Kultowy Jaguar~!!!
Napisano 01 grudzień 2009 - 15:25
#42 Gosc_dulczas_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 16:03
A cóż to za opony masz Waść na felach!!!!Chyba od Zetora:):) Moje są z napisem Tornado Stomil!!!I nie maja bieżnika tylko wzdłużne wcięcia na czarnym bieżniku!!!Zobacz jekie ty masz,bo pewnie bedzie mi trzeba wymieniać.A wolałbym właśnie takie jak twoje,bo chyba beda lepsze na wodę!!!Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[ Dodano: 2009-12-01, 16:07 ]
Życzę Ci tego z całrgo serducha!!I jeszcze takich samych osiągnięć życiowych.A to co piszę ,to nie zgorzkniałość tylko delikatna próba wyjaśnienia,że skoro mam oczy piwne,to nie przystoi na forum z tym dyskutować twierdząc,że niebieskie.Najlepszego życzę.i dobrego ,takiego nowoczesnego górala od Mikołaja:):)Ja natomiast z prywatnych zyczen na zblizajacy sie 6 grudnia chcialbym: dozyc tyle lat co dulczas i nie byc tak zgorzkniałym, aby osoby pelnoletnie nazywac dziecmi.
[ Dodano: 2009-12-01, 16:11 ]
[
Napisano 01 grudzień 2009 - 17:00
Można tez napisać upadło, bo niewiele brakuje....
#44 Gosc_dulczas_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 17:15
UPADA????? Jedyna dyscyplina typowo elbląska :Pilejczyk,Seroczyńska,Ryś-Ferenc,Białkowscy,Maslanka,Wojtasik i cała plejada najlepszych polskich łyżew długich,upadło jak ku..wa na Warszawskiej siódemce.Ś.p. Kalbarczyk w grobie sie przekręca.Cały świat jeździ na sztucznym lodzie i w hali,a my na rolkach i to dzięki Białkowskim,Borowieckiemu i jeszcze kilku "pozytywnie zakręconym wariatom".A miała być hala lodowa na Moniuszki za basenem!!!I co???stadion zrobili dla piłkarskich kiboli!!!To jest w kategoriach przestępstwa kwalifikowane!!!dulczas A teraz w Elblągu niestety łyżwiarstwo upada...
Można tez napisać upadło, bo niewiele brakuje....
Napisano 01 grudzień 2009 - 17:25
Ś.p. Kalbarczyk kiedyś jeszcze zachęcał dzieci w SP21, a teraz nie ma reklamy, dlatego nie ma chętnych - nie ma pieniędzy, dlatego nie ma bazy, żeby coś zorganizować. A z drugiej strony nie ma bazy, bo nie ma chętnych, a nie ma chętnych, bo nie ma pieniędzy, żeby to promować - i tak koło się zamyka...
Napisano 01 grudzień 2009 - 17:34
A baseny kryte , to chyba i w 5 tysiecznych dziurach. Szkoda gadac...
#47 Gosc_dulczas_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 17:39
Jarek996.Porównując Szwecje do Polski,usiłujesz karkołomnie porównać konia do koniaku:):)W Elblągu tez wybudowali kryte lodowisko,ale okazało sie,że za krótkie i do hokeja i do innych dyscyplin:):)Śmiechu warte,a może rozliczenia winnych:):)kuba259, smutna rzeczywistosc.... A w Szwecji w kazdej dziurze powyzej 10 000 ludu maja kryte lodowisko ! Co prawda zwykla hala z laweczkami na 500 osob, ale jest !
A baseny kryte , to chyba i w 5 tysiecznych dziurach. Szkoda gadac...
Napisano 01 grudzień 2009 - 17:47
A piłka nożna, w której nigdy nie było takich sukcesów jak w łyżwiarstwie niestety jest uważana za sport ważniejszy,a świadczą o tym sumy jakie UM wydaje rocznie na tą dyscyplinę. (gdyby KS Orzeł dostawał takie pieniądze, co Olimpia Elbląg, to łyżwiarstwo nadal byłoby dyscypliną dominującą w Elblągu)
Ale kibice łyżwiarscy (dobrze napisałem? :-) )nie są kibicami piłkarskimi i pod mieszkanie prezydenta nie chodzą... a może by podziałało? :mrgreen:
dulczas lodowisko jest dobre do hokeja i innych dyscyplin (MP w short-tracku, Marzec 2009), ale w elblągu na lodowisku pierwszeństwo ma ślizgawka i szkoły, a później kluby...
Poza tym, o jakości lodu, a raczej umiejętności rolbistów też można dużo pisać :-)
#49 Gosc_dulczas_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 18:10
Jest niestety o 3 metry za krótkie (od bany do bandy)!!! Wszystkie zawody międzynarodowe niestety odpadają przez te cholerne 3 metry!!!Co do rolkarzy to oni dopiero będą,bo to jeszcze juniorzy.Niektórzy juz z sukcesami.Szczególnie z UKS Viking przy SP 12.Bo przy SP21 działał Kalbarczyk,ale to syn Kazimierza tego o którym ja myslę i którego znałem-bo u niego trenowałem!!! Pileja (Helena Pilejczyk) wtedy była gwiazdą i Elwira Seroczyńska-obie medalistki olimpijskie.jarek996 u nas też jest lodowisko 30x60m, przeznaczone, hokeja, hokeja dla niepełnosprawnych i short-tracku (mi to odpowiada), ale nie ma przez wiele lat obiecywanego lodowiska dla łyżwiarzy szybkich, przez co łyżwiarstwo w elblągu upada. W mieście, gdzie żyje 130tys. osób łyżwiarstwo szybkie trenuje 6-7 osób. (To prawdziwe informacje).
A piłka nożna, w której nigdy nie było takich sukcesów jak w łyżwiarstwie niestety jest uważana za sport ważniejszy,a świadczą o tym sumy jakie UM wydaje rocznie na tą dyscyplinę. (gdyby KS Orzeł dostawał takie pieniądze, co Olimpia Elbląg, to łyżwiarstwo nadal byłoby dyscypliną dominującą w Elblągu)
Ale kibice łyżwiarscy (dobrze napisałem? :-) )nie są kibicami piłkarskimi i pod mieszkanie prezydenta nie chodzą... a może by podziałało? :mrgreen:
dulczas lodowisko jest dobre do hokeja i innych dyscyplin (MP w short-tracku, Marzec 2009), ale w elblągu na lodowisku pierwszeństwo ma ślizgawka i szkoły, a później kluby...
Poza tym, o jakości lodu, a raczej umiejętności rolbistów też można dużo pisać :-)
Napisano 01 grudzień 2009 - 18:59
Ale to hala Centrum Sportowo Biznesowe jest o ileś tam za krótkie, dlatego nie można zawodów międzynarodowych organizować, tylko mecze towarzyskie. A o lodowisku nie słyszałem, w końcu były organizowane turnieje międzynarodowe na slegach.Jest niestety o 3 metry za krótkie (od bany do bandy)!
No może coś pokażą, ale na tegorocznych ME nie pokazali się z dobrej strony zawodnicy z Elbląga, może za kilka lat będzie inaczej, wszystko zależy od ich chęci do trenowania i trenera.Co do rolkarzy to oni dopiero będą,bo to jeszcze juniorzy.Niektórzy juz z sukcesami.Szczególnie z UKS Viking przy SP 12
Ja akurat pamiętam syna, Janusza Kalbarczyka.Kalbarczyk,ale to syn Kazimierza tego o którym ja myslę i którego znałem-bo u niego trenowałem!!!
#51 Gosc_dulczas_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 19:58
Centrum jest za niskie do siatkówki i koszykówki!!!!a lodowisko za krótkie do hokeja:):)Ilez to trzeba talentu,żeby wszystko tak pieknie s...partaczyć.Nie wiem śmiac sie czy płakać.Janusz Kalbarczyk to juz inna sprawa.Kazimierz to był gość który elbląskie lyżwy długie wywindował na światowy poziom.Ale skoro nie potrafiliśmy wybudować lodowiska i hali sportowej,to niby dlaczego mieliśmy docenić i wykorzystać dorobek K.Kalbarczyka.A wszystko podobno zniszczył niejaki Kazimierz Kowalczyk,bo za sztuczny lód przekazany do Tomaszowa poszadł na stanowiska do Wa-wy w ministry.Kupili go i tyle.Świat jeździł juz w hali a my na Stegnach, po lodzie na którym zęby mozna było wybić:):)Po rekordy jechaliśmy na wysokogórskie odkryte lodowisko w Ałma -Acie.I wyszło co wyszło!!!Bo w tym pieprzonym kraju nic nie może być normalnie!!!Wszystko do góry nogami!!!!Podobno najlepsze rolby oddano,bo były drogie w eksploatacji.To czym maja równać lód!!!Kocem mokrym jak za Kalbarczyka na Basenie Miejskim:):)Ale to hala Centrum Sportowo Biznesowe jest o ileś tam za krótkie, dlatego nie można zawodów międzynarodowych organizować, tylko mecze towarzyskie. A o lodowisku nie słyszałem, w końcu były organizowane turnieje międzynarodowe na slegach.Jest niestety o 3 metry za krótkie (od bany do bandy)!
No może coś pokażą, ale na tegorocznych ME nie pokazali się z dobrej strony zawodnicy z Elbląga, może za kilka lat będzie inaczej, wszystko zależy od ich chęci do trenowania i trenera.Co do rolkarzy to oni dopiero będą,bo to jeszcze juniorzy.Niektórzy juz z sukcesami.Szczególnie z UKS Viking przy SP 12
Ja akurat pamiętam syna, Janusza Kalbarczyka.Kalbarczyk,ale to syn Kazimierza tego o którym ja myslę i którego znałem-bo u niego trenowałem!!!
Napisano 01 grudzień 2009 - 20:34
Dziękuję za ten szajs chromowany. Takie obręcze to od razu na przetop! Dzięki nim prawie wleciałem w samochód podczas deszczu!No widzisz!!!A potem piszą głupstwa o kiepskich obręczach dla samobójców:):)
Wiem, że skleroza z wiekiem wzrasta logarytmicznie. Ale nie rozumiem, po co bijesz pianę, że to niby Jaguar, profesjonalny i w ogóle, jeśli to nie jest prawdą!? Krajowy, profesjonalny rower to na pewno nie jest.Za jakieś 36 lat zrozumiesz ,że pamięć bywa zawodna."S...ł pies napis"
Wiem, że nawet Sport nie był złym rowerem, bo niskowęglowa stal odpowiednio użytkowana wytrzymuje sporo, a osprzęt Romet, Favorit lepsze ponoć nawet niż niskobudżetowy Simplex. Piasty też są niezłe. Hamulce full symetryczne - jeszcze nie używałem, ale wydają się być bardzo funkcjonalne. Nieszczęsne obręcze pominę, bo nie są wytrzymałymi.
I dlatego od lat rozmyślam głęboko nad wyjazdem za granicę, tylko to nie takie proste....Bo w tym pieprzonym kraju nic nie może być normalnie!!!Wszystko do góry nogami!!!!
Napisano 01 grudzień 2009 - 20:47
To były jakieś tanie opony Kenda, oryginalne ruskie szytki i szytkowe obręcze nie przetrwały próby czasu. :cry:A cóż to za opony masz Waść na felach!!!!Chyba od Zetora:):) Moje są z napisem Tornado Stomil!!!I nie maja bieżnika tylko wzdłużne wcięcia na czarnym bieżniku!!!Zobacz jekie ty masz,bo pewnie bedzie mi trzeba wymieniać.A wolałbym właśnie takie jak twoje,bo chyba beda lepsze na wodę!!!
#54 Gosc_dulczas_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 20:52
Ty nic nie wiesz!!!Tobie sie tylko wydaje,że wiesz,a to nie jest równoważne!!!:):)Takie niedobre te sprzęty,i popatrz że wytrzymały aż 36 lat i całkiem nieźle wyglądają.Nawet nikiel na felach wygląda znosnie i to bez poddawania szczególnym zabiegom regeneracyjnym.I skoro jeszcze zyję to znaczy,że bezpieczny,tylko klocki trzeba załozyc własciwie:):)Ot po prostu na noc trysnięte WD-40 .Rano wypucowane i to wszystko!!! Po 36 latach z czego 20 stania w piwnicy i polewania szurzym moczem!!!:):)Te od super górali,które miały być najlepsze niestety,nie wytrzymały takiej próby i poszły gonić sie na złomowiec.Razem z reszta tego dobrego,nowoczesnego chłamu:):)Wiem, że nawet Sport nie był złym rowerem, bo niskowęglowa stal odpowiednio użytkowana wytrzymuje sporo, a osprzęt Romet, Favorit lepsze ponoć nawet niż niskobudżetowy Simplex. Piasty też są niezłe. Hamulce full symetryczne - jeszcze nie używałem, ale wydają się być bardzo funkcjonalne. Nieszczęsne obręcze pominę, bo nie są wytrzymałymi.
Napisano 01 grudzień 2009 - 20:53
Podobno najlepsze rolby oddano,bo były drogie w eksploatacji.To czym maja równać lód!!!Kocem mokrym jak za Kalbarczyka na Basenie Miejskim:):)
Rolba dobra, taka sama jest w sanoku, a tam lod marzenie...
To tak samo jak samochód, jak jeździsz maluchem i wsiądziesz do ferrari to nie będziesz potrafił jeździć. Jeszcze 2-3 lata temu jeździła stara, ta czerwona rolba co pewnie pamięta czasu K. Kalbarczyka, jak jeszcze lodowisko było otwarte to ona jeździła. Z tyłu miała przyczepiono a'la koszula flanelowa, albo koc, który miał działać jako... właśnie nie wiem po co to było. :-) . Dopiero później jak atak zadziałał, że spalinowa rolba (Diesiel) nie może jeździć na hali, to ją zmienili, ale też z 6-cio miesięcznym opóźnieniem. A wiadomo jak my jeździliśmy na treningach, to NIKT z wyższych stołków nie interesował się tym, że MY - PRZYSZŁOŚĆ Elbląga trujemy się, trenując i próbując wyreklamować Elbląg z jak najlepszej strony. Ale właśnie takie sytuacje sprawiają, że osoby, które wyjeżdżają na studia z Elbląga po prostu nie chcą wracać, przez co Elbląg robi się miastem emerytów i rencistów. (Ale to tak na boku, bo nie tego temat dotyczy, Przepraszam wszystkich, którzy chcąc dowiedzieć się czegoś o rowerze czytają w części historię łyżwiarstwa w Elbląga i szarą prawdę o tym mieście).
#56 Gosc_dulczas_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 20:56
A takie te szytki miały być najlepsiejsze i nie spadywać jak prezerwatywa:):) No i kolega h/k tak je bardzo chwali i nawewt lepiej ode mnie wie jaki mi rower dawali.Może mi nawet nr dowodu osobistego poprawi i zmieni kolor oczu:):)szytkowe obręcze nie przetrwały próby czasu.
[ Dodano: 2009-12-01, 21:00 ]
Ja sie ze złości wyłączyłem z tego burdelu,ale serce mi krwawi,że taki najpiękniejszy sportowy dorobek Elbląga szlag trafia!!!A potem piszą na forum,że stary jestem i zgorzkniały.A jaki kuśwa mam po tym wszystkim być???Cieszyć sie jak szympans z banana!!!!Podobno najlepsze rolby oddano,bo były drogie w eksploatacji.To czym maja równać lód!!!Kocem mokrym jak za Kalbarczyka na Basenie Miejskim:):)
Rolba dobra, taka sama jest w sanoku, a tam lod marzenie...
To tak samo jak samochód, jak jeździsz maluchem i wsiądziesz do ferrari to nie będziesz potrafił jeździć. Jeszcze 2-3 lata temu jeździła stara, ta czerwona rolba co pewnie pamięta czasu K. Kalbarczyka, jak jeszcze lodowisko było otwarte to ona jeździła. Z tyłu miała przyczepiono a'la koszula flanelowa, albo koc, który miał działać jako... właśnie nie wiem po co to było. :-) . Dopiero później jak atak zadziałał, że spalinowa rolba (Diesiel) nie może jeździć na hali, to ją zmienili, ale też z 6-cio miesięcznym opóźnieniem. A wiadomo jak my jeździliśmy na treningach, to NIKT z wyższych stołków nie interesował się tym, że MY - PRZYSZŁOŚĆ Elbląga trujemy się, trenując i próbując wyreklamować Elbląg z jak najlepszej strony. Ale właśnie takie sytuacje sprawiają, że osoby, które wyjeżdżają na studia z Elbląga po prostu nie chcą wracać, przez co Elbląg robi się miastem emerytów i rencistów. (Ale to tak na boku, bo nie tego temat dotyczy, Przepraszam wszystkich, którzy chcąc dowiedzieć się czegoś o rowerze czytają w części historię łyżwiarstwa w Elbląga i szarą prawdę o tym mieście).
[ Dodano: 2009-12-01, 21:12 ]
Lód w Sanoku zawsze był dobry,bo tam woda jest bardziej mineralizowana.W końcu to woda górska,a nie nasz elbląski "syf".Sanok zasze był szybki i w Polsce to tam najwiecej rekordów Polski ustanawiano!!!W Holandii na torach pod dachem robia tzw.chemie wody,jak akwaryści!!!No i maja rezultaty.Skoro jesteś z Elbląga,to chyba wiem kim jesteś i życzę Ci żebyś miał jak najwiecej okazji pojeździć w Holandii pod dachem.Tylko uważaj,bo tam łyżwa sama ucieka do przodu i niekiedy mozna za nia nie nadążyc:):)Trzymaj sie ,bo tylko jeszcze w was młodych jest nadzieja i może dzięki Wam do Elbląga powrócą duże i długie łyżwy!!!Rolba dobra, taka sama jest w sanoku, a tam lod marzenie
Napisano 02 grudzień 2009 - 21:24
http://img188.images...zaparatu001.jpg
Podstawowa różnica między Jaguarem a ,Rometem to długość haków tylnego widelca .
Romet krótkie - Jaguar długie. Zwykłe Jagi miały haki z blachyi dokręcaną przerzutkę z hakiem . Supry - długie grube(7mmm.) haki z hakiem przerzutki jak na zdjęciu.
Czołowka miewała ramy Osca (Osvaldo Cassaniga),osprzęt Campy , czasem dla oszczedności korby Walja - też na kwadrat(Walter Jakubowski) . Tematu na pewno się
nie wyczerpie i nie mam zamiaru , podobnie jak nie mam zamiaru udowadniac dulczasowi , że ma rometa sport. (haki)
Niewykluczone , też , że mogło mi coś umknąć w czasie 78-80r Byłem pod blaszanym berecikiem. Wtedy też mogli zmienic rodzaj haków.
#58 Gosc_dulczas_*
Napisano 03 grudzień 2009 - 16:31
Załączam foto tych haków.http://zapodaj.net/835d0f3bcc76.jpg.html
Z IPN-u będą później :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Napisano 03 grudzień 2009 - 17:51
Tak nigdzie nie napisałem, więc bez zmyślania, po primo. Secondo - miałem jakiś czas temu rower Raleigh, a w nim chromowane obręcze rowkowane Rigida, takie szlaczki wyskrawane miały. Wytrzymałościowo super, ale w połączeniu z klockami Weinmann hamowało beznadziejnie na mokrym. Tzn. taka totalna padaka nie była, hamowało jakoś, ale do luftu w porównaniu z moimi obecnymi aluminiowymi Mavic 190FB + klockami Shimano.No i kolega h/k tak je bardzo chwali i nawewt lepiej ode mnie wie jaki mi rower dawali
Skończyłem.
Napisano 03 grudzień 2009 - 21:29
Nie unoś się tak :-) Nawet na zdjęciu z Langiem widać że to inne rowery. I wiesz co, nie jestem aż taki młody żeby nie pamiętać jak wyglądał Jaguar. Ani też taki stary żeby o tym zapomnieć.
Niektóre zaś małolaty mają zadziwiająco dużo wiedzy i taką , hmmmm jakby pewność w tym co mówią i kitu nie dadzą sobie wciskać
Zresztą, starych proszę nie gniewać się. Jak powiedziała pani Basia. Ja tam wolę z młodzieżą się trzymać a nie ze starociami. Co mam o chorobach gadać?
Acha. Ja jak byłem dzieciakiem to tez dostałem rower. Ale psia kość on nie był z Rometu.
To był, uwaga> Panasonic
dacie wiarę?