Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening zimowy - trenażer

354 odpowiedzi w tym temacie

#301 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 21 luty 2011 - 20:31

Cytat

nie ma nad czym się zastanawiać, kupuj :!:.

Ano tez tak mysle, ale juz zaczekam do lata wtedy mysle ze taniej sie da wyrwac.
Tacka kupowałem w zimie to cena automatycznie wysoka to samo zapewne z rolkami.

#302 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 21 luty 2011 - 23:19

Przerwa w trakcie treningu? Ciekawy jestem co to za plan treningowy, który przewiduje prerwę od kręcenia. Przerwa jest przed i po treningu, a w trakcie jest do wykonania praca!
Ale spoko - jak ktoś ma wrażliwy tyłek, jakieś wrzody, hemoroidy i nie może z bólu wysiedzieć, kiedy plan przewiduje jazdę siłową 'w siodle', to jeszcze mogę zrozumieć. W innym przypadku jakoś tego nie pojmuję. Przecież jadąc na trenażerze można w każdej chwili stanać w pedałach (oczywiście kręcąc nadal) i tym samym dać odpocząć tyłkowi, pozwolić na swobodny przepływ krwi w pachwinie (żeby przypadkiem stopy nie zaczęły drętwieć po 2h ograniczonego przepływu krwi do nóg wywołanego ciągłym uciskiem na tętnice pachwinowe).
A co do tego całego narzekania na nudę, znużenie i niemożność wytrzymania na rolkach/trenażerze dłużej niż godzina ... Tego też nie rozumiem. Bo przecież mając jakiś tam plan treningowy nie sposób się zanudzić.
Mała rada: podzielcie sobie czas, który macie wykręcić podczas danego treningu na małe cykle. Czy to 10 minutowe, czy też 5 minutowe. I według licznika pilnujcie tych 5/10 minut. Nawet nie zauważycie jak szybko zleciała godzinka, a później druga.
Ja np. jadę w systemie 5 minutowym: pierwsze półtorej minuty - kręcenie na stojąco (dupa odpoczywa), kolejne pół minuty jazda w siodełku i wyrównanie tętna/odpoczynek, kolejne dwie minuty jazda w dolnym chwycie i ostatnia minuta wyrównanie tętna/odpoczynek. Koniec cyklu i od nowa. Tym sposobem mam wszystko pod kontrolą - puls, kadencję, jest czas na symulację podjazdu (jazda na stojąco), jazdy z różnym ułożeniem rąk na kierownicy (technika i odpoczynek dla rąk) i czas na odpoczynek (głównie odpoczynek dla tyłka) - wszystkie niemal aspekty, które później w trakcie jazdy na szosie (solo czy też w grupie) mają realne przełożenie na styl i technikę jazdy. Przy tym czas płynie szybciej i przyjemniej, kiedy wiesz, że wszystko masz pod kontrolą, i na koniec treningu możesz sobie powiedzieć 'dobrą jazdę zrobiłem!' - czysta satysfakcja z dobrze i prawidłowo przepracowanego czasu na kołowrotku.
Oczywiście wszystko przy zachowaniu stałej kadencji i pilnowaniu tętna - tak jak plan treningowy przewiduje.

No chyba, że się kręci dla samego kręcenia, czyli bezplanowo ...

Mnie osobiście rozprasza sporo rzeczy i wręcz irytują mnie wszelkie przeszkadzajki kiedy jestem skupiony na treningu. Muzyki nie słucham, bo różny bit wytrąca z rytmu, filmu nie oglądam, bo bym musiał się skupiać na czym innym niż trening (wolę się delektować dobrym filmem niż na siłę/dla zabicia czasu oglądać byle kupę). Ale TV owszem; jeden kanał i na tyle cicho, żeby wyłapywać najciekawsze informacje, bez rozpraszania się.
Ale to tylko moje, może niektórym wydające się dziwnym, podejście do jazdy na kołowrotku ;-)

#303 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 21 luty 2011 - 23:34

ja po 15 minutach kręcenia zaczynam ostro ziewać i to nie jest joke :mrgreen:

#304 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 21 luty 2011 - 23:39

Cytat

ja po 15 minutach kręcenia zaczynam ostro ziewać i to nie jest joke :mrgreen:

Trzeba było kupić rolki, nie ziewałbyś.

travisb są plany treningowe, które przewidują godzinne kręcenie, przerwa 15 minut i znowu godzinne kręcenie. A na wiosnę chłopaki tłuką medale na MP...AMEN.

#305 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 21 luty 2011 - 23:47

Cytat

travisb są plany treningowe, które przewidują godzinne kręcenie, przerwa 15 minut i znowu godzinne kręcenie. A na wiosnę chłopaki tłuką medale na MP...AMEN.

A to przepraszam - nie wiedziałem. I dzięki za uświadomienie mnie o takimże planie ;-)

#306 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 luty 2011 - 11:59

Cytat

Cytat

A to przepraszam - nie wiedziałem. I dzięki za uświadomienie mnie o takimże planie ;-)

travisb
Nie pisałem tego złośliwie :-P I wiesz jak jest: jak to powiedzenie mówi "co kraj to obyczaj" to co trener to inny plan treningowy....w zasadzie to uważam, że jak po zrealizowaniu konkretnego planu (chodzi mi tutaj głównie teraz o kluby) są wyniki to OK - to chyba jest najważniejsze :-D

#307 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8633 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 luty 2011 - 12:03

Cytat

Prozor, przerwa dla dupy ;-)

Heh... Znam ten ból ;-). Teraz już nie narzekam, dam już radę 2,5h wysiedzieć na siodełku bez wstawania i równo kręcić. Początki były ciężkie, ponad godzina bez zmiany pozycji to było nie do zniesienia. Teraz ciekawy audiobook i mogę kręcić. Do monotonnego treningu rzecz niezastąpiona, na tyle podzielną uwagę mam, że trzymanie kadencji i tętna ze słuchaniem (ze zrozumieniem) czegoś ciekawego da się połączyć.

Tak się ostatnio zastanawiałem, że dla dupska faktycznie wygodniejszy byłby trenażer z możliwością (niewielkich i regulowanych) wychyleń bocznych, bardziej naturalna jazda... Szkoda, że takie drogie cholerstwo jest...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#308 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 luty 2011 - 12:22

Ciągle szukam i się zastanawiam jak moge pomóc mojej szanownej.

W grę wchodzi mega wygodne siodło lub jakieś specyfiki, czyli kremy bądź inne smarowidła. Gdyby ktoś mi powiedział, że X siodło będzie wygodne to raczej problemu by nie było. Ale Tak nie jest, nawet płacąc 300zł za siodło. Muszę jeszcze wystawoać gacie Nalini za ponad 200zł, więc mam nadzieje, że one troche pomogą.

Mimo wszystko na trenażerku jest problem, bo nie ma żadnej wentylacji w kroku, i już po 30min treningu robi się mokro, co niestety przekłada się na bardziej dotkliwe obtarcia.

#309 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8633 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 luty 2011 - 12:35

Wygodne siodełko to podstawa, inna sprawa, że dla każdego pewno inne będzie wygodne. Zmieniałem 3 siodełka, dopiero fizik arione cx mi podpasowało (odpowiedni kształt i ciut węższe niż poprzednie i dopiero w tym mam podparcie kości kulszowych w odpowiednim miejscu). Jednak przy trenażerze wychodzi ustawienie siodełka - na szosie było ok (pewno dzięki zmiennej pozycji w czasie jazdy), ale na trenażerze musiałem sprawdzić poziomowanie siodełka po zamocowaniu w uchwycie i podstawieniu podpórki pod przednie koło. Dopiero wtedy mogłem przełamać granicę 1,5h.

Sprawdź może swoje ustawienia siodełka? Nawet niewielka zmiana może przynieść ogromną poprawę. Przynajmniej u mnie tak było.
Na obtarcia/odparzenia polecam sudocrem, u mnie działa rewelacyjnie, a moja dupcia też wrażliwa na odparzenia...
Wentylator stosujesz? Daj główny strumień powietrza na tors i klejnoty, będzie chłodzić. Ja na głowie mam opaskę wchłaniającą pot, z korpusu strumień powietrza praktycznie wywiewa pot, jasne że wkładka po treningu jest wilgotna, tego uniknąć się nie da...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#310 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 22 luty 2011 - 12:39

Cytat

Cytat

Cytat

travisb
Nie pisałem tego złośliwie :-P I wiesz jak jest: jak to powiedzenie mówi "co kraj to obyczaj" to co trener to inny plan treningowy....w zasadzie to uważam, że jak po zrealizowaniu konkretnego planu (chodzi mi tutaj głównie teraz o kluby) są wyniki to OK - to chyba jest najważniejsze :-D

Ale ja też nie odpowiedziałem złośliwie, ale jeśli tak to odebrałeś, to z góry przepraszam ...

#311 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 22 luty 2011 - 12:55

Deadhorse nie musisz mieć gaci Nalini. Mają one wkładkę wygodną, ale wymaga ona trochę zachodu w utrzymaniu (krem). Kup sobie gacie w Danielo.pl za 159 zł i gwarantuję, że dasz radę wysiedzieć na trenarzeże i tyłka nie obetrzesz. Sam w takich poginam.

#312 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 luty 2011 - 13:09

Cytat

Ale ja też nie odpowiedziałem złośliwie, ale jeśli tak to odebrałeś, to z góry przepraszam ...

Ta, teraz się będziemy przepraszać :-P Jak by nie było innych problemów nie ? ;-)

#313 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 22 luty 2011 - 15:10

Cytat

tomiek nie ma nad czym się zastanawiać, kupuj :!:

Mógłbyś opisać swoje doświadczenia w temacie rolek ?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze ?
Jakie treningi da się zrobić a jakich raczej nie ?
Jakie rolki są warte uwagi, a które omijać ?

#314 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 luty 2011 - 23:50

Cytat

Cytat

tomiek nie ma nad czym się zastanawiać, kupuj :!:

Mógłbyś opisać swoje doświadczenia w temacie rolek ?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze ?
Jakie treningi da się zrobić a jakich raczej nie ?
Jakie rolki są warte uwagi, a które omijać ?

Doświadczenia: co tutaj napisać...wcześniej jeździłem więc po przerwie nie było problemów z przyzwyczajaniem się, wsiadłem i kręciłem, kilka razy jechałem na trenażerze i więcej nie chce. Uczysz się koncentracji przede wszystkim, techniki jazdy, pozycja jest według mnie bardziej naturalna, jazda sama ciekawsza...pierwsze kroki są trudne ale tragedii nie ma.

Przy zakupie zwróć uwagę aby były ciche i to wszystko. Sposób składania jest w zasadzie taki sam prawie we wszystkich modelach (rozsuwane). Warto kupić rolki których końce idą delikatnie do góry (stożkowaty kształt), zmniejsza to ryzyko spadnięcia.

Na rolkach zrobisz trening każdy w sumie. Długa jazda w tlenie (jak wysiedzisz), interwały.

Jeżeli chodzi o markę. Produkty Tacx-a są ok, ceny przystępne, jakość wykonania bardzo dobra, ciche. Nie napiszę ci jakich modeli omijać bo nie wiem.
Ja mam taki tylko zapłaciłem nieco ponad 400 zł na allegro. Teraz patrzyłem, nie ma ich. Bardzo dobrze się sprawuje.
Ewentualnie coś takiego z parabolicznymi bokami.

#315 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 23 luty 2011 - 06:47

Jak ten Tacx Antares dobrze Ci służy to nie będę kombinował i też go kupię.

#316 mynioga1

mynioga1
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • Skądlodz

Napisano 23 luty 2011 - 11:17

Ja mam rolki taxca i nie są złe tak myślę. Nie wiem za bardzo jaki trening można na nich robić. Jak kręce w zimie zogdnie z kalendarzem z MR, z tym że objętości podane dla mtb czy na szosie jadę na rolce (chyba że jest cieplej no to na zewnątrz).

Mam wątpliwości co do tego czy dobrze robię. Bo w zeszłym sezonie kręciłem po 1 h -1.30 h max i w około była kałuża i do tego 2- max 3 razy w tygodniu. W tym nie używam żadnych wentylatorów, ręczników, kręce po 2 - 3 h i fakt rzeczy mam mokre jakbym wpadł do basenu ale już nie ma kałuży a kręcę przez ok. 5 dni - 6 dni.

Generalnie przynajmniej do końca marca starm się robić tlen i chcę zejść z wagi (ciężko idzie), tzn kręcę długo ale na lekkich przełożeniach.

#317 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 23 luty 2011 - 11:47

Cytat

chcę zejść z wagi (ciężko idzie)

Dobrym patentem jest jazda na czczo po wypiciu kawy na 65% HRmax. Trzeba tylko mieć pulsometr lub wyczucie żeby skończyć zanim zaczniemy wychodzić poza 75% HRmax.

#318 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 luty 2011 - 18:39

Jeździłem na tych ELITE i są ekstra. Nie ma z nimi żadnego kłopotu i "nie da" się z nich spaść. Polecam .

#319 Gosc_cyclist23_*

Gosc_cyclist23_*
  • Gość

Napisano 24 luty 2011 - 13:07

myioga1

odsyłam do linku i polecam książkę pt. "Żywienie w sporcie" A.Bean

http://www.rovver.pl...silku-treningu/

#320 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 24 luty 2011 - 17:57

Cytat

Jeździłem na tych ELITE i są ekstra. Nie ma z nimi żadnego kłopotu i "nie da" się z nich spaść. Polecam .

Ale czy przez to, że mają paraboliczne boki i nie można z nich spaść to trening tak samo rozwija technikę i stabilność jazdy jak na zwykłych rolkach ???

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy