Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konkretny plan treningowy - prosze o pomoc

158 odpowiedzi w tym temacie

#81 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 29 listopad 2010 - 12:27

Kilka moich uwag.

1. jeżdzenie na rondko Babka..................... polecam jak każdą ustawke kolarską w naszym kraju. nic dodac nic ując szkoła życia kolarskiego i tyle.

2. co to treningu silowego na silowni w temacie budowania zdolności wytryzmałości silowej długiego czasu potrzebnej do wspinania sie po górkach to tak raczej nie bardzo.

Taka siła czy wytryzmałośc siłową w sensie 8-30 powtórzeń budowana na siłowni nadaje się do budowania wytyrzmałościs iłowej krótszego czasu takiej 1-3 minutowej np. przydatnej na łódkzich goraczkach ustawkach ale raczej srednio na podjzadach trwajacych czasowo 20-40 minut czyli gdzie potrzeba wytyrzmałościs iłowej długiego czasu.
Zbyt duża masa mieśśniow aszkodzi po dużych gorach.

Tompoz

#82 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 14:26

Cytat

Taka siła czy wytryzmałośc siłową w sensie 8-30 powtórzeń budowana na siłowni nadaje się do budowania wytyrzmałościs iłowej krótszego czasu takiej 1-3 minutowej np. przydatnej na łódkzich goraczkach ustawkach ale raczej srednio na podjzadach trwajacych czasowo 20-40 minut czyli gdzie potrzeba wytyrzmałościs iłowej długiego czasu.

Mam inne zdanie na ten temat. Mając słabe nogi nigdzie nie wjedziesz... 30 powtórzeń się raczej nie robi, najczęściej od 6 do 12...

Cytat

Zbyt duża masa mieśśniow aszkodzi po dużych gorach.
Tompoz

:-) wielu osobom wydaje się, że wystarczy trochę poćwiczyć na siłowni i masa mięśniowa sama idzie, widzę że jesteś w tej grupie :-) Deadhorse to typowy ektomorfik, może ćwiczyć ile wlezie, siła mu wzrośnie a masa mięśniowa minimalnie w porównaniu z innymi typami budowy ciała. (http://bigpaker.net/typy-budowy.htm) Tym bardziej że przez początkowe 3 miesiące ćwiczenia nie nabiera się zbędnej masy mięśniowej, tylko zaczyna się budować mięśnie...
Przy takiej okazji przypomina mi się studencki wyjazd w Tatry z NZS-em. Po dwóch tygodniach chodzenia po górach parę koleżanek nabrało ciała i jaki wysnuły wniosek :-) Stwierdziły, że nabrały masy mięśniowej ud i łydek hehe Parę kilogramów masy mięśniowej, to nawet przy dobrym koksie kobieta nie osiągnie w dwa tygodnie :-)

#83 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 29 listopad 2010 - 15:49

Masa mięśniowa idzie sama jak się ćwiczy. Ubiegłej zimy trenowałem też górne partie ciała , bo wyczytałem , że raz wzmocnione więzadła , i przyczepy , zachowują większą wytrzymałość przez kilka lat , i mniejsza to ryzyko kontuzji. Nie wiem ile w tym prawdy , ale raczej na zdrowie mi to wyszło :-) Zrobiłem sobie dietę , i w zimę oprócz normalnego treningu wydolnościowego dawałem ok 1h siłowni na dzień. Efekt był taki , że ważąc 76kg (mam 180cm wzrostu) brałem 88kg na klatkę (przytyłem masy 10kg przez 6 miesięcy a trenowałem mięśnie całego ciała ) , i kładłem wszystkich w klasie na rękę :mrgreen: , oraz dzięki sile , i wytrzymałości mogłem jeździć ze sporymi prędkościami . Mam fajną budowę , bo mam bardzo cienkie kości , co moim zdaniem jest zaletą w kolarstwie. Mogę zrobić więcej mięśni , przy zachowaniu niskiej masy ciała. A szkielet mimo tego że ma drobne kości , to są mocne. Miałem kilka wypadków min. wpadłem po samochód (40-50km/h) , i nic sobie nie połamałem , a znajomy , o grubych kościach po lekkim potrąceniu (obstawiał tak 30km/h) miał złamaną rękę , bark , i piszczel. Dla uświadomienia , moje przedramię obok nadgarstka , gdzie nie ma mięśni ma 15cm obwodu :-P Najcieńszy nadgarstek jaki widziałem w tym wieku.

krzy1976 , Dedi zrobi dobrą siłę , bo chyba mam taką samą budowę z tego co napisałeś. Po prostu nie będzie miał jakiś super wielkich mięśni , tylko tak jak ja będzie miał bardzo wycieniowane ciało. Ale musi poświęcić sporo czasu , bo siła nie idzie aż tak szybko.

#84 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 16:16

10kg mięśni przez 6 miesięcy ? coś zaczynasz bajki pisać koleżko ;-)
już wcześniej coś bujałeś z tymi treningami kolarskimi że 1500-2000km to mało w miesiącu ale teraz to już pojechałeś ;-)
w dodatku jako ektomorfik ???
czyli ile ważyłeś jak zacząłeś ćwiczyć (kiedy dokładnie zacząłeś ćwiczyć ?)

#85 kevino

kevino
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądTarnów

Napisano 29 listopad 2010 - 18:49

panowie ktory z planów bylby lepszy

pon. wolny
wto. silownia
sro. trenazer
czw. silownia
pia. trenazer
sobota. silownia
niedziela. basen/trenazer

czy moze

pon. wolny
wto. trenazer
sro. trenazer
czw. silownia
pia. trenazer
sobota. silownia
niedziela. basen/trenazer/wolne

#86 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 29 listopad 2010 - 19:01

Hmmm pojęcie ektomorfika nie było mi wcześniej znane, a jak "widzę" tyczy się mnie ;-)

Zabrzmi banalnie, ale zawsze chciałem jeździć jak sprinter, mieć gruba uda i finishować jak Cancellara, za to nigdy nie lubiłem podjazdów, wiatru w mordę i innych niesprzyjających warunków do jazdy szybkiej i lekkiej ;-)

Acz były momenty kiedy jeżdżąć z kumplem i ściagając się razem szliśmy oboje w trupa, co ciekawe on kiedyś był bardzo dobrym zawodnikiem, śmigał regularnie w klubie, jeździł po wyścigach z dobrymi rezultatami, lecz minęło kilka lat już kiedy rzucił amatorskie zawodowstwo, przestał kręcić i mimo przerwy kilku lat często wygrywa ze mną i wciąż jest w wysokiej formie jak na amatora, a łydy i tak ma grubsze od moich ;)

Wracając do mnie to kolega Krzy ma rację, przyrost mięsni jest u mnie znikomy, z siłą bywa różnie, z wytrzymałością również. Ale moje podejście do tematu jest takie: jak nic nie zrobię, to na pewno siła i wytrzymałość mi się nie polepszy, jak coś pokręcę to siła na pewno nie zmaleje, a wytrzymałość pewnie się poprawi :)

#87 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 29 listopad 2010 - 19:23

krzy1976 jak zaczynałem ćwiczyć , to ważyłem 65kg jakoś tak. Jadłem dużo , bo ciągle głodny byłem , a poza tym sumiennie trenowałem codziennie(mam domową siłownie z bratem). Nie musisz mi wierzyć , ale jak kto mnie zna , to potwierdzi ;-) Ale masz rację , zacząłem trenować we wrześniu , a skończyłem w marcu , jak zaczęła się intensywna jazda rowerem, a nie trenażer itp. więc nie 6 a 8. Sorry moje niedopatrzenie. Wierz mi , lub nie , ale znam jeszcze 2 osoby które zrobiły tak szybko mięśnie. Jak się jest chudy , to bardzo szybko robi się przyrost masy podczas ćwiczeń. Dalej już nie szło tak łatwo i szybko. Poza tym nie chciałem. Chciałem ważyć te przepisowe 75 do mojego wzrostu , i cel osiągnąłem. Szybki metabolizm , jak się go dobrze wykorzysta , i je się dużo wartościowych rzeczy pomaga w budowie solidnych mięśni. Teraz warze 70 po sezonie , ale planuję w tą zimę znowu do 75 zrobić. Tylko że teraz główny nacisk to nogi , i wydolność.
A co do 2000km na miesiąc , to w sezonie przyznaj sam , że to nie jest nic ponad siły. Nie robię sobie przerw , tylko jak jestem zmęczony mocną jazdą , to jadę sobie te 60km spokojnym tempem.Normalnie nie schodzę poniżej 100km. Ja po prostu lubię jeździć, i jak jadę na rower , to nie z założeniem "ale mi się nie chcę , ale muszę trening odbębnić". W całym sezonie nie pojechałem może ze 20 razy , bo miałem masę lekcji , albo jakaś imprezka była. Ponoć lekka przejażdżka jest lepsza na regeneracje niż siedzenie w miejscu.

http://rapidshare.co...ak_trenowac.rar - to plan który wypełniam co do joty. Ewentualnie dodaję trochę nadmiaru w kręceniu , np po intensywnej jeździe daję sobie z 20min na odpoczynek kręcąc lekko. Plan ma mnie przygotować na sezon 2011. Oceńcie czy dobry.

#88 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopad 2010 - 19:57

Cytat

Cancellara

To on tak dobrze finiszuje? Popis finiszu dał na Tour de France.

#89 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 29 listopad 2010 - 20:06

@Perkoz uparłeś się widzę tych 2000 km, że to mało....junior młodszy chłopie, o nich pisałem. Chłopaki w wieku 14 i 15 lat. Byłeś juniorem młodszym ? Nie. Ale ja byłem i w tym wieku to dużo, ba rzekłbym nawet bardzo dużo.

#90 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 29 listopad 2010 - 20:07

kevino spróbuj wykorzystać sobote i niedziele na jazde na rowerze ale dłuższą niż trenażer i oczywiście na świeżym powietrzu.

Perkoz muszę Ciebie zmartwić, ale obwód mojego nadgarstka to 14,5 cm :-P 2000 km to jest sporo, tylko km km-owi nie równy ;-)
Ja przy wzroście 177cm w sezonie ważyłem ok. 62kg, teraz 64-65kg, i szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie mnie ważącego 70-75kg,

P S
Ile masz wzrostu?

#91 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 29 listopad 2010 - 20:12

wicklowman Wiem że mówisz o juniorach młodszych, 3 lata temu sam jeździłem może 1000km na miesiąc, ale niektórzy chyba nie rozumieją ;-) Jam mówię o 2000km w obecnej mojej formie.

kuba259 mam 181 dokładnie wzrostu. Z wagą patrze na Armstronga , om ma 177cm , i waży 75 według wikipedi. Nie da się jeździć szybko , mając cieniutkie nogi raczej , i niewytrenowane partie górne. Jak nie ma się rąk i pleców wytrenowanych , to nie można jeździć nisko pochylonym, bo się męczą plecy szybko. Co do prędkości to też nie wiem jaki jest przelicznik , ale rekord mój na płaskim , to 64km/h. Nie wiem czy to dużo jak na takie maksymalne skatowanie się , ale sprinterem nie jestem. Mięśnie muszą być silne , bo sama wytrzymałość niewiele da. Można jeździć po 6h 28-30km/h , i mieć tylko wytrzymałość , ale taka prędkość nie zagwarantuję jakiegoś wielkiego sukcesu.

#92 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 29 listopad 2010 - 20:20

@Perkoz jeżeli się tak wzorujesz na Armstrongu to polecam książkę "PROGRAM MISTRZA, W SIEDEM TYGODNI DO DOSKONAŁOŚCI". Oczywiście nikt Ci nie każe trzymać się planów jakie tam są (ja też tego się nie trzymam), ale można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć.
Zassałem ten plan w PDF-ie i wolę swój, bardzo ubogi bo rozpisany na jednej kartce papieru ale jednak ;-)

@kevino nie ma dnia w tygodniu z rowerem "na powietrzu"? Choćby nawet godzinka na MTB przy całkiem przyzwoitej pogodzie ?

#93 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 29 listopad 2010 - 20:37

Ok znajomy ma tą książkę , więc pożyczę , i dowiem się co tam jest ciekawego. Armstrong to mój ideał kolarza z oczywistych powodów ;-) Ale co do wagi , to jak popatrzeć na stosunek waga/wzrost najlepszych moim zdaniem , Armstrong , Cancellara , to mają właśnie taką wagę 75-80kg , Cancellara ma 80 , bo ma 186 wzrostu co dobrze obrazuję to iż jest 5 kg cięższy.
A co do planu treningowego , to to wypełniam go całkowicie , ale tam piszę że to dla średniego amatora jest , więc te treningi moje są dłuższe , i czasami intensywniejsze , bo mam wyższe aspiracje niż średni amator :-)

#94 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 21:48

Cytat

krzy1976 jak zaczynałem ćwiczyć , to ważyłem 65kg jakoś tak. Jadłem dużo , bo ciągle głodny byłem , a poza tym sumiennie trenowałem codziennie(mam domową siłownie z bratem). Nie musisz mi wierzyć , ale jak kto mnie zna , to potwierdzi ;-) Ale masz rację , zacząłem trenować we wrześniu , a skończyłem w marcu , jak zaczęła się intensywna jazda rowerem, a nie trenażer itp. więc nie 6 a 8. Sorry moje niedopatrzenie. Wierz mi , lub nie , ale znam jeszcze 2 osoby które zrobiły tak szybko mięśnie. Jak się jest chudy , to bardzo szybko robi się przyrost masy podczas ćwiczeń. Dalej już nie szło tak łatwo i szybko. Poza tym nie chciałem. Chciałem ważyć te przepisowe 75 do mojego wzrostu , i cel osiągnąłem. Szybki metabolizm , jak się go dobrze wykorzysta , i je się dużo wartościowych rzeczy pomaga w budowie solidnych mięśni. Teraz warze 70 po sezonie , ale planuję w tą zimę znowu do 75 zrobić. Tylko że teraz główny nacisk to nogi , i wydolność.

czyli tak jak myślałem, zacząłeś we wrześniu czyli jak było jeszcze ciepło i dużo jeździłeś a skończyłeś w marcu jak mało jeździłeś i było zimno... Wniosek jest prosty, tylko część z tej masy to mięśnie, resztę masy kumuluje organizm w czasie zimy, proste wyjaśnienie... Jeżeli teraz ważysz 70kg, to znaczy że: raczej zrobiłeś 70-65kg=5kg mięśni a przypuszczam że jeszcze mniej bo nie wiesz czy ważyłeś 65, czy może 66 albo 67kg... :-) Szybki metabolizm przeszkadza raczej w budowie mięśni i w kolarstwie jest to zaleta na szczęście :-)

Cytat

A co do 2000km na miesiąc , to w sezonie przyznaj sam , że to nie jest nic ponad siły. Nie robię sobie przerw , tylko jak jestem zmęczony mocną jazdą , to jadę sobie te 60km spokojnym tempem.Normalnie nie schodzę poniżej 100km. Ja po prostu lubię jeździć, i jak jadę na rower , to nie z założeniem "ale mi się nie chcę , ale muszę trening odbębnić". W całym sezonie nie pojechałem może ze 20 razy , bo miałem masę lekcji , albo jakaś imprezka była. Ponoć lekka przejażdżka jest lepsza na regeneracje niż siedzenie w miejscu.

przyjedź w kwietniu na rondo babka to zobaczymy jaki poziom prezentujesz. Ważne żeby to było 2000km ale nie byle jakie spokojnym tempem tylko zróżnicowane 2000km czyli raz sobie pojedziesz sam spokojnie 200km, innym razem z 1-2 kolegami pojedziecie na maksa 120km trzymając minimum 40km/h a jeszcze innym razem z rondem babka i robisz szaleńcze skoki przed peleton ;-)

#95 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 21:55

Cytat

A co do planu treningowego , to to wypełniam go całkowicie , ale tam piszę że to dla średniego amatora jest , więc te treningi moje są dłuższe , i czasami intensywniejsze , bo mam wyższe aspiracje niż średni amator :-)

coraz bardziej jestem ciekawy czy masz takie gadane czy naprawdę jesteś gość ;-)

#96 kevino

kevino
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądTarnów

Napisano 29 listopad 2010 - 21:55

wicklowman, jak będzie taka możliwość to wyskoczę na pole, ale taka jaka jest pogoda(np dzisiaj) to ja sobie nie wyobrażam kręcenia, wole już trenażer ;)

#97 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 22:14

Cytat

panowie ktory z planów bylby lepszy

nie wiem który, ale mogę Ci napisać jak ja robię:
pon. wolny
wto. przysiady
sro. wolny
czw. przysiady
pia. wolny
sobota. rondo babka/jeżeli pogoda kiepska przysiady
niedziela. rondo babka/jeżeli pogoda kiepska przysiady
objaśnienie:
przysiady: 12x30kg/12x35kg/12x40kg/12x45kg/12x50kg/12x55kg
10x60kg/10x60kg/12x50kg/12x50kg/12x50kg/12x50kg
od razu wyjaśnienie: tylko dlatego tak dużo serii bo mam możliwość ćwiczyć tylko przysiady
ale o dowolnej porze dnia i nocy ;-)
rondo babka: 105km po płaskim, samemu lub we dwóch 12km+grupa 65km+samemu lub we dwóch 28km

#98 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 29 listopad 2010 - 22:22

krzy1976 zazdroszczę tych przysiadów. Z lat treningów jako junior i orlik pamietam, zimą to była podstawa. Teraz niestety w moim przypadku to za duże ryzyko niestety - zmiażdżony dysk i przesunięty krąg. Więc zostaje mi tylko atlas, ale to już nie to samo....

#99 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 listopad 2010 - 22:37

Cytat

krzy1976 zazdroszczę tych przysiadów. Z lat treningów jako junior i orlik pamietam, zimą to była podstawa. Teraz niestety w moim przypadku to za duże ryzyko niestety - zmiażdżony dysk i przesunięty krąg. Więc zostaje mi tylko atlas, ale to już nie to samo....

piękne ćwiczenie, od razu czuje się też plecy (prostownik grzbietu), które są ważne na rowerze.

#100 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 29 listopad 2010 - 22:37

Cytat

coraz bardziej jestem ciekawy czy masz takie gadane czy naprawdę jesteś gość ;-)

Ja też jestem ciekawy jak Perkozowi pójdzie w niedzielę na Babce, bo z tego co pisze to niezły kozak z niego :mrgreen: , a z doświadczenia wiem, że mocni ściganci wcale się tym nie chwalą.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy