostek Thomsona, lub jakiś fantastyczny stalowy, które leżą od razu na łożysku sterowym a nie na haniebnych podkładkach dystansowych, ahhh rozmarzyłem się.
Stas, trochę xle zacytowałeś. Uciekło Ci, że to ja pisałem
#72 Gosc_zorg76_*
Napisano 24 październik 2008 - 20:01
Ustawiłem tak siodło i po opuszczeniu pionu z rzepki przy korbie ustawionej równolegle do podłoża wychodzi, że rzepka wystaje mi spory kawałek przed oś pedału. Zgodnie ze sztuką, żeby "mieć moc", a nie niszczyć kolan ten pion powinien opadać na środek osi pedału. Co jest więc nie tak?
Napisano 21 styczeń 2009 - 16:45
Napisano 21 styczeń 2009 - 16:56
Napisano 21 styczeń 2009 - 17:38
Czy zna ktoś jakieś sklepy np. W Lesznie, Zielonej Górze, Legnicy ostatecznie we Wrocławiu, gdzie znajdę na sklepie szosówki???
Jeśli już możesz wybrać się do Leszna, to do Poznania niewiele dalej - a znajdziesz tu wiele miejsc, gdzie do szosówki możesz się przymierzyć... a nawet wsiąść i pojeździć - choćby na trenażerze. Polecam - wiesz jak nóżka pracuje etc.
Napisano 02 luty 2009 - 10:54