Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jeździ ktoś z okolic PIASTOWA, PRUSZKOWA bądz URSUSA ?

4326 odpowiedzi w tym temacie

#101 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopad 2009 - 20:13

Cooo? Taka pogoda i tylko 2 osoby?!? Toż to karygodne :evil: ;-) Jakież przeżywałem katusze leżąc po pierzynką i patrząc na czyste niebo i świecące słonko... ;-) No ale widzę, że nie tylko ja miałem pecha - kuruj bark, maxi.

fs-userbar-blog-white.png

#102 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 listopad 2009 - 14:19

Może już się okolice opatrzyły? ;-)
Dlatego proponuję coś z zupełnie innej beczki.

SOBOTA 21 listopada godz. 10:00 w tym samym miejscu (Pruszków, ul. Prusa - fontanna w parku Potulickich przy USC).

Pruszków - Gołków - Tarczyn - Nadarzyn - Brwinów - Pruszków
75km
Strefa bufetowa 8-) na stacji Orlen w Tarczynie - 37km.
Asfalty obadane za wyjątkiem kawałka Łoś - Tarczyn (876).
Mam nadzieję, że tym razem nie tylko pogoda dopisze.
Wersja interaktywna trasy TUTAJ

Dołączona grafika

#103 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 listopad 2009 - 15:38

Witam wszystkich maniaków szosy z Pruszkowa i okolic. Mieszkam w Pruszkowie też od niedawna i chętnie podłączyłbym się do wspólnej jazdy. Też szukam od dłuższego czasu kompanów do wypadów rowerowych i nieraz mijam na drodze pojedynczych kolarzy. A tu proszę przeglądam sobie forum i natrafiłem na wasz wątek.

#104 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 listopad 2009 - 21:42

Vortac, myślę, że lepiej jakbyś przesunął południową częśc bardziej na zachód. Asfalty w większości bez zarzutów, dystans wyszedłby podobny a do tego uniknęlibyście/byśmy (wpadnę w zależnosci od pogody) przejazdu siódemką. Mianowicie: z Tarczyna udać się drogą na Mszczonów, mały ruch w niedzielę i fantastyczna nowiutka nawierzchnia. Następnie w miejscowości bodajże Piotrkowice odbić na północ w stronę Żabiej Woli, Żelechowa i statąd pare wariantów np: na Tarczyn iz powrotem na Nadarzyn albo na Książenice stamtąd na Grodzisk i Rokitno albo przez Starą Wieś na Nadarzyn. Jako ciekawostke dodam, że o 12 w weekend w Tarczynie zaczynąją się treningi klubu kolarskiego w którym trenowałem :) więc jakbyście kiedyś mieli ochotę na mocniejsze tempo to można tak ustalić, żeby pojawić się na 12 w Tarczynie.
A jeśli już napaliłeś się na tę trasę to mogę wam pokazać lepszy dojazd do Tarczyna pomijający epizod z siódemką, a po całkiem niezłych szosach
Pozdrawiam

#105 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 listopad 2009 - 22:49

Fajnie, że masz pomysł, bo moja inwencja zaczynała się trochę wyczerpywać. Nie chcę eksperymentować za bardzo w większej grupie nieznanych mi tras, które skończą się w polu. :mrgreen: Co innego samemu się nadziać na zwinięty asfalt, a co innego w >5 osób (hehe, optymistycznie patrzę na sobotę, nie?).
No i bez przesady z tym napalaniem się. :-D
Po prostu generalnie tam byłem, pamiętam, że droga jest ok, raczej się nie pogubię i nie muszę się skupiać na śledzeniu drogi, tylko na kręceniu. Dlatego tak wyszła siódemka, bo kawałek na wschód od Tarczyna jeszcze słabo znam - chociaż teraz jak sie przyjrzałem, to i Żelechów i Żabią Wolę już odwiedzałem.
Ok, to może tak: do Tarczyna jak wyrysowałem przez Nadarzyn i Gołków.
Potem z Tarczyna przez Piotrowice - Żelechów przecinając 8 na Książenice i potem faktycznie przez Starą Wieś na Nadarzyn?
Wyrysuję zaraz ile to wyjdzie i wrzucę linka.
Nie wiem tylko czy to mocniejsze tempo klubu z Tarczyna nie podziałałoby odstraszająco. :shock: Z ciekawości, ile jest to mocniejsze tempo? Bo sam się mogę wystraszyć. :shock:

Edit: trasa ver. 2.0 TUTAJ
(chyba się nadpisała wersja pierwotna)
Dystans 83km.

#106 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 listopad 2009 - 23:03

W sumie to okolice Pruszkowa znam całkiem nieźle w końcu jedżę od kilku lat we wszystkie strony. Drogi które zaproponowałem są mi znane i często użytkowane dlatego je zaproponowałem, nie proponuję niczego czego nie znam i nie jestem pewny więc nie ma tu żadnych eksperymetnów. Głównym celem mojej propozycji było wskazanie wariantu omijającego siódemkę bo mnei ta droga ostrasza i nie lubię jezdzić pod taką presją ze strony samochodów. A co do tempa to nie ma co klepać tylko jak chcesz sprawdzić to możemy kiedyś wbić i sam się przekonasz i sobie ocenisz ale to juz chyba na wiosnę:)

Ale widzę, że zmieniłeś już ten fragment z siódemką :)

#107 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 listopad 2009 - 23:21

No tak samo jak ja, nie daję niczego gdzie nie byłem i nie doświadczyłem (poza jakimiś malutkimi łącznikami).
No ja tu mieszkam od pół roku i mój "zasób asfaltów" jest jeszcze ubogi. :oops:
Dlatego sobie wyrysowuję przejechane trasy od jakiegoś czasu. Tak dla pamięci. Też nie lubię jednocyfrowych dróg, ale podejrzewam, że niektórzy lubią takie klimaty.

To czekam do wiosny... :-P

#108 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 17 listopad 2009 - 08:15

Chłopaki to jak będzie? Przyjmecie starego do swojej ekipy?

#109 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopad 2009 - 12:17

Myślę, że bez podania i odpowiednio wysokiej składki się nie obejdzie ;-) Oj tam, swiatek - po prostu przyjedź i zobacz, czy Ci taka jazda pasuje :-) Mi pozostaje bić się w piersi z powodu 2 z rzędu nieobecności - to jednak siła wyższa, takie życie ;-)

klubu kolarskiego w którym trenowałem

Aaa, więc to tak - stąd takie eleganckie tempo i trzymanie koła :->:-)

Dzięki Panowie za staranny dobór asfaltów ;-)

Pozdrowienia!

fs-userbar-blog-white.png

#110 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 17 listopad 2009 - 12:48

Ponieważ nie mogę już wyedytować posta, trasa po korekcie.

Dołączona grafika

Link do wersji interaktywnej bez zmian, czas i miejsce spotkania także.
Trasa się ciut wydłużyła: 83km

swiatek, musisz koniecznie przynieść zaświadczenie od lekarza ;-)

#111 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 17 listopad 2009 - 19:37

Dobra Panowie, skoro już mnie tak ładnie prosicie to postaram się wpaść ;-) a tak poważnie grupa to grupa zawsze jest raźniej. No i młode lata sobie przypomnę

#112 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 21 listopad 2009 - 16:10

Jeśli ktoś dzisiaj nie mógł, a może jutro, to proponuję o 11 pod fontanną jeśli pogoda dopisze.
Trasę i dystans wymyślimy na poczekaniu.
Trzeba korzystać, póki jeszcze się da.
Jeśli ktoś by się pisał, to niech da znać.

pozdrawiam

rowerowo niewyżyty 8-)

#113 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 22 listopad 2009 - 14:29

Chyba się chwilowo wyżyłem rowerowo. :cry:
Wyskoczyłem sobie dzisiaj solo w okolice Lesznowoli na małe kółeczko (jakieś 40km).
Wszystko było fajnie do momentu jak na drodze przez Magdalenkę jakiś ch.. mnie nie skasował wyprzedzając z naprzeciwka. Może 5cm było.
Niby człowiek patrzy przed siebie, ale wszystko wydarzyło się tak szybko, że nawet nie zdążyła mi skoczyć adrenalina ani życie nie przeleciało przed oczami, albo może nie było nic do przelatywania. :shock:
Za chińskiego boga już tam się nie pojawię rowerem. Jechałem drugi raz i po raz ostatni.
Pewnie bym się mocno zastanowił nad ubezpieczeniem, gdybym sobie nie strzelił bezpiecznego rowerzysty ostatnio - głównie po naciskach rodziców.

Z tym wyżyciem to pewnie mi do jutra przejdzie, bo wole rower niż stanie w korku o 7 rano i rzucanie jobami. :evil:

Ciekawe jaka pogoda będzie w przyszły weekend... :-P bo w grupie chyba zawsze bezpieczniej, nie? 8-)

#114 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 22 listopad 2009 - 14:44

Polecam jeżdżenie w tych oczojebnych żółtych kamizelkach, które nosi też policja, nawet w dzień dużo lepiej widać. Ważą z 10g, prawie ich nie czuć, kosztują dychę a nawet gdy jadę samochodem wolę żeby rowerzyści je mieli.

Widzę że niezłą miłością do szosy zapałałeś Vortac, przez 3 miesiące masz tyle wycieczek odnotowanych co ja przez cały rok (47) :)

#115 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 22 listopad 2009 - 15:16

W takich sytuacjach warto jechać środkiem pasa ;-) .

#116 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 22 listopad 2009 - 15:33

Właśnie stuknęły 2 miesiące jak się znamy z moją szosą. Nasz związek jest na razie bardzo burzliwy i pełen emocji. :-D I nie zapowiada się, żeby miało przejść prędko. Moje życiowe odkrycie w kategorii sport. Szkoda tylko, że tak późno.
Ilośc wycieczek jest pewnie trochę myląca, bo większość to "wycieczki" do pracy. Fakt, że możliwie różnymi trasami.
Myślałem, że białe ciuchy wystarczająco rzucają się w oczy. Może czas zainwestować we wdzianko Liquigas. :->

mariusz k, ten ciul jakimś cudem mnie chyba nie zauważył w biały dzień, na prostej drodze. Albo sobie źle wyliczył czas/odległośc. Mam nadzieję, że mu się zrobiło mokro w majtach i ma nauczkę na przyszłość, bo akurat jechałem ponad 35 na godzinę, więc byłem obiektem dość szybko zbliżającym się w ogólnej kategorii rowerowej. Bo jeśli ktoś w pełni świadomie wykonywał taki manewr, to tylko wyrwać chwasta.
Jazdę środkiem pasa stosuję codziennie wracając z pracy przez Pęcice - kawałek krętej drogi, nic nie widać a idioci wyprzedzają. On se późnej zrobi unik w prawo, bo coś będzie jechało z naprzeciwka, a ja w najlepszym razie wyląduję w rowie.

Żeby nie było off-topicznie, to prace nad trasą na następny raz zostały rozpoczęte.

#117 Waco

Waco
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 22 listopad 2009 - 19:22

Witam

Pisałem dzisiaj do Vortaca na bikestats.pl, mam nadzieje że uda mi się gdzieś kiedyś z wami zabrać. Choć kawałek, bo dzisiaj 50 km pokonałem, a na końcówce resztkami sił. Ale szlifuje formę i mam nadzieje wrócic do tej z sezonu letniego :)

Pozdrawiam i szacun za inicjatywę!
Adam

#118 loviste

loviste
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 listopad 2009 - 23:47

Panowie - dziękuję za wspólną jazdę w ostatnią sobotę. Trasa bardzo mi się podobała - szczególnie odcinek od Tarczyna do Piotrkowic i dalej (tam gdzie musiałem odpuścić żeby was nie spowalniać) Brakowało mi przy was butli tlenowej ale dawałem jakoś radę. Niestety - mam problem z lewym stawem kolanowym i właśnie tam pojawił się ból, który sprawił, że dalsza jazda była praktycznie niemożliwa w normalnym tempie. Bardzo Wam dziękuję za wsparcie. Igor (Marcines?) - dzięki za cenne rady i liczę na więcej w przyszłości. Dzięki Tobie czuję, że zrobiłem jakiś postęp. Vortac - super trasa i też czekam co będzie dalej (chociaż tą muszę powtórzyć - była naprawdę o.k.) Teraz przede mną USG kolana i dalej zobaczymy ale na pewno, cytując Arnolda - "I'll be back"

#119 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 23 listopad 2009 - 20:33

Chłopaki,
niestety zmogło mnie i w sobotę nie mogłem do was dołączyć. Na 28.11 zgłaszam swoją gotowość, więc jak coś wymyślicie to jestem za.

#120 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 24 listopad 2009 - 09:22

Słuchajcie, tak sobie siedzę i myślę... Ostatnio była bardzo fajna trasa, podobał mi się szczególnie nowy dla mnie kawałek od Henrykowa przez Tarczyn. Ja bym się nie obraził na powtórkę w najbliższą sobotę. 8-) Jak uważacie?

Zwłaszcza, że już wiem gdzie jest tablica "Granica". :mrgreen:

Dodaj odpowiedź