Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening zimowy - trenażer

354 odpowiedzi w tym temacie

#321 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 luty 2011 - 18:22

Cytat

Ale czy przez to, że mają paraboliczne boki i nie można z nich spaść to trening tak samo rozwija technikę i stabilność jazdy jak na zwykłych rolkach ???

Tak. Cały czas musisz być skoncentrowany, bo jak się uprzesz to i tak upadniesz. Te paraboliczne boki to takie zabezpieczenie jakbyś się rozkojarzył.

#322 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 24 luty 2011 - 19:59

Cytat

Te paraboliczne boki to takie zabezpieczenie jakbyś się rozkojarzył.

Tak właśnie pomyslałem jak kolega wicklowman pisał zeby szukac takie rolki jak sie bedzie kupować, jest to napewno dobre, aby własnie przez rozkojarzenia albo zapatrzenie w tv nie wypaść przez nie uwage.

#323 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 24 luty 2011 - 20:32

Paraboliczne boki przydają się szczególnie przy pierwszych krokach. Jak się dojdzie do wprawy to ze starych i wąskich "bobów" się nie spadnie.

#324 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 luty 2011 - 22:51

Cytat

Paraboliczne boki przydają się szczególnie przy pierwszych krokach. Jak się dojdzie do wprawy to ze starych i wąskich "bobów" się nie spadnie.

Racja :)

#325 Akademicki

Akademicki
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 24 luty 2011 - 23:11

Odradzam kupowanie tanich rolek.

Myślałem - co za różnica jakie, oporu wielkiego nie potrzebuje, bezwładności tez nie więc bez znaczenia na czym będę śmigał.

Kręcę już ponad 4 miesiące na takich za 300zł z allegro (roto chyba) i tragedia. Z łożysk jakimś cudem wylazł smar i trzeszczą jakby miały się rozlecieć. Strasznie to irytuje, już filmów się nawet nie da oglądać bez słuchawek.

Chciałbym dodać, że wcale ich tak intensywnie nie eksploatuję. Jeżdżę średnio 3-4 razy w tygodniu po 40min-1h, w tym miałem jedną przerwę na wyjazd w góry i później chorobę. Co jak co, ale takie jeżdżenie powinny wytrzymać, bez specjalnej zabawy w reperowanie i rozbieranie.

Co do parabolicznych - moim zdaniem dobra sprawa. Ze zwykłych spada się potem bardzo rzadko (chociaż mi się ostatnio zdarzyło jak się zamyśliłem), alekoro może pomóc i ułatwić naukę - czemu nie? :P

#326 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8633 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 luty 2011 - 15:08

Deadhorse - po wczorajszym treningu (nieco ponad 2h wliczając rozgrzewkę i rozjazd) na trenażerze dam Ci podpowiedź, jak przełamać ból zadka - u mnie skutkuje.
Po godzinie z hakiem jednostajnego kręcenia (tlen) na trenażerze zaczynam czuć tyłek. Zrzucam na najtwardsze przełożenie, zwiększam opór manetką, wstaję i depczę siłowo przez krótki czas. Wysiłek spory, ale dupcia odpoczywa. Minus? Deptanie stojąc na trenażerze jest bardzo niekorzystne dla moich kolan - czuć brak możliwości pochylania roweru na boki, a noga się w kolanie na bok wychylać nie będzie. Trzeba niestety ostrożnie to robić. Szkoda, że trenażery typu Kinetic Rock and Roll są takie drogie...
Pomaga na kolejnych kilka(naście) minut. Później powtórka z rozrywki. U mnie wczoraj było takich 5 "przerw".
No ale może to była ostatnia niedziela tak długiego deptania na trenażerze (przed kolejną jesienią/zimą) - prognoza pogody wygląda zachęcająco, nawet jeśli będzie te ok. 5*C i sucho, to następny dłuższy, niedzielny trening robię juz na trasie. W tygodniu i tak zostają wieczorne treningi na trenażerze - no cóż, praca ma pierwszeństwo...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#327 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 28 luty 2011 - 16:25

Cytat

Deptanie stojąc na trenażerze jest bardzo niekorzystne dla moich kolan - czuć brak możliwości pochylania roweru na boki, a noga się w kolanie na bok wychylać nie będzie.

Nie tylko twoje to odczuwają za bardzo :-| Własnie o to chodzi w tackach ze nie ma tej mozliwosci mam nadzieje ze na rolkach juz bedzie w tej kwestii luzik.
To samo czynie puki co na zwykłym, wstawanie co by dupcia odpoczęła na długo to nie pomaga ale zawsze coś.

#328 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 28 luty 2011 - 22:17

prozor, już MartwemuKoniowi taką radę, odnośnie wstawania co jakiś czas z siodła, dałem kilka postów wcześniej. Ciekawe czy ją zastosował w praktyce.
I nie zgodzę się, że się nie można 'pokiwać' w czasie jazdy na trenażerze stojąc. Można, ale bez szaleństw. Z resztą to już zależy od indywidualnych upodobań do 'kiwania się na boki' w czasie jazdy na szosie. Ja np. nie mam takiej tendencji (mimo, że lubię jazdę na stojąco i często 'staję w blokach') do wymachiwania rowerem na lewo i prawo. Myślę, że to strata energii i wolę bardziej skupioną pozycję, nastawioną na pokonywanie wzniesienia w linii prostej a nie zygzakiem ;-)

Cytat

...
wstawanie co by dupcia odpoczęła na długo to nie pomaga ale zawsze coś.

Im częściej wstajesz, tym na dłużej pomaga. Proste ;-)
Odnoszę wrażenie, że niektórzy wręcz boją się jazdy na trenażerze w pozycji stojącej. A przecież trening powinien uwzględniać każdy aspekt, który będzie wykorzystany później w terenie ... Nie ma sensu takie monotonne 'ubijanie kapusty' z tyłkiem w siodle, bo to bez dwóch zdań jest nudne i tylko może zrazić do trenażera. Trzeba sobie to 'życie w kołowrotku' urozmaicać na wszelkie możliwe sposoby. Nie bójmy się eksperymentować!

#329 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 luty 2011 - 22:51

staram się wszystko robić by sobie pomóc ;)

#330 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8633 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 marzec 2011 - 07:39

travisb - też tendencji do jazdy bocznym wahadłem nie mam, nadmierne wychyły na boki są dla mnie nawet dziwne... Po prostu czuję w kolanach potrzebę dopasowania roweru pod pozycję stojącą - wyraźny nacisk boczny na staw kolanowy. Zdecydowanie nie jest to fizjologiczne... Muszę dziś spróbować przesuwania bioder w poziomie w trakcie ćwiczeń na stojąco, tak aby jak najmniej obciążać stawy kolanowe.

Akurat raz w tygodniu (niedziela) mam zaplanowany jednostajny dłuższy trening "wytrzymałościowy" - choć raczej tu chodzi o wytrzymałość psychiczną do wykonywania pracy jednostajnej (kadencja 85/90, puls 65% HRR) przez dłuższy okres czasu, co tydzień dodatkowe 15 minut więcej, niż w tygodniu poprzednim. Treningi w pozostałe dni tygodnia mam krótsze i bardziej urozmaicone, dzięki czemu nie są nużące. Ale długi jednostajny trening być dla mnie musi, dzięki temu przyzwyczajam się do dłuższych (jak dla mnie - bo dla większości z Was pewno sto kilkadziesiąt km to normalka ;-) ) jednostajnych i samotnych jazd no i przy okazji nie narzekam na krótsze treningi.

#331 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 marzec 2011 - 08:42

Podobnie jak Prozor, nie leżey mi jazda na stojąco w miejscu. Jest to nienaturalne i co najmniej dziwne uczucie. Poza tym mam obawy co do samego roweru i trenażera, jakby nie patrzeć każde pochylenie roweru w bok oznacza przemieszczanie się osi w trenażerze.

Zamiast intensywnego wstawania, robię coś innego, mianowicie, kręcę biodrami i ramionami w rytm kręcenia nogami. Co ciekawe jest to fajne uczucie dodające kopa, bo ma się wrażenie jakby całe ciało pracowało i pchało nogi.

Dziś ide wypróbować nowe gacie z BCM :-)

#332 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 01 marzec 2011 - 09:34

No i jestem po pierwszych 40 min treningu na rolkach Tacx Antares. Po 5 min. nie miałem już żadnych problemów z utrzymaniem równowagi chociaż sięgania po bidon w czasie jazdy nie zaryzykowałem. Do 85% HrMax musiałem użyć przełożenia 52/12 ale najważniejsze, że się da.
Niestety rolki są dosyć głośne. Być może specjalne opony+mata coś pomoże.
Trochę martwi mnie też stan paska napędowego. Na miejscu złączenia jakby chciał się przerwać.

#333 Gosc_cyclist23_*

Gosc_cyclist23_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2011 - 15:11

mam stacjonarny który ma pedały z noskami
coś takiego podobnego starsza wersja

http://www.ceneo.pl/...roductID=375448

na tym zdjęciu wygląda tak a nie inaczej, trzeba mu odjąć trochę tych dodatków i ustawić odpowiednią geometrię

jeżdżę na tym rowerku w pedałach z noskami, mam buty nie szosowe tylko jakieś tam z twardą podeszwą nie bieżnikowaną tylko w miarę płaską, wiec jak staniesz i nie dociągniesz nosków na max. stopa lekko pływa i nie obciąża kolan

takie buty i pedały z noskami nie powodują też dyskomfortu jeżeli chodzi o ciągnięcie stopy do góry

polecam

#334 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 01 marzec 2011 - 15:39

Trenażer czy rolki po treningu bez problemu wstawiam za regał, rower na balkon. Z tym sprzętem to raczej by się nie udało ale jak ktoś ma miejsce...

#335 Gosc_cyclist23_*

Gosc_cyclist23_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2011 - 15:46

tcp

to Ty chyba nie masz serca dla swojego "NAJLEPSZEGO PRZYJACIELA" :shock:

rower na balkon? a jak jest mróz? wiesz jak on cierpi?
mój Pies i ROWER zawsze śpimy razem tzn obok sic. :->

#336 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8633 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 marzec 2011 - 17:16

Cytat

Zamiast intensywnego wstawania, robię coś innego, mianowicie, kręcę biodrami i ramionami w rytm kręcenia nogami. Co ciekawe jest to fajne uczucie dodające kopa, bo ma się wrażenie jakby całe ciało pracowało i pchało nogi.

No właśnie to muszę dzisiaj wypróbować - na następną niedzielę pewno będzie jak znalazł, bo w 3 - 5 *C jakoś nie uśmiecha mi mi się 2,5h kręcić po szosie - nawet gdyby była tak słoneczna pogoda, jak dzisiaj...

#337 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 03 marzec 2011 - 07:20

Jest, Waszym zdaniem sens kupować opony taxc'a do rolek w celu redukcji głośności ?
Zdarza się, że wymieniacie paski napędowe w rolkach Tacx Antares ?

#338 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 marzec 2011 - 07:49

Jeśli używasz rolek, to żeby zredukować głośność przydałoby się wymienić komplet czyli przód i tył, ale chyba nikt tego nie stosuje. Takie oponki przydają się do zwykłych trenażerów, gdzie cały opór jest skupiony na tylnym kole i to ono "wyje" podczas "jazdy". ;-)

#339 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 03 marzec 2011 - 17:15

Ja również jestem po pierwszym treningu na rolkach tacx antares, z utrzymaniem równowagi zajęło mi koło 5-8min, w celu zrobienia większego oporu upuściłem z deka wiatru z przedniego koła, trening w 65-75-83 hr dało sie wykonać :-D
Moje odczucia trenażer zwykły - rolki: zupełnie zmieniony rodzaj treningu np w przedziale 65-75 na zwykłym tacku nie meczyłem sie tak jak na rolkach, czuje że dużo wiecej mięśni pracuje, koncentracja utrzymania równowagi to raz ale zdecydowanie bardziej efektywniejszy to był trening, Czas także leci zdecydowanie szybciej.
Jedno mnie martwi, jazda na stójce nie wiem moze to kwestia wprawy, wiem dopiero raz jezdziłem ale wstając szarpie mi rowerem do przodu wiadomo tył odciążony i dlatego moze z czasem sie da nauczyć tego. Co do paska wygląda na dosyć mocny tak wiec pewnie czas pokaże po ilu wyjeżdżonych godzinach bedzie do wymiany.

#340 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 04 marzec 2011 - 07:59

Cytat

Ja również jestem po pierwszym treningu na rolkach tacx antares

A jak z hałasem. Moje są praktycznie nie do użytku w bloku.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy