Skocz do zawartości


Zdjęcie

Odchudzanie Czy Brać Jakieś Suplementy? Co Pić?


230 odpowiedzi w tym temacie

#161 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 19 maj 2017 - 13:03

@marcior, pewnie ale filmik wkleiłem bo tam fajnie na początku opisuje mechanizm jak działają węglowodany na osoby które walczą z wagą. Wrażliwość insulinową każdy może poprawić niezależnie czy jest chory czy nie.

Jak najbardziej przydatne dla osób które śledzą ten wątek.


logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png


#162 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maj 2017 - 19:55

Czytam tą dyskusję, oglądam to co podsyłacie żeby wyrobić sobie własne zdanie i muszę przyznać że jest ciekawie.

40 lat stuknęło, z wagą problemów nie mam (177cm / 69kg), ale ogranicznie węgli to coś czego będę próbował z czystej ciekawości.

 

Pierszą część eksperymentu wykonałem w sobotę na wiejskim weselisku (lekka masakra na 300 osóB). Jadłem tylko mięcho (także tłuste), ryby, warzywa, jajka, zero soków, coli, ciast, klusek, makaronów, itp. Senność i tak się pojawiła, ale czułem się zaskakująco dobrze jak na ilość mięcha które zjadłem. Dziś rano jajecznica (no dobra z bułą, bo nie mogłem sobie odmówić), na obiad pstrąg, warzywa i trochę ryżu bo wieczorem 2:30 roweru.

 

Wynik treningowy całkiem dobry jak na mnie, 80 minut w sweetspot, średnia na pętli 35km/h mimo że wiatr przeszkadzał.

 

Czy polecacie coś do poczytania poza książką Cordiana i Friela?



#163 HESHER

HESHER
  • Użytkownik
  • 305 postów

Napisano 23 maj 2017 - 11:11

musze Tobie pozazdroscic twojej wagi minimalnie bijesz mnie, bo ja mam 175cm /70kg, ale u mnie widać ewidentnie ze jest z czego zejsc i to przynajmniej 5kg jak nie wiecej. powodzenia , napewno na takiej diecie nie zaszkodzisz Sobie , a od czasu do czasu jak zjesz weglowodany złożone w postaci Bulki czy dobrego chleba napewno nie zaszkodzisz Sobie, problemem są czyste cukry , których pełno w słodyczach , i chociażby napojach słodzonych



#164 celar

celar
  • Użytkownik
  • 211 postów
  • Skądkraków

Napisano 23 maj 2017 - 13:51

Ogólnie to zauważam taką prawidłowość, że zmiana diety na inną pomaga przejść przez wagową stagnację. Dlatego trzeba próbować:) To chyba jak z treningiem, jak trenujemy cały czas to samo to organizm się przyzwyczaja i trzeba zmienić bodziec;)



#165 celar

celar
  • Użytkownik
  • 211 postów
  • Skądkraków

Napisano 25 maj 2017 - 06:30

Zawsze byłem negatywnie nastawiony do suplementacji białka w kolarstwie. Ale ostatnio na etapówce spróbowałem i muszę przyznać, że chyba faktycznie pomaga w regeneracji. Może na co dzień nie koniecznie, ale po wyścigu lub wyjątkowo ciężkim treningu może się sprawdzić. Szkoda tylko, że większość supli ma w składzie tony słodzików, barwników i innych syfów:/

Jakby ktoś znał jakieś białko o "dobrym" składzie to poproszę o zareklamowanie:)



#166 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 25 maj 2017 - 06:59

Jeśli chcesz białko "bez syfów" to sprawdź izolaty (ewentualnie hydroizolaty ale wg. mnie to pic) masz teoretycznie lepszy skład od zwykłego wpc (teoretycznie bo masz mniej węgli, mniej cukru, więc nie każdemu to akurat potrzebne)

 

Ze zwykłych WPC cena/jakość jest w All Nutrition, KFD, Bulk Powders ... WPI pewnie też z tych firm będzie ok.



#167 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 25 maj 2017 - 07:44

Białko serwatkowe bez żadnych dodatków raczej jest ciężkie do zjedzenia, bo paskudne w smaku. @Celar, jeśli chcesz mieć dobre białko bez dodatków, to kup sobie kurę i dbaj o nią :)

 



#168 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 25 maj 2017 - 08:34

Ja od siebie mogę polecić regeneracyjnie koktajl bananowy.
+ 2 banany
+ oliwa z oliwek
+ maślanka/kefir (co kto woli)
+ miód/syrop klonowy/cukier (co kto woli)
+ imbir
+ kurkuma (z odrobiną pieprzu aby się lepiej wchłaniała)

Całość blendujemy.
 
Białeczko jak to pisze tam nowy forowicz, imho słabo sie przydaje w tym sporcie.
Co do czystości nabiału to nie można aż tak tym straszyć.
Najwięcej nieczystości jest w ściegnach i nerwach a w samym mięsku i wątróbce najmniej.
Jeżeli nawet były antybiotyki to jeżeli wszystko było podawane zgodnie z przepisami (pewnie róznie to bywa) i ich podawanie było przerwane w odpowiednim czasie przed ubojem to wszystko powinno być ok.
 
No ale wiadomo że swojska kura zawsze będzie lepsza ;)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png


#169 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 maj 2017 - 08:46

 

 

Jakby ktoś znał jakieś białko o "dobrym" składzie to poproszę o zareklamowanie

Są białka bezsmakowe, ale to taka jałowizna w smaku, dobre jako dodatek do naleśników, ciastek itp, ale z wodą fatalna sprawa moim zdaniem. Tym niemniej dodatków powinno być najmniej.

 

A odnośnie suplementacji w postaci białka w proszku - placebo. Owszem, można sporadycznie dodać do jakiegoś wypieku, do porannej owsianki, ale liczyć na cuda nie ma co. Ten sam efekt osiągniemy zjadając jajcówkę z 3 jajek, filecika z kury, stejka z woła itp. Proszek też może się przydać tam, gdzie nie mamy możliwości zjedzenia żadnego białka np. na jakiejś wyprawie w dzikie rejony, ale na co dzień prawie bez sensu wydana kasa.


  • shmoo lubi to

#170 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 25 maj 2017 - 08:55

Ja używam Optimum nutrition Gold Standard, tylko po treningach, raczej tych średnich i ciężkich, resztę dostarczam z jedzeniem. Normę sobie przyjąłem 1-1,2g/kg.



#171 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 25 maj 2017 - 08:56

A jakie działanie byś chciał po białku wprochu które jest ... białkiem w prochu ? to tak samo jakbyś napisał że działanie fileta piersi z kury to placebo ;-)

 

Białkiem uzupełnia się niedobory w diecie, nie każdy je tyle mięsa czy ryb w ciągu dnia żeby zapotrzebowanie na białko w swojej diecie zapełnić.

 

 

Edit: ja mam 1,8g do 2g


  • Look lubi to

#172 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 25 maj 2017 - 09:02

Edit: ja mam 1,8g do 2g

 

Sporo, muszę zweryfikować swoją wiedzę, może powinienem wcinać białko codziennie rano+ po treningu:)

 

Ew. dorzucić więcej mięsa do swoich posiłków. 



#173 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 maj 2017 - 09:15

 

 

A jakie działanie byś chciał po białku wprochu które jest ... białkiem w prochu ? to tak samo jakbyś napisał że działanie fileta piersi z kury to placebo

No właśnie o to mi chodzi, nie ma różnicy więc i nie ma potrzeby uzupełniania diety o sztuczne dodatki smakowe, barwniki, słodziki itp. a w dodatku cenowo wcale nie jest to korzystne. 



#174 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 maj 2017 - 10:04

Szybko się przygotowuje, łatwo wchodzi, jest smaczne. Zalet względem normalnego jedzenia jest sporo, więc jak ktoś to traktuje jako suplementację, a nie podstawę diety to nie widzę problemu.


  • Greek i 4gotten lubią to

#175 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 25 maj 2017 - 11:12

Sporo, muszę zweryfikować swoją wiedzę, może powinienem wcinać białko codziennie rano+ po treningu:)

 

Ew. dorzucić więcej mięsa do swoich posiłków. 

 

 

Sporo robi siłownia u mnie która jest przed rowerem więc u Ciebie będzie ok.

 

Sirkozi dobrze podsumował temat.



#176 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 21 lipiec 2017 - 18:55

No to zaraz będą filozofie jednego posiłku dziennie. Albo na tydzień. Wbrew pozorom nie tak ciężko upchać dzienną dawkę kaloryczną w jednym posiłku. Nieco gorzej tygodniową, ale co niektórzy też potrafią. 

Sarkazm ;p



#177 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 23 lipiec 2017 - 10:49

Proszę, tylko nie Pan zięba :/


logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png


#178 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 26 lipiec 2017 - 06:32

Głodówki nie mają zastosowania w sporcie.

Co innego u paryskich modelek :).



#179 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 lipiec 2017 - 09:16

Dokładnie. Nie ma to jak schabowy z kapustą zasmażaną ze swarkami i ziemniaczki polane masełkiem :)



#180 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 26 lipiec 2017 - 09:37

Już nie mówiąc o tym jak Pan Z. koloryzuje, dorabia teorię do jednego wyniku badania wyrwanego z kontekstu.

Bezpieczeństwo/szkodliwość określa na podstawie swoich subiektywnych odczuć nie popartych nawet badaniami krwi w czasie głodówki.

 

Ten Pan nawet nie raczy sprostować jak na spotkaniech ktoś go przedstawi jako naukowca/doktora/lekarza którym nie jest.


logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png




Dodaj odpowiedź