Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konkretny plan treningowy - prosze o pomoc

158 odpowiedzi w tym temacie

#101 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 29 listopad 2010 - 22:42

Jak macie średnie powyżej 40 km/h na tych ustawkach to się poświęcę i przyjadę, inaczej to śmiech na sali ;-) Szkoda mojego czasu :-P

#102 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 22:43

Cytat

Cytat

coraz bardziej jestem ciekawy czy masz takie gadane czy naprawdę jesteś gość ;-)

Ja też jestem ciekawy jak Perkozowi pójdzie w niedzielę na Babce, bo z tego co pisze to niezły kozak z niego :mrgreen: , a z doświadczenia wiem, że mocni ściganci wcale się tym nie chwalą.

Nie tam, teraz jest spokojnie na Babce i niech tak zostanie do kwietnia !

#103 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 22:45

Cytat

Jak macie średnie powyżej 40 km/h na tych ustawkach to się poświęcę i przyjadę, inaczej to śmiech na sali ;-) Szkoda mojego czasu :-P

e tam, po płaskim to nie jazda, umówmy się na Jarną Klasikę i Tatry Tour na przyszły rok

#104 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 29 listopad 2010 - 22:47

Cytat

niech tak zostanie do kwietnia !

oczywiście myślałem o sezonowym niedzielnym,punktowym "babkowaniu"
wicklowman, nie patrz na średnią, przyjedź, a nie będziesz żałował, powiem Ci, że ja po jednym niedzielnym ściganiu na Babce wpadłem w poważne kompleksy, nie jestem jakimś mocnym zawodnikiem, raczej bardzo przeciętnym, ale ten power jaki tam poczułem, zdopingował mnie i wyznaczyłem sobie nowe cele.

#105 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów

Napisano 29 listopad 2010 - 22:52

Cytat

Jarną Klasikę i Tatry Tour na przyszły rok

myślę o tym, ale chyba w przyszłym roku chyba nie dam rady z przygotowaniami, może w sezonie 2012 spróbuje :-|

#106 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 22:55

dobra, nie grzać się chłopaki, wariować to będziemy w kwietniu
teraz spokojne tempo i wreszcie trochę przyjemności z jazdy ;-)
coś dla relaksu ;-)

#107 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 29 listopad 2010 - 22:56

krzy1976 nie ma problemu, ale zaznaczam, że góry nie są moją mocną stroną i nigdy nie były. A to, że mieszkam w Zakopcu to o niczym nie świadczy. Podjazdy pokonuję bo muszę ;-). Nie da się u mnie "na wsi" tylko po płaskim. Z drugiej strony te podjazdy to tylko na plus wyjdą.

Co do ustawek. Niestety do Warszawki kawał drogi, w Łodzi jak jestem (dokładnie to pod Łodzią) to inne obowiązki i czasu brakuje. A wiem, że jest z kim potrenować/pościgać się na łódzkich ustawkach. W Zakopcu nie ma czegoś takiego jak typowe "ustawki". Tak więc plan, o ile mój plan można nazwać planem :-P , mam przystosowany pod indywidualne treningi.
Nauczyłem się z tym żyć już. Czasami tata ze mną jeździ, ale to jednak mało.

#108 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 22:59

wicklowman, fajnie masz, że Twój tata też jeździ, jakiś czas temu wklejałeś zdjęcia z jakiegoś wyścigu to tak fajnie wyglądało, takie rodzinne kolarstwo :-)

#109 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 23:38

Cytat

Cytat

Jarną Klasikę i Tatry Tour na przyszły rok

myślę o tym, ale chyba w przyszłym roku chyba nie dam rady z przygotowaniami, może w sezonie 2012 spróbuje :-|

z jakimi przygotowaniami ? zabieramy rodzinki i jedziemy, przecież nie płacą Ci za miejsce które zajmiesz. Ważne żeby się przejechać, bo trasa jest bardzo fajna. Nie ma jakiś bardzo stromych podjazdów, widoki są też piękne, i stawka tak rozciągnięta, że każdy znajdzie dla siebie jakąś grupkę.

#110 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 30 listopad 2010 - 15:10

krzy1976 Masz moje słowo , w marcu widzimy się na rondzie ;-)

#111 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 30 listopad 2010 - 15:19

Cytat

Cytat

Taka siła czy wytryzmałośc siłową w sensie 8-30 powtórzeń budowana na siłowni nadaje się do budowania wytyrzmałościs iłowej krótszego czasu takiej 1-3 minutowej np. przydatnej na łódkzich goraczkach ustawkach ale raczej srednio na podjzadach trwajacych czasowo 20-40 minut czyli gdzie potrzeba wytyrzmałościs iłowej długiego czasu.

Mam inne zdanie na ten temat. Mając słabe nogi nigdzie nie wjedziesz... 30 powtórzeń się raczej nie robi, najczęściej od 6 do 12...

Cytat

Zbyt duża masa mieśśniow aszkodzi po dużych gorach.
Tompoz

:-) wielu osobom wydaje się, że wystarczy trochę poćwiczyć na siłowni i masa mięśniowa sama idzie, widzę że jesteś w tej grupie :-) Deadhorse to typowy ektomorfik, może ćwiczyć ile wlezie, siła mu wzrośnie a masa mięśniowa minimalnie w porównaniu z innymi typami budowy ciała. (http://bigpaker.net/typy-budowy.htm) Tym bardziej że przez początkowe 3 miesiące ćwiczenia nie nabiera się zbędnej masy mięśniowej, tylko zaczyna się budować mięśnie...
Przy takiej okazji przypomina mi się studencki wyjazd w Tatry z NZS-em. Po dwóch tygodniach chodzenia po górach parę koleżanek nabrało ciała i jaki wysnuły wniosek :-) Stwierdziły, że nabrały masy mięśniowej ud i łydek hehe Parę kilogramów masy mięśniowej, to nawet przy dobrym koksie kobieta nie osiągnie w dwa tygodnie :-)

jestem akademickim mistrzem Województwa Warszawskiego w trójboju siłowym ( dokładnei bez martwego ciągu na poziomie m województwa ) więc nie łucz mnie kiedy powstaje czy nie powstaje masa mieśniowa.

Proponujesz kolarzowi od 6-12 powtórzeń a dlaczego nie 15-30 powtórzeń.

Twierdzis zkolego bzdurę że w górach gdzie potrzeba wytryzmałości siłowej długiego czasu po 15-30 minut potrzebna jest siła .................. siła to jest potrzebna spronterom a nie góralom. Mylisz kompletnie poszczególne pojęcia poszczególnych cech motorycznych.

Poczytaj sobie o źródłach energii do wysiłku długotrwałym o dużym oporze środowiska.

Pomyśl człowieku Strongemi robią trening siłowy na duzej ilości powtorzeń nie bopją sie 15-30 powtórzeń a kolarz ma nie robić 30 powtórzeń tylko 6-12 ??????

Niwecvh kurka kolarz robi tzw. "jedynki" ktore nie raz się robiw trójboju silowym.

Poczytaj sobie na jakich powtórzeniach robią trening siłowy wioslarz ekajakarze a u nich opór srodowiska i wymia siłowy wysiłku wytryzmałościwoego jest dużo wiekszy niż wkolarstwie nawet na podjzadach.

Reasumują gadasz kolego głupoty.

Tompoz

#112 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 30 listopad 2010 - 15:25

a tak przy okazji juniorzy młodsi w kolarstwie to chyba jednaj 16-17 lat a nie 14-15. Bo 14-15 to młodzicy. a 18-19 juniorzy .

Tompoz

#113 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 listopad 2010 - 15:51

Cytat

a tak przy okazji juniorzy młodsi w kolarstwie to chyba jednaj 16-17 lat a nie 14-15. Bo 14-15 to młodzicy. a 18-19 juniorzy .

Junior młodszy to 14-15lat. Junior starszy to 16-17.

#114 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 30 listopad 2010 - 16:31

Dokładnie Makdeb.
Perkoz ma 17 lat i jeżeli od nowego sezonu znajdzie klub to będzie juniorem (drugi rok czyli kolejny sezon to już orlik). Tutaj nie ma mowy o pomyłce bo jego sytuację znam bardzo dobrze.
Tak więc junior młodszy to 14, 15 lat.
T.o.m.p.o.z błąd w wyliczeniach ;-) 18, 19, 20 lat to orlicy.

#115 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 30 listopad 2010 - 17:05

93-94 to junior
95-96 to junior młodszy

Mowa o przyszłym sezonie lub aktualnym przełajowym.

#116 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 30 listopad 2010 - 17:20

Cytat

jestem akademickim mistrzem Województwa Warszawskiego w trójboju siłowym ( dokładnei bez martwego ciągu na poziomie m województwa ) więc nie łucz mnie kiedy powstaje czy nie powstaje masa mieśniowa.

to cudownie, szacunek, nie zmienia to jednak faktu, że w tym konkretnym przypadku nie masz racji.

Cytat

Proponujesz kolarzowi od 6-12 powtórzeń a dlaczego nie 15-30 powtórzeń.

ok, to dlaczego Ty nie zaproponujesz jak kolega powinien ćwiczyć ?
Według mnie teraz przez zimę Deadhorse powinien poćwiczyć sobie siłę, a na wiosnę wytrzymałość na rowerze. Więcej powtórzeń niż 12 nie potrzeba. Nie jest wyczynowym kolarzem/strongmenem lub wioślarzem lub kajakarzem ufff i ważniejsze jest żeby realizował założony plan, nie musi ćwiczyć tak jak wyczynowcy. Swoją drogą to ćwiczyłem długo na siłowni i nigdy nie widziałem żeby ktoś robił 30 powtórzeń w serii...

#117 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 30 listopad 2010 - 18:03

a czy to nie jest tak, jeśli będę systematycznie trenować moje założone interwały to po jakimś czasię będe właśnie w taki sposób wytrenowany i jak przyjdą zawody (4 podjazdy 5-10km i zjazdy co 5-10km) czyli o podobnej charakterystyce do mojego planowanego interwału czyli 4x5km co 5km to taki trening pozwoli mi przejechać owe zawody w taki sposób jak przejeżdżam ów interwał na treningu?

#118 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 30 listopad 2010 - 18:42

Cytat

Swoją drogą to ćwiczyłem długo na siłowni i nigdy nie widziałem żeby ktoś robił 30 powtórzeń w serii...

Przepraszam - ja robię serie po 30 powtórzeń na ćwiczeniu - potem przejdę na siłę czyli do 6 powtórzeń na ćwiczeniu oraz serie po 40-60 powtórzeń ... hmmm muszę poczytać jeszcze o tym ... :)

#119 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 30 listopad 2010 - 19:22

Cytat

Cytat

Swoją drogą to ćwiczyłem długo na siłowni i nigdy nie widziałem żeby ktoś robił 30 powtórzeń w serii...

Przepraszam - ja robię serie po 30 powtórzeń na ćwiczeniu - potem przejdę na siłę czyli do 6 powtórzeń na ćwiczeniu oraz serie po 40-60 powtórzeń ... hmmm muszę poczytać jeszcze o tym ... :)

:-) ok, zostawiam Deadhorsa w waszych rękach :-)

#120 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów

Napisano 30 listopad 2010 - 19:23

Cytat

dobra, nie grzać się chłopaki, wariować to będziemy w kwietniu
teraz spokojne tempo i wreszcie trochę przyjemności z jazdy ;-)
coś dla relaksu ;-)

chłopaki co tam ilość powtórzeń najważniejsze żeby pimpować na suplach od Cybera i wtedy nie ma lipy i jest niezła pompa
Robert Burnejka to od dzisiaj mój idol 8-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy